Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony

Featured Replies

Napisano

Nie znam się na tym zbyt dobrze, więc może ktoś bardziej doświadczony będzie mi w stanie udzielić jakiejś wskazówki. zlosnik.gif

Potrzebne mi są opony w rozmiarze 255x75R17 - mają służyć do poruszania się głównie po lesie (drogi gruntowe, z wystającymi korzeniami i kamieniami, czasem też po luźnym piachu) - generalnie teren jest dość kamienisty i pod miękkim piaskiem można trafić na różne niespodzianki. Błoto trafia się raczej sporadycznie i nie jest zbyt głębokie. Na tych oponach nie planuję jeździć po asfalcie, w grę wchodzą co najwyżej kilkusetmetrowe przejazdy.

Co przy takich założeniach należałoby kupić, żeby potem nie żałować? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

R17???? do jakiego auta???

obawiam sie ze taka opona 255/75/17 nie istnieje bo chodzi pewnie o MT a od biedy AT

Napisano
  • Autor

> R17???? do jakiego auta???

Wrangler.

> obawiam sie ze taka opona 255/75/17 nie istnieje bo chodzi pewnie o

> MT a od biedy AT

frown.gif

Fabrycznie były właśnie AT - i w rozmiarze takim, jak wyżej, ale jedną zdołałem już rozerwać z boku na kamieniach, dlatego chciałem kupić coś pewniejszego. Patrzyłem na to, co jest w sklepach internetowych, ale opony w tym rozmiarze wyglądały na dużo bardziej delikatne niż te, które zniszczyłem, stąd to pytanie.

Może lepiej w takim razie przymierzyć się do 16"? hmm.gif Felgi i tak miałem kupić osobne ok.gif - zamiast takich, jakie miałem fabrycznie, mogę kupić felgi od innej wersji wyposażeniowej, o jeden cal mniejsze.

Napisano

Rozumiem ze JK?

Zmien na 16 albo jeszcze lepiej na 15 cali. Takie beda duzo lepsze w terenie i bedziesz mial wiekszy wybor opon.

W jakim tereni jezdzisz? Napisz cos to latwiej nam bedzie doradzic w temacie opon.

Napisano
  • Autor

> Rozumiem ze JK?

Tak, krótki ok.gif

> Zmien na 16 albo jeszcze lepiej na 15 cali. Takie beda duzo lepsze w

> terenie i bedziesz mial wiekszy wybor opon.

Co do 15" to wolałbym tego uniknąć hmm.gif - w polskim świadectwie homologacji mam 16", 17" i 18", więc bez na prawdę bardzo ważnego powodu wolałbym nie naruszać warunków homologacji zlosnik.gif Ale felgi 16" od wersji Sport mogę mieć bez problemu ok.gif

> W jakim tereni jezdzisz? Napisz cos to latwiej nam bedzie doradzic w

> temacie opon.

To nie jest jazda w najmniejszym nawet stopniu sportowa spineyes.gif - po prostu dość często muszę się przemieszczać po leśnych drogach, takich jak opisałem w pierwszym poście. Nawierzchnia jest taka, że na podjazdach auto potrafi się w niektórych miejscach zsuwać, a do tego trzeba uważać na ostre kamienie. Auto jest całkowicie seryjne, na razie próbuję poprawić sytuację zmianą opon. smile.gif

Napisano

Hmm w takim razie BFG AT beda moim zdaniem dobrym wyborem.

Przy okazji zajzyj TU

Napisano
  • Autor

> Hmm w takim razie BFG AT beda moim zdaniem dobrym wyborem.

Czy to te? KLIK. Z tabeli rozmiarów wynika, że da się dobrać rozmiar odpowiedni dla felg 16" od wersji Sport. ok.gif

> Przy okazji zajzyj TU

Znam tę stronę ok.gifzlosnik.gif - czasem coś tam podglądam na forum, ale jeszcze się nie zarejestrowałem.

Napisano

> Czy to te? KLIK. Z tabeli rozmiarów wynika, że da się dobrać rozmiar

> odpowiedni dla felg 16" od wersji Sport.

Tak to dokladnie te. Jezdzilem na niech jakis czas i sa to bardzo fajne opony. Przyjenie sie na nich jezdzi po drogach a i w lekkim tereni daja sobie rade.

> Znam tę stronę - czasem coś tam podglądam na forum, ale jeszcze się

> nie zarejestrowałem.

No to na co czekasz?!?!? biglaugh.gif Rejestruj sie! I tam zapytaj o opony...wiecej ludzi bedzie mialo cos do powiedzenia.

Napisano

> Wrangler.

> Fabrycznie były właśnie AT - i w rozmiarze takim, jak wyżej,

jakiej firmy sa to opony???

ale

> jedną zdołałem już rozerwać z boku na kamieniach, dlatego

> chciałem kupić coś pewniejszego. Patrzyłem na to, co jest w

> sklepach internetowych, ale opony w tym rozmiarze wyglądały na

> dużo bardziej delikatne niż te, które zniszczyłem, stąd to

> pytanie.

> Może lepiej w takim razie przymierzyć się do 16"?

zdecydowanie ok.gif

sam mialem wlasnie 265/75/16 bfg AT czyli odpowiednik Twojego rozmiaru

Napisano
  • Autor

> Tak to dokladnie te. Jezdzilem na niech jakis czas i sa to bardzo

> fajne opony. Przyjenie sie na nich jezdzi po drogach a i w

> lekkim tereni daja sobie rade.

ok.gif

> No to na co czekasz?!?!? Rejestruj sie! I tam zapytaj o

> opony...wiecej ludzi bedzie mialo cos do powiedzenia.

W weekend się zapiszę. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> napewno AT???

Na barkach jest wytłoczony napis "GOODYEAR WRANGLER AT/R" hmm.gif - na takich oponach odebrałem auto z salonu ok.gif

Napisano

ja szukalem opon w tym rozmiarze to tylko sa ST niewiem.gif

ale skoro takie masz to znaczy ze napewno istnieja smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja szukalem opon w tym rozmiarze to tylko sa ST

No właśnie ja też mam teraz taki problem no.gif - bo potrzebuję też jedną sztukę za tę uszkodzoną, a nigdzie nie ma frown.gif Dzwoniłem przed chwilą do dealera u którego kupiłem auto z pytaniem o takie opony i podobno mogą je ściągnąć, ale na razie nic więcej nie wiem - w poniedziałek będę wiedział, ile to w ogóle kosztuje, ile potrwa i czy w ogóle da się kupić jedną sztukę. hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.