Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diagnostyka, euroscan, clip

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenie z diagnozowaniem Uno Clip interfejsem euroscan? za bardzo nie wiem jaki jest model i typ komputera (ecu) w clipie? pozdrawiam!

Napisano

> Czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenie z diagnozowaniem Uno Clip interfejsem euroscan? za bardzo nie wiem jaki jest model i typ komputera (ecu) w clipie? pozdrawiam! <

Clip ma silnik 994ccm SPI (monowtrysk); a do niego

Centralka wtrysku (dane z obudowy):

Magneti Marelli G7 11A DB 00.05, nr fiat 50006925.

Produkcja: Brasil nr 139/98.

Co do reszty, to niewiem.gif też jestem b. ciekaw

Napisano

tu

się przywita kolega, a potem uzupełni profil i będziemy pomagać. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Gdzie moje maniery wink.gif Witam jescze raz wszystkich! Dodam tylko ze ostatnio jak podłączałem euroscana i probowałem komputery od uno (niema w programie clipa niestety , same boshe) to nie udało mi sie połączyć, przy próbach z komputerami marelli udawało sie odczytać brak błędów ecu a później dostawałem informacje o błędnym połączeniu. Zastanawiam sie czy taki sam komputer był jeszcze montowany w innych samochodach? Pozdrawiam!

Napisano

> tu

> się przywita kolega, a potem uzupełni profil i będziemy pomagać.

Eee pomagamy zawsze i każdemu waytogo.gif ale miło wiedzieć z kim się rozmawia zeby.GIF

Do kolegi alamo888 :

masz własny euroscan? jaki program do diagnozowania? z którego roku? kupowałeś Visę - o innym przypadku nie rozmawiamy grinser006.gif

jak kolega napisał powyżej w clipie masz magneti marelli - co do braku błędów i błędnego połączenia - trudno mi coś napisać bez dodatkowych informacji, a i wiedzę z resztą konsultowałbym na elektroda.pl

Napisano

Ze stronki

http://www.dte.com.pl/polish/fiatscan.htm

własciciela FiatScan 2,0( i podobnych kosztownych potworków i przyrządów warsztatowych produkowanych i wycenionych dla ASO) wynikałoby, że sterowniki czyli ECU dla silników 994SPI powinny byc obejmowane tym programem.

Ale znajac włoską organizację, wzmocnioną egzotyką brazylijskiego szczepu Magneti Marelli de Brasil, a także brakiem odniesień do polskiej partyzantki Fiat Auto Poland po zaprzestaniu produkcji uno we Włoszech, to jest prawie pewne, ze ani tego typu pojazdu, ani numerów, ani danych nie obejmuje bezpośrednio lista marek i typów oraz program.

Podobnie jest też np. z katalogami części zamiennych do Clipa - wiem coś o tym, bo próbowałem korzystać z płyt e-katalogów i innych pomocy.

Można podpinać sie np. pod Innocenti Mille albo różne inne podobne. Poniewaz jednak konstrukcja silnika i strownika jest raczej starszej generacji, to prawdopodobnie wyniki korzystania z programu FiatScan2,0 bedą bardzo mizerne. Słyszałem nawet, że na tyle mizerne (albo pobliskie ASO nie ma fachowca), że było mi dotąd szkoda kasy wyrzucać na wizytę w ASO i próby podpinania pod Scana. I chyba mozna byłoby uznać, że ten typ auta nie ma żadnych porządnych inspekcji, kodów błędów, złącz itp, które warto dalej zgłebiać. Szczególnie, jeśli nie ma się prostego dostępu do programu, kompa w garażu, gotowych złącz itd.

Pewno lepiej silnik i osprzęt sprawdzać elementami, na piechotę.

Ale do fascynatów oprogramowania świat należy. Pozostaję entuzjastą m. in. tego tematu, poki posuwam clipem.

Napisano
  • Autor

Właścicielem euroscana jest mój znajomy, posiadacz Lanci z która działa on wyśmienicie, niestety pierwsza proba z moim samochodem dala niezbyt udane rezultaty o których już pisałem, nie było za bardzo czasu ani pogoda tez nie skłaniała do dalszych prób frown.gif planuje drugie podejscie, myślałem ze może ktoś z forumowiczów już miał jakieś doświadczenia z diagnostyka Clipa. Zdam relacje jak tylko podejmiemy dalsze działania zlosnik.gif

Napisano

> Właścicielem euroscana jest mój znajomy, posiadacz Lanci z która

> działa on wyśmienicie, niestety pierwsza proba z moim samochodem

> dala niezbyt udane rezultaty o których już pisałem, nie było za

> bardzo czasu ani pogoda tez nie skłaniała do dalszych prób

> planuje drugie podejscie, myślałem ze może ktoś z forumowiczów

> już miał jakieś doświadczenia z diagnostyka Clipa. Zdam relacje

> jak tylko podejmiemy dalsze działania

Post wyżej (na blacie, nie w drzewku) masz post kolegi cekaem, tez z clipem i takim samym problemem, a z treści mogę wywnioskować, że jest rozeznany w temacie i wie duuużo, dużo więcej. waytogo.gif

Napisano

ja sie moze podlacze-mam zamiar jutro zmusic elektryka,zeby podpial mi Bestie pod kompa i pytanie-czy to w ogole ma sens??? niewiem.gif

da rade cos odczytac i wywnioskowac z tego czy nie bardzo? icon_rolleyes.gif

cos z elektryki/elektroniki chrzani mi nadal sygnal na kompa i musze to wreszcie znalezc,bo sytuacja sytuacja sie pogarsza-momentami 20l/100km to juz powoli przegiecie sciana.gif

Napisano

> ja sie moze podlacze-mam zamiar jutro zmusic elektryka,zeby podpial

> mi Bestie pod kompa i pytanie-czy to w ogole ma sens???

> da rade cos odczytac i wywnioskowac z tego czy nie bardzo?

> cos z elektryki/elektroniki chrzani mi nadal sygnal na kompa i musze

> to wreszcie znalezc,bo sytuacja sytuacja sie pogarsza-momentami

> 20l/100km to juz powoli przegiecie

Witam, miałem podobny przypadek z moim clipem , tzn spalanie rzędu 15/17l na 100km- po długim szukaniu przyczyny okazało się iż mój kochany elektryk wynalazł uszkodzoną sondę lambda, co po zakupie i zamontowaniu okazało się iż to nic nie pomogło (ponad 250zł w błoto) a po kilku dniach przez przypadek (wymieniając termostat) znalazłem przyczynę, plastikowy wężyk który biegnie spod wtrysku w okolice komputera był pęknięty, po obklejeniu go taśmą izolacyjną tak na sztukę pomogło. Tak wyglądała sytuacja u mnie. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.