Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,2 mam problem - pomocy

Featured Replies

Napisano

witam moze koledzy pomozecie otoz pierwszy problem to taki ze nie moglem z przyczyn niewiadomych odpalic autka , kręcil mocno i nic, ladowalem aku i nic , wymienilem swiece furka odpaliła , wszystko myslalem ze ok , a tu nic z tego po ujechaniu okolo 3 km zgasilem auto na ok 5 min i problem powrocil nie moglem odpalic wszystko padlo zegary sie wyzerowaly zero krecenia . na kable odpalilem radosc zadna po przejechaniu 200 m straszny spadek napiecia ani migaczy , swiatla i straszne duszenie auta- zero gazu ( obroty dochodzily max 1200 obr)wystapilo tylko szarpanie i praca silnika przerywana - co to moze byc co wymienic - sorry za takie rozpisanie - pozdrawiam

Napisano

Wygląda na to że albo masz tak wykończony akumulator , że już w ogóle nie trzyma albo zrobiło ci się jakieś zwarcie i aku się rozładowuje .

A kontrolka ładowania gaśnie po odpaleniu ?

Napisano

Jezeli rozrusznik krćzbtaewno nie akumulator jezeli zegary sie ssowały ieszta to moze byc co z komputerem trzeba rozłączyc akumulator i przeczyścic styki na kompie albo paliwa nie dostaje ? bo się np filtr zatkał wykrec swiece i załóż kabekl i dotykając do bloku silnika zobacz czy jest iskra jak iskra jest to albo paliwo albo powietrze ale raczej paliwo

Napisano

> Jezeli rozrusznik krćzbtaewno nie akumulator jezeli zegary sie

> ssowały ieszta to moze byc co z komputerem trzeba rozłączyc

> akumulator i przeczyścic styki na kompie albo paliwa nie dostaje

Pytanie tylko czemu na kablach odpalił i dlaczego potem wystąpiły problemy z zasilaniem ?

Nienaładowany aku szybko padł podczas kolejnej próby odpalenia i najwyraźniej od tego się skasował przebieg dzienny .

Przyczyną może też być słaby styk na klemach albo z masą do dalszego układu . .

Napisano
  • Autor

>> A kontrolka ładowania gaśnie po odpaleniu ?

pol roku temu wymienialem regulator napiecia i kontrolka mi co jakis czas zaswiecala ( migała )- teraz swieci raz od czasu do czasu ale nie miga

Napisano
  • Autor

> Wygląda na to że albo masz tak wykończony akumulator , że już w ogóle

> nie trzyma albo zrobiło ci się jakieś zwarcie i aku się

> rozładowuje .

>tez mysle ze jakies zwarcie ale to musi ocenic jakis elektryk

przed tymi wszystkimi zjawiskami w autku wymienilem jeszcze kleme plusowa bo mialem stara , i sie prawie rozsypala moze podlaczylem kabelki jakos niedokladnie musze spojrzec , 3 szt kabelkow

Napisano

> pol roku temu wymienialem regulator napiecia i kontrolka mi co jakis

> czas zaswiecala ( migała )- teraz swieci raz od czasu do czasu

> ale nie miga

Nie powinna w ogóle świecić nawet na jałowym , no chyba że chwilowo bardzo by ci spadły obroty .

Posprawdzaj czy na kołkach od aku nie masz nalotu , wyczyść je profilaktycznie , tak samo klemy od wewnątrz i sprawdź czy kable solidnie są na nich zamocowane .

A jak już uruchomisz auto to zmierz napięcie na sprawnym aku na jałowych obrotach , okaże sie wtedy czy alternator ładuje jak należy .

Napisano
  • Autor

> przyczyna chyba znaleziona -brak ładowania- =prawdopodobnie szczotki lub znowu czeka mnie wymiana regulatora napiecia .

i dlatego moge pojezdzic tyle ile wystarcza akumulatora oslabiony.gif

Napisano

> i dlatego moge pojezdzic tyle ile wystarcza akumulatora

Ja stawiam na wytarte rowki w pierścieniach wirnika altka. Wymiana regulatora pomaga tylko na chwilę . Jezeli to jest przyczyną trzeba zdemontować altka i przetoczyć pierścienie wirnika. Oczywiście mogę sie mylić (diagnoza na odległość ). Aku tez potrafi paść nagle . Mi padł kiedyś podczas jazdy.

Napisano

> i dlatego moge pojezdzic tyle ile wystarcza akumulatora

A oglądałeś obudowę alternatora z kanału ?

Takie problemy z ładowaniem pojawiają się też często jak zaczyna pękać .

Napisano
  • Autor

> A oglądałeś obudowę alternatora z kanału ?

> Takie problemy z ładowaniem pojawiają się też często jak zaczyna

> pękać .

masz racje wlasnie autko jest u elektryka pekniety altek - jutro odbieram dzieki wielkie

Napisano
  • Autor

> autko juz dzisiaj odebralem , szybka robota ze strony elektryka wymienil altka i wszystko ok smile.gifsmile.gif

Napisano

> > autko juz dzisiaj odebralem , szybka robota ze strony elektryka

> wymienil altka i wszystko ok

No jak go całego wymienił, to dziwne żeby to długo trwało

Napisano
  • Autor

> No jak go całego wymienił, to dziwne żeby to długo trwało

doskonale wiem ze wymiana altka to szybka robota , ale przed moim autem mial 3 inne i chodzilo mi o to ze mnie wcisnol panie kolego cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.