Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozmyślania LPG a bak paliwa.

Featured Replies

Napisano

Oglądałem ostatnio program o nie używanym dłużej samochodzie i powinno sie wtedy między innymi zatankować bak do pełna bo inaczej mulher.gif.

Jeżeli jeździmy na LPG to wg. mnie powinno się mieć co najmniej 1/2 baku zatankowane żeby nie rdzewiał i żeby nie spalić pompy paliwa.

Jakieś uwagi do moich rozmyślań ?

Napisano

> Jakieś uwagi do moich rozmyślań ?

Żadnych ziew.gif

Napisano

> Oglądałem ostatnio program o nie używanym dłużej samochodzie i

> powinno sie wtedy między innymi zatankować bak do pełna bo

> inaczej .

No jeżeli samochód stoi, ma stalowy bak i jego wnętrze nie jest regularnie "konserwowane" benzyną (przez obmywanie w czasie jazdy), to rzeczywiście lepiej zatankować do pełna, bo jak się skondensuje para wodna, to może gnić od środka.

> Jeżeli jeździmy na LPG to wg. mnie powinno się mieć co najmniej 1/2

> baku zatankowane żeby nie rdzewiał i żeby nie spalić pompy

> paliwa.

W samochodzie jeżdżącym ilość paliwa w baku ma dużo mniejszy wpływ na korozję, bo wnętrze i tak jest obmywane na zakrętach i przy bujaniu, ale za to przy małym zużyciu (np. LPG) może zwiększać się zawartość wody w paliwie. Warto więc od czasu do czasu wlać przy tankowaniu z pół litra denaturatu, żeby związać i przepalić wodę, która się zgromadziła na dnie, szczególnie jeżeli tankujemy rzadko i nie do pełna.

Nie trzeba się też trzymać jakiegoś magicznego pół baku, jeżeli jeździsz na LPG - wystarczy nie dopuszczać do dłuższej jazdy na rezerwie, a najlepiej dorobić odcięcie zasilania pompy paliwa.

Napisano

Jeśli się ma gaźnik to pompka jest przeponowa i nawet na pustym baku się nie zatrze. choć nie polecam. Najlepiej jak bak jest pełbny- nie skrapla się para wodna. Ja od 6 lat jeźdżę z takim stanem żeby mi rezerwa tylko nie migała i nic się nie dzieje, bo nie ma się co dziać. Przez ten czas wypaliłem z pół baku (raz dolałem do 3/4 stanu i teraz mam rezerwę), zapalam i gaszę non stop na lpg.

Jeśli masz plastikowy bak nie ma problemu z korozją. Od czasu do czasu zaleca się przepalać auto na benzynie. Szczególnie na wtrysku żeby się "poruszały".

Napisano

> Jeżeli jeździmy na LPG to wg. mnie powinno się mieć co najmniej 1/2

> baku zatankowane żeby nie rdzewiał i żeby nie spalić pompy

> paliwa.

Ja wożę ze sobą tak między 10-15L PB w baku. Czekam aż się spali i dolewka za 50zł. Już 80kkm prowadzę taką politykę i pompa zdrowa, acha mam odcięcie pompy cfaniak.gif

Napisano

1. Bak - z blachy stalowej w Uno - w 99% koroduje zawsze na dnie, wokół ramki zgrzewanej pod dnem, w pobliżu zgrzein. Z tego punktu widzenia nie ma co mówić o korozji w górnych partiach wewnątrz, bo i tak przegnije dno po paru latach. Wnętrz zbiornika jest wypełnione parami benzyny (łatwiej parują od wody), a kropelki wody, jeżeli są, to leżą na dnie.

Spirytus (denaturat) dolewać należy do paliwa, jeżeli chcemy właśnie "wyłapać" kroleki wody z paliwa. Jednak ten rozwodniony spirytus ma właściwości bardziej korozyjne niz czysta woda - dlatego takie paliwo ze spirytusem należy wypompować do końca, najlepiej ostatniej kropli; wysuszyć bak i zalać nowym dobrym paliwem bez wody, a dalej nie dolewać spirta.

Przy pompie elektrycznej zanurzonej w paliwie jest to trudne - wyga demontażu baku, bo zawsze coś zostanie na dnie.

Tak więc machnij ręka na dolewki spirytusu - pompa pobierze zawodnioną benzynę, kropelki wody zostana na filtrze paliwa.

A rudą i przecieki (suche dno pod spodem!) sprawdzaj przy każdej okazji, jeżeli masz uno z blaszanką na paliwo powyżej 4-6 lat. Hej

Napisano

Tylko jedna biglaugh.gif Trzeba mieć plastikowy bak i mechaniczną pompę. 001.gif

Wtedy całe te rozważania są bez sensu zlosnik.gif

A poważniej to jak już padło ostatnio w innym wątku pompa jest smarowana i chłodzona benzyną. Jeżdżąc z pustym bakiem powoduje się, że pracuje ona na sucho (no chyba, że się ma odcięcie ale fabrycznie tego nie montują). A taka praca na sucho prowadzi dość szybko albo do spalenia albo do zatarcia. Tak więc trzeba albo założyć odcięcie albo wozić dobrej jakości benzynę.

Napisano

> Jednak ten rozwodniony spirytus

> ma właściwości bardziej korozyjne niz czysta woda

A to skądżeś wziął? Właściwości korozyjne etanolu/bioetanolu wymieniane w publikacjach dotyczą wyłącznie jego higroskopijności, czyli to nie alkohol jest korozyjny, tylko woda którą zawiera i ewentualnie pochłania z powietrza. Poza tym dotyczy to paliw o dużej zawartości etanolu, a zalanie pół litra denaturatu do pełnego baku benzyny to raptem jakieś 1,3% objętości. Dodatkowo etanol dzięki mieszalności z węglowodorami pozwala na rozpuszczenie zgromadzonej w zbiorniku wody w benzynie, czyli nie dopuszcza do zebrania się jej na dnie zbiornika, przeciwdziałając jego korozjii.

Chociaż w jednym nasz rację - takie paliwo najlepiej przepalić "do głębokiej rezerwy", żeby nie zwiększać stopniowo zawartości etanolu w paliwie, co mogłoby doprowadzić do odwrotnych efektów, przez wchłanianie wody z atmosfery. No i mieszanka taka też niespecjalnie nadaje się do wożenia kilka miesięcy jako standardowe paliwo dla "gazownika", ale powinna być stosowana właśnie do przepalenia starego paliwa (przy lpg), albo czyszczenia zbiornika (przy benzynie).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.