Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UNO 1.4 - problemik z dostarczaniem paliwa :(

Featured Replies

Napisano

No to mam problem

Parę dni temu uniak przestał chodzić na paliwie

Ponieważ mam LPG to owa awaria nie unieruchomiła mi samochodu całkowicie... smile.gif

A teraz do rzeczy.

Po pierwsze sprawdziłem czy pompka dostaje prąd - nie dostaje, więc szukałem dalej

Po dułgich poszukiwaniach znalazłem bezpiecznik i przekaźnik pompki. Okazało się że bezpiecznik jest spalony. Wymieniłem bazpiecznik i dalej nic - więc szukałem dalej. Sprawdziłem przekaźnik - przekaźnik działa (przynajmniej na sucho). Tak sprawdzałem i szukałem i w końcu znalazłem (przynajmniej tak mi się wydawało) że przekaźnik nie dostaje masy z komputera (dokładnie urządzenia sterującego). Więc kombinuje dalej - odłączyłem klemę by zresetować kompa. Założyłem nowy bezpiecznik, założyłem klemę. Próbuję, już zaczyna łapać i ..... lipa. Sprawdzam bezpiecznik - nieźle przytopiony (ale nie przepaliło go) i znów brak masy z komputera na przekaźniku.

Zastanawiam się skąd komputra dostaje dane że odcina pompkę (doszedłem do wniosku że steruje on pracą pompki przez podanie masy), i dlaczego pali mi bezpiecznik (to znaczy za drugim podejściem w sumie go nie spaliło, ale nie dużo mu brakło bo był konkretnie przytopiony).

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie szukać bo już nie mam pomysłów czego się teraz czepić.

PS. Wszystko co tu piszę to moje własne wnioski a dodam że elektrykiem nie jestem więc moje wnioski mogą być błędne.

Napisano

a sprawdziłeś czy pompa nie ma zwarcia?

Napisano
  • Autor

> a sprawdziłeś czy pompa nie ma zwarcia?

a jak to sprawdzić (bo trochę się bałem tam eksperymentować no bo paliwko w baku)

Napisano

> a jak to sprawdzić (bo trochę się bałem tam eksperymentować no bo

> paliwko w baku)

a jak sprawdziłeś, że napięcie brak jest napięcia zasilającego pompę?

Napisano
  • Autor

> a jak sprawdziłeś, że napięcie brak jest napięcia zasilającego pompę?

Zależy o które napięcie chodzi:

na pompce - zdjąłem kabelek zasilający pompkę (po odkręceniu dekielka) i podłączyłem miernik - i nie był 12V ( pierwsza próba była po włączeniu stacyjki, druga po uruchomieniu na LPG silnika)

natomiast z tym przekaźnikiem - to wyjąłem go, rozpracowałem która nóżka jest od czego i póżniej sprawdzałem czy wszystko działa przykładając bezpośrednio do akumulatora. I tam zauważyłem coś takiego, że jeżeli przytknę nóżkę do +12V nie podłanczając masy do na nóżce od komputera jest napięcie 12V. natomiast jeżeli podłączę masę to na nóżce od komputera powinno być 0. Później włożyłem przekaźnik na swoje miejsce i sprawdziłem i wyszło że na nóżce od kompa jest 12V - wniosek nie ma masy. Sprawdziłem swoją teorię na drugim przekaźniku (od wtrysku) i tam była masa - czyli 0V po włączeniu stacyjki.

Napisano

> Zależy o które napięcie chodzi:

> na pompce - zdjąłem kabelek zasilający pompkę (po odkręceniu

> dekielka) i podłączyłem miernik - i nie był 12V ( pierwsza próba

> była po włączeniu stacyjki, druga po uruchomieniu na LPG

> silnika)

> natomiast z tym przekaźnikiem - to wyjąłem go, rozpracowałem która

> nóżka jest od czego i póżniej sprawdzałem czy wszystko działa

> przykładając bezpośrednio do akumulatora. I tam zauważyłem coś

> takiego, że jeżeli przytknę nóżkę do +12V nie podłanczając masy

> do na nóżce od komputera jest napięcie 12V. natomiast jeżeli

> podłączę masę to na nóżce od komputera powinno być 0. Później

> włożyłem przekaźnik na swoje miejsce i sprawdziłem i wyszło że

> na nóżce od kompa jest 12V - wniosek nie ma masy. Sprawdziłem

> swoją teorię na drugim przekaźniku (od wtrysku) i tam była masa

> - czyli 0V po włączeniu stacyjki.

podłącz 12V do pompy i zobaczysz czy działa

Napisano
  • Autor

> podłącz 12V do pompy i zobaczysz czy działa

Przyznam że trochę boje się tej operacji bo jeżeli rzeczywiście to byłoby zwarcie (a pali bezpiecznik) to jak podłączę na bezpośrednio - to nie będzie zabezpieczenia, ale może jakoś wymontuje pompkę i sprawdzę.

Wpadła mi do głowy jeszcze jedna rzecz..... na schemacie były jakieś odpowieczniki, poza tym są gdzieś jakieś filtry paliwa (i jedno i drugie jeszcze nie wiem gdzie ale chyba jest). I czy może być coś takiego: 1/ zatkany filtr paliwa - pompka ma duży opór więc pali bezpiecznik?

2/ jakiś odpowiecznik nie działa - komp wychwytuje błąd i odcina pompkę?

Napisano

> Przyznam że trochę boje się tej operacji bo jeżeli rzeczywiście to

> byłoby zwarcie (a pali bezpiecznik) to jak podłączę na

> bezpośrednio - to nie będzie zabezpieczenia, ale może jakoś

> wymontuje pompkę i sprawdzę.

sprawdź

> Wpadła mi do głowy jeszcze jedna rzecz..... na schemacie były jakieś

> odpowieczniki, poza tym są gdzieś jakieś filtry paliwa (i jedno

> i drugie jeszcze nie wiem gdzie ale chyba jest). I czy może być

> coś takiego: 1/ zatkany filtr paliwa - pompka ma duży opór więc

> pali bezpiecznik?

raczej nie

> 2/ jakiś odpowiecznik nie działa - komp wychwytuje błąd i odcina

> pompkę?

na pewno nie

Napisano

1.odlacz pompe paliwa

2.zaloz dobry bezpiecznik

3.zastartuj silnikiem mierzac napiecie na przewodach pompy.

4.sprawdz bezpiecznik jezeli dobry i napiecie OK. wymien pompe.

Napisano
  • Autor

> 1.odlacz pompe paliwa

> 2.zaloz dobry bezpiecznik

> 3.zastartuj silnikiem mierzac napiecie na przewodach pompy.

> 4.sprawdz bezpiecznik jezeli dobry i napiecie OK. wymien pompe.

Coś mi się wydaje że to pewnie pompka będzie frown.gif

A orientujecie się może ile taka pompka kosztuje frown.gif

Napisano

> Coś mi się wydaje że to pewnie pompka będzie

> A orientujecie się może ile taka pompka kosztuje

kilka wątków temu było, ktos sie pytał i 360 zł miała kosztować sick.gif

Napisano

> Coś mi się wydaje że to pewnie pompka będzie

moja rada jest taka: jak juz wymienisz pompe zabanglaj rowniez jej odciecie podczas jazdy na LPG

GP

Napisano
  • Autor

> moja rada jest taka: jak juz wymienisz pompe zabanglaj rowniez jej

> odciecie podczas jazdy na LPG

> GP

Nie mam odcięcia na LPG. Wiem, ponieważ jak poluzował mi się wężyk na pompce jakiś czas temu to lało się pomimo przełączenia auta na gaz. Trochę mię sz..k trafia bo zawsze mam w baku jakieś 10 liter paliwa (jak zaczynała błyskać kontrolka rezerwy - dolewam) więc czemu miało by się to dziadostwo popsuć klnie.gif . Jak się okaże, że to pompka, to po wymianie (mam nadzieję że na szrocie coś znajdę) sam wrzucę jakiś przekaźnik rozłanczający pompkę.

Napisano

> więc czemu miało by się to dziadostwo popsuć.

niestety pompa jest bardziej wysilona i wiekszosc spolecznosci forum gazowego zaleca jej odciecie, ja mam i polecam

GP

Napisano
  • Autor

> niestety pompa jest bardziej wysilona i wiekszosc spolecznosci forum

> gazowego zaleca jej odciecie, ja mam i polecam

> GP

no to trzeba będzie zrobić - narazie jeszcze nie wiem dokładnie jak, ale coś trzeba będzie wydumać (ps. czy tak jak wcześniej pisałem będzie to oparte o jakiś przekaźnik rozłanczający?)

Napisano
  • Autor

> kilka wątków temu było, ktos sie pytał i 360 zł miała kosztować

właśnie się dowiedziałem sklep: ok 330, szrot ok 120. ciekawe czy warto inwestować w szrot - choć pewno tak zrobię bo pompka potrzebna mi tylko na rozruch (szczególnie w zimie)

Napisano

Też mam uniaka 1.4 i miałem identycznie jak TY. Jednocześnie spaliła się pompa paliwowa i bezpiecznik. Pompę kupiłem za 180 zł, ale nie jest ona do uniaka tylko do punto.Pasuje idealnie.Pozdrawiam.

Napisano

>(ps. czy tak jak wcześniej pisałem

> będzie to oparte o jakiś przekaźnik rozłanczający?)

dokladnie, przekaznik np.561 - sterowany z elektrozaworu, troche przewodu 1.5mm, dla elegancji podstawka pod przekaznik, konektorki, termokurczka, koszt max 20 zl

GP

Napisano
  • Autor

> Też mam uniaka 1.4 i miałem identycznie jak TY. Jednocześnie spaliła

> się pompa paliwowa i bezpiecznik. Pompę kupiłem za 180 zł, ale

> nie jest ona do uniaka tylko do punto.Pasuje

> idealnie.Pozdrawiam.

A gdzie kupiłeś tą pompkę? I od jakiego modelu Punciaka?

Napisano

Pompkę kupiłem w sklepie motryzacyjnym, a dokładnie od jakiego modelu to napiszę ci jutro.

Napisano
  • Autor

No to usterka zdiagnozowana frown.gif

Wyciągnąłem popmkę podłączyłem pod akumulator i ... nic ani nie bzyknie. Popukałem postukałem i dalej nic.

Pewno się zatarła albo cóś, aczkolwiek trochę tego paliwa było, no ale nie ma co rozpamiętywać tylko trzeba wymieniać. frown.gif Jedyny plus tego jest taki, że wymontowałem pompkę, zakręciłem dekelek, i śmigam dalej na LPG smile.gif. No jak to mówią trzeba zawsze szkuać jakichś pozytywnych aspektów z danej sytuacji.

Napisano

> No to usterka zdiagnozowana

> Wyciągnąłem popmkę podłączyłem pod akumulator i ... nic ani nie

> bzyknie. Popukałem postukałem i dalej nic.

> Pewno się zatarła albo cóś, aczkolwiek trochę tego paliwa było, no

> ale nie ma co rozpamiętywać tylko trzeba wymieniać. Jedyny plus

> tego jest taki, że wymontowałem pompkę, zakręciłem dekelek, i

> śmigam dalej na LPG . No jak to mówią trzeba zawsze szkuać

> jakichś pozytywnych aspektów z danej sytuacji.

Spróbuj podłączyć odwrotnie napięcie. Może wpadł jakiś okruch i blokuje ją. Jest szansa że wypadnie przy obrotach w drugą stronę.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj podłączyć odwrotnie napięcie. Może wpadł jakiś okruch i

> blokuje ją. Jest szansa że wypadnie przy obrotach w drugą

> stronę.

Spróbować zawsze można - chociaż prubowałem chuchać, dmuchać, pukać ...... itp, i nic nie pomogło. No ale ...... może akurat....

Napisano
  • Autor

> Spróbuj podłączyć odwrotnie napięcie. Może wpadł jakiś okruch i

> blokuje ją. Jest szansa że wypadnie przy obrotach w drugą

> stronę.

Próba wykonana i ....... lipaaaa. Pompka tak jakby zaczęła się grzać (przedtem na to nie zwróciłem uwagi) i tyle hmm.gif po tym jak to zauważyłem to nie zdecydował bym się już włożyć tego do baku z paliwem ..

Napisano

masz spaloną pompke dlatego wywala bezpiecznik,jak srawdzileś brak masy na przekazniku,komp podaje mase tylko 1 s po wlączeniu zaplonu albo gdy kręcisz rozrusznikiem lub gdy pracuje silnik czyli musi dostawać impulsy zaplonu ,trzeba wymienić pompke i nie jezdzić na paru litrach paliwa albo zrobić odcięcie zasilania pompy.

Napisano
  • Autor

> masz spaloną pompke dlatego wywala bezpiecznik,jak srawdzileś brak

> masy na przekazniku,komp podaje mase tylko 1 s po wlączeniu

> zaplonu albo gdy kręcisz rozrusznikiem lub gdy pracuje silnik

Zgadza się - potrzebowałem trochę czasu by do tego dojść smile.gif

> czyli musi dostawać impulsy zaplonu ,trzeba wymienić pompke i

> nie jezdzić na paru litrach paliwa albo zrobić odcięcie

> zasilania pompy.

Na paru litrach to ja nie jeżdzę (jak zaczyna mrugać żółte oczko to dolewam bo mnie to mrugające oczko wkurza) dlatego nie kumam dlaczego by się miała zatrzeć - a to właśnie się stało. Puki co wymontowałem pompkę i śmigam na LPG. Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś zamiennika za ok. 155 zł - allegro, tylko mię ostatnio tak na refleksje wzięło - czy to jest produkt bezpieczny. Niechciałbym by moje aftko zamiast jeździć zaczęło latać frown.gif.

Jeździ może ktoś jeszcze na czymś takim: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58871449 ???

Po wymianie pompki na 100 będę robił odcięcie przy przełanczaniu na gaz ok.gif

Napisano

tzw zamienników bym nie kupowal,szukaj używanej od wtrysku 1 punkt.

Napisano
  • Autor

> tzw zamienników bym nie kupowal,szukaj używanej od wtrysku 1 punkt.

Mam właśnie do wyboru: używka 120zł (nie wiadomo w jakim stanie) lub zamiennik powiedzmy ok. 160zł (z przesyłką). Więc radziłbyś używkę?

Napisano

to jest zawsze dylemat,dużo jest zamienników nie wiadomo jakiego pochodzenia czyli chińszczyzny zwlaszcza na allegro jakości miernej ,ja bym wybral uzywanego np Boscha pamiętaj aby byla do wtrysku 1 punkt ciśnienie 1 bar,oczywiście decyzja należy do ciebie jeśli ta nowa nie okarze sie chińską tandetą to jo bierz nową Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.