Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ZMIANA SILNIKA NA 2,0 20 V

Featured Replies

Napisano

Mam sienke 1.4 lpg. Te serduszko w tym aucie jest po prostu za słabe. Mam zamiar włożyc tam 2,0 20 V z fiata marea. Czy ktoś z was próbował już to zrobić? A jeśli tak to może wiadomo gdzie robią takie cuda

Kiedyś ktoś mi powiedział , ze z tym autem nie da się nic przerabiac... Zawziąłem się i musze udowodnić że tak nie jest, Wprowadziłem kilka zmian , ale to tylko kosmetyka, najwayższy czas wziąść się za motor. A może ktoś po prostu tunningował silnik 1,4 >? jesli ktokolwiek wie gdzie i jak można coś z tym silnikiem zrobic lub zamienić.prosze o kontakt

pozdrawiam palacz.gif

Napisano

> Mam sienke 1.4 lpg. Te serduszko w tym aucie jest po prostu za słabe.

> Mam zamiar włożyc tam 2,0 20 V z fiata marea. Czy ktoś z was

> próbował już to zrobić? A jeśli tak to może wiadomo gdzie robią

> takie cuda

> Kiedyś ktoś mi powiedział , ze z tym autem nie da się nic

> przerabiac... Zawziąłem się i musze udowodnić że tak nie jest,

> Wprowadziłem kilka zmian , ale to tylko kosmetyka, najwayższy

> czas wziąść się za motor. A może ktoś po prostu tunningował

> silnik 1,4 pozdrawiam

Ja robiłem tuning 1.4 ale jezeli rozważasz swap, to polecam właśnie to zrobić - kupić inny silnik i przełożyć. Oczywiście,jest z tym trochę zachodu (elektronika, osprzęt, skrzynia itepe) ale dla końcowego efektu warto, bo dla 1.4 150 KM jest nieosiągalne w normalnej eksploatacji , to dla 2.0 20v to jest dopiero początek smile.gif

Napisano

> to dla 2.0 20v to jest dopiero początek

tylko czy on się tam zmieści? hmm.gif

w maryśce jest dla niego miejsca na styk...

Napisano

siemka widać muj człowiek hehe.gif

oki jak 2.0 20v to nie wlizie, ma 5 garków i jest za durzy,

nie wejdzie raczej bo Siena i Palio to jest na "uno chasis" hehe mam w rodzinie terz Palusia 1,6 16V bow.gif RE5PECT dla DOHC i właśnie taki silnik w tym aucie to wg mnie minimum, ja mam Tipo 2.0 8v DOHC który ma kilkanaście kucy więcej ale pojemnośc robi swoje ,no ma odejście nieziemskie w stosunku do Palio.

i właśnie zainteresuj się silnikami Fiata z rodziny DOHC 1,6-2,0 z tym, że jest jeszcze między nimi 1,8 16v 130 kucy hiba smile.gif

ale najleprzy byłby z rodziny dwuwałkowców silnik z fiata CRomy 2.0 *v TURBO .

Dlaczego 8V a nie 16v? bo szesnastki (seidici) są niestety bardziej podatne na awarie, droższe w naprawie i żeby wyciskać max osiągi to obrotomierz musi kręcić te 5000-6000 obr.

2,0 DOHC to silniczki które mają opinie żywotnych jednostek, przejerzdzają po 300000 bez remontu (mam 200000 + 5460 nowy przebieg) muj mnie nigdy nie zawiódł! i właśnie planuje go uturbić oczywiście po remoncie , lub zakupić orginał 2,0 TURBO.

osiągi to takie jak w SEIDICIVALVOLE czyli jakieś 150 kucy ale w TURBO inaczej je czuć i pewnie więkrza frajda.

wracając do 1,6 16 v to jak ostatnio pękł nam pasek rozrządu była naprawa koszt to ...1500-2000zł + nerwy.

a Palio z silnikiem 2.0 to .....no jechało by raczej nie?

pozdro

Tipo 2.0 8V turbo smile.gif

Napisano

Bez tęgiego cięcia blach pięciocylindrówka tam nie wejdzie. Nie zapominaj, że jeździsz autem z płytą podłogową wywodzącą się z fata UNO. I z tego powodu szerokość wozu jest mocno ograniczona. Tak jak zauważyli już przedpiszący najlepiej poszukać mocnej czterocylindrówki.

Napisano

W Krakowie sie robi pewien projekt brava z silnikiem 2.0t 16v , do sienki bym proponowal 1.6 (ma okolo 100KM) . Niektorzy nie zdaja sobie sprawy ile to roboty ze zmiana na 2.0 turbo . Ja moge powiedziec tylko ze zdejmujemy z coupetki prawie caly zawias i wszystko co zwiazane z napedem. Tak wiec koszta wlozenia 2.0 turbo to droga zabawa . Lepiej 1.6 dac i potem kombinowac z dolote,wydechem,glowica . Przez obrobke zaworkow mozna zrobic nawet 10% moc/moment itd ... Jak cosik zapraszam na PW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.