Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bac sie Laguny?

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich

Mam pytanie dotyczace Laguny II. Tyle sie slyszy, ze sa to takie awaryjne auta a ile w tym prawdy? Chcialbym kupic cos takiego tak z roku 01,02 z silnikiem 1.6 lub 1.8 benzyna. Co trzeba przy przebiegu powyzej 120 tys km robic? Rozrzad, zawieszenie, wahacze...? Drogie to jest w serwisowaniu? W ogole serwis Renault jest znosny cenowo?

dzieki za jakiekolwiek sugestie nt. Laguny

Napisano

Powiem Ci tak, wczoraj miałem noc z głowy przez naszą lagune, którą wcześniej naprawdę chwaliłem, bo nic się (strasznego) nie działo, aż do pewnego momentu. Jakieś 2 miesiące temu zaczęła pić ba nawet żłopać olej. Brat zaczął wlewać gęstszy - pomogło, pił mniej. Czasem też wyskakiwał błąd paliwa, ale ustępował. No i tak wróćmy do wczorajszej nocy. Na drodze Kielce - Kraków wypiła cały olej. Error fuel injection też się pokazał. Olej dolany, jedziemy dalej. Kraków - Katowice, autostrada A4, 15 km przed drugimi bramkami i auta nie ma... Zaczęło trząść całym samochodem, szczęśliwie mój brat wyhamował na poboczu. W tym momencie przyjeżdżam ja i czekamy 4h na lawete icon_eek.gif

Dodam tylko, że autem najpierw jeździł mój tata, potem renie dostał brat. Więc pierwszy właściciel, 2.2 dCi automat na pełnej opcji. Tankowana zawsze na Shellu diesla v power. Wszystkie przeglądy, nigdy nie walnięta, zadbana. Spaliny były sprawdzane i były, jak to nazwali w ASO "lepiej jak nowe diesle reno". Przebieg auta ok 120 000km, rocznik 2003. Co można podejrzewać? Uj wi.

Napisano

W środę u mnie w firmie sprzedawali lagę II 1,8 z 02 roku. Zastanawiałem się czy nie przystąpić do licytacji, jednak cena wywołacza juz była zaporowa, a sprzedała się za cenę rynkową. Auto miało najechane 280kkm. Z opini kierowcy, który ją uzywał wynika, że przez ten okres nic się nie popsuło, wymieniali tylko elementy eksploatacyjne i cały czas w aso.

Oglądałem tą lagunkę i mi się spodobała, poczytałem conieco na jej temat. Zawieszenie jest dośc proste w budowie, gumki i sworznie dają się wymienić co znacznie obniża koszty. Amortyzatory tez nie są powalająco drogie. Ogólnie cenowo mogę to co zobaczyłem na allegro porównac do cen części do mojej marei czy cliówki. Kompletny rozrząd oryginalny do 1,8 znalazłem za 340zł. Tak więc przeciętne koszty są w normie, przynajmniej dla mnie.

Z opini uzytkowników wyczytałem częste problemy z elektryką, ale szczegółów nie znam. Jeśli miałbym mieć zdanie na temat elektryki opierając się na mojej cliówce to może to być prawda.

Gdybym miał kupować lagunkę to też brałbym silnik noPb. Ciekawy jestem jak 1,8 znosi gaz.

Napisano

> Gdybym miał kupować lagunkę to też brałbym silnik noPb. Ciekawy

> jestem jak 1,8 znosi gaz.

Wieśc gminna niesie, że silniki renault dobrzez znoszą zasilanie gazem

Mam scenic w 1,8 w gazie, ale dopiero przejechane 15kkm, więc na jednoznaczną opinię trochę za wcześnie

Napisano

> Wieśc gminna niesie, że silniki renault dobrzez znoszą zasilanie

> gazem

> Mam scenic w 1,8 w gazie, ale dopiero przejechane 15kkm, więc na

> jednoznaczną opinię trochę za wcześnie

Wczoraj wieczorem dotarłem do forum laguniarzy i własnie takie opinie wyczytałem ok.gif Co dodatkowo mnie ucieszyło królująca opinia o bezawaryjności tych silników zlosnik.gif tak czy siak to poza komfortem jazdy najsilniejszy punkt auta ok.gif

Jak tak sobie czytam i sprawdzam ceny części to wyłania się obraz całkiem inny niż w stereotypach. Trudno brać na powaznie opinie, ze zawieszenie jest słabe, od człowieka, który nie wie jak jest ono zbudowane i co dokładnie mu wymieniano. A postów typu: "ciagle coś stuka i ciagle mechnik coś wymiania a ja płace co roku tysiac złotych" jest naprawde sporo crazy.gif

Napisano

> Powiem Ci tak, wczoraj miałem noc z głowy przez naszą lagune, którą

> wcześniej naprawdę chwaliłem, bo nic się (strasznego) nie

> działo, aż do pewnego momentu. Jakieś 2 miesiące temu zaczęła

> pić ba nawet żłopać olej. Brat zaczął wlewać gęstszy - pomogło,

> pił mniej. Czasem też wyskakiwał błąd paliwa, ale ustępował. No

> i tak wróćmy do wczorajszej nocy. Na drodze Kielce - Kraków

> wypiła cały olej. Error fuel injection też się pokazał. Olej

> dolany, jedziemy dalej. Kraków - Katowice, autostrada A4, 15 km

> przed drugimi bramkami i auta nie ma... Zaczęło trząść całym

> samochodem, szczęśliwie mój brat wyhamował na poboczu. W tym

> momencie przyjeżdżam ja i czekamy 4h na lawete

> Dodam tylko, że autem najpierw jeździł mój tata, potem renie dostał

> brat. Więc pierwszy właściciel, 2.2 dCi automat na pełnej opcji.

> Tankowana zawsze na Shellu diesla v power. Wszystkie przeglądy,

> nigdy nie walnięta, zadbana. Spaliny były sprawdzane i były, jak

> to nazwali w ASO "lepiej jak nowe diesle reno". Przebieg auta ok

> 120 000km, rocznik 2003. Co można podejrzewać? Uj wi.

nic tylko pogratulować, pewnie zaczęły padać uszczelnienia turbiny co jest normalne w samochodach przy takim przebiegu nie tylko w renault. Pewnie oprócz turbo macie do wymiany katalizator jeszcze + czyszczenie układu dolotowego. No i nie wiadomo ile spustoszenia spowodował brak oleju...

Na przyszłość to jak uturbiony samochód zaczyna naglebrać olej to trzeba jak najszybciej do mechanika jechać a nie jeździć z tym

Napisano

Sek w tym, ze auto bylo w serwisie i powiedzieli, ze jest ok. Sami nie wiedzieli co robic. Zmieniajac olej na gestrzy nie bylo takiego problemu.

Napisano

> Sek w tym, ze auto bylo w serwisie i powiedzieli, ze jest ok. Sami

> nie wiedzieli co robic. Zmieniajac olej na gestrzy nie bylo

> takiego problemu.

ASO ? mam wrażenie że serwis trochę tyłka dał w takiej sytuacji.

Napisano

No coz, pozwac ich? Ewentualnie mozna ubiegac sie o zabranie koncesji, no bo co innego.

Napisano

> No coz, pozwac ich? Ewentualnie mozna ubiegac sie o zabranie

> koncesji, no bo co innego.

to zależy, jeśli okaże się to co napisałem z turbo to ja bym próbował domagać się odszkodowania. Jeśli pojechałeś z problemem że ci bierze olej a oni zaproponowali wlanie gęstszego (swoją drogą co wlali ? mineral niewiem.gif ) zamiast próbować dojść co się zepsuło to powinni odpowiedzieć za to imho

Napisano

Nie wiem co wlali, bo tak jak mowilem to auto brata a ja w domu jestem raz 2 razy w miesiacu. Wiem, ze zmierzyli spaliny i wyszly ok, powiedzieli, ze widocznie musi sie czasem napic oleju i tyle.

Napisano

> Sek w tym, ze auto bylo w serwisie i powiedzieli, ze jest ok. Sami

> nie wiedzieli co robic. Zmieniajac olej na gestrzy nie bylo

> takiego problemu.

Po dokumentach jakie posiada moje auto widzę, że na kwitku jest opis tego co zgłasza klient, to co naprawili/wymienili i jakaś uwaga na koniec w stulu wymienić klocki za 10kkm.

Jeśli auto wjechało na serwis to musi być dokumencik, wtedy można obarczyć ich odpowiedzialnością za wprowadzenie klienta w błąd.

Napisano

To zalezy od modelu.

Np do mojej uturbionej benzyny wymiana sprzegła+dwu-masówka to koszt 6k zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.