Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z linką od zaworu nagrzewnicy

Featured Replies

Napisano

Witam

Coś mi padło w systemie ogrzewania kabiny.

Podczas kręcenia pokrętłem od zaworu nagrzewnicy usłyszałem jakiś chrobot. Od tego czasu pokrętło dokręca się tylko do połowy - to znaczy zamknięcie zaworu następuje już w połowie obrotu. Całkowite otwarcie zaworu byłoby więc mozliwe przy wykręceniu pokrętła poza możliwy zakres. Efekt jest taki, że kabina jest nedogrzana.

Domyślam się, że gdzieś poluzowała się linka od zaworu nagrzewnicy.

Mam więc pytanie - nie wiem jak dokładnie wygląda sposób mocowania linki i nie wiem po której stronie miała ona prawo się poluzować. Po stronie zaworu czy pokrętła? Czy aby to naprawić trzeba dostawać się od strony pokręteł czy z boku od strony zaworu? (jak dostac się do zaworu jest gdzieś opisane na forum)

Chciałbym zminimalizować czas poświęcony na operację, bo nie mam garażu i wszystko będę musiał robić na mrozie smile.gif.

Pozdrawiam

wojtek

Napisano

Ja stawiam ,ze rozwalilo sie od strony pokretla taka kulka i sprezynka trzymajace pokretlo w odpowiednim miejscu smile.gif musisz zdjac pokretla,potem atrapke i tam wszystko zobaczysz co jak chodzi waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Ja stawiam ,ze rozwalilo sie od strony pokretla taka kulka i

> sprezynka trzymajace pokretlo w odpowiednim miejscu

(...)

Dzięki za podpowiedź. To miło jesli wystarczy odkręcić tą prostokątną atrapkę smile.gif.

Jutro wieczorkiem będę miał możliwość pogrzebania w Uniaku, to spawdzę jak to wygląda i odpowiem czy się udało.

Pozdrawiam

wojtek

Napisano

> (...)

> Dzięki za podpowiedź. To miło jesli wystarczy odkręcić tą prostokątną

> atrapkę .

Musisz miec kombinałki ,zeby zdjac pokretla i przesuwadła od regulacji gdzie ma wiac jak mocno ma wiac wink.gif

Aha jak bedzi mroz to mozesz sobie na zapalonym silniku i ogrzewaniu robic waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Musisz miec kombinałki ,zeby zdjac pokretla i przesuwadła od

> regulacji gdzie ma wiac jak mocno ma wiac

Z tym nie będzie problemu. Zdejmują się u mnie leciutko.

> Aha jak bedzi mroz to mozesz sobie na zapalonym silniku i ogrzewaniu robic

Jasne wink.gif !

Pozdrawiam

wojtek

Napisano

U mnie też nie wiem czemu od jakiegoś 1roku miałem problemy z pokretłem ciep/zimn. A to ciężko chodził, a to do połowy albo wogóle. Naprawiałem to kilka razy, w sensie że odpinałem linke od zaworu nagrzewnicy i układałem tak żeby chodziła lżej. Czasem pomagało. Kilka dni temu kręcąc pokrętłem coś konkretnie się złamało, tak że teraz pokrętło lata jak se chce. Mam to gdzieś i siły do tego już nie mam. Narazie reguluję temp. sięgajac prawą ręką do zaworka i nastawiam jak mi się podoba na wyczucie. Na wiosne zabiorę się za bebechy za pokrętłem, a jak nie będą do naprawy to wpadłem na pomysł żeby pociągnąć patyczek do zaworka i przymocować go do tunelu tak żeby wpychać go i wyciągać. sciana.gifwrrr.gifsciana.gifscrewy.gifczerwona.gifzolta.gif033102bebe_1_prv.gifpad.gifrant.gif

Napisano

> Witam

> Coś mi padło w systemie ogrzewania kabiny.

> Podczas kręcenia pokrętłem od zaworu nagrzewnicy usłyszałem jakiś

> chrobot. Od tego czasu pokrętło dokręca się tylko do połowy - to

> znaczy zamknięcie zaworu następuje już w połowie obrotu.

Znaczy to ze drut sie w pancerzu linki zatarl(lub/i zardzewial) i stad problem.

Trzeba wyjac linke, rozebrac, oczyscic naoliwic i zlozyc.

Powodzenia

Napisano

Mnie na sama mysl o tym zakichanym zaworku ciarki przechodza... W uniaku juz mam czwarty... Ja jestem na etapie - Skad wykobinowac elektrozawor regulowany potencjometrem ??? niewiem.gifhmm.gif

Napisano

Mogła sie poluzować linka, ale równie dobrze mogły poprzeskakiwać zębatki w mechanizmie pokrętła. Jak to rozbierałem kiedyś, to zauważyłem, że tam jest taka zębatka, może właśnie tam przeskoczyło. Na pewno trzeba to rozebrać, inaczej się nie dowiesz...

Napisano

Miałem podobnie - opisałem gdzieś na forum sposób w jaki to rozwiązałem.

Napisano
  • Autor

> Mogła sie poluzować linka, ale równie dobrze mogły poprzeskakiwać

> zębatki w mechanizmie pokrętła. Jak to rozbierałem kiedyś, to

> zauważyłem, że tam jest taka zębatka, może właśnie tam

> przeskoczyło. Na pewno trzeba to rozebrać, inaczej się nie

> dowiesz...

Też się wczoraj nad tym zastanawiałem i wydaje mi się, że chyba nie jest to jednak problem mechanizmu trzymającego pokrętło (jak pisał Woju), bo przesunął się punkt zadziałania pokrętła (zamknięcie zaworu w połowie obrotu, całkowite otwarcie gdzieś poza możliwością dalszego obrotu).

Aby się do tej zębatki dostać trzeba zdejmować całą środkową konsolę (trzeba wtedy zrobić dziurę w schowku lub zdjąc cała dechę rozdz.) czy wystarczy zdjąć atrapkę?

Pozdrawiam

wojtek

Napisano

> Też się wczoraj nad tym zastanawiałem i wydaje mi się, że chyba nie

> jest to jednak problem mechanizmu trzymającego pokrętło (jak

> pisał Woju), bo przesunął się punkt zadziałania pokrętła

> (zamknięcie zaworu w połowie obrotu, całkowite otwarcie gdzieś

> poza możliwością dalszego obrotu).

> Aby się do tej zębatki dostać trzeba zdejmować całą środkową konsolę

> (trzeba wtedy zrobić dziurę w schowku lub zdjąc cała dechę

> rozdz.) czy wystarczy zdjąć atrapkę?

> Pozdrawiam

> wojtek

Wyciągasz pokrętła regulacji i suwaków. Pod pokrętłami są dwie małe śrubki które odkręcasz i wyciągasz przedni panel regulacji. Wkładasz śrubokręt w taki otworek przy pokrętle temperatury i delikatnie naciskasz, w tym samym czasie włożywszy wcześniej na miejsce pokrętło regulatora temp przyciągasz je do siebie obracając trochę w lewo.

P,S, Aż tak bardzo Ci się nie chce zajrzeć do archiwum?? crazy.gif

Tam jest opis wraz z fotkami.

Napisano

Mi tez coś tak jakoś ciężko strasznie chodzi

Napisano

> Mi tez coś tak jakoś ciężko strasznie chodzi

Jeśli ciężko się kręci to klik , a jeśli nastawa pokrętła jest niewłaściwa to klik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.