Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wielki problem

Featured Replies

Napisano
Witajcie Mam problem z zapalaniem mojego sc 1.1 Naladowalem akumulatorek przez noc rano seico zapalilo za pierwszym razem Pojechalem do pracy 40 km i bylo oki Po pracy seico tez zapalilo Wrocilem do domku Zostawilem autko na jakies 15 min i po przyjsciu do autka probuje zapalic a tu zgon Rozrusznik tylko raz zakrecil i nic Przy kazdej probie rozrusznik tylko raz krecil i nic coraz slabiej Popchnolem seico autko zapalilo ladnie Potem zgasilem i dalej seico ladnie palilo Zostawilem przez noc autko w garazu i rano znow nic Z pierwszym razem zakrecil rozrusznik kilka razy i nic potem coraz slabiej i slabiej Znow popych i seico zapalilo Po przyjechaniu do pracy seico pali jak malina Pomozcie mi i podpowiedzcie co sie dzieje Czyzby akumulator powiedzial papa Czy jakas inna przyczyna tutaj tkwi Pozdrawiam
Napisano

> masz wogóle ładowanie ?

w ogóle grinser006.gif to bym zaczał od kabla masowego, sprawdzic akum ile lat ma...

Napisano

> w ogóle to bym zaczał od kabla masowego.

chcesz sie założyć kto ma racje z tym wogóle? grinser006.gif

poza tym łatwiej sprawdzic ładowanie niz mase wink.gif

Napisano

> chcesz sie założyć kto ma racje z tym wogóle?

dajesz zlosnik.gif

> poza tym łatwiej sprawdzic ładowanie niz mase

ja bym stary akum obstawiał po drodze

Napisano

no to pany ja obstawiam aku że mówi papa. Kolega napisał, że przed wyjazdem do pracy miał problem nie odpalił, a po przyjeździe do pracy palił. Więc z tego wynika jeden morał ładowanie jest bo aku się naładował. W związku z tym został albo aku albo masa. Gdyby była to masa to miałby znowu problem z odpaleniem a tu problemów brak więc pozostaje tylko aku zeby.GIF

Napisano

1. Miernik do łapki i sprawdź ładowanie,

2. Jaki masz prostownik? Jak masz taki w miarę nowy, który sam dostosowuje prąd ładowania to otwórz akumulator, dolej wody i zostaw pod prostownikiem na weekend.

Ostatnio przerabiałem identyczny temat tylko nie w cc a w mw tu masz opis moich bojów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> zostaw pod prostownikiem na weekend.

nono.gif

Tak sie akumulatora nie ładuje.

Jeżeli masz aku 55 Ah i zamierzasz go ładować przez 10 godzin

(przykładowo) to ładujesz go prądem o wartości 1/10 amperaża akumulatora, czyli prądem o wartości 5,5 A

Napisano

> Tak sie akumulatora nie ładuje.

> Jeżeli masz aku 55 Ah i zamierzasz go ładować przez 10 godzin

> (przykładowo) to ładujesz go prądem o wartości 1/10 amperaża

> akumulatora, czyli prądem o wartości 5,5 A

Mam akumulator 55Ah i prostownik sam dopasowuje prąd ładowania, po ładowaniu przez 24h pojechałem do serwisu centry w Łodzi, zmierzyli mi gęstość elektrolitu i okazało się, że akumulator jest naładowany tylko w połowie, zostawiłem go na weekend, żeby się naładował i w poniedziałek pojechałem do serwisu centry i już było ok. Facet w serwisie centry tak mi doradził i powiedział, że te prostowniki tak mają, że twierdzą, że akumulator jest naładowany a w rzeczywistości jest naładowany tylko w połowie, układ jest taki, że ten prostownik po pewnym czasie ładuje bardzo małym prądem... nie jest to szkodliwe dla akumulatora bardziej niż normalna eksploatacja w samochodzie. Gdybym robił to prostownikiem połówkowym to masz rację, że byłoby to szkodliwe, ale gdybym miał prostownik połówkowy to po 10-12h miałbym naładowany akumulator a tak to musiałem zostawić autko na weekend.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ogólnie akumulator to bateria.

A baterie ładuje sie prądem o stałym amperażu.

Sam mam taki prostownik co sam zmienia prąd ładowania, i nie jest to dobry sposób ładowania. Ze względu na rozładowanie lub naładowanie akumulatora zwieksza bądź zmniejsza prąd.

Napisano

> A baterie ładuje sie prądem o stałym amperażu.

> Sam mam taki prostownik co sam zmienia prąd ładowania, i nie jest to

> dobry sposób ładowania. Ze względu na rozładowanie lub

> naładowanie akumulatora zwieksza bądź zmniejsza prąd.

Zważywszy na to co akumulator musi znosić w samochodzie uważam, że nawet jakbyś zostawił akumulator podłączony do prostownika, który sam dopasowuje prąd ładowania na miesiąc to by mu jakoś strasznie nie zaszkodziło.

Zgadzam się, że pozostawienie akumulatora podłączonego do prostownika połówkowego ładującego go prądem o stałym natężeniu dłużej niż jest to wymagane do pełnego naładowania doprowadzi do zasiarczenia akumulatora.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.