Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Krokowy 1.2 obroty problem rozwiązany

Featured Replies

Napisano

Witam po dłuższej przerwie. Przedstawie moją walkę z osąłwionymi obrotami w 1.2 16v wersja z 2000r (gaz z linką). Problemy miałem już w ubiegłym roku. ale minęły samoistnie po zgrubnym czyszczeniu dolotu i czujnika tempereatury/ciśnienia (egzaminer nie pkazywał wtedy błędu). W tamtym roku założyłem gaz II generacja (niby nie wskazana) dla plastiku, ale miałem juz taką w poprzedniej Bravie (skradzionej) z 1999 też 1,2 i było bez problemów eksploatacyjnych (jak i w tej). Innym nie polecam II gen własne ryzyko. nono.gif

W ubiegły miesiącu zaczęły znowu szaleć obroty wyczyściłem wię dolot i czujnik, wymieniłem świece i prze pewien czas było dobrze. po kilku set kilometrach jednak powróciły problemy plus kłopoty z odpalaniem be gazu nie dawał się odpalić. Znów czyśzczenie i odkręcenie sławetnego "krokowego" czyli regulatora biegu jałowego pomogło na chwilę kombinowałe oczywiście z odłączeaniem akumulatora i kombinacją kluczyk włączony/wyłączony 90s x 3. bez rezultatów. Obroty na krótki czas stabilizowały się, ale potem problem powracał. przykład problemu Po odpaleniu obroty wchodziły na 1300-1400 niby dobrze na zimnym silniku ale po chwioli spadały do 700 -800 i silnik wpdał w drgania w innym wariancie slnik rozgrzany i obroty zawieszały sia na jakichś 1000-1100 i nia pomagało przegazowanie powracał do takich a czasami były prawd

łowe. Podłączyłem kompa gazowego Bingo-s do komputera i na gazie pokazywał pracę prawidłową poza obrotami analogicznie jak z benzyną . Prz pracy na beznyznie sonda lambda jakby nie pracowała w przeciwisenistwie do LPG rura wydechowa pokrywał się sadzą niewłaściwy skałd mieszankli.

Postanowiłem pojechać na Egzaminer do ASO Cena podłaczenia 60 zł (czyli w miarę). Po poszukiwaniach wtyczki i podłaczeniu pokazał się bład

Parametr samodopasowania TRA powyżej górnego limitu

Integrator sondy lambda poniżej dolnego limitui

Czujnik detonacyhjnego spalania 1 sygnał niewłaściwy

Oraz po dalszy wgłebieniu w testy

Komunikat o nieszczelności układu dolotowego zasysanie dodatkowego powietrza.

Po sprawdzeniu szczelności dolotu puianką w newraligicznych punktach, Miałem ze dwa strzał na starych swiecach (więc nie bez obaw o szczelność) tes przeszedł pomyślnie silnik pracował nie było zasysania piany.

Błędy zostały skasowane ale po chwili powróciły.

Poprosiłe więc o sprawdzenie "krokowego", miły Pan wszedł w opcje i były chyba trzy do wyboru:

- jedna to test

-druga reset a trzeciej nie pamiętam.

Błędu w każdym razie nie było w komunikacie. Po przeprowadzeniu testu przy wyłączonym silinku słychać było jak pracuje napęd (podobny odgłos słychać z pod maski po zgaszeniu silnika) błędu dalej nie było ale to nie pomogło obroty nadal wysokie.

No, ale uparłem się na RESETOWANIE (tak to się nazywa) "KROKOWCA" (po uruchomieniu pojawił się komunikat że jest to zabieg konieczny po wymianie "KROKOWCA" domyślam sie ze każde jego wykręcenie lub odpięcie oznacza potrzebę resetu i ustawienia.

I jak reką odjął choć nie chće zapeszyć po puszczeniu gazu i wrzuceniu na lu broty pięknie wędrują na około 1100 po przejacchaniu kilkuste metrów ponownie podpięto egzaminer i ZERO BŁĘDÓW. Silnik chodzi jak marzenie. A już szukałem nowego krokowca.

Wniosek Czyszczenie potrzebne ale Resetu bez Egzaminera nie da się zrobić i pewnie jest on okresowo potrzebny w naszych silniczkach, i chyba go lepiej nie odkręcać zwłaszcza że trzeba mieć dobr kluczyki firmowe bo na tymi z bazarków można poniszczyć śruby na przepustnicy. Tak więc bez wiedzy z forum serwis poległby w tym temacie bo Egzaminer podaje głupie komunikaty. Po przełączeniu na LPG w czasie Podpiętego Egzaminera też nie było błędów.

Trochę może to i nudne, ale jest to czysta praktyka. Może się przydać.

Napisano

Czyli reasumując powyższy wykład - po kazdorazowym odkręceniu kroka konieczne podpięcie pod examiner celem resetu.

O ile dobrze pamietam w opisach innych kolegów odnośnie czyszczenia i innych operacji z krokowcem ten rygorystyczny warunek nie był poruszany .

Napisano
  • Autor

> Czyli reasumując powyższy wykład - po kazdorazowym odkręceniu kroka

> konieczne podpięcie pod examiner celem resetu

Na to wychodzi Sam czytałem to na wyświetlaczu Egzaminera konieczne przy wymianie "krokowego"

Jeden z mechaników też na poczatku mówił o odpięciu akumulatora, ale jak zobaczył opcje na Egzaminerze potwierdziło że reset jest tylko z niego.

Napisano

każde jego

> wykręcenie lub odpięcie oznacza potrzebę resetu i ustawienia.

> krokowca.

Potwierdzam w 100% Ja też już dwa razy tego doświadczyłem.

Napisano

> Postanowiłem pojechać na Egzaminer do ASO Cena podłaczenia 60 zł

gdzie znalazłeś Examiner w ASO w Wawie tylko za 60zł? icon_eek.gif i możliwość wejścia na halę ASO i rozmawiania z mechanikiem icon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

> W tamtym roku założyłem gaz II gen...

jak można takie gówno założyć i to jeszcze do 1.2

badania jakieś prowadzisz czy jak? z_lol1.gif

Napisano
  • Autor

> gdzie znalazłeś Examiner w ASO w Wawie tylko za 60zł? i możliwość

> w Nowym Dworze Mazowieckim jest to przedłużenie Modlińskiej za Jabłonną przy samej drodze

Napisano
  • Autor

> jak można takie gówno założyć i to jeszcze do 1.2

> badania jakieś prowadzisz czy jak?

Badania i owszem bo już na drugiej Bravie z 1.2 i zero problemów spalanie na trasie w granicach 7-7.5 llitra LPG w mieście 8-8,5 l Przejechane na obu jakieś 70000km na LPG yay.gifok.gif

Napisano

> Badania i owszem bo już na drugiej Bravie z 1.2 i zero problemów

> spalanie na trasie w granicach 7-7.5 llitra LPG w mieście 8-8,5

> l Przejechane na obu jakieś 70000km na LPG

mnie już nikt nie namówi do dwójki...

za dużo najeździłem sie na sekwencie żeby powiedzieć ze 2gen "też jest fajna"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.