Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło ???

Featured Replies

Napisano

Pytanie dla fachowców zlosnik.gif Jakoś dotąd miałem szczęście i w żadnym z aut sprzęgło nie szwankowało więc nawet nie potrafię zinterpretować objawów usterki.

Jak ruszam "na zimno" to przy zmianie biegów czuję jakby coś tam zamieliło pod spodem, coś jak ruszanie z piskiem opon tyle, że to nie dzieje się na kołach. Głównie przy zmianie z jedynki na dwójkę ale z dwójki na trójkę też się zdarza. No i występuje tylko w przypadku nierozgrzanego auta. Początkowo podejrzewałem przeguby ale sa w porządku - sprawdzili mi przy wymianie klocków.

Mile widziane wszelkie rady i sugestie wink.gif

Napisano

o ile pamietam to ty masz w standardzie TCS wiec moze on cos szwankuje, TCS dziala do 40km/h moze on cos tam "działa' i taki jest efekt , ale to moje spekulacje. najgorsze jest to ze w laczku zrobili go na stałe tzn. nie mozna go wyłączyć, ja bym wyłączył przez bezpiecznik i zobaczył efekt -tylko pytanie czy komp błedu nie złapie . Kiedys klient przyjechał bo przez TCS w evandzie podskoczyla temperatura płynu chłodzacego. Może za mało płynu jest, sam nie wiem.........

Napisano
  • Autor

Hmm, TCS dotąd działał poprawnie nic nie świrował, kontrolka nie mruga i to "mielenie" zdarza się też przy prędkości powyżej 40 km/h. Nie mam pojęcia - niby najłatwiej dać auto do serwisu ale musiałbym zostawić, żeby sprawdzili je "na zimno" a to dla mnie spory kłopot (brak auta).

Napisano
  • Autor

Widzę, że nie ma innych koncepcji, to może spytam inaczej zlosnik.gif

Gdyby to było sprzęgło /tarcza, docisk etc/ to jakie są objawy ? I czy możliwe, że kończące się sprzęgło daje o sobie znać tylko "na zimno" ?

Napisano

powiem w ten sposób-moje aveo pomyka na L więc sprzęgło jest elementem najbardziej narażonym na zużycie i padło dopiero po 60kkm a właściwie to nie padło sprzęgło a łożysko sprzęgła i objawiało sie to głośna praca a nie szarpaniem , w zwiazku z tym przypuszczam ze nie powinno u ciebie pasc sprzegło po takim przebiegu na "cywilnym" samochodzie. Jeśli miałbym cos sprawdzac to zaczął bym od poziomu oleju w skrzyni moze jest za niski............... hmm.gif

Napisano

> Widzę, że nie ma innych koncepcji, to może spytam inaczej

> Gdyby to było sprzęgło /tarcza, docisk etc/ to jakie są objawy ? I

> czy możliwe, że kończące się sprzęgło daje o sobie znać tylko

> "na zimno" ?

IMO padające sprzęgło ślizga się na ciepłym i zimnym silniku. Zwróc uwagę czy podczas występowania tych objawów nie wydostaje się specyficzny zapach przypalonych klocków hamulcowych. Jeżeli tak to na bank sprzęgło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.