Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja hamulca ręcznego w Ibizie 6L

Featured Replies

Napisano

Cze

mam pytanko, gdzie jest regulacja linek do hamulca ręcznego?

mam z tyłu hamulce tarczowe, jakieś 3000 km temu zmieniłem klocki i od tamtej pory zaczął bardzo wysoko brać mi ręczny.

przyjrzałem się i przy jarzmach nie ma zadnej regulacji więc pewnie jest gdzieś bliżej, tylko gdzie? pod tymi plastikami ochronnymi? który trzeba demontować żeby sie dostać do tych regulacji?

dzięki za rady

Napisano

poszukaj za dźwignią hamulca, w tunelu musi się ściągać któraś zaślepka. Tak jest w VW więc w Ibizie pewnie też tak będzie wink.gif

Napisano
  • Autor

> poszukaj za dźwignią hamulca, w tunelu musi się ściągać któraś

> zaślepka. Tak jest w VW więc w Ibizie pewnie też tak będzie

poszukam waytogo.gif

tylko się zastanawiam czemu tak się "zluzował" ten ręczny hmm.gif nowe klocki założyłem, już się ułożyły...

może te regulacje w tłoczkach coś szwankują hmm.gif

sprawdzę jeszcze siłę hamowania tylnej osi, może nie do końca dociskają klocki - tłoczek jest za głęboko i zeby do końca docisnąć ma duży skok, dobrze myślę? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

dzięki za podpowiedzi

najpierw sprawdziłem siłę hamowania u diagnosty, przód miodzio (a klocki prawie zjechane hmm.gif)

tył hamulec roboczy - miodzio

tył ręczny lewe szybciej łapie, prawy jest słabszy, ale w normie (ok. 25% różnicy)

przy regulacji na upartego nawet nie trzeba zdejmowac tunelu środkowego żeby się dostać do tej regulacji, wystarczy wyjąć tylną popielniczke i długą "10" i zwinną reką idzie to zrobić biglaugh.gif

podciągnąłem ręczny, tylko martwi mnie fakt iż prawa linka była dłużej wyciągnięta o ok 1 cm niż lewa, podłożyłem nakrętke pod łepek linki i mniej więcej sie wyrównało

poza tym lewe koło szybciej łapie i na zwolnionym ręcznym po podniesieniu tyłu auta całkiem lekko się nie kręci, trochę blokuje (prawe leciutko można obrócić)

no i nie wiem co z tym zrobić dalej, linka lewa nie odbija do końca czy jak hmm.gif tylko gdzie jest tam jakaś sprężyna czy coś hmm.gif wie ktoś?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.