Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaśnie na wolnych obrotach zarówno na zimnym jak i ciepłym

Featured Replies

Napisano

Witam, problem ostatnio się nasilił - co gorsze żeby go potem odpalic trzeba trochę odczekać. Zastanawiam się czy zamiast się bawić w oddzelne kupowanie kopułki palca i modułu nie lepiej kupić całego aparatu: http://moto.allegro.pl/item309975556_aparat_zaplonowy_fiat_uno_1_0_1_1_fire_nowy_.html - czy ten będzie ok do mojego silnika? czy dam rady sam to wymienić? nie mogę nigdzie znaleźć manuala - który kabel najpierw się odłącza od aku - coś mi się obiło o uszy że kolejność ma znaczenie.

Napisano

> Witam, problem ostatnio się nasilił,

dokup jeszcze uszczelkę pod to - taki o-ring - warto, bo czasem się wychlapuje olej, gdy aparat ułoży się inaczej niż poprzedni,

mnie ustawiał to mechanik, (sam niedałbym rady) i nie wziął za dużo za to,

Napisano

> Witam, problem ostatnio się nasilił - co gorsze żeby go potem odpalic

> trzeba trochę odczekać. Zastanawiam się czy zamiast się bawić w

> oddzelne kupowanie kopułki palca i modułu nie lepiej kupić

> całego aparatu:

> http://moto.allegro.pl/item309975556_aparat_zaplonowy_fiat_uno_1_0_1_1_fire_nowy_.html

> - czy ten będzie ok do mojego silnika? czy dam rady sam to

> wymienić? nie mogę nigdzie znaleźć manuala - który kabel

> najpierw się odłącza od aku - coś mi się obiło o uszy że

> kolejność ma znaczenie.

Warto jeżeli aparat jest zepsuty. Co do wymiany to jest żaden problem to wymienić., gorzej że po tym należy ustawić zapłon.

Najpierw odłączasz masę od akumulatora. Gdybyś odpinał plus i przypadkiem dotknął w tym momencie budy auta to duża szansa że klucz by się zaświecił pod wpływem płynącego prądu smile.gif a ty miałbyś poparzoną łapkę(to najgorszy scenariusz). ja w zeszłym roku wymieniłem kopułkę palec(10 zł), kable(50zł) kopułka (35zł) moduł (100 zł) i czujnik halotronowy (100 zł) .

Napisano
  • Autor

> Warto jeżeli aparat jest zepsuty. Co do wymiany to jest żaden problem

> to wymienić., gorzej że po tym należy ustawić zapłon.

Szczerze to nie wiem co jest zepsute ale jestem trochę zdesperowany ... może faktycznie zacznę po kolei tak jak kolega. Znalazłem moduły na allegro - jedne są po ok 75 PLN inne po 300 (350 zaśpiewał mi dziś pan w sklepie firmowym FIAT) Czy z wymianą samego modułu jest jakiś problem i czy wtedy też trzeba ustawiać zapłon i robić wszystko na odłączonym aku? jestem zupełnie zielony - z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano

> Szczerze to nie wiem co jest zepsute ale jestem trochę zdesperowany

> ... może faktycznie zacznę po kolei tak jak kolega. Znalazłem

> moduły na allegro - jedne są po ok 75 PLN inne po 300 (350

> zaśpiewał mi dziś pan w sklepie firmowym FIAT) Czy z wymianą

> samego modułu jest jakiś problem i czy wtedy też trzeba ustawiać

> zapłon i robić wszystko na odłączonym aku? jestem zupełnie

> zielony - z góry dzięki za odpowiedzi.

Ja to robiłem bez odpinania akumulatora. Na module jest napięcie tylko jak przekręcisz stacyjkę. Co do wymiany modułu to wystarczy odkręcić 2 śrubki odpiąć 2 kable wpiąć je do nowego i przykręcić. Najpierw sprawdź stan izolacji na kablach pod palcem rozdzielacza. Te co idą do czujnika Halla. U mnie nie miały izolacji(odpadła) przez to auto robiło mi cuda(tzn dławiło się prychało, kichało zeby.GIF). I po wymianie modułu nie musisz nic ustawiać.

Napisano

Tez niedawno miałem podobny problem... po przejechaniu kilku km gasł mi i szarpał... później nie można było odpalić. Winny był padnięty moduł. Wymiana pomogła.. podpinasz nowy i nic nie trzeba regulować.. A co do gaśnięcia silnika to może być wiele powodów.. nie tylko zapłon..

Napisano

> całego aparatu:

> http://moto.allegro.pl/item309975556_aparat_zaplonowy_fiat_uno_1_0_1_1_fire_nowy_.html

Sprawdzałeś jakie masz obroty jałowe ?? może dlatego ci gaśnie ??

Napisano
  • Autor

> Sprawdzałeś jakie masz obroty jałowe ?? może dlatego ci gaśnie ??

nie wiem jak? zamiast obrotomierza mam niby-kompas z sylwetką UNO smile.gif

Napisano

> nie wiem jak? zamiast obrotomierza mam niby-kompas z sylwetką UNO

Choćby na słuch. Jak bardzo szarpie autem na wolnych i sinik nie równo chodzi to znaczy że za niskie. Jak miałem za nisko ustawione to jak jechałem na luzie z góry to gasł.

Ja tez nie mam obrotki ale zrobiłem sobie obrotomierz do regulacji na kablach i jak coś kręcę to podpinam.

Napisano

Miałem 2 razy ten problem. Za 1 razem dawno temu padł mi czujnik Hall'a, natomiast za 2 razem 2 tygodnie temu miałem padnięta cewkę i moduł.

Napisano
  • Autor

> Choćby na słuch. Jak bardzo szarpie autem na wolnych i sinik nie

> równo chodzi to znaczy że za niskie. Jak miałem za nisko

> ustawione to jak jechałem na luzie z góry to gasł.

wg mnie silnik chodzi równo ale obroty są za niskie i rano muszę ruszać dość dynamicznie żeby mi nie zgasł - to samo po zatrzymaniu na światłach zchodzi moim zdaniem za nisko - jak zwiększyć obroty gdy samochód jest na luzie? W maluchu było ssanie ręczne i wszystko było prostsze...

Napisano

sprawdz czujnik temperatury cieczy chłodzącej dającej sygnał do centralki (odłącz koncowke z czujnika na wyłączonym rozgrzanym silniku, odpal i ocen zmiane) - w silniku z wtryskiem nie ma recznej regulacji obrotów, jak jest zimny to ssanie przejmuje silniczek krokowy.

Napisano
  • Autor

> sprawdz czujnik temperatury cieczy chłodzącej dającej sygnał do

> centralki (odłącz koncowke z czujnika na wyłączonym rozgrzanym

> silniku, odpal i ocen zmiane)

"W razie uszkodzenia czujnika centralka przyjmuje stałą wartość temperatury równą 90 st C. Do uruchomienia zimnego silnika wykorzystywany jest odczyt z czujnika temperatury zasysanego powietrza. " jeśli dobrze rozumiem to by tłumaczyło dlaczego gasnie na zimnym (bo myśli że jest ciepły - 90 st C) ale dlaczego gaśnie na ciepłym?

Napisano

> całego aparatu:

najlepiej bedzie kupic nowe Uno biglaugh.gif

albo po prostu Twoj samochod ma tez swoje humory-jak Bestia hehe.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Miałem 2 razy ten problem. Za 1 razem dawno temu padł mi czujnik

> Hall'a, natomiast za 2 razem 2 tygodnie temu miałem padnięta

> cewkę i moduł.

Na fakturze mam: świece, regeneracja alternatora , nowy regulator napięcia, łożyska, kopułka - wszystkie negatywne objawy ustały (nie gaśnie na wolnych obrotach, nie piszczy przy uruchamianiu, nie żarzy się ładowanie) - piszę bo może komuś to pomoże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.