Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Avensis 2.0 D-4 150KM - czym to zagazować?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie...

Silnik benzynowy. Czym to rozsądnie i niedrogo zagazować?

Generalnie nasz Autokącik jest ubogi w informacje dotyczące Toyoty, a o gazie w tym kontekście nie wspomnę. Może ktoś ma doświadczenia z tym silnikiem lub w ciemno potrafi skierować mnie na właściwy szlak.

Koszta lub rząd ich wielkości mile widziane. ok.gif

Z góry dziękuję!

Napisano

niewiele jest instalacji gazowych do silników z bezpośrednim wtryskiem...

o ile słyszałem coś o instalacjach do silników FSI link to o gazie w D4 nic nie słyszałem...

te silniki bardzo mało palą więc nie wiem czy jest sens psucia ich gazem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> niewiele jest instalacji gazowych do silników z bezpośrednim

> wtryskiem...

> o ile słyszałem coś o instalacjach do silników FSI link to o gazie w

> D4 nic nie słyszałem...

> te silniki bardzo mało palą więc nie wiem czy jest sens psucia ich

> gazem

Sens jest sprawą wtórną. Temat rozważę po tym, jak zbiorę informacje. Generalnie to co mówisz co spalaniu jest prawdą. Jeżeli doliczyć do tego, że pomimo posiadania instalacji gazowej, zużycie benzyny będzie wynosiło około 10-20% spalonej objętości gazu (konieczność okresowego rozruszania wtrysków), to rzeczywiście trzeba przemyśleć taką inwestycję. Dodatkowo dochodzi ryzyko awarii wtrysku fsi, obarczone sporymi kosztami.

Zastanawiam się, czy ktoś tresował taką instalację, zetknął się z nią, potrafi powiedzieć coś od strony praktycznej - koszt, uwagi co do jej działania, etc. To mnie głównie interesuje.

Napisano

> potrafi powiedzieć coś od strony praktycznej

Praktyki nie znam, teoria - bezpośredni wtrysk i ceramika w głowicy odstraszają potencjalnych chętnych.

Ale to słaba pomoc... oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Praktyki nie znam, teoria - bezpośredni wtrysk i ceramika w głowicy

> odstraszają potencjalnych chętnych.

> Ale to słaba pomoc...

Zawsze jakiś głos. Dziękuję! ok.gif

Napisano

Zawsze możesz odwiedzić gazowników, którzy specjalizująsie w japońcach i podpytać. Jak szefa nie będzie chłopaki wszystko ci powiedzą grinser006.gif

Napisano

> nie wiem czy robią dobrze.

Na pewno natomiast piszą bzdury, bo "SEQUENT 24 FIRMY BRC", to "zwykła" sekwencja, a nie do bezpośredniego wtrysku... 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj, z okazji wolnej chwili zrobiłem sobie eksperyment.

Zadzwoniłem do Toyota Marki i zapytałem serwis, czy można się u nich zagazować:

- Czy można zagazować A I gen, 2.0 150KM?

- Nie, odstąpiliśmy od takich praktyk...

- Dlaczego, jakie były przyczyny?

- Klienci uskarżali się na dodatkowe, niepożądane zjawiska.

- Jakie to zjawiska, może ja Pan wymienić?

- Tak: zwiększone zużycie oleju, kłopoty z gniazdami zaworów i głowicą.

- Czy nie było problemów z wtryskami, które oprócz normalnego uruchomienia, powinny okresowo pracować?

- Nie, nie mieliśmy takich sygnałów. Z wtryskami wszystko było ok, nie znam takich sytuacji. Główne problemy to gniazda zaworów - głowica. Konieczna częsta regulacja...

Do widzenia, ślepa Gienia...

Macie jakieś zdanie na ten dialog? Mniej więcej taki był jego kontekst.

Znam ludzi... słyszałem tę nutkę niepewności, która pojawiła się po rzeczowych pytaniach.

Czy oni tam w ogóle jeszcze gazują? Kiedyś o ile pamiętam, tak. Dawno nie byłem.

Napisano

ten silnik to i na benzynie niezłe sztuki odstawia, a co dopiero musi się dziac na gazie..... zlosnik.gif

Napisano

w krakowie ci zagazuja, gaz w stanie cieklym, inst ok 7kzl, montaz ok tygodnia

Napisano
  • Autor

> ten silnik to i na benzynie niezłe sztuki odstawia, a co dopiero musi

> się dziac na gazie.....

Co to jest "niezła sztuka"? Możesz to rozwinąć jakoś, co masz na myśli?

Grzebię w pamięci i szukam czegoś, co pasowałoby do "niezłej sztuki" i nic... pustka.

PS: pamięć "mi sięga" blisko 6 lat...

Napisano

> - Nie, nie mieliśmy takich sygnałów. Z wtryskami wszystko było ok, nie znam takich sytuacji. Główne problemy to gniazda zaworów - głowica. Konieczna częsta regulacja...

I to w zasadzie powinno Ci wystarczyć - odpuść albo zastanów się nad ciekłym wtryskiem, chociaż w tym przypadku też nie można powiedzieć że będzie ok. ...

Wtrysk ciekły powoduje ochłodznie kolektora dolotowego (zamiana stanu skupienia gazu) a spalanie gazu następuje w większej temperaturze, więc różnica temperatur dolot/wydech jest jeszcze większa niż przy wtrysku lotnego gazu - może być jeszcze gorzej ...

Nie wiem jak w tym silniku regulowane są luzy zaworowe, ale sądząc po tym że klienci się na to uskarżali to pewnie regulacja jest płytkowa, silnik pewnie 16V, więc regulacja taka nie jest tania ...

Ciekawe co ile regulowali luzy zaworowe i ile km przejechały te auta ...

Napisano
  • Autor

> Ciekawe co ile regulowali luzy zaworowe i ile km przejechały te auta

> ...

Nie wiem ile przejechały. Wydusiłem z niego, że regulowali co ok. 30kkm.

...ale mówiąc szczerze, Pan nie wydał mi się wiarygodny. Kluczył, zastanawiał, zupełnie tak, jakby chciał błysnąć, ale tak naprawdę jego kompetencje pozostawiały sporo do życzenia. Zupełne przeciwieństwo tego, co słyszałem zawsze w Markach.

Gaz, to chyba nie jest ich konik.

Napisano

> Nie wiem ile przejechały. Wydusiłem z niego, że regulowali co ok. 30kkm.

To nie tak źle, chociaż dochodzą dodatkowe koszty ...

Ja u siebie regulowałem po pierszych 25 tys. km 4 zawory wydechowe (silnik mam 8V), przy 50 było ok, przy 75 znowu 4 wydechowe, przy 100 jest znowu ok.

> Gaz, to chyba nie jest ich konik.

Kiedyś jak byłem w Markach i zapytałem o gaz, to powiedzieli, że montują w corollach, ale tylko tych 1,6 w 1,4 nie montowali.

Podczas rozmowy wydawało się że wiedzą o czym mówią.

Napisano
  • Autor

> Kiedyś jak byłem w Markach i zapytałem o gaz, to powiedzieli, że

> montują w corollach, ale tylko tych 1,6 w 1,4 nie montowali.

> Podczas rozmowy wydawało się że wiedzą o czym mówią.

I tu jest pies pogrzebany... widzę, że mamy te same, chyba słuszne odczucia.

Napisano

> Co to jest "niezła sztuka"? Możesz to rozwinąć jakoś, co masz na

> myśli?

> Grzebię w pamięci i szukam czegoś, co pasowałoby do "niezłej sztuki"

> i nic... pustka.

> PS: pamięć "mi sięga" blisko 6 lat...

no to masz szczęście. notorycznie padające sondy, problemy ze sterowaniem wyryskiwaczami, padnięte katalizatory czy też żłopanie oleju w ilościach hurtowych prowadzące z reguły do zatarcia. To takie najczęstsze usterki D4

Napisano
  • Autor

> no to masz szczęście. notorycznie padające sondy, problemy ze

> sterowaniem wyryskiwaczami, padnięte katalizatory czy też

> żłopanie oleju w ilościach hurtowych prowadzące z reguły do

> zatarcia. To takie najczęstsze usterki D4

Brzmi trochę jak opowieści o żelaznym wilku.

Nie znam wielu silników opisanych silników. Z czterech znanych mi egzemplarzy, w ciągu kilku lat wydarzyła się jedna awaria - padła sprężarka klimatyzacji. Ciężko to jednak zaliczyć do awarii silnika stricte. To osprzęt. Samochody zadbane, serwisowane, różne style jazdy.

Napisano

Witam

kumpel miała takie auto służbowe i silnik przy 150kkm poszedł na złom w ASO na gwarancji wsadzili nowy bo tamten pil olej niemilosiernie sciana.gif.

Panowie serwisanci sami powiedzieli zeby zwracac na to uwage bo te silniki juz tak maja i pija olej.

Co do reszty to nie bylo jakichs wiekszych usterek ale kumpel powiedzial ze jak by to bylo jego wlasne auto i koszty serwisu i napraw musialby ponosic z wlasnej kieszeni to bylby bardzo niezadowolony angryfire.gif a tak to firma placila i sie jezdzilo. zakrecony.gif Teraz dostał tez Avensisa tylko diselka i sobie smiga waytogo.gif

Tak ogólnie to autko bardzo fajne i wygodne slinka.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.