Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FIAT SIENA - instalacja LANDI

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich IThankYou.gif

Fiat Siena 1.2 8v 1999r.

Objawy ciągłe strzelanie na gazie.

Ja w instalacjach gazowych jestem raczej laik.

Co może być nie tak że ciągle strzela? Objechałem wielu fachowców, w tym też salon fiata u których była zakładana instalacja 6 lat temu.

Są dwa pudełka od tej instalacji. Na czarnym pudełku pisze PROTEC DIGITAL a na drugim LANDI L.E.S. 98A.

Wielu fachowców się podłączało komputerami i nic nie pomogło.

Czy ktoś może na forum mógłby dać linka gdzie mozna kupić kabelek do tej instalki? Soft? Może ktoś z kącikowiczów ma na zbyciu?

Czym może być spowodowane te strzelanie na gazie?

280349937-LANDI.jpg

post-1-14352490890865_thumb.jpg

Napisano

> Witam wszystkich

> Fiat Siena 1.2 8v 1999r.

Miałem tan sam silnik, z tego samego roku, z taką samą instalacją:)))

> Objawy ciągłe strzelanie na gazie.

> Czym może być spowodowane te strzelanie na gazie?

W pierwszej kolejności pozbądź się przebicia, czyli inwestycja w kable i świece. Nikt ci tego nie proponował?

Napisano

> Miałem tan sam silnik, z tego samego roku, z taką samą instalacją:)))

> W pierwszej kolejności pozbądź się przebicia, czyli inwestycja w

> kable i świece. Nikt ci tego nie proponował?

Świece i kable nowe grinser006.gif

Napisano

ten protec to emulator wtryskiwaczy benz, wyciagnij silniczek od gazu a na jego miejsce wsadz regulator reczny i sprawdz czy wogle dziala ten atuator (najlepiej w warsztacie gaz.

Napisano

zobacz tez czy przy mikserze jest wszystko ok bo czasem sie lubia ulamywac kolanka, albo najgorsza diagnoza 6 lat reduktor kaput

Napisano

> zobacz tez czy przy mikserze jest wszystko ok bo czasem sie lubia

> ulamywac kolanka, albo najgorsza diagnoza 6 lat reduktor kaput

Reduktor zmieniony już był rok temu.

Napisano

> ten protec to emulator wtryskiwaczy benz, wyciagnij silniczek od gazu

> a na jego miejsce wsadz regulator reczny i sprawdz czy wogle

> dziala ten atuator (najlepiej w warsztacie gaz.

Hmm, sprawdze jak wroce do domu w tygodniu zlosnik.gif

Napisano

> Hmm, sprawdze jak wroce do domu w tygodniu

to potych stralach zobacz czy ci odbudowy filtra nie roz... jak tak to lutownica i kleimy i zobacz czy filtr pow jest caly

Napisano

> to potych stralach zobacz czy ci odbudowy filtra nie roz... jak tak

> to lutownica i kleimy i zobacz czy filtr pow jest caly

Nad przpepustnicą w plastikowym dolocie mam klapkę która się podnosi p[rzy wystrzale. Filtr mam cały.

Napisano

jezeli zaplon jest ok to regulacja albo strerownik pada

Napisano

jak możesz zrobić zdjęcia tego PROTEC-a ? co to za model ?

bo ja też mam PROTECA - ale nie jest to emulator - tylko kasownik pamięci komputera. Odłączyłem to ustrojstwo.

Napisano

> jak możesz zrobić zdjęcia tego PROTEC-a ? co to za model ?

> bo ja też mam PROTECA - ale nie jest to emulator - tylko kasownik

> pamięci komputera. Odłączyłem to ustrojstwo.

Dlaczego odłączyłeś? Co było przyczyną tego? hmm.gif

Napisano

> Dlaczego odłączyłeś? Co było przyczyną tego?

bo to niepotrzebne odpowiednia emulacja sondy załatwia cały temat waytogo.gif

Napisano

Moze to nie to ale tez mialem ciagle problemy ze strzalami na gazie w tym samym silniku, zjezdzilem kilku gazownikow bylem w ASO na kompie i nic, kazdy mowil ze wszystko oki a strzelal dalej. Ostatnimi czasy podjechalem do jeszcze jednego gazownika i szukal przyczyny kilka godzin i znalazl. Mierzyl oscylomierzem, czy jak to sie tam nazywa czujniki. I winny strzalow okazal sie czujnik polozenia walu, ktory mial "przerwy" i wtedy byl strzal. Po wymianie na nowy wszystko bylo ok.gif Aha zeby bylo smieszniej w miedzyczasie wymienilem kilka kompletow swiec przewodow i jezdzilem tak przez okolo pol roku bo nikt nie wiedzial co jest. Dobra rada znajdz dobrego fachmana ktoremu sie bedzie "chcialo".

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Jeszcze zauważyłem, że jak jade nawet na benzynie (obojętne czy silnik ciepły czy zimny) to czasami mam takie dalikatne szarpnięcia, jakby brak iskry hmm.gif Ale świece i kable wn mam nowe, żadnego świecenia. Może te szarpnięcie na benzynie jest jakoś powiązane z gazem??? Czy może jak jade na gazie to te szarpnięcie objawia się strzałem? Jutro się podłącze pod komputer i bardzo dokładnie obejżę co się dzieje hmm.gif

Napisano

to wydaje mi sie ze to moze byc to ok.gif Mialem szczegolnie przy ruszaniu przy gwaltownym wcisnieciu pedalu gazu i na benzynie jakby chwile sie musial zastanowic i dobiero jechal a na gazie bylo bum. A po wymianie od razu reagowal jak wcisnalem gaz. Tylko ze mi na kompie w ASO nic nie pokazywalo oslabiony.gif dlatego wszyscy mowili ze wszystko jest ok.gif Takze mozesz to sprawdzic moze to bedzie to grinser006.gif

Pozdrawiam piwo.gif

Napisano

Też mi tak się wydaje że to może być to grinser006.gif

Jutro sprawdze i dam znać cool.gif

Również pozdrawiam ok.gif20.GIFpub2.gifwaytogo.gif

Napisano

Witam!

Ja mam co prawda 1.6 ale problemy ze strzalami przerabialem dosc dlugo (nawet kleilem filtr powietrza sciana.gif). Wymiana kabli i swiec (rozne firmy) i dalej strzaly. Pomogla dopiero wymiana swiec na NGK. Jezeli masz NGK to musisz szukać dalej.

PZDR

Napisano

> Witam!

> Ja mam co prawda 1.6 ale problemy ze strzalami przerabialem dosc

bo w 1,6 najpewniejsze są świece NGK + kable MM (a nie jakieś XXXmory).

do tego prawidłowo wyregulowana instalacja i silnik ten na LPG śmiga wspaniale ok.gif

Napisano

Jest gorzej niż było boje_sie.gif

Wszystkie czujniki sprawdzone i są ok. Czujnik wału też. Nowe dałem świece i przewody. Teraz to juz wogle auto przestaje jeździć na benzynie i na gazie. Obroty falująalbo wogle gaśnie i nie daje się odpalić. MASAKRA jednym słowem. angryfire.gif

Po odłączeniu akumulatora na 15 min zapalam na benzynie i jest ok. Nagrzewa sięi przełączam na gaz i zaczyna głupieć. Trzyma nawet 2500obr. Przełączam na benzyne i obroty falują, gaz strzela przy wciśnieciu gazu.

Jednym słowem mam ochote oblaćte auto benzyną i podpalić angryfire.gif

Aha wyrzuciłem tez silniczek krokowy od gazu, tzn wstawiłem zwykły na śrubę register a jak dodawałem gazu to widziałem jak krokowy otwiera się.

W jednym zdaniu, strzela na gazie, obroty falują, gaśnie, nie daje się odpalić, trzyma wysokie obroty.

Wymieniłem już wszystko oprócz samego gólego silnika.

Myślę nad wyrzuceniem tej instalacji i wstawieniu 1 generacji bez tych dziadoskich komputerów.

Lub jeśli mi odbije to wstawie inny silnik, np 1.6 z opla c16nz i do tego 1 generacje na śrubę. MIałem to w oplu i NIGDY mnie nie zawiodło a autko miało już ponad 560 000km !!

Więc może ktoś coś doradzi? W poniedziałek się przyjże ile trzeba sięnapracowaćaby wstawić oplowski silnik bo zycie i praktyka pokazała że FIATY to jedno wielkie g...o.

Auto mam od nowości i jeśli chodzi o mechanikę silnika to jest w stanie bardzo dobrym

pad.gif

Napisano

> pokazała że FIATY to jedno wielkie g...o.

wiesz co - puknij się lekko.

akurat te silniki BARDZO DOBRZE znoszą gaz i zwalanie winy na FIATA jest lekko nie na miejscu. to chyba nie wina FIATA, tylko Twojej instalacji LPG !!

piszesz, że kable i świece masz nowe - jakiej marki wstawiłeś te elementy ??

Napisano

Świece NGK, przewody NGK. Poprzednio świece BOSH i przewody BOSH.

Napisano

to wstaw nowy reduktor wyreguluj u gazownika i sprawdz, na gazie zalewa go i pewnie dlatego problemy potem na benzynie

Napisano

> to wstaw nowy reduktor wyreguluj u gazownika i sprawdz, na gazie

> zalewa go i pewnie dlatego problemy potem na benzynie

Brat jutro wróci i się zajmie tymi problemami. Mam nadziejęże coś z tym zrobi. zlosnik.gif A reduktor to jest prawie nowy zlosnik.gif

I przy okazji napisze sprostowanie jeśli chodzi o fiaty. Mam złą opinię w stosunku do elektroniki fiatowskiej angryfire.gif

Napisano

> Brat jutro wróci i się zajmie tymi problemami. Mam nadziejęże coś z

> tym zrobi. A reduktor to jest prawie nowy

> I przy okazji napisze sprostowanie jeśli chodzi o fiaty. Mam złą

> opinię w stosunku do elektroniki fiatowskiej

podaj powody swojej złej opini smirk.gifbo myśle że ich nie masz biglaugh.gif a swoja drogą wiekszosć problemów w fiatach to wadliwa lub źle ustawiona elektronika od gazu smirk.gif

Ps . u mnie w sienie landi sie posypało i kompa od paliwa rozwaliło sciana.gif

Napisano

> podaj powody swojej złej opini bo myśle że ich nie masz a swoja

> drogą wiekszosć problemów w fiatach to wadliwa lub źle ustawiona

> elektronika od gazu

> Ps . u mnie w sienie landi sie posypało i kompa od paliwa rozwaliło

Kolego, jak bym ci napisał powody to by ci szczena opadła do samej ziemi yikes.gifyikes.gifyikes.gif Te auto jest po prostu felerne, serwis odiwedzilo tego samego dnia jak wyjechalo z salonu yikes.gif Sprawa miala trafic do sadu o obnizenie kosztów auta i o częściowy obniozenie jego wartosci. W rezultacie salon w którym była kupowana siena zwrócił sie do fabryka w Bielsko Białej i probolem został rozwiązany. Jednak od kilku lat dziej sie to samo, ale juz mie sie niechce pisać bo uwierz mi, zajeło to bi mi kilkanascie kartek A4. Jak napisałem jutro wraca mój brat i będziemy robić przymiarki z innym silnikiem. Auto jest zadbane, garazowane, nigdy nawte nie puknięte, lakier jak nowy, przebieg 85 tys km a silnik 3 razy wyjmowany angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif. A teraz jeszcze niehce jeździc na gazie i wszystko głupieje, dosłownie wszystko angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif Szkoda pisać. Pzdr biglaugh.gif

Napisano

> Kolego, jak bym ci napisał powody to by ci szczena opadła do samej

> ziemi Te auto jest po prostu felerne, serwis odiwedzilo tego

> samego dnia jak wyjechalo z salonu Sprawa miala trafic do sadu

> o obnizenie kosztów auta i o częściowy obniozenie jego wartosci.

> W rezultacie salon w którym była kupowana siena zwrócił sie do

> fabryka w Bielsko Białej i probolem został rozwiązany. Jednak od

> kilku lat dziej sie to samo, ale juz mie sie niechce pisać bo

> uwierz mi, zajeło to bi mi kilkanascie kartek A4. Jak napisałem

> jutro wraca mój brat i będziemy robić przymiarki z innym

> silnikiem. Auto jest zadbane, garazowane, nigdy nawte nie

> puknięte, lakier jak nowy, przebieg 85 tys km a silnik 3 razy

> wyjmowany . A teraz jeszcze niehce jeździc na gazie i

> wszystko głupieje, dosłownie wszystko Szkoda pisać. Pzdr

wydaje sie ze trafiłes na felerny egzemparz smirk.gif ale to nie wina konstrukcji fiata biglaugh.gifpoprostu miałeś pecha..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.