Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wykres kąta wyprzedzenia zapłonu

Featured Replies

Napisano

Wiem, że gdzieś w wielkim archiwum był podany wykres optymalnego kąta wyprzedzenia zapłonu dla lpg w zależności od chyba obrotów to było. Nie mogę go znaleźć.

Połaskawiłby ktoś linkiem lub samym jpgem?

Planunje włożyć pod maskę ecumastera (do innych celów:]) i zrobić z niego przy okazji wariator.

Napisano

> Wiem, że gdzieś w wielkim archiwum był podany wykres optymalnego kąta

> wyprzedzenia zapłonu dla lpg w zależności od chyba obrotów to

> było. Nie mogę go znaleźć.

> Połaskawiłby ktoś linkiem lub samym jpgem?

> Planunje włożyć pod maskę ecumastera (do innych celów:]) i zrobić z

> niego przy okazji wariator.

Taki wykres ma przecież sens po konkretny silnik. hmm.gif

Napisano

fatalnie sie szuka, szukajka nie działa angryfire.gif No ale znalazłem.

279802177-277091549-benzyna-gaz.jpg

Napisano

> fatalnie sie szuka, szukajka nie działa No ale znalazłem.

Bardzo mocno przykładowy wykres. Właściwie to teraz samochody mają mapy zapłonu, a nie krzywe.

W dość już starych książkach ,,Dane techniczne i regulacyjne..." dla samochodów z tradycyjnymi aparatami zapłonowymi były podawane wykresy wyprzedzenia. W większości wypadków dwustopniowe, a nie jednostopniowe jak tutaj. Poza tym w większości przypadków wyprzedzenie bardziej rosło na niskich obrotach a na wyższych przyrosty były małe lub było zupełnie płasko.

Można coś wygooglać z hasłem w stylu: "ignition advance curves"

"distributor advance" itp.

tech0015b.jpg

curve.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie za pomoc. Chciałem znać orientacyjne wartości, żeby mieć jakąś podkładkę. Oczywiście na drodze wszystko wyjdzie:)

Pochwale się jak coś wymodze.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Dzięki wielkie za pomoc. Chciałem znać orientacyjne wartości, żeby

> mieć jakąś podkładkę. Oczywiście na drodze wszystko wyjdzie:)

> Pochwale się jak coś wymodze.

Sorry, że odgrzewam i że 2 posty pod sobą, ale mam pytanie dotyczące wariatora zapłonu, który część osób u siebie ma. Czy to działa na zasadzie, że podpina się go do lapciaka z softem do niego i ustawia się mapy zapłonu a potem w momencie przerzucenia na gaz włącza się to urządzonko? Jeśli tak to czy mapy ustawia się na podstawie prób drogowych?

Napisano

Chyba nie za bardzo. Jak pytałem w BRC to powiedzieli mi coś takiego, że wariator (Aries) ma 4 opcje przyspieszenia zapłonu: 3, 6, 9 i 12 stopni. Podpina się to jeszcze do TPS i stroi czułość tak, ażeby na biegu luzem (oczywiście chodzi o pracę silnika na LPG) nie wyprzedzać zapłonu. Co do tego, co dokładnie jest później, to już nie mieli informacji, ale w takiej sytuacji wydaje mi się, że wariator "dorzuca" po prostu wybraną ilość stopni do wyprzedzenia zapłonu ustalonego przez sterownik silnika w całym (poza biegiem jałowym) zakresie RPM i tyle.

Masz więc do przetestowania tylko cztery położenia przełącznika (pewnie są to jakieś jumpery). smile.gif

Napisano

Jeżeli chcesz możliwość strojenia map zapłonu to kup sobie piggybacka (SMT6, 7, Ecumaster). Ceny na allegro często zbliżone do cen wariatorów a funkcjonalność z innej bajki...

Napisano
  • Autor

> Jeżeli chcesz możliwość strojenia map zapłonu to kup sobie piggybacka

> (SMT6, 7, Ecumaster). Ceny na allegro często zbliżone do cen

> wariatorów a funkcjonalność z innej bajki...

No właśnie za tydzień będę się stroił smt7, bo ma dwie mapy i będę mógl dwa progsy zrobić pod benzyne i gazownie. Ecumaster ma 1 mapę + mapę korekcji.

Czyli wynika, że wariator daję tylko określoną jedną wartość wyprzedzenia kąta zapłonu - znaczy się troche lipa w porównaniu do tego wykresu pare postów wyżej.

Pochwale się jak wymodze smile.gif

Napisano

> No właśnie za tydzień będę się stroił smt7, bo ma dwie mapy i będę

> mógl dwa progsy zrobić pod benzyne i gazownie. Ecumaster ma 1

> mapę + mapę korekcji.

> Czyli wynika, że wariator daję tylko określoną jedną wartość

> wyprzedzenia kąta zapłonu - znaczy się troche lipa w porównaniu

> do tego wykresu pare postów wyżej.

Z tego co mi wiadomo to wariatory zmieniają wartość wyprzedzenia w f-cji obrotów tak jak to było na tym wykresie pokazane, ale nie masz możliwości edycji tej mapy. To że SMT ma 2 mapy to prawda, ale Ecumaster ma za to hamownię drogową i interpolację miedzy komórkami mapy. Chwalą go za to, że działa płynniej od SMT.. smile.gif No ale co kto woli..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.