Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie zapala gdy ciepły UNO Fire 1.0 i.e.

Featured Replies

Napisano

Witam

Proszę o pomoc może jakiś posiadacz una też miał takie objawy.

Chodzi o UNO Fire 1.0 i.e. LPG z 2000r. Moje uno ma problem zapalić na paliwie (mam tylko taką możliwość z racji posiadanej instalacji gazowej) gdy jest ciepły tzn. gdy stoi wsiadam do niego to zapala od szczału problem pojawia się gdy nim pojeżdżę i np wyskoczę po coś do sklepu to jak potem chcę go zapalić to nie chce czasem pomaga ciągłe długie kręcenie na rozruszniku (pare razy zajechałem akumulator) czasem też pomaga odczekanie 10min, 30 min godziny (no ale nie fajnie jest czekać w samochodzie godzinę pod sklepem) no i jak go zaciągnę to też odpali. Na stronie klubowej widziałem w komentarzach innych użytkowników że też mają (mieli) ten problem ale nie znalazłem odpowiedzi jak sobie z nim poradzili lub co też jest przyczyną takiego zachowania mojego uniacza. Dodam też że czytając wypowiedzi klubowiczów na podobne tematy wymieniłem pompę paliwa ale nic to nie pomogło dalej jest to samo.

Bardzo proszę o osoby które się orientują jaka może być przyczyna o pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

Cześć. IMHO - moduł Ci siada, ale poczekaj na opinnie użytkowników tego modelu - Ps. ładnie uzupełniony profil claps.gif

Napisano

> Cześć. IMHO - moduł Ci siada, ale poczekaj na opinnie użytkowników

> tego modelu - Ps. ładnie uzupełniony profil

Oj chyba nie, to jest samochod z 2000 roku, czyli ma zaplon bezrozdzielaczowy, a tam nie ma modulu o ktorym myslisz.

Mi to wyglada na jakis problem z instalacja gazowa. Wyglada na to, ze podczas proby zapalania w kolektorach pojawiaja sie na raz dwa paliwa. Dopiero gdy gaz calkiem ulotni Ci sie z kolektora to udaje sie zapalic na benzynie. Przyczyn moze byc kilka - to co mi przychodzi do glowy:

- masz za bogata mieszanke gazowa i po zgaszeniu niespalona czesc mieszanki gazowej pozostaje w kolektorze

- przepuszcza Ci zawor odcinajacy doplyw gazu do wylaczonego silnika.

Sprobuj przed zgaszeniem silnika przelaczyc na chwile na benzyne. Niech silnik moment pochodzi na benzynie i dopiero wtedy zgas. Jezeli tym razem silnik bez problemu zapali po chwilowym postoju, to diagnoza z podwojnym paliwem jest sluszna.

Jezeli problem bedzie nadal wystepowal, to wine za problemy z zapalaniem moze ponosic czujnik polozenia walu korbowego. Ktos na tym forum mial juz takie objawy. Ja jednak sklaniam sie do tego pierwszego problemu.

Napisano
  • Autor

slawek_j ma racje mam zapłon bezrozdzielaczowy (wymieniłem go we wrześniu po tym jak nie podawał iskry na jeden gar).

Wracając do tematu to podane przez ciebie przykłady już stosowałem dodam że zanim sam napisałem wątek przestudiowałem stronę klubową. Po jeździe na gazie zawsze gaszę na paliwie problem raz występuje a raz nie (nie jest tak że za każdym razem nie chce zapalić choć ostatnio bardzo często) z tym czujnikiem wału też sprawdzałem (poradą było odłączenie akumulatora na jakąś chwilę) nic mi to nie dało.

Dodam że ostania jazda była tylko na benzynie stałem przed przejazdem kolejowym i na wolnych mi zgasł po dłuższym czasie ciągłego kręcenia rozrusznikiem odpalił następnie zostawiłem go pod sklepem i po powrocie nie chciał znów odpalić.

Tu już załamałem ręce i postanowiłem sięgnąć porady na forum.

Napisano

No to juz wiem cos wiecej. Twoje objawy sugeruja mi jeszcze jeden problem. Instalacja gazowa jest wpieta w taki sposob, ze podczas pracy na gazie rozlacza zasilanie wtryskiwacza. Po prostu przewod od wtryskiwacza jest przeciety i w to miejsce jest wpinany jeden z obwodow komputera gazowego (jest to przekaznik znajdujacy sie przewaznie we wnetrzu centralki). I w tych miejscach szukalbym usterki. Moze polaczenia dokonane przez gazownika sa niestarannie wykonane (nie zlutowal kabelkow i polaczenie zasniedzialo)? W pierwszej kolejnosci sprawdzilbym to miejsce (prawdopodobnie gdzies blisko wtryskiwacza).

Ja miewalem podobne klopoty - okazalo sie, ze poluzowaly sie styki we wtyczce wpinanej w centralke gazowa. Wystarczylo nia poruszac, by wtryskiwacz znowu zaczal dzialac.

Ktos na forum mial taki przypadek, ze przekaznik w centralce ulegl uszkodzeniu i nie zalaczal wtryskiwacza.

> slawek_j ma racje mam zapłon bezrozdzielaczowy (wymieniłem go we

> wrześniu po tym jak nie podawał iskry na jeden gar).

> Wracając do tematu to podane przez ciebie przykłady już stosowałem

> dodam że zanim sam napisałem wątek przestudiowałem stronę

> klubową. Po jeździe na gazie zawsze gaszę na paliwie problem raz

> występuje a raz nie (nie jest tak że za każdym razem nie chce

> zapalić choć ostatnio bardzo często) z tym czujnikiem wału też

> sprawdzałem (poradą było odłączenie akumulatora na jakąś chwilę)

> nic mi to nie dało.

> Dodam że ostania jazda była tylko na benzynie stałem przed przejazdem

> kolejowym i na wolnych mi zgasł po dłuższym czasie ciągłego

> kręcenia rozrusznikiem odpalił następnie zostawiłem go pod

> sklepem i po powrocie nie chciał znów odpalić.

> Tu już załamałem ręce i postanowiłem sięgnąć porady na forum.

Napisano

> Witam

> Proszę o pomoc może jakiś posiadacz una też miał takie objawy.

> Chodzi o UNO Fire 1.0 i.e. LPG z 2000r. Moje uno ma problem zapalić

> na paliwie (mam tylko taką możliwość z racji posiadanej

> instalacji gazowej) gdy jest ciepły tzn. gdy stoi wsiadam do

> niego to zapala od szczału problem pojawia się gdy nim pojeżdżę

> i np wyskoczę po coś do sklepu to jak potem chcę go zapalić to

> nie chce czasem pomaga ciągłe długie kręcenie na rozruszniku

> (pare razy zajechałem akumulator) czasem też pomaga odczekanie

> 10min, 30 min godziny (no ale nie fajnie jest czekać w

> samochodzie godzinę pod sklepem) no i jak go zaciągnę to też

> odpali. Na stronie klubowej widziałem w komentarzach innych

> użytkowników że też mają (mieli) ten problem ale nie znalazłem

> odpowiedzi jak sobie z nim poradzili lub co też jest przyczyną

> takiego zachowania mojego uniacza. Dodam też że czytając

> wypowiedzi klubowiczów na podobne tematy wymieniłem pompę paliwa

> ale nic to nie pomogło dalej jest to samo.

> Bardzo proszę o osoby które się orientują jaka może być przyczyna o

> pomoc.

> Pozdrawiam

Zacznij od prostej rzeczy. Zaraz po zgaszeniu silnika posłuchaj czy gdzieś przy reduktorze nie słychać syku ulatniającego się gazu. Jesli tak to masz niesprawny elektrozawór gazowy przy reduktorze. Ay się upewnić czy na pewno to to nastepnym razem przed zgaszeniem silnika przełącz go na spalanie benzyny i pozwól mu pochodzić minutę lub dwie. Jesli po takim zabiegu odpali bezproblemowo to znaczy że elektrozawór wydał na siebie wyrok.

Napisano

> Zacznij od prostej rzeczy. Zaraz po zgaszeniu silnika posłuchaj czy

> gdzieś przy reduktorze nie słychać syku ulatniającego się gazu.

> Jesli tak to masz niesprawny elektrozawór gazowy przy

> reduktorze. Ay się upewnić czy na pewno to to nastepnym razem

> przed zgaszeniem silnika przełącz go na spalanie benzyny i

> pozwól mu pochodzić minutę lub dwie. Jesli po takim zabiegu

> odpali bezproblemowo to znaczy że elektrozawór wydał na siebie

> wyrok.

Dokladniej czytaj watki nono.gif Ja juz wczesniej sugerowalem takie rozwiazanie koledze.

Napisano

> Dokladniej czytaj watki Ja juz wczesniej sugerowalem takie

> rozwiazanie koledze.

Lejta sie. bokser.gif

Napisano

> Dokladniej czytaj watki Ja juz wczesniej sugerowalem takie

> rozwiazanie koledze.

Mam przeprosić??

Napisano

> Mam przeprosić??

Ale za co? Wcale nie czuje sie obrazony. Po prostu watek robi sie mniej czytelny i dlatego zasugerowalem by zawsze najpierw sprawdzac, czy ktos nie udzielil podobnej odpowiedzi.

ok.gif za to, ze chciales pomoc koledze. Jednak gdybys przeczytal caly watek, wiedzialbys, ze probowal juz takiego rozwiazania jakie zasugerowales i niestety nie pomoglo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.