Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Palio Weekend - skrzynia biegów

Featured Replies

Napisano

Mam do Was pytanie odnośnie Fiata Palio Weekend 1.4 8V. Ostatnio zauważyłem, iż z mojej skrzynki biegów dochodzą dziwne dźwięki. Jest to słyszalne i zauważalne zarówno podczas postoju jak również podczas jazdy. Zwłaszcza słychać szumy dochodzące z pod skrzynki w momencie hamowania silnikiem na biegu trzecim i czwartym. Nie jest to może aż tak drażliwe jednak są to już niepokojące dźwięki. Jeśli chodzi o wchodzenie biegów to jest wszystko w porządku, choć czasami mam problem z wrzuceniem 5 biegu. Dodam że autko ma przebieg 174.000 tyś. przebiegu, a skrzynce dało się w kość podczas wielokrotnych wojaży w górzystych rejonach Norwegii. Moje pytanie dotyczy tego, czy szumy dochodzące z pod skrzyneczki przepowiadają jej bliski koniec, czy też można jeszcze pojeździć, a innymi dźwiękami i szumami nie ma co się przejmować do momentu jej całkowitego wykończenia??? Pozdrawiam

Napisano

Może to nie skrzynia szumi. Może szumieć mechanizm róznicowy. mam to samo, chociaz model troche inny. Jeżdże z tym juz 20 kkm i sie nie przejmuję. Szumienie nie nasila sie.

Napisano
  • Autor

No właśnie też się zastanawiałem nad mechanizmem różnicowym. Zawłaszcza, że przy wrzucaniu biegów nie ma zgrzytów.

Napisano

> No właśnie też się zastanawiałem nad mechanizmem różnicowym.

> Zawłaszcza, że przy wrzucaniu biegów nie ma zgrzytów.

Przebieg mam podobny (181 kkm). najpierw próbowałem z olejem do skrzyni ale nie było efektu i w końcu odpuściłem. Póki co jeżdże tak jak jest. Widziałem na forum Punto zdjecia z rozwalonym mechanizmem różnicowym (przekładnia planetarna wyszła przez obudowę), ale to sie stało przy ok. 300 kk przebiegu (dwa przypadki.

Napisano
  • Autor

Myślę, że trzeba włączyć radyjko i się nie przejmować. 50kkm powinien przejechać, najważniejsze że biegi wchodzą..

Napisano
  • Autor

Aha jeszcze pytanko do Was... Ile można przejechać z takim delikatnie mówiąc "kończącym" się mechanizmem różnicowym?? Czy oprócz szumów i szelestów jakie będą objawy nasilania się??

Napisano

> Aha jeszcze pytanko do Was... Ile można przejechać z takim delikatnie

> mówiąc "kończącym" się mechanizmem różnicowym?? Czy oprócz

> szumów i szelestów jakie będą objawy nasilania się??

U mnie szumiało a potem buczało co inne - co prawda palio 1.2 ale:

Buczały właśnie głównie 3 i chyba 4ka, buczenie to było spowodowane padem łożysk poszczególnych przekłądni i ogólnie zużyciem łożyska głównego (wałka?)...

Wiem że wymiana mnie skrobnęła, ale pod koniec zabawy tj. przed wymiana auto jeździło jak polonez a może i już nawet głośniej zeby.GIF

Łożyska faktycznie były zajechane, a smarować ich się nie da :|

ŻEby było ciekawiej ponoć najlepsze są francuskie i takie kupiłem, ale nie zgadniecie jakie montował fiat smile.gif - takie same ;D

Napisano
  • Autor

a po jakim przebiegu doszło do momentu kiedy trzeba było remontować??? i jaki był mniej więcej koszt??

Napisano

> a po jakim przebiegu doszło do momentu kiedy trzeba było

> remontować??? i jaki był mniej więcej koszt??

jak bys szukał skrzynki do 1.4 to wal śmiało wink.gif

Napisano
  • Autor

ładnie mnie pocieszasz... wróżysz to co najgorsze może się przydarzyć ;-). Zdaję sobie powoli sprawę, iż w jakimś czasie będę ją musiał wymienić. Powiedz mi jaki można przebieg zrobić z takimi delikatnymi szumami i szelestami (są słyszalne podczas hamowania silnikiem na 3 i 4 biegu)??? Czeka mnie podróż zagranicę więc pytam. Jeszcze jedno ile byś sobie życzył za taką skrzyneczkę, i z jakim przebiegiem??

Napisano

> ładnie mnie pocieszasz... wróżysz to co najgorsze może się przydarzyć

> ;-). Zdaję sobie powoli sprawę, iż w jakimś czasie będę ją

> musiał wymienić. Powiedz mi jaki można przebieg zrobić z takimi

> delikatnymi szumami i szelestami (są słyszalne podczas hamowania

> silnikiem na 3 i 4 biegu)??? Czeka mnie podróż zagranicę więc

> pytam. Jeszcze jedno ile byś sobie życzył za taką skrzyneczkę, i

> z jakim przebiegiem??

Mi się zatarło stosunkowo wcześnie bo około 80kkm smile.gif

Skrzynki nowej nie było sensu jeszcze kupować.

Naprawa z częsciami nie pamiętam ale coś koło 600zł chyba było. Sama robocizna dość droga frown.gif

D otego doszło jeszcze sprzęgło bo też się kończyło więc żeby dwa razy nie robić to było kupione też za coś chyba 300-350zł i razem coś koło tysiąca mnie skrobnęło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.