Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

akumlator - dziwne objawy

Featured Replies

Napisano

jakieś dwa miechy temu mój akumek był na wykończeniu więc kupiłem nowy.

dzisiaj próbując uruchomić uniaka zauważyłem że zaniemógł.

przekręcenie kluczyka w stacyjce i zero reakcji. Akumulator rozładowany. Teraz nie wiem dlaczego się rozładował jeszcze dwa dni temu śmigał aż miło a dzisiaj zgon frown.gif czyżby jakieś zwarcie w instalacji elektrycznej. nie przychodzi mi do głowy od czego zacząć sprawdzać. po wyjęciu akum miał 9,5 V wiec chyba go już trafi :/

Napisano

> po wyjęciu akum miał 9,5 V wiec chyba go już trafi :/

Prawdopodobnie zwarlo cele i akku nadaje sie na zlom... no.gif Ale skoro kupiles go 2 miechy temu, to przeciez masz gwarancje... ok.gif Jedz i reklamuj... skromny.gif

Napisano

Sprawdź regulator napięcia zanim będziesz dochodził praw reklamacyjnych waytogo.gif ,byc może za duży prąd ładowania otrzymuje akumulator od alternatora

Napisano

> Sprawdź regulator napięcia zanim będziesz dochodził praw

> reklamacyjnych ,byc może za duży prąd ładowania otrzymuje

> akumulator od alternatora

Albo nie ładuje wcale. palacz.gif

Napisano

Radziłbym dokładnie sprawdzić regulator napięcia oraz alternator (szczotki).Po sprawdzeniu tych rzeczy zastanów się nad reklamacją akumulatora alien.gif

Napisano

Poszukaj przyczyny - to się zdarza, nie tylko Tobie. Tyż tak miałem. Podejrzewałem regulator napięcia alternatora, a może nawet któryś przekaźnik oraz złe złącze masowe świateł stopu. I padł aku po paru godzinach postoju.

Samo oddanie aku do sprzedawcy niewiele pomoże.

Sprzedawca aku przyjmując reklamację zechce zapewne sprawdzić aku najpierw swoim przyrządem (przyrządami) na miejscu lub zabierze go na parę dni, ale także w twoim samochodzie i będzie dochodził przyczyny w niesprawnej instalacji auta (no chyba, gdyby padła jedna z cel, co nie zdarza się teraz często).

Dlatego musisz mieć sprawne instalację, aby dochodzić reklamacji i twierdzić, że ten wypadek to wina złej jakości aku, a auto i ieksploatacja jest super hiper.

Najpierw spróbuj dobrze, do pełna naładować aku - z zewnętrznego źródła tzn. dobrego prostownika. Jeżeli możliwe, sprawdź areometrem gęstość elektrolitu we wszystkich 6 celach - musi być przed ładowaniem, ale szczególnie po naładowaniu jednakowa, na poziomie 1,26. Jeżeli aku jest dobry, to po naładowaniu będzie dalej śmigał jeszcze jak nowy. Powodzenia.

Napisano
  • Autor

pomierzyłem, posprawdzałem i niby wszystko oki. alternatora nie miałem czasu wyjąć ale inny akumek włorzony do uniaka stał 4 dni i bez problemu zapalił więc chyba aku jest do pupy :/

Napisano

> Samo oddanie aku do sprzedawcy niewiele pomoże.

> Sprzedawca aku przyjmując reklamację zechce zapewne sprawdzić aku

> najpierw swoim przyrządem (przyrządami) na miejscu lub zabierze

> go na parę dni, ale także w twoim samochodzie i będzie dochodził

> przyczyny w niesprawnej instalacji auta (no chyba, gdyby padła

> jedna z cel, co nie zdarza się teraz często).

> Dlatego musisz mieć sprawne instalację, aby dochodzić reklamacji

a co jak kupilem akumulator i uzywam go w łódce na rybach albo w namiocie? wtedy tez sprzedawca bedzie dochodzil czy mam sprawne ladowanie w samochodzie?

oddaj akumulator bez auta do sprzedawcy. jemu nic do tego gdzie to go uzywasz i nie musisz sie jemu spowiadac. za to on ma OBOWIAZEK przyjac reklamacje.

jak rzeczywiscie padl, to masz prawo dostac nowy.

z tym ze jak Ci wymieni, a ladowanie w samochodzie dziala nieprawidlowo to za jakis czas problem sie powtorzy. tak wiec nalezy wpierw sprawdzic NA SPRAWNYM!!! akumulatorze czy ladowanie dziala prawidlowo.

powodzenia!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.