Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.0 gaznik - bierze olej po wymianie UPG

Featured Replies

Napisano

Jak uda ci sie to naprawic to bedziesz spec od uszczelek najwyzszej klasy. skromny.gif

Napisano

Mnie uszczelka traci szczelnosc po 15 tys.km.Uszczelki przezemnie zalozone do UNO to:hiszpanska od seata marabelli(po przejechaniu 10km bez borygo w silniku wytrzymala jeszcze rok jezdzenia,a przykrecajac pierwsza srube gdy ja zakladalem niewiedzialem jak klucz dynamometryczny dziala i przekrecilem srube3 razy po 90 stopni.Wtedy zaczolem kumac ze zle zrobilem i zaczolem krecic w lewo.Nastepnie przykrecilem prawidlowo wszystkie sruby.Glowica jakos od tego sie nie wygla,a uszczelka nie zepsula).Druga uszczelka to made in germany-tez moge o niej powiedziec ,ze jest dobra.

Napisano

Nie napisales ile ci palil oleju/tys.km.Ja mam zepsute teraz pierscienie i od tego dymi gdy zuzycie oleju przekracza 2litry/tys.km.

Napisano
  • Autor

przed wypaleniem upg praktycznie nie bral oleju, jakby pierscienie padly to by nierowno chodzil...

oleju jeszcze nie sprawdzilem - czekam az scieknie

edit: no i sprawdzilem olej. zezarl ponad litr przy okolo 5 godz pracy niemal caly czas na minimalnych obrotach...

chyba bede trzeci raz zdejmowal glowice

Napisano

A to ciekawe,ze az tyle ubylo.Podczas odkrecania srub warto patrzec o jaki kat trzeba odkrecic srube zeby sie poluzowala.U mnie ,a dokrecalem 2 razy po 90 stopni,podczas odkrecania poluzowywaly sie nie wszystkie o ten sam kat(45 do 22 stopnie).Jak bedzie cieplo to zamierzam odkrecic glowice i wymienic pierscienie jak sie uda.I w zwiazku z tym po wymianie przed paroma dniani swiec je obejzalem.Trzy swiece byly rowne,a ta od 3 cylindra,w miejscu przepalenia sie uszczelki przed dwoma laty zawalona takim czarnym proszkiem z olejem.(to chyba nagar).Pomiedzy elektroda srodkowa,a gwintem jest szczelina,i ona jest calkowicie wypelniona,do tego pomiedzy boczna elektroda a srodkowa patrzac na swiece gdy jest ustawiona w pionie przestrzen lewo-prawo pomiedzy elektrodami tez wypelniona.Prerwa pomiedzy elektrodami byla tylko gora-dol.Tak se teraz mysle,ze ten olej co mi bieze silnik(5litrow/tys.km przyV-130km/h)moze wlasnie ucieka przez ten jeden cylinder,a pierscienie sie uszkodzily po przepaleniu uszczelki w tym miejscu.Cisnienie sprezania mierzylem na 1 i 2 cylindrze a na trzecin przyzad sie zepsul.W ciagu roku sie obnizylo z 10,5 do 5,5 atmosfery.Ale po nalaniu na tlok oleju wzroslo tylko do 6 at.To by raczej wskazywalo na nieszczene zawory.Mam ksiazke o zuzyciu oleju i jest w niej napisane,ze wplyw na zuzycie oleju w 90 procentach ma pierscien zgarniajacy(3 od gory).Drugi pierscien to pozostale 10 procent,a pierscien uszczelniajacy(ten pierwszy najblizszy komory spalania)ma wplyw na cisnienie sprezania.

Napisano
  • Autor

u mnie na 99% problem nie dotyczy pierscieni. dochodze do wniosku ze albo uwalilem glowice albo cos zle zrobilem przy zakladaniu uszczelki...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> u mnie na 99% problem nie dotyczy pierscieni. dochodze do wniosku ze

> albo uwalilem glowice albo cos zle zrobilem przy zakladaniu

> uszczelki...

po parodniowej przerwie wrocilem z nowymi silami do bestii i... to pierscienie! bylem w szoku jak je zdialem - jakies 3mm luzu - ladnie sie wytarly. zanosi sie ze jest juz dobrze ale nie bede jeszcze chwalil bestii - dam jej pare dni na dotarcie

btw ma ktos z okolic lublina na zbyciu rure pomiedzy kolektor wydechowy a tlumik? sama rura przechodzaca z dwoch w jedna, bez katalizatora.

Napisano

Zaleca sie docieranie silnika nowego zlbo po remoncie.Wedlug mnie to dociera sie nie silnik tylko pierscienie.Po kilku tys.km delikatnej jazdy na oleju nie najwyzszej jakosci powinny sie dotrzec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.