Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

polerka przedniej szyby

Featured Replies

Napisano

To mój pierszy wątek więc witam wszystkich serdecznie!

Uniaczka nabyłem kilkanaście dni temu i jest to moje pierwsze auto. biglaugh.gif Jak go pierwszy raz dokładnie pucowałem po umyciu i odtłuszczeniu przedniej szyby zauważyłem że "ślad" pracy wycieraczki nie schodzi. Nie jest to normalnie widoczne od wenątrz ale gdy użyje wycieraczki w czasie jazdy (na deszczu bądź po spryskaniu) to zostaje taka mgiełka która schodzi po kilkudziesięciu sekundach. Na troche pogarsza widoczność frown.gif

Czytałem tutaj coś o polerowaniu szyby pastą specjalną. I teraz moje pytania brzmią:

Czym i jak to zrobić?

Jaką to ma szanse pomóc?

Dodam że ryski są niewyczówalne palcem. I nie uśmiecha mi sie zmiana szyby.

pozdrawiam

Napisano

Ktoś z klubu już próbował wypolerować przednią szybę i jeśli dobrze pamiętam to musiał ją wymienić na nową bo się nie dało jeździć po tej operacji.

Napisano
  • Autor

> Ktoś z klubu już próbował wypolerować przednią szybę i jeśli dobrze

> pamiętam to musiał ją wymienić na nową bo się nie dało jeździć

> po tej operacji.

Tego się niestety obawiałem frown.gif Czyli albo sie przyzwyczaić albo wymienić...

Napisano

> Ktoś z klubu już próbował wypolerować przednią szybę i jeśli dobrze

> pamiętam to musiał ją wymienić na nową bo się nie dało jeździć

> po tej operacji.

adinek, ktoś próbował, ale papierem ściernym, jakimś o wysokiej gramaturze (wodny) i szybe porysował, to musiał wymieniać. A co do pasty polerskiej, to sie nie znam, może działa...

Napisano

Zmień kolego płyn i załóż dobrej jakości wycieraczkę. Co do polerowania szyb y to odradzam Wychodzi w tedy efekt lupy i jest całkiem do d...py: rotfl.gif

Napisano

> Czym i jak to zrobić?

Przedniej szyby się nie poleruje. Nawet zakłady "szybiarskie" przestały to robić choć jeszcze kilka lat temu była to bardzo popularna usługa. Po takim zabiegu załamania światła na szybie są takie, że jeździć się nie da.

Napisano
  • Autor

> Zmień kolego płyn i załóż dobrej jakości wycieraczkę

pirwsze co zrobiłem to zminiłem gumke, nic nie pomogło...

więc zminiłem całe pióro bo było pordzewiałe i myślałem że może źle przylega... ale to też nie pomogło...

Napisano

jak masz jakies zdolnosci manualne to wynajmni jakiegos niewolnika i sam sobie wymienisz szybe. Pamietac tylko trzeba zeby po przyklejeniu nowej NIEDOCISKAC jej !!! a jedynie ustawic szpary delikatnie przesuwajac szybe i przykleic szybe od gory tasma papierowa. do wyciecia uzyc zylki stalowej np. z linki rowerowej (naszykowac kilka takich bo pekaja).

Napisano
  • Autor

> jak masz jakies zdolnosci manualne to wynajmni jakiegos niewolnika i

> sam sobie wymienisz szybe.

nie wiem czy się podejme, zdolności może by się jakieś znalazły:), gorzej z cierpliwością:(

prześledze ceny szyb i się zoabaczy... a wątków o wyborze szyb też już troche było, więc może sobie poradze:)

dzięki wszystkim za pomoc

Napisano

> sam sobie wymienisz szybe. Pamietac tylko trzeba zeby po

> przyklejeniu nowej NIEDOCISKAC jej !!! a jedynie ustawic szpary

> delikatnie przesuwajac szybe i przykleic szybe od gory tasma

> papierowa. do wyciecia uzyc zylki stalowej np. z linki rowerowej

> (naszykowac kilka takich bo pekaja).

t o w Uniakach były szyby wklejane?????

Napisano

> sam sobie wymienisz szybe. Pamietac tylko trzeba zeby po

> przyklejeniu nowej NIEDOCISKAC jej !!! a jedynie ustawic szpary

> delikatnie przesuwajac szybe i przykleic szybe od gory tasma

> papierowa. do wyciecia uzyc zylki stalowej np. z linki rowerowej

> (naszykowac kilka takich bo pekaja).

A gdzie w uno sa klejone szyby Jesli juz to uszczelka wchodzi w gre cfaniaczek.gifhmm.gif

Co do wymiany to sam se dasz rade Potrzebny ci bedzie jedynie sznurek badz kabelek i jakis smar badz wazelinka oink.gif

Napisano
  • Autor

> Co do wymiany to sam se dasz rade Potrzebny ci bedzie jedynie sznurek

> badz kabelek i jakis smar badz wazelinka

coraz bardziej się przekonuje do tego pomysłu... to chyba zaczynam ciułać kaske na nową szyb smile.gif

Napisano

> coraz bardziej się przekonuje do tego pomysłu... to chyba zaczynam

> ciułać kaske na nową szyb

Ja miałem identyczny problem, w tych miejscach gdzie chodziła wycieraczka były półkola, wymieniłem wycieraczkę na nową i nic... wymieniłem płyn do spryskiwaczy i szyba się już nie parowała w tym miejscu i nie zostawała mgiełka żadna ale dalej było nie za fajnie bo wycieraczka nie zcierała jednego promienia, a że kupiłem je za 10 zł (2 sztuki z przeznaczeniem do uno:P ) w realu to się nie zdziwiłem. Założyłem drugą która została i teraz szybka wyciera się idealnie nawet bez pryskania 5 minut płynem po szybie jak to było wcześniej biglaugh.gif wiec polecam, tak jak kolega wyżej, sprawdzić wycieraczkę i zakupić dobry płyn biglaugh.gif

Napisano

> pirwsze co zrobiłem to zminiłem gumke, nic nie pomogło...

> więc zminiłem całe pióro bo było pordzewiałe i myślałem że może źle

> przylega... ale to też nie pomogło...

Ale zmieniles sama gumke 2 szt za 10zl czy kupiles cale pióro za 30zl bo to wiiiielka roznica Jesli opcja pierwsza to sie nie dziw ze ci lipnie zbiera Kup taka lepsiejsza a zobaczysz ze efekt bedzie duzo lepszy

Napisano

> Ale zmieniles sama gumke 2 szt za 10zl czy kupiles cale pióro za 30zl

> bo to wiiiielka roznica Jesli opcja pierwsza to sie nie dziw ze

> ci lipnie zbiera Kup taka lepsiejsza a zobaczysz ze efekt bedzie

> duzo lepszy

Najlepsza firma wycieraczek to VALEO i CHAMPION.

Napisano

> Najlepsza firma wycieraczek to VALEO i CHAMPION.

Najlepszy jest MOTGUM. A że jeszcze na dodatek najtańszy (pomijam oczywiście te wynalazki marketowe po 4,99 zł/szt) to już całkiem najlepszy. Motgum jest wśród wycieraczek tym czym Tungsram wśród halogenów. Doskonała jakość za niską cenę. Kupowanie czegoś co jest droższe tylko dlatego, że się modnie nazywa jest bez sensu.

Napisano

> Najlepszy jest MOTGUM. A że jeszcze na dodatek najtańszy (pomijam

> oczywiście te wynalazki marketowe po 4,99 zł/szt) to już całkiem

> najlepszy. Motgum jest wśród wycieraczek tym czym Tungsram wśród

> halogenów. Doskonała jakość za niską cenę. Kupowanie czegoś co

> jest droższe tylko dlatego, że się modnie nazywa jest bez sensu.

Możliwe, ja kiedyś kupiłem BOSCH i tak porysowała szybę ze po 2 miesięcy od kupienia wycieraczki BOSCH wywaliłem.

Napisano
  • Autor

> Ale zmieniles sama gumke 2 szt za 10zl czy kupiles cale pióro za 30zl

> bo to wiiiielka roznica Jesli opcja pierwsza to sie nie dziw ze

> ci lipnie zbiera Kup taka lepsiejsza a zobaczysz ze efekt bedzie

> duzo lepszy

Kupiłem samą gumke w sklepie stomilu za chyba 4,20. Wcześniej zakładałem gumki takie do innych fur i były dobre. Znajomy mi je polecił jako zrobione z dobrej gumy. A jak kupiłem całe pióro to takie ze sklepu fiata za niecałe 10 zł. Jeszcze spróbuje założyć stomiloską gumke na nowe pióro. Może pomoże smile.gif a jak nie to kupie jakąś pożądną wycieraczke... zawsze to taniej niż zmiana szyby...

Napisano

Myśle , że jak będziesz chciał wymieniać szybe za każdym razem jak zostanie Ci mgiełka czy ślad po wycieraczce to zbankrutujesz. biglaugh.gif

Nowe pióro załatwi sprawe. ok.gif

Napisano

tak wlasnie dzisiaj o tym pomyslalem ... przeciez w Uno jest chyba uszczeleczka a nie klej. ale dobrze ze koledzy poprawili ok.gifoink.gif

Napisano

Mi też ciągle zostawały niechciane smugi, wymieniłem z 5 wycieraczek bez satysfakcji i w koncu wymieniłem całe ramię. Nowa sprężyna dociska pióro lepiej do szyby i dużo lepiej to wszystko działa. Ramię Mot-Gumu na giełdzie 20 zł + pióro asymetryczne 12 zł a efekt bezcenny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.