Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zablokowany pas bezpieczeństwa...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Gdy wróciłem ostatnio do domu zauważyłem ze pas bezpieczeństwa od strony pasażera nie jest zwinięty, zablokował sie czy jak czort frown.gif Teraz byłem chory i nie wychodzilem z domu, ale dziś, po 5 dniach nadal tak jest, nie odblokował sie, stukanie i szarpanie nie poskutkowalo no.gif Co radzicie? Rozebrać boczek zeby sie tam dostać i bedzie mozliwa naprawa tego?

Pozdrawiam.

Napisano

>Co radzicie?

Pojezdzic troche i sam sie powinien odblokowac... Szarpanie nic nie daje, moze sie jeszcze bardziej zablokowac...

Ja tak mialem kilka razy, raz nawet po stronie kierowcy... Niestety musialem jezdzic ze dwa dni bez pasa... Ale pozniej odpuscil...

Napisano

> Witam.

> Gdy wróciłem ostatnio do domu zauważyłem ze pas bezpieczeństwa od

> strony pasażera nie jest zwinięty, zablokował sie czy jak czort

> Teraz byłem chory i nie wychodzilem z domu, ale dziś, po 5

> dniach nadal tak jest, nie odblokował sie, stukanie i szarpanie

> nie poskutkowalo Co radzicie? Rozebrać boczek zeby sie tam

> dostać i bedzie mozliwa naprawa tego?

> Pozdrawiam.

Moj też tak czasem ma - energiczne szarpnięcie i przytrzymanie skutkuje - potem znowu dłuuugo działa normalnie - blokuje się przy lekkim szarpnięciu i zaraz odpuszcza.Nie wiem czy to się naprawia niewiem.gif jak nie ustąpi,wolałbym nie rozbierac tylko wymienic na sprawną używkę - drogo nie będzie,a to w końcu pas.

Napisano

Po kolejnym razie nie wytrzymałem i kupiłem na allegro używkę za 30 zeta i przestałem się męczyć. Z czasem ta przypadłlość zaczyna się nasilać i smarowanie też przestaje już pomagać. Z tego co widziałem jak to badziejstwo rozbierałem to jedyne co można tam zrobić to dobrze nasmarować ale trzeba uważać żeby pasa nie upierdzielić. WYmiana pasa to jakieś 30 minut dla laika. Nowy w ASO około 350 zeta kosztował.

Napisano

Miałem to kiedyś w Sienie. Kiedyś tak się zablokował, że nic nie pomagało. Wziąłem się wtedy na sposób i za pomocą urządzenia pt. rożen kuchenny (a konkretnie szpikulec doń) pogmerałem w otworze, z którego pas wychodzi. Odbblokował się.

PS Kurcze, nie wiem, jak w Punto jest poprowadzony pas. W Sienie wychodził przy podłodze, więc nie było problemu, jeśli w Punto wychodzi w połowie słupka, to gorzej.

Napisano

> PS Kurcze, nie wiem, jak w Punto jest poprowadzony pas. W Sienie

> wychodził przy podłodze, więc nie było problemu, jeśli w Punto

> wychodzi w połowie słupka, to gorzej.

W Punto wychodzi w połowie słupka, niestety i trzeba rzeźbić. Denerwujące to z deka,

bo problem z pasami występował w MKI i w MKII też się to dzieje oslabiony.gif

Napisano

w MK I 1,2 16 V wyłazi z podłogi i na wierzchy jest ....

zacina się równie łatwo jak sie odblokowuje , jedna rada nieszarpać i niewyciagac mocno pasa z predkoscią swiatła to i spokój bedzie ....

Napisano

> w MK I 1,2 16 V wyłazi z podłogi i na wierzchy jest ....

> zacina się równie łatwo jak sie odblokowuje , jedna rada nieszarpać i

> niewyciagac mocno pasa z predkoscią swiatła to i spokój bedzie

> ....

Że niby cały pas jest na zewnątrz? Jakoś mi sie w to wierzyć nie chce hmm.gif

Napisano
  • Autor

No i dzis naprawiłem to, rozebrałem bok i cos tam pokombinowałem i sie odblokował smile.gif I przez przypadek zlamalem na pół listwe progową przednia hehe. Najwięcej problemów mialem z włożeniem tego bocznego plasitiku spowrotem za uszczelke. Jeszcze nigdy mi sie na tak długo nie zablokował i nie wymagało to rozebrania boku, choć sądze ze gdybym pojezdzil to sam by sie odblokował.

Widze ze to nie tylko u mnie, bo juz myślalem ze tylko ja tak mam smile.gif Tez myśle ze delikatne traktowanie pasa rozwiązuje problem ale ja to sobie moge wiedzieć, a pasazerowie nie za bardzo... confused.gif Trzeba sie z tym pogodzić bo nie bede kazdego upominal: !! ostaroznie delikanie pas rozwijaj!! , a ktos nie uslyszy, szarpie zablokuje i powie: co mówiłeś 270751858-jezyk.gif

Pozdrawiam!

Napisano

> Że niby cały pas jest na zewnątrz? Jakoś mi sie w to wierzyć nie chce

pas idzie z góry na dół podlogi i "kostka " ze zwijaczem pasa jest na wierzchu przy podłodze , pas na całej długości jest na wierzchu od góry do dołu .... w innych modelach ( jak się niemylę ) pas w połowie słupka wchodzi w panel - obudowę słupka ...... tak to chyba wygląda w innych modelach ( raz tylko widziałem taki model więc reke sobie niedam uciąc ) a na wierzchu pas jest w moim modelu ....

Napisano

U mnie pas wychodzi mniej-więcej w połowie słupka. Z takimi dolegliwościami pasów radzę sobie przez otworek w słupku znajdujący się po zewnętrznej stronie. Z tej pozycji do mechanizmu jest kawałek. Wkrętak dość krótki załatwia sprawę. Troszkę subtelnych zeby.GIF ruchów i.. już w porządku mój "żołądku". ok.gif

Pozdrawiam boozing.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.