Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TD100, nadchodzace problemy?

Featured Replies

Napisano

było troche spokoju i znou cos zaczyna sie dziac, i teraz pytanie do Was moze ktos ma jakies pomysły.Na odpalonym silniku dochodza takie jakby wycie,ale niezbyt głosne,takie jarmolenie,nie wiem jak ten dżwiek nazwac.Czasami jak np koła ma max sie skreci to pompa wspomagania cos podobnego z siebie wydaje,wrazenie jest takie ze słychac to "gdzies z silnika"tak posrodku i blizej przegrody.Dzwiek nasila sie wraz z obrotami,ale slyszalny jest tak do 2500, na wolnych obrotach mniej to slychac,strasznie ciezko TO opisac, ni to gwizd ni szum.Myslalem ze to moze jakies łozysko,albo pompa wspomagania ale płyn jest i wszystko działa jak nalezy.Spalanie w normie, przyspieszenie raczej bez zmian,jedyne co zauwazylem to jak depne mocniej,czy z miejsca czy na wyzsze obroty to w lusterku widac smuge dymu,ktorej wczesniej chyba nie bylo,ale nie wiem czy to jest z tym zwiazane.Oleju silnik mi nie bierze,wiecej innych objawów nie ma,ma ktos jakis pomysl co to moze byc? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

słychac by ja bylo przy 900obr?a na 3000 tys nie?nie wydaje mi sie...chociaz ja sie nie znam.Ma ktos jeszcze jakies sugestie?

Napisano

> było troche spokoju i znou cos zaczyna sie dziac, i teraz pytanie do

> Was moze ktos ma jakies pomysły.Na odpalonym silniku dochodza

> takie jakby wycie,ale niezbyt głosne,takie jarmolenie,nie wiem

> jak ten dżwiek nazwac.Czasami jak np koła ma max sie skreci to

> pompa wspomagania cos podobnego z siebie wydaje,wrazenie jest

> takie ze słychac to "gdzies z silnika"tak posrodku i blizej

> przegrody.Dzwiek nasila sie wraz z obrotami,ale slyszalny jest

> tak do 2500, na wolnych obrotach mniej to slychac,strasznie

> ciezko TO opisac, ni to gwizd ni szum.Myslalem ze to moze jakies

> łozysko,albo pompa wspomagania ale płyn jest i wszystko działa

> jak nalezy.Spalanie w normie, przyspieszenie raczej bez

> zmian,jedyne co zauwazylem to jak depne mocniej,czy z miejsca

> czy na wyzsze obroty to w lusterku widac smuge dymu,ktorej

> wczesniej chyba nie bylo,ale nie wiem czy to jest z tym

> zwiazane.Oleju silnik mi nie bierze,wiecej innych objawów nie

> ma,ma ktos jakis pomysl co to moze byc?

odkrec rure powietrza przy silniku i powiedz mi czy jest brudna czarna, tłusta...

Napisano
  • Autor

Jutro postaram sie sprawdzic, a jak uwalony i tłusty to turbo kaput?

Napisano

> Jutro postaram sie sprawdzic, a jak uwalony i tłusty to turbo kaput?

nie koniecznie...

jutro opiszesz to pomyslimy wink.gif

Napisano
  • Autor

duzo klamotow potrezbne do demontazu, bo operuje tylko podstawowym sprzetem typu srubokret i kombinerki bo reszta u rodzicow na wsi a ja mieszkam w bloku i 200km od rodzinki wink.gif

Napisano

> duzo klamotow potrezbne do demontazu, bo operuje tylko podstawowym

> sprzetem typu srubokret i kombinerki bo reszta u rodzicow na wsi

> a ja mieszkam w bloku i 200km od rodzinki

trzeba zdjąc plastikowa osłone kluczykiem 10 i opaskę z tej rury....

Napisano
  • Autor

nie ta rura nie jest uwalona jakims smarem,idealnie czysta nie była, ale to kurz a nie jakis syf typu olej,sadza...nie wiem czy to dobrze czy zle?

Jeden z kolegów podpowiedzial mi jeszcze ze moze rura od dolotu byc peknieta i takie dzwieki wydawac i kopcenie tez sie wtedy moze zwiekszyc.Ma ktos jeszcze jakas opcje?

Napisano

> nie ta rura nie jest uwalona jakims smarem,idealnie czysta nie była,

> ale to kurz a nie jakis syf typu olej,sadza...nie wiem czy to

> dobrze czy zle?

> Jeden z kolegów podpowiedzial mi jeszcze ze moze rura od dolotu byc

> peknieta i takie dzwieki wydawac i kopcenie tez sie wtedy moze

> zwiekszyc.Ma ktos jeszcze jakas opcje?

to turbina ideał...czyli nie w niej przyczyna.

tylko co to może byc??? może pokrywa filtra nie jest dobrze założona na te ząbki pod błotnikiem???

Napisano
  • Autor

wiesz co, to dochodzi z okolicy silnika, tak jak patrzysz po otwarciu maski to z tyłu,gdzies tak jak turbo,skrzynia... niewiem.gif najgłosniej tak przy 2000-2500 ten dzwiek slychac i wlasnie tak,jakby sie jakies łozysko konczyło,moze oporowe przy sprzegle?moze tak wyc?mowie i na luzie przy dodaniu gazu i na biegach.dziek jakby było plynu malo w pompie oslabiony.gif

Napisano

Prawdopodobnie koło pasowe

uruchom silnik i na wolnych obrotach kręć kierownicą do oporu w lewo lub w prawo jeśli dźwięk się nasila to koło pasowe

Napisano
  • Autor

własnie jak skrecam na maksa to nie slychac by sie nasilało, bo najpierw tak sprawdzalem myslelem ze to pompa wspomagania tak wyje...nasila sie ale wraz z obrotami niewiem.gif mozliwe ze koło pasowe by tak sie zachowywało?włu czy altka?mówie słychac to z tych okolic co swiece zarowe tam ida czyli tak z tyłu silnika...

Napisano
  • Autor

Byłem u mechanika,troche sie zdziwił jak posłuchał,nie miał wolnego kanału i w poniedziałek mam podjechac,mówił ze tak jakby jakas osłona w rezonans wpadała lub jakas rolka, ale jaka? niewiem.gifodgłosy z lewej górnej ćwiartki silnika, tzn po otwarciu klapy jak patrzymy na silnik to lewy górny róg

Napisano

Moze byc rolka napinacza...

To teraz ja ze swoim problemem - od wczoraj lampka cisnienia oleju zaczela pozniej gasnac - najpierw ulameczek sekundy po uruchomieniu silnika, a dzis swiecila sie jeszcze jakas 1s. Co moze byc tego przyczyna? Pompe oleju szlag trafil? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

Dawno temu olej wymiales? A Ty mowisz rolka napinacza....hmm 30 tys temu rozrzad byl wymieniany, rolki SKFu szly...

Napisano

> Dawno temu olej wymiales? A Ty mowisz rolka napinacza....hmm 30 tys

> temu rozrzad byl wymieniany, rolki SKFu szly...

Auto swiezo kupione (nie ma jeszcze tygodnia) wiec nie zmienialem jeszcze. Przymierzalem sie do kompletnego rozrzadu z pompa wody oraz kompletnego paska klinowego (z rolkami) + uszczelniacze bo nieco sie z nich saczy chyba - wtedy zmienilbym tez olej. Niestety auto gubi oliwke - najbardziej mokre miejsce na dolnej oslonie to okolice filtru oleju i centralnie pod silnikiem - jakies typy? Moze leci cos przy czujniku i dlatego teraz zaczal swirowac?

Napisano
  • Autor

A moze rolka albo napinacz wieloklina sie konczy? hmm.gif co o tym sadzicie?

Napisano
  • Autor

Dzis byly kolejne odwiedziny u speców.Troche mi pojaśniało ale pytam kolegów o zdanie:Jeden z nich zdjął wieloklin, odpalam-cisza, jak reka odjal,popatrzy,poruszal za altka i stwierdzil ze to altek, skasował mnie na 20zika i Panie kup Pan nowy bo szkoda roboty co 2 mc i zaprosil do umowienia sie na naprawe,wiec ja angryfire.gifwiony w fure i do goscia co mi go regenerowal, toc nie minelo nawet 2 mc czyli 8tkm, zajezdzam a on mi na to ze nie podejrzewa,bo zdawal sobie sprawe ze kupa czasu i pieniedzy wyjecie,a zna tez siebie i mowi ze nie wydaje mu sie ale zebym wjechał na kanał.Stary fachman wlaz pod auto,popatrzyl, poswiecił, w koncu wziął kawał stalowego preta ,przystawia do silnika i słucha, nastepnie do altka itd.Skonczył i mowi ze obstawia rolke (ta co sie nizej znajduje wiec chyba to z napinaczem).Ja popatrzylem na niego,troche miod na serce bo nowy altek ponad 400 + 200montaz, i przyłozył preta i mowi słuchaj pan, ina tej wyzej rolce szumslychac, a na tej nize bicie wyczuwalne sporo bardziej niz na drugiej.Teraz Was sie pytam co o tym sadzicie?Wymieniac rolki?Jak Wam sie wydaje?

Napisano

jak ci gość zdjął wieloklina i było cicho to masz walniętą którąś rolke u mnie tak samo było na wolnych słabo słyszalne do 2200 - 2500 lepiej powyżej jakby wszytko okej a najbardziej mnie wkurzało jak sobie po osiedlu spokojnie 2 jechałem a tam jakby ktoś taczka z nienasmarowanym kołem za mną wydaje mi sie ze objawy masz podobne obstawiam rolke napinacza od wieloklina chyba jakies 35 zeta

Napisano
  • Autor

no u mnie objawy takie same...rolka troche drozsza do mojej padaki

Napisano

U mnie były podobne objawy. Z tym, że mi zerwało pasek wielorowkowy pojechałem wymieniłem, pojeździłem z tydzień i zaczęło szumieć, piszczeć, jęczeć itp. Odgłosy też jak mi sie wydawało dochodziły gdzieś z tyłu silnika (okolice filtra paliwa). Okazało się że padł napinacz paska. Tylko że przyczyną tego było koło pasowe angryfire.gif. Więc wymieniłem kolo pasowe, napinacz paska i od razu rolkę prowadzącą.

Napisano
  • Autor

Rolki wymieniłem i k...wa mac to samo jest angryfire.gifspecjalnie bylem u speca co mi altka robil,ze jak to altek to niech napiera, ten sie bije w piersi ze to nie alternator,i podjał sie dlatego wymiany rolek ze on robil altka i by to wyeliminowac.Skasował oczywiscie mnie na 50zika,wiec juz 220 poszlo( ale ch,,, z tym pasek i rolki nowe) no ale dalej jest problem, wiec pojechałem do tego drugiego, a on do mnie mowi-Panie, zdjałem przy Panu pasek,mowie ze altek to altek, i teraz nie wiem co robic,nie przelewa sie jak u kazdego ładowac w padake,a pewnie i sprzegło niedługo kleknie...kupowac nowy altek?znacie jakies niedrogie sprawdzone źródło?Kuzwa jak wymienie altek i sprzęgło to chyba do zdechu bede nia jezdził.... angryfire.gif

Napisano

A może podjedź na jakiś szrot znajdź altek podmień na chwilę i będziesz wiedział czy to jego wina czy nie. Gdybyś szukal regenerowanego to ja do CCSa kiedyś kupowałem TU i było wszytko ok.

Napisano
  • Autor

Patrzyłem jego aukcje, do mojego nie ma ja mam TD nie JTD, a poza tym wiesz co Ty mówisz,podmien na chwile??? confused.gifWymiana altka w TD100 to w mojej okolicy caly dzien u mechanika i 200zł, trezba pół zawiechy rozebrac by wyjac, tak wymyslili Makarony...pewnie rozrusznik trezba przez rure wydechowa wyciagac...

Napisano

Skoro watek o problemach z TD100 to jedziemy dalej wink.gif

Czy ma ktos jakis pomysl dlaczego auto nie wiadomo skad (tylko na drugim biegu) skacze? Mialem takie dwie lub trzy sytuacje - pierwsza to spokojny start spod swiatel a druga to wciskanie sie w ruchliwa ulice. Za kazdym razem zaczelo trzachac autem tak jakby sie krztusilo bardzo mocno (no bo sie krztusilo), po wcisnieciu sprzegla i wrzuceniu trojki problem znika. Probujac wywolac sztucznie taka sytuacje "na zyczenie" nie udaje sie jej powtorzyc. Poza tymi dwoma lub trzema sytuacjami zawsze jezdzi ok. Z gory dzieki za sugestie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.