Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka skrzyni biegów - cieknie olej

Featured Replies

Napisano

Witam Szanowne Grono.

od kilku dni słyszałem dziwne tarcie podczas wolnej jazdy (do okolo 30km/h) przy rozgrzanym silniku (na zimnym brak objawów).

Z początku obstawiałem ocierające klocki ( bo to podobno czesty objaw w SC - zapiekajace się prowadnice zaciskow).

Ale nie - rozebrałem, sprawdzilem - wszystko miodzio.

Ale dzis, jako , że mnie to zaczelo martwic podjechalem na kanał - i ZONK.

Cala lewa strona skrzyni u doły jest zlana olejem, widzę miejsce, z którego jest wyciek - dokladnie na samym spodzie.

Teraz kilka pytań mam do Was:

Pierwsze i chyba najważniejsze - czy to norma w Seicento, by po przebiegu 51kkm byla do wyrzucenia uszczelka skrzyni???

Drugie i równie ważne:

Ile ta przyjemność mnie będzie kosztować w ASO (licząc olej, uszczelkę i ROBOCIZNĘ )?

Czy mogło się coś z tego powodu w skrzyni zatrzeć, rozsypać ?

Dodam, że:

- biegi wchodzą idealnie gładko,

- nie ma żadnych akcji typu wyskakiwanie biegów

- jadąc z prędkością około 90km/h skrzynia zachowuje się poprawnie - nie wyje.

Oczywiscie tarcie się nasila przy małych prędkosciach, teraz juz wiem, ze z powodu ubytku oleju coraz większego.

Jutro biorę urlop i odstawiam Sc do ASO, bo inaczej nie dam rady tego załatwić, a sprawa w moim przekonaniu jest poważna.

Jakieś porady, sugestie ponadto macie?

P.S. Miesiąc temu zmieniałem olej w silniku i przy tamtej okazji jak patrzylem w kanale to wszystko było suche, czyli dopiero niedawno się spsuło...

Napisano

> Cala lewa strona skrzyni u doły jest zlana olejem, widzę miejsce, z

> którego jest wyciek - dokladnie na samym spodzie.

Pewnie chodzi o uszczelniacz półosi

> Teraz kilka pytań mam do Was:

> Pierwsze i chyba najważniejsze - czy to norma w Seicento, by po

> przebiegu 51kkm byla do wyrzucenia uszczelka skrzyni???

masz seja z 2002r, a więc masz skrzynie C526... normą to to nie jest, ale bardzo często się to zdarza... :/

> Drugie i równie ważne:

> Ile ta przyjemność mnie będzie kosztować w ASO (licząc olej,

> uszczelkę i ROBOCIZNĘ )?

Nie powino być drogie.. w 300zł się wyrobisz.. ale pewności Ci nie dam bo ASO dziwnie sobie liczy, a poza tym, nie napisałeś dokładnie skąd jest wyciek, a ja jedynie się domyślam że chodzi o uszczelniacz półosi

> Czy mogło się coś z tego powodu w skrzyni zatrzeć, rozsypać ?

Mogły łożyska i synchronizatory dostać po d..., ale to zależy ile tego oleju tam zostało

> Dodam, że:

> - biegi wchodzą idealnie gładko,

> - nie ma żadnych akcji typu wyskakiwanie biegów

> - jadąc z prędkością około 90km/h skrzynia zachowuje się poprawnie -

> nie wyje.

pozdro

Napisano

jezeli to nie jest z półosi, to jeszce moze uciekac olej z łączenia przy kołniezu a wtedy to jest zimmering wałka sprzełgowego, jesgo wymiana wiąże się z rozbieraniem całej skrzyni ok.gif

mi kiedyś w sklepie sprzedali zły uszczelniacz (za duży) ja nie spodziewałem się ze moze być o milimetr za duży w średnicy i plame oleju pod smamochodem miałem i znowu skrzynke rozkaładałem pad.gif

do dzis nosze go w kieszeni w kurtce żeby iść i sprzedawce opierdzielic kiedyś rotfl.gifhehe.gif

Napisano

A ten olej co wycieka jest czarny czy raczej "przejrzysty"? Może to wcale nie wyciek ze skrzyni tylko z zimmerigu na wale niewiem.gif

Napisano

> A ten olej co wycieka jest czarny czy raczej "przejrzysty"? Może to

> wcale nie wyciek ze skrzyni tylko z zimmerigu na wale

Koloru raczej nei stwierdzi, ale może spróbować po zapachu bo przekładniowy ma bardzo specyficzny agresywny zapach.

Napisano
  • Autor

juz namierzyłem wyciek - leci z uszczelniacza półosi.

Napisano

> juz namierzyłem wyciek - leci z uszczelniacza półosi.

Czyli słusznie przypuszczałem. Koszta nie są wielkie... tak jak Ci pisałem wcześniej

Napisano
  • Autor

> Czyli słusznie przypuszczałem. Koszta nie są wielkie... tak jak Ci

> pisałem wcześniej

Byłem dziś w ASO, naprawili.

Do wymiany była tylko gumowa osłona i opaska zaciskowa. Wlali litr oleju do skrzyni, przejechalem 100km juz od naprawy, teraz wlasnie patrzylem w kanale - jest szczelne wszystko.

Ale objaw ocierania przy niskich prędkosciach nada występuje i cholera nie wiem co to.

Opiszę pokrótce.

Jeżeli jadę około 30-40 km/h bez względu czy na luzie, czy biegu, czy na wyłączonym silniku czy włączonym cos mi trze. Tarcie przypomina szuranie.

Jezeli skręcam kierownicą w lewo lub w prawo, objaw zanika, jak wyprostuję to znów jest.

Dziwne jest to o tyle, że występuje dopiero po przejechaniu około 25km, przy zimnym aucie tego nie ma.

Miałem to jakies 5tygodni temu, ale wtedy po kilku dniach ustąpiło samo.

Co to może być, gdzie rozpocząć szukanie tego, przy założeniu, ze to nie klocki - sprawdzałem.

Widziałem w archiwum, ze to moze byc jakas tam blaszka przy tarczy hamulcowej, ale czy wtedy byłyby w/w objawy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.