Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrusznik - chyba :]

Featured Replies

Napisano

Witam klubowiczów

Mam taki oto problem: około 15 stycznia wsiadałem do swojego Astrolota i niemiła niespodziana, a mianowicie po przekręceniu zapłonu nie usłyszałem znajomego warkotu ani innego dźwięku oznaczającego próby rozrusznika(kontroli świeciły). Drogą dedukcji stwierdziłem że albo nie dochodzi napięcie do rozrusznika od stacyjki, albo zdechł mi rozrusznik. Po 20 minutach poruszania przewodami a wszczególności stykiem 50 przy rozruszniku, bolid odpalił. I myślałem że sprawa załatwiona (a w przyszłości wyczyszczę styki). I było pięknie do środy kiedy to sytuacja się powtórzyła, powtórzyłem procedurę około 10 minut (głównie styk 50) i znowu odpalił. Niestety dziś piątek a sytuacja na nowo.. więc zaczynam ceremonię od nowa i po 5 minutach działa.... Nachodzi mnie przy tym refleksja czy to aby na pewno złącze zaśniedziało czy też coś innego się dzieje, ponieważ jak dzisiaj grzebałem w kablach druga osoba mi przekręcała stacyjkę, po przekręceniu słyszałem jakiś stłumiony dźwięk jakby przekręcenie kluczyka wywierało jakąś akcję ale akcja owa napotykała jakiś problem (obciążenie czy coś innego) bo nic pozytywnego się nie działo.

Konkludując czy ktoś może ma jakieś pomysły na zaistniała sytuację – gdzieś wyczytałem że można popsikać WD40 jako rozwiązanie tymczasowe – nasuwa się przy tym pytanie czy WD40 przewodzi napięcie czy też nie, a jak przewodzi czy nie spowoduje spięcia... Będę wdzięczy za pomocne porady J

Napisano

> Brak chętnych do udzielenia pomocy

Miernik do rączki i pomierzyć czy po przekręceniu kluczyka dochodzi napięcie na cewkę automatu ?

jeśli za każdym razem dochodzi to wina automatu a jeśli raz dochodzi a raz nie to wina stacyjki. Można też na krótko spróbować podać napięcie z aku na cewkę powinno wyrzucić zazębnik a po wyrzuceniu powinien zacząć kręcić .

Napisano
  • Autor

Jeśli chodzi o to podłączenie na krótko to masz na myśli przewód od stacyjki (złącze 50) z przewodem od akumulatora (złącze 30)?

Napisano

moim zdaniem szczotki sie skonczyly.najprosciej mozesz to sprawdzic tak,ze jak sie nie odezwie rozrusznik,to niech ktos przekreca kluczyk jak do odpalania a ty stuknij czyms po rozruszniku(tylko uwazaj,zebys czegos nie uszkodzil,jakis drewniany kijek bedzie przydatny).Jak to pomoze,to znaczy,ze szczotki wisialy i trzeba sie dobierac do rozrusznika.

Dzwiek,ktory slyszysz ,ze cos sie dzieje po przekreceniu kluczyka,to zapewne wlacznik.pzdr

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem szczotki sie skonczyly.najprosciej mozesz to sprawdzic

> tak,ze jak sie nie odezwie rozrusznik,to niech ktos przekreca

> kluczyk jak do odpalania a ty stuknij czyms po rozruszniku(tylko

> uwazaj,zebys czegos nie uszkodzil,jakis drewniany kijek bedzie

> przydatny).Jak to pomoze,to znaczy,ze szczotki wisialy i trzeba

> sie dobierac do rozrusznika.

> Dzwiek,ktory slyszysz ,ze cos sie dzieje po przekreceniu kluczyka,to

> zapewne wlacznik.pzdr

Rozrusznik ma 2,5 roku (przejechane 80tys) chyba za wcześnie aby wysiadł, ale dzięki za radę wezmę ją pod uwagę.

Napisano

Miałem dosyć podobną sytuację. Dokładnie to było tak że wszystko grało i buczało aż do momentu kiedy na stacji próbowałem odpalić autko a tu cisza. Zadzwoniłem po brata przyjechał i odpaliliśmy kabelkami. pojechałem do domu i auto raz paliło super później wogule nie reagowało a za chwilę niby chciało a niby nie. wyciągnąłem rozrusznik sprawdziłem u elektryka (był dobry) a on kazał mi podjechać całym autem. Sprawdził akumulator i kazał wymienić. U mnie winny był aku pewnie oberwała się cela i raz było ok a raz nie. Z tym że u mnie były wyraźne objawy niedomagającego rozrusznika a u ciebie jest troszkę inaczej i raczej bym poszedł w kierunku sprawdzenia wszystkich połączeń jak radzą koledzy. Ale aku też może takie numery robić

Napisano
  • Autor

> Miałem dosyć podobną sytuację. Dokładnie to było tak że wszystko

> grało i buczało aż do momentu kiedy na stacji próbowałem odpalić

> autko a tu cisza. Zadzwoniłem po brata przyjechał i odpaliliśmy

> kabelkami. pojechałem do domu i auto raz paliło super później

> wogule nie reagowało a za chwilę niby chciało a niby nie.

> wyciągnąłem rozrusznik sprawdziłem u elektryka (był dobry) a on

> kazał mi podjechać całym autem. Sprawdził akumulator i kazał

> wymienić. U mnie winny był aku pewnie oberwała się cela i raz

> było ok a raz nie. Z tym że u mnie były wyraźne objawy

> niedomagającego rozrusznika a u ciebie jest troszkę inaczej i

> raczej bym poszedł w kierunku sprawdzenia wszystkich połączeń

> jak radzą koledzy. Ale aku też może takie numery robić

Akumulator raczej jest OK, po przekręceniu stacyjki do poziomu III kontroli nie zmieniają swojego nasycenia - świecą tak samo jak w poziomie II, z tego wnioskuję że rozrusznik nie pobiera prądu

Napisano

> Akumulator raczej jest OK, po przekręceniu stacyjki do poziomu III

> kontroli nie zmieniają swojego nasycenia - świecą tak samo jak w

> poziomie II, z tego wnioskuję że rozrusznik nie pobiera prądu

U mnie z tego co pamiętam to chyba przygasały.

Więc może stacyjka? Dużo nie ma do sprawdzenia. Jeśli aku ok to stacyjka i kable a na końcu rozrusznik skoro był niedawno robiony.

• 1 rok później...
Napisano

Panowie, odgrzewam kotleta.

Czy jeżeli przekrecam kluczyk , aku jest naładowany 100% sprawny i nie słychać ani cyknięcia ani lampki nie przygasają, jest totalna cicha to czy to oznacza że nie dochodzi prąd na styki rozrusznika czy równie dobrze moze oznaczać że prąd dochodzi a rozrusznik jest padnięty ?

Napisano

Najprosciej bedzie chyba sprawdzic kontrolka czy miernikiem czy dochodzi prad do rozrusznika. Wtedy bedziesz mial pewnosc, a roboty 2 minuty. Tylko ktos musi przekrecic kluczyk jak bedziesz sprawdzal. Dla mnie to wlasnie raczej brak pradu, bo rozrusznik jak ma prad, a sie zawiesil wydaje z siebie jakikolwiek dzwiek. Tak jak powiedzialem nie ma co gdybac, kontrolka w dlon grinser006.gif

Napisano

> Panowie, odgrzewam kotleta.

> Czy jeżeli przekrecam kluczyk , aku jest naładowany 100% sprawny i

> nie słychać ani cyknięcia ani lampki nie przygasają, jest

> totalna cicha to czy to oznacza że nie dochodzi prąd na styki

> rozrusznika czy równie dobrze moze oznaczać że prąd dochodzi a

> rozrusznik jest padnięty ?

Wez mlotek i walnij w automat rozrusznika, jak zalapie po tym zabiegu

to do wymiany.

Napisano

Nie prosciej wyjac rozrusznik (nawet bez kanalu obejdzie sie w 10 minut), rozebrac i zweryfikowac?

Pozdrawiam

Napisano

> Nie prosciej wyjac rozrusznik (nawet bez kanalu obejdzie sie w 10

> minut), rozebrac i zweryfikowac?

> Pozdrawiam

95 rok podejrzewam, ze 8v - bo jesli 16v to troche ciezko bedzie takie sprawdzanie grinser006.gif

Napisano

> 95 rok podejrzewam, ze 8v - bo jesli 16v to troche ciezko bedzie

> takie sprawdzanie

No wlasnie, zapomnialem dodac, ze dotyczy tylko 8v i najlepiej bez gazu (w zaleznosci, gdzie aparatura LPG jest zainstalowana).

Pozdrawiam

Napisano

> No wlasnie, zapomnialem dodac, ze dotyczy tylko 8v i najlepiej bez

> gazu (w zaleznosci, gdzie aparatura LPG jest zainstalowana).

> Pozdrawiam

Zapraszam do mnie wyjac moj 270751858-jezyk.gif

W Classic 8v tez jednak trzeba bylo sie polozyc pod uniesionym autem.

Napisano

> Zapraszam do mnie wyjac moj

> W Classic 8v tez jednak trzeba bylo sie polozyc pod uniesionym autem.

U siebie wyjalem bez problemow od gory...

>W Classic 8v tez jednak trzeba bylo sie polozyc pod uniesionym autem

Kamikaze...

Pozdrawiam

Napisano

> U siebie wyjalem bez problemow od gory...

> Kamikaze...

> Pozdrawiam

Jestes w branzy, ja juz wypadlem od lat.

Masz wieksza teraz wprawe.

Jesli ja mialem male problemy (byl tam LPG) mimo bylej praktyki,

a wezmie sie np. kolega @pblaszczykA95 ktory

z profilu nie ma nic z mechanika wspolnego - to jednak trzeba bedzie

polozyc sie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.