Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wielozawór tomasetto

Featured Replies

Napisano

otóż mam kłopot - wielozawór tomasetto do butli toroidalnej nieco oszalał....przy tankowaniu nie odbija i zawsze po tankowaniu wypuszcza zaworem trochę gazu ( nie jest to wina "kulki w samym zaworze tankowania niestety :-( Czy ma ktoś rysunki i jakiś opis -zasadę działania tego ustrojstwa ? Rozebrałem, przesmarowałem -nie pomaga. Może coś jest źle złożone ???? Ew . może ma ktoś do sprzedania sprawny ? Wersja 30 stopni do butli 34 l.

Napisano

skorzystaj z szukajki ten wielozawor opisywalem dosyc dokladnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...e#Post280218486

Bardzo dziękuję za tamten opis, nie ma w sieci lepszego, bardziej konkretnego -dziękuję.

Tylko, że ja przesmarowałem sworzeń, pływak porusza się swobodnie, a zawór nie odbija :-(

Dodatkowo nawet przy zatankowaniu połowy lpg przez chwilę uchodzi przez zawór tankowania...( nie jednorazowo, ale ok. minuty !!!!)

Pytanie: sworzeń o którym piszesz ( blokowany przez pływak) jest prostopadle do króćca tankowania- przekrój sworznia okrągły, z kolei pod samym króćcem jest kolejny krótki sworzeń z oringiem, pod nim sprężynka -przekrój kwadratowy - o co chodzi, czy sworzeń powinien być oringiem w stronę rurki miedzianej, czy wnętrza zbiornika ?

Napisano

co do wyciekow gazu to musisz wymienic o ring w zaworze tank, pewnie troche syfu mu sie dostalo i sie przecial, w zawoze masz sprezynke tulejke kolke i o ring, a co do wielozaworu to zrob sobie probe sam jak go bedzies mial wyciagnietego, dmuchaj w otwor wlotu i podnos wielozawor i zobac czy wogole odbija, jezeli tak to podegnij plywak w dol, jezeli nie to trzeba przestawic plywak, jak bys mial jakis schemat to bym ci dokladnie powiedzial jak nawet zdjecie bedzie dobre grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> co do wyciekow gazu to musisz wymienic o ring w zaworze tank, pewnie

> troche syfu mu sie dostalo i sie przecial, w zawoze masz

> sprezynke tulejke kolke i o ring, a co do wielozaworu to zrob

> sobie probe sam jak go bedzies mial wyciagnietego, dmuchaj w

> otwor wlotu i podnos wielozawor i zobac czy wogole odbija,

> jezeli tak to podegnij plywak w dol, jezeli nie to trzeba

> przestawic plywak, jak bys mial jakis schemat to bym ci

> dokladnie powiedzial jak nawet zdjecie bedzie dobre

Piszesz o zaworze -tym w zderzaku ? Ja tam mam kulkę i sprężynkę i nawet miejsca na oring nie mam.

zolei w samym wielozaworze za króćcem "tankowania" mam właśnie krótki sworzeń o przekroju kwadratowym z nałożonym oringiem. Czy strona z orungiem ma być do wnętrza butli czy do zaworu tankowania ? Czuję że to jest na odwrót po prostu....

Napisano

> Piszesz o zaworze -tym w zderzaku ? Ja tam mam kulkę i sprężynkę i

> nawet miejsca na oring nie mam.

> zolei w samym wielozaworze za króćcem "tankowania" mam właśnie krótki

> sworzeń o przekroju kwadratowym z nałożonym oringiem. Czy strona

> z orungiem ma być do wnętrza butli czy do zaworu tankowania ?

> Czuję że to jest na odwrót po prostu....

w samym zaworze tank w zderzaku musi byc o ring jezeli nie ma to bedzie zawsze uciekac gaz, sprezynka z jednej strony trzyma o ring a z drugiej koncowka jest wygieta przez co trzyma kolke zeby nie wybadla, a jakby cos w wielozaworze bylo nie tak to by caly gaz wylatywal ze zbiornika

Napisano

> Piszesz o zaworze -tym w zderzaku ? Ja tam mam kulkę i sprężynkę i nawet miejsca na oring nie mam.

Jeżeli nie masz tam oringu to właśnie dlatego Ci puszcza gaz - dokładnie tyle ile jest w rurce pomiędzy zaworem tankowania i wielozaworem.

• 1 rok później...
Napisano

Podepne sie pod watek , zeby za bardzo nie smiecic wink.gif

Mam pewne watpliwosci co do dzialania mojej instalki. Chodzi o to ze furka pali kolo 17 LPG na "setke" na miescie. Wynik taki uzyskuje zawsze po tankowaniu do pelna. Ale....myslalem ze takie spalanie zwiazane bylo z awaria silnika ( wypalone zawory i uszczelniacze) . Auto bardzo szybko brudzilo nowe swiece i zaczynal szarpac. Po remoncie chodzi rowniotko a instalka jest "ksiazkowo" ustawiona waytogo.gif Dodatkowo jakis czas przed remontem pojawil sie problem nie odbijania zaworu tankowania.

Myslalem ze to jednorazowy wypad, ale nie. Butla ma 42 ( toroidalna) i wchodzilo do niej zawsze kolo 34-35litrow i zawor odbijal. Teraz potrafi wlac nawet 40 ( nie wiem czy da rade wiecej bo kazalem przestac tankowac gdy to zobaczylem icon_eek.gif ) . Zawor tankowania oraz wielozawor(z elektrozaworem) mam firmy TOMASETTO( dokladne foto dam wieczorem).

Przechodzac do meritum.

Od dwoch dni, tankowalem tylko po oko 20 zl (~13ltr lpg) - bo akurat gazitsu sie konczylo ( autko zaczyna mulic przy przyspieszaniu) a ja mialem tylko drobniaki w portfelu wpysk.gif I co ciekawe..zawsze wyjezdzalem te 20zl do konca ( do momentu mulenia auta) i spalanie wynosi dokladnie 12,5 LPG ( styl jazdy spokojny - silnik c20ne) icon_eek.gificon_eek.gif Chce jeszcze tak zrobic ze 3 razy po 30zl na tankowanie i zobaczyc co sie stanie.

Wiem ze wynik spalania na 100km jest dosc malo miarodajny ( dlatego wykonuje go do momentu mulenia sie auta) ale daje pewiem obraz co sie moze dziac.

Zaczalem wiec podejrzewac wyciek gazu.Na drodze od butli do silnika jest wszystko szczelne. W aucie nie smierdzi ani po postoju ani podczas jazdy. Zatem obstawiam ze moze uciekac przez zawor tankowania.

I teraz naprawde do sedna brawo.gif

1. Czy mozliwe jest zeby przy tankowaniu na maxa, cisnieni bylo tak duze ze wywala gaz przez zawor, a gdy jest go malo to nic sie nie dzieje?

2. Czy za trzymanie gazu w butli odpowiada tylko zawor tankowania ( ten pod zdesiem) czy rowniez wielozarow?

3. Chcialbym wyjac wielozawor i go przejrzec. Wiem ze musze najpierw pozbyc sie gazu. Czy mozna dostac osobno sama uszczelke wielozaworu - bo pewnie jakas jest na laczeniu z butla?

4. Czy po otwaricu butli i ponownym zlozeniu wielozaworu, jade norlanie tankowac, czy w jakis sposob musze odbudowac poduszke powietrzna?

Napisano

Wysłałem ci maila z fragmentem książki, może się przyda. Wynika z niej, że prawidłowo działający wielozawór nie pozwoli na wzrost ciśnienia ani na przepełnienie butli powyżej 80%.

Napisano

> I teraz naprawde do sedna

> 1. Czy mozliwe jest zeby przy tankowaniu na maxa, cisnieni bylo tak duze ze wywala gaz przez zawor, a gdy jest go malo to nic sie nie dzieje?

Nie. Ciśnienie w zbiorniku jest stałe ( zmiany są niewielkie i zależą głównie od temperatury) dopuki w zbiorniku jest faza ciekła.

> 2. Czy za trzymanie gazu w butli odpowiada tylko zawor tankowania ( ten pod zdesiem) czy rowniez wielozarow?

Nie. Każy elektrozawór za to również odpowiada. A jest ich kilka aby była większa pewność, że na postoju instalacja będzie szczelna. Wyobraź sobie że każde połączenie instalacji może być przyczyną nieszczelności. (jeżeli elektrozawór przy butli nie będzie pewnie zamykał, a nieszczelność będziesz miał przed elektrozaworem przy parowniku to gaz będzie wypływał aż do opróżnienia butli.

> 3. Chcialbym wyjac wielozawor i go przejrzec. Wiem ze musze najpierw pozbyc sie gazu. Czy mozna dostac osobno sama uszczelke wielozaworu - bo pewnie jakas jest na laczeniu z butla?

Najprawdopodobniej jest tam oring i do dostania w dobrych sklepach (nie wykręcałem nigdy wielozaworu).

> 4. Czy po otwaricu butli i ponownym zlozeniu wielozaworu, jade norlanie tankowac, czy w jakis sposob musze odbudowac poduszke powietrzna?

Przy sprawnym wielozaworze poduszka odbuduje Ci się sama. Wielozawór odetnie możliwość napełniana butli "pod korek".

Napisano

> 1. Czy mozliwe jest zeby przy tankowaniu na maxa, cisnieni bylo tak

> duze ze wywala gaz przez zawor, a gdy jest go malo to nic sie

> nie dzieje?

Wydaje mi się, że prędzej pompa stanie podczas tankowania niż puści ten zawór.... chyba że siakiś uszkodzony smile.gif

> 2. Czy za trzymanie gazu w butli odpowiada tylko zawor tankowania (

> ten pod zdesiem) czy rowniez wielozarow?

Też się kiedyś o to pytałem na forum i koledzy napisali, że są dwa zawory kulkowe. Jeden przy butli (na wypadek kolizji w której np. straciłbyś zderzak) i drugi w zderzaku który możesz sobie wcisnąć śrubokrętem i zobaczyć czy ten przy butli działa. Tylko uważaj na pierwsze psiknięcie gazu trwające około 1.5 sek. później nic nie powinno lecieć więc możesz czymś popryskać i sprawdzić czy są bańki.

> 3. Chcialbym wyjac wielozawor i go przejrzec. Wiem ze musze najpierw

> pozbyc sie gazu. Czy mozna dostac osobno sama uszczelke

> wielozaworu - bo pewnie jakas jest na laczeniu z butla?

Ja jak wyjmowałem to nie potrzebowałem, żadnej nowej uszczelki, może była może jej nie było, nie pamiętam.

> 4. Czy po otwaricu butli i ponownym zlozeniu wielozaworu, jade

> norlanie tankowac, czy w jakis sposob musze odbudowac poduszke

> powietrzna?

Ja pojechałem od razu zatankować. Ale niech się jeszcze ktoś w tej sprawie wypowie.

Kup sobie taki tester co się pieni i spryskaj wszystkie możliwe miejsca wycieków, połączeń (nie tylko przy butli i jak auto jest na gazie) itd. przy nabitej na maxa butli i będziesz wiedział.

Napisano

Super waytogo.gif W taki razie wyjezdzam gazitsu i wyjme wielozawor i go przeczyszcze. Moze tedy droga wink.gif

Jesli chodzi o zawory na drodze od butli do silnika to jest to dla mnie jasne, chodzilo mi tylko o droge od pkt tankowania do butli. Wiem ,ze na drodze od butli do gazu jest szczelnie bo bylo sprawdzane czujnikiem go gazu. waytogo.gif

Co ciekawe znow mi sie powtorzylo spalanie, czyli gdy mam gazu za nie wiecej niz 30-40zl ( mniej wiecej polowa butli) to spalanie jest ok, a gdy tylko tankuje i jezdze pod korek to spalanie o prawie 4-5 litrow wieksze shocked.gif No i do tego pokrycie sie nie odbijania zaworu przy tankowaniu.

Dzieki wielkie, zdam relacje po naprawie wink.gif

Napisano

Rozebralem oba zawory - tankowania i wielozawor i co sie okazalo:

Zawor tankowania - rowniez tomasetto- byl uszkodzony, tzn w srodku zaworu byla uszczelka gumowa, podkladka metalowa o rozmiarze uszczelki gumowej, kuleczka i sprezynka. Okazalo sie ze kuleczka wpadla w srodek sprezynki i w ogole nie stykala sie z powierzchnia uszczelki. Dosc szybko i latwo to naprawilem waytogo.gif

Wyjalem rowniez wielozawor w butli. Byl wrecz w idelanym stanie icon_eek.gif Czysciutki, bez zadnych osadow. uszczelki rowniez wygladaly jak nowe. Wlozylem wiec go z powrotem do butli.No i zajechalem na stacje...

Zatankowalem za 20zl. Baaardzo wolno sie gaz tankowal icon_rolleyes.gif Tak, jakby ktorys z zaworow bardzo dlawil przeplyw. Po nalaniu gazu ( ~12l) i wyciagnieciu pistoletu gaz zaczal uchodzic przez zawor tankowania angryfire.gif Najpierw spora mgielka - ewidentnie zawory nie trzymaly, by po jakichs 10sek stopniowo, zatrzymac wydobywanie sie gazu.

No i teraz mam wiec pytania. Moj zawor wyglada jak TEN

Sa na nim lacznie 2 gniazda do podlaczenia przewodow - jeden o wiekszym gwincie idacy do zaworu tankowania i mniejszy idacy do komory silnika. Z tego co zauwazylem za trzymanie gazu w butli od strony tankowania odpowiadaja dwa zawory:

-ten w zderzaku z kulka

-w wielozaworze ( jakas cienka sprezynka, plytka o ksztalcie czworokatnym, stozek i na nim uszczelka)

Czy mam rozumiec ze tylko te dwa zawroki trzymaja gaz? icon_eek.gif Bo skoro po tankowaniu gaz sie przez chwilke ulatnial tzn ze oba musialy przepuszczac icon_rolleyes.gif Samo to co sie stalo utwierdza mnie w przkonaniu ze nie moglem spalac 17lpg tylko czesc gazu wyrzucalem do atmosfery. Czy jest ew mozliwosc dostania tych uszczelek z wielozawory czy musze kupowac nowy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.