Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brak mocy na gazie

Featured Replies

Napisano

Witam

Mój pierwszy problem po zmianie centralki sterowania na leonardo. Wszystko było ok do dzisiaj. Auto stało prawie tydzień nie ruszane i dzisiaj po przełączeniu na gaz nie mogłem podjechać pod górkę! Silnik terkocze jak traktor i bardzo wolno wchodzi na obroty. Na benzynie jest wszystko ok, świece i kable nowe!!

Napisano
  • Autor

teraz wydaje się być lepiej, samochód jakby sie rozbujał. Ale nadal wydaje mi się, że jest słabsze. O co tu chodzi, co to może być? Sprawdziłbym sam, ale kabelek odesłałem na reklamację frown.gif Objawy są takie jakby gazu brakowało, czyli gaz do dechy i zamulenie, a zbiornik pełny.

Napisano

z tego co tu napisałeś nic nie można wywnioskować. Za mało danych, no chyba że ktoś potrafi wróżyć z fusów.

Napisano
  • Autor

tak, wiem że to za mało, ale może jakieś podejrzenia? Gaz tankowany jak zawsze na BP, kable i świece nowe. czy to może być coś z silnicznkiem krokowym? Jakaś wilgoć czy coś?

Napisano

Najpierw trzeba zobaczyc jak sie zachowuje mieszanka. To duzo powie. Silniczek raczej nie bo przecież nowe wszystko założyłeś.

Napisano

> Najpierw trzeba zobaczyc jak sie zachowuje mieszanka. To duzo powie.

> Silniczek raczej nie bo przecież nowe wszystko założyłeś.

Zobacz do filtra gazu

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jakoś tydzień czasu było ok i problem znowu powrócił. Nie mogę ruszyć praktycznie na gazie, gdy wciskam pedał gazu to muszę to robić delikatnie bo auto gaśnie. Poza tym kręci się tylko do 3000 orb/min i wydaje z siebie dziwny terkot. Na benzynie wszystko ok. miał ktoś taki przypadek? Jakość gazu odpada, bo tankowałem na Orlenie a poprzednio na BP. Ponadto wtedy był pełny zbiornik a teraz mam około 3 litrów. Pomóżcie! Pewnie jak pojadę do gazownika to będzie ok i tyle z tego. Sam bym się podłączył ale żaden zasrany program mi się nie chce połączyć z moją centralką! Czy powodem może być sonda? A jeśli to sonda to czy na benzynie będzie zachowywał się normalnie?

Napisano

> Jakoś tydzień czasu było ok i problem znowu powrócił. Nie mogę ruszyć

> praktycznie na gazie, gdy wciskam pedał gazu to muszę to robić

> delikatnie bo auto gaśnie. Poza tym kręci się tylko do 3000

> orb/min i wydaje z siebie dziwny terkot. Na benzynie wszystko

> ok. miał ktoś taki przypadek? Jakość gazu odpada, bo tankowałem

> na Orlenie a poprzednio na BP. Ponadto wtedy był pełny zbiornik

> a teraz mam około 3 litrów. Pomóżcie! Pewnie jak pojadę do

> gazownika to będzie ok i tyle z tego. Sam bym się podłączył ale

> żaden zasrany program mi się nie chce połączyć z moją centralką!

> Czy powodem może być sonda? A jeśli to sonda to czy na benzynie

> będzie zachowywał się normalnie?

odlacz pompe paliwa i sprawdz na gazie czy jest ok, jezeli tak dostaje dwa paliwa naraz wink.gif

Napisano
  • Autor

na coś takiego nie wpadłem. To możliwe jest wogóle?

Napisano

> na coś takiego nie wpadłem. To możliwe jest wogóle?

mozliwe zlosnik.gif

nie raz tak mialem ja mi przekaznik przestal dzialac z powodu wilgoci wink.gif

Napisano
  • Autor

heh, tylko nie wiem jak. Jutro jak rano bedzie to samo to jade do gazownika. A masz jakiś inny pomysł co to może być?

Napisano

> heh, tylko nie wiem jak. Jutro jak rano bedzie to samo to jade do

> gazownika. A masz jakiś inny pomysł co to może być?

objawy masz podobne do moich wiec obstawiam to zlosnik.gif

odlaczyc pompe paliwa to moment wiec najpierw to sprawdz a potem do gaziarza wink.gif

chociaz mnie za pierwszym razem jak nie wiedzialem wykasowali 20zl z przekaznikiem smile.gif tylko moze zasugeruj mu sprawdzenie tego

Napisano
  • Autor

ok, ale jeśli to jest to o czym mówisz, to jak to wyeliminować? Sterownik nawalił czy jak?

Napisano

> ok, ale jeśli to jest to o czym mówisz, to jak to wyeliminować?

> Sterownik nawalił czy jak?

przekaznik za 8zl ktory odcina benzynke w momencie przelaczenia na gaz wink.gif

sterownik akurat nic do tego nie wnosi smile.gif

Napisano
  • Autor

A czy każda instalacja LPG ma taki przekaźnik? Ostatnio po jakimś czasie samo przeszło, wczoraj również było ok, a dzisiaj coś powariowało znowu. Aj tam, gaz to zło!

Napisano

> A czy każda instalacja LPG ma taki przekaźnik? Ostatnio po jakimś

> czasie samo przeszło, wczoraj również było ok, a dzisiaj coś

> powariowało znowu. Aj tam, gaz to zło!

rob jak chcesz, sprawdzenie tego u gazownika to chwilka i napewno tez w miare tanie wink.gif

Napisano
  • Autor

Więc tak. Byłem u innego gazownika bo ten, który mi zakładał ma wolne. Gość próbował mi się podłączyć pod mojego leonardo oryginalnym "czymś" elpigazu i też mu się nie połączył. Pokombinował, popatrzył. Odłączyliśmy bezpiecznik od pompy paliwa, tak jak mówiłeś i kupa, dalej to samo czyli to odpada. Padło podejrzenie na silniczek krokowy od gazu. Wyciągnął go i wstawił normalne pokrętło tak jak od I generacji i wszystko było ok!! Ale. Silniczek krokowy chodzi, lecz się nie otwiera. Rozebrał sterownik, wyjął płytkę i okazało się, że jest przerwa na jednym z dwóch takich pasków przewodzących, nie wiem jak to nazwać. Czuję, że koleś, który mi to zakładał wstawił mi używany steronik, który po prostu padł. To może być również powód tego, że nie mogę się połączyć a ten pseudo gazownik włączył jakiś śmieszny program, który pokazuje że sonda działa. Na monitorze niezależnie jakie były obroty sonda skakała płynnie w zakresie 0.1 - 0.8 V.

Napisano

czyli problem rozumiem rozwiazany wink.gif

najwazniejsze ze wiesz juz co jest nie tak

pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

phi, nie do końca rozwiązany, bo właśnie wróciłem z pracy i jechałem normalnie na gazie! Wydawało mi się, że rozumiem, ale teraz to już nic nie kumam!!!

Napisano

> Więc tak. Byłem u innego gazownika bo ten, który mi zakładał ma

> wolne. Gość próbował mi się podłączyć pod mojego leonardo

> oryginalnym "czymś" elpigazu i też mu się nie połączył.

> Pokombinował, popatrzył. Odłączyliśmy bezpiecznik od pompy

> paliwa, tak jak mówiłeś i kupa, dalej to samo czyli to odpada.

> Padło podejrzenie na silniczek krokowy od gazu. Wyciągnął go i

> wstawił normalne pokrętło tak jak od I generacji i wszystko było

> ok!! Ale. Silniczek krokowy chodzi, lecz się nie otwiera.

> Rozebrał sterownik, wyjął płytkę i okazało się, że jest przerwa

> na jednym z dwóch takich pasków przewodzących, nie wiem jak to

> nazwać. Czuję, że koleś, który mi to zakładał wstawił mi używany

> steronik, który po prostu padł. To może być również powód tego,

> że nie mogę się połączyć a ten pseudo gazownik włączył jakiś

> śmieszny program, który pokazuje że sonda działa. Na monitorze

> niezależnie jakie były obroty sonda skakała płynnie w zakresie

> 0.1 - 0.8 V.

Czyli pseudo gazownik i pseudo program. Znaczy oszust jakiś?Jedź po świętach do tego gazownika i niech zabiera sobie barachło i odda pieniądze. Potem pojedź do tego który zdiagnozował usterke i niech ci załozy jakiegoś Bingo.

Napisano
  • Autor

tak też zrobię, ciekaw jestem co mi tym razem powie. jak człowiek w tym kraju sie na czymś nie zna to można go nieźle oszukać. Dobrze, że jesteście WY koledzy. Dzięki za wszystkie rady!

Napisano
  • Autor

Albo jeszcze wam coś pokarzę...

280550704-DSC00253.JPG

Co o tym myślicie? Chyba nie powinno tak byc...?

post-62944-14352491979131_thumb.jpg

Napisano

> Albo jeszcze wam coś pokarzę...

> Co o tym myślicie? Chyba nie powinno tak byc...?

Musiało być zwarcie i wygrzało ścieżkę w laminacie.

Napisano
  • Autor

czyli sterownik do wymiany czy można to naprawić?

Napisano

> czyli sterownik do wymiany czy można to naprawić?

Można naprawić. Po prostu połączyć, choć nie wiadomo czy coś więcej nie poleciało. Cóż próba nie strzelba. Z tym, że jak to podziabrasz to bedziesz miał problem z reklamacją bo gazmen powie że grzebane.

Napisano
  • Autor

Dokładnie. Nie wiem czy wogóle się przyznawać że zaglądałem smile.gif We wtorek mam wizytę i nie wiem czy kręcić coś i czekać na jego propozycje czy walić do niego prosto z mostu że wiem co jest. Pewnie przez to nie otwiera silniczka krokowego.

Napisano

> Dokładnie. Nie wiem czy wogóle się przyznawać że zaglądałem We

> wtorek mam wizytę i nie wiem czy kręcić coś i czekać na jego

> propozycje czy walić do niego prosto z mostu że wiem co jest.

> Pewnie przez to nie otwiera silniczka krokowego.

Możesz powioedzieć prawdę. Że miał zamknięty zakład a samochód nie chciał poprawnie działać a ty musiałeś jechac na święta. Więc podjechałeś do innego zakładu żeby ci sie podpięli pod komputer i spróbowali wyregulować. No i nie chciało działać i pan elektryk otworzył pudełko i zobaczył to i owo i w związku z tym jesteś zły że złożył ci starego bubla i żądasz wymiany na nowy i najlepiej coś innego niż leonardo. Bo już masz dość. Jak będzie stał oporem to są różne wyjścia , wszystko zależy jak zareaguje.

Napisano
  • Autor

Znalazłem gdzieś post z podobnym problemem:

Quote:

Witam.

Dziś naprawiłem wreszcie sterownik LPG Leonardo. :! :

Uszkodzenie było banalne. Shocked Przerwa na ścieżce zasilania układu TLE 4726: obwodu sterowania silnikiem krokowym - napięcie podawane na nóżkę 11. Podaję szczegóły dla tych, którzy mają lub będą mieli podobną - oby nie - awarię. Very Happy

Wszystko skończyło się więc OK !

Teraz mam jeszcze jedno pytanko. Czy owa przerwa, która jest również w moim sterowniku może być powodem braku komunikacji sterownika z interfejsem w komputerze??

Napisano

bardzo prawdopodobne

Napisano
  • Autor

No i problem rozwiązany. Gazownik wstawił mi dzisiaj NOWY sterownik LEONARDO XL. Tamten niby będzie reklamował, kumpel miał się zapytać na którym złomie ale się w język ugryzł smile.gif Teraz pytanko. Czy soft od zwykłego leonardo będzie tutaj odpowiedni, czy jest inne oprogramowanie do Xl?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.