Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sterowanie zaworu odpowietrzania zbiornika - teoretyczne

Featured Replies

Napisano

witam!

pytanie wybitnie teoretyczne, ponieważ nie jest mi to potrzebne w praktyce, a chodzi tylko o lepsze zrozumienia astrolota smile.gif

Patrzę sobie na schemat elektryczny (akurat C20NE, ale w innych podobnie) i wynika z niego, że zawór odpowietrzania baku sterowany jest masą przez ECM. Pytanie po co zaprzęgnięto do sterowania tego zaworu aż ECM i kiedy ten zawór jest otwierany / zamykany?

Napisano

W zbiorniku paliwa na skutek parowania i dostarczania ciepła (ciepło "atmosferyczne", cyrkulacja paliwa, cepło produkowane przez pompkę) następuje parowanie. Z przyczyn ekologicznych opary te są zatrzymywane w węglu aktywnym. Jest sobie taki zbiornik o objętości paru litrów. Objętość takiego zbiornika nie jest oczywiście nieskończona, i niezbędne jest jego okresowe "płukanie". Polega to na dołączeniu zbiornika do kolektroa ssącego. Silnik "wysysa" wtedy zgromadzone tam opary i spala je. Szczerze powiem że nie wiem dokładnie jak często następuje opróżnianie tego zbiornika. Spodziewam się że jest jakiś algorytm który moze uzależniać ten czas od czasu pracy silnika, temp. zewnętrzen (na podstawie temp. powietrza zasysanego), temp. silnika.. Raczej niewydaje mi sie żeby odbywał się to częściej niż co np godzine pracy.. A czy ktoś ma jakieś dane na ten temat ?

Hm, pozostanie tylko podłączyć pod elektrozaworek równloegle jakiegoś LEDa i zbadać doświadczalnie...

O, albo z dłuższym pojeżdżeniem z podłączoną diagnozą typu OpelScanner czy inny ABCOM z parametrów rzeczywistych dało by radę wyczytać.....

PS. OpelScanner umżliwia zrobienie takiego testu elementu wykonawczego polegającego na otwarciu tego zaworka. Żadnych zjawisk się nie obserwuje. No, może wahnięcie obrotów...

Napisano

PS. OpelScanner umżliwia zrobienie takiego testu elementu wykonawczego polegającego na otwarciu tego zaworka. Żadnych zjawisk się nie obserwuje. No, może wahnięcie obrotów..

Owszem tylko test trwa 10 sekund, jeśli otworzymy zawór na dłuższy czas ( kabel sterujący masą od sterownika przecięty, wstawiona dioda zaporowa i podanie masy za diodą, kabelek z masą podawaną też z diodą ) obroty zaczną falować, po jakimś czasie zaświeci kontrolka niesprawności silnika, odczyt błędu to mieszanka uboga, czyli łyka nam lewe powietrze. nono.gif

Napisano

> Raczej niewydaje mi sie żeby odbywał się to

> częściej niż co np godzine pracy.. A czy ktoś ma jakieś dane na

> ten temat ?

Ja myślę, że znacznie częściej. Raczej przy każdym naciśnięciu pedału gazu puszcza troszkę. Nie dużo, żeby - w razie braku oparów - nie zubażać mieszanki. W mniejszych silnikach zaworek jest sterowany podciśnieniem i sądzę że częstotliwość otwierania zaworu elektrycznego jest podobna do tej zaworka pneumatycznego. Kontrola elektryczna zaworka jest chyba tylko po to, żeby ECU mógł zablokować jego działanie jeśli zajdzie taka potrzeba.

Ale to tylko moje gdybanie wink.gif

Tak wygląda jego praca na jałowych obrotach:

280450320-evap.GIF

post-53490-14352491429709_thumb.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.