Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobór mocy głośników pod moc wzmacniacza

Featured Replies

Napisano

Witam Szanowne Towarzystwo,

Ponieważ od czasu do czasu nudzi mi się wieczorami postanowiłem coś zmienić w swojej Alfie. Padło na audio, szczególnie że trafił mi się ostatnio utworek który doprowadził fabryczny system do stanu w którym wydawane dźwięki nie przypominały muzyki. Od razu z góry zaznaczam, że nie zależy mi na audiofilskim brzmieniu, ale zwyczajnie na tym, aby przy nieco głośniejszej muzyce i odrobinie basu uniknąć charczenia głośników i koszmarnych zniekształceń, lub chociaż przesunąć granicę przy której się to objawia. Istnieją również bardzo istotne ograniczenia tego projektu, mianowicie fabryczne radio musi pozostać, prace będą przebiegać etapami, więc nie ma mowy o zakupie wszystkich elementów na hurra. To co zamierzam zrobić to:

-dołożyć wzmacniacz z DSP (fabryczny 6x40W), sterowany z fabrycznego radia (wmacniacz już mam, kompletuję wiązkę do podłączenia)

- dołożyć wooferki w fabryczne miejsca na tylnej półce

- wymienić głośniki w przednich i tylnych drzwiach na jakieś o nieco lepszych parametrach (póżniej, ew dużo później)

Co chcę osiągnąć:

- czystszy dźwięk, z mniejszą ilością zniekształceń

- delikatny i jednocześnie dynamiczny bass

I właśnie tutaj pojawia się problem. O wzmacniaczu wiem niewiele, element fabryczny, google milczą na temat jego parametrów, w środku wygląda raczej niepozornie, widać że jest to bardziej DSP (na chipie DSP5600 Motoroli) niż wzmacniacz, ale zostać musi bezwzględnie.

Na pierwszy ogień idą głośniki które mają spełniać rolę wofferków na tylnej półce (można powiedzieć, że półka będzie spełniać rolę zamkniętej skrzyni). Ich max rozmiar to 165 mm. Widziałem sub-woffery u-Dimension RM SL406 w tym rozmiarze, ale ich moc RMS to 100W, poza tym tanie nie są i nie wiem czy taka inwestycja ma w ogóle sens przy wzmacniaczu o mocy jak napisałem.

Stąd też pytanie, zakładając że wzmacniacz ma te 6x40W przy 4 omach, w jaka moc głośników należy celować, aby uzyskać czysty i przede wszystkim dynamiczny dźwięk/bass w tym przypadku? Są jakieś generalne zasady?

Napisano

zeby miec kontrole nad glosnikiem i jak najmniej znieksztalcen przy podglasnianiu nalezy miec wzmacniacz z taka moca albo wieksza niz moc glosnika. takie jest moje zdanie poczekajmy na wypowiedzi bardziej znajacych sie na rzeczy

Napisano

> zeby miec kontrole nad glosnikiem i jak najmniej znieksztalcen przy

> podglasnianiu nalezy miec wzmacniacz z taka moca albo wieksza

> niz moc glosnika. takie jest moje zdanie poczekajmy na

> wypowiedzi bardziej znajacych sie na rzeczy

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

A wiec moc glosnikow powinna w takim razie oscylować w okolicach 40 W. Z tego co znalazłem w katalogach to ciężko będzie coś sensownego znaleźć.

Są 2 serie Signatów L 16 (60W) i H 16 (70W) - midwoffery, przystępna cena, ciekawe jak z jakością.

Ew. pozostaje mi kupno zestawu odseparowanego w okolicach 50W (Helixy Blue 62 np) i montaż bez gwizdków i zwrotnicy, ale z drugiej strony trochę szkoda.

Miał ktoś może do czynienia z owymi Signatami ? Wzmaniacz 40W na kanał je uciągnie w miarę sensownie?

Napisano
  • Autor

> Dlaczego miałbyś monotwac woofery bez tweetera?

W moim samochodzie występowały fabrycznie 2 systemy audio, jeden std z 8 głośnikami (woofer + tweeter per drzwi), zasilany z wzmacniacza wbudowanego w radio, oraz drugi 10-cio głośnikowy z zewnętrznym wzmaniaczem i DSP. Te 2 dodatkowe głośniki miały pełnić rolę subwofferów. Wzmaniacz dla nich od razu obcina pasmo, tak więc nie ma sensu podłaczać pod to wyjście 3 pary tweeterów.

Prawdopodobnie zdecyduję się na Signaty H16, ale mile widziane były by jakieś opinie na ich temat.

Napisano

To jak chcesz same woofery to uderz do www.essa.com.pl . Ostatnio wspominał, że ma kilka par wooferów z zestawu Powerbass S-6C. Na pewno Cie nie rozczarują.

Napisano

> To jak chcesz same woofery to uderz do www.essa.com.pl . Ostatnio

> wspominał, że ma kilka par wooferów z zestawu Powerbass S-6C. Na

> pewno Cie nie rozczarują.

sam kupiłem jeden komplecik wooferkow i jestem zadowolony... bij na maila do essy

Napisano
  • Autor

> sam kupiłem jeden komplecik wooferkow i jestem zadowolony... bij na

> maila do essy

Dzieki za info, jak tylko wszystko pomierze w samochodzie to sie u nich dopytam.

Napisano

> Dzieki za info, jak tylko wszystko pomierze w samochodzie to sie u

> nich dopytam.

waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.