Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hamule i ból głowy

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Mam u siebie problem z hamulcami. Otóż niedawno zauważyłem, że przy gwałtownym hamowaniu rzuca samochodem, w zasadzie ściąga mnie na prawą stronę. Kilka dni tak jeździłem aż w końcu jadąc do mechanika zauważyłem, że jakby się poprawiło. Tzn. nie ściąga mnie tak mocno - jedynie czuję lekkie szarpnięcie i to przy naprawdę gwałtownym hamowaniu. Mechanik się przejechał i stwierdził, że jest ok i nie ma nic do roboty. Na stacji sprawdziłem - tył idealnie równo po 0,8 na hamulcomierzu a przód: lewy 0,34 a prawy 0,29. Facet na stacji też stwierdził, że jest ok. Problem w tym, że jak mocniej hamuję to blokuje się prawe koło - zostawia ślad opony na jezdni nawet przy mocnym hamowaniu z małej prędkości.

Nie mam pojęcia od czego tak sie dzieje (mój mechanik też rozkłada ręce). Powiedział że można wszystko rozebrać i przeczyścić - tak dla świętego spokoju zrobię, ale może macie jakieś sugestie co może powodować takie zachowanie jedego z kół, skoro na aparaturze wykazuje że jest ok?

Jeśli to coś zmienia to piszę, że ściąga mnie w lewo jak puszę kierę - i to tak dosyć mocno. Geometria ok, koła zamieniane na wszystkie możliwe sposoby, hamulce okazuje się że też... więc chyba nieuleczalne smile.gif

pozdrawiam

dzikus

Napisano

To że staje koło to nie problem z nim tylko z pozostałymi, które nie stają.

Wężyki gumowe wymienione, układ odpowietrzony?

A jakiej marki tarcze i klocki kupujesz?

Napisano

> To że staje koło to nie problem z nim tylko z pozostałymi, które nie

> stają.

> Wężyki gumowe wymienione, układ odpowietrzony?

> A jakiej marki tarcze i klocki kupujesz?

dodam aby sprawdził prowadnice i tłoczki ok.gif

Napisano
  • Autor

> To że staje koło to nie problem z nim tylko z pozostałymi, które nie

> stają.

> Wężyki gumowe wymienione, układ odpowietrzony?

> A jakiej marki tarcze i klocki kupujesz?

Nie wiem jakie kupić i czy w ogóle będzie taka potrzeba. Ile kosztuje taki komplet? Tarcze +klocki+ wężyki? Doradzcie cos bo ja jestem zielony.

Zobaczymy co będzie jak mechanior rozbierze wszystko. Może wtedy po przeczyszczeniu się poprawi. Nie rozumiem tylko jak to się dzieje, że koło, które na hamulcomierzu hamule słabiej (0,29) się blokuje lewe (0,34) nie ?! confused.gif

pozdrawiam

dzikus

Napisano

> Nie wiem jakie kupić i czy w ogóle będzie taka potrzeba. Ile kosztuje

> taki komplet? Tarcze +klocki+ wężyki? Doradzcie cos bo ja jestem

> zielony.

> Zobaczymy co będzie jak mechanior rozbierze wszystko. Może wtedy po

> przeczyszczeniu się poprawi. Nie rozumiem tylko jak to się

> dzieje, że koło, które na hamulcomierzu hamule słabiej (0,29)

> się blokuje lewe (0,34) nie ?!

> pozdrawiam

> dzikus

Wymień przewody hamulcowe przednie odrazu bo lubią się sypać.

Napisano

jak hamuja to nie wymieniaj zlosnik.gif szkoda kasy waytogo.gif

Napisano

> jak hamuja to nie wymieniaj szkoda kasy

A ja Ci mówie wymień bo jak jeden z przewodów bedzie miał zparciałą gumę w środku to bedzie przepuszczał w jedną stronę płyn a spowrotem nie. Wtedy zacisk szybciej reaguje na naciśnięcie hamulca.

Koszt niewielki, kozyść na przyszość i robota jedna bo odpowietrzy Ci za jednym razem.

Napisano

tak jak pisze kolega Zibi ok.gif

ja teraz właśnie miałem dzwonka bo mi rozsadziło przewód

Napisano

Tak jak wyżej. Kolega Zibi ma racje. miałem dokładnietakie same objawy. Naciskam hamulec lekko a tu pisk z prawego koła. wymieniłem przewody elastyczne hurtem przód i tył i jest wszystko oki Ponad to lewy przód obcierał i uniak więcej palił. Tak że wymień przewody i wszystko będzie git.

Napisano

Ho, ho! To chyba zaraźliwe!Parę dni temu miałem to samo. Przy hamowaniu ściągało na lewo a grzało się prawe koło. confused.gifOczywiście poszedł przewód z prawej strony(wewnątrz),tłoczek się nie cofał,koło się grzało,a przy hamowaniu lepiej reagowała lewa strona i stąd ściąganie. Teraz po wymianie wszystko ok. zlosnik2.gif Pozdrawiam 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.