Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.0 gaznik - bierze olej po wymianie UPG

Featured Replies

Napisano

wiam

jakis tydzien temu wypalilo mi miedzy cylindrami uszczelke pod glowica wiec wymienilem i bylo ok. od wczoraj zaczal dostawac gdzies olej i to co raz wiecej, z rury normalnie siwy dym i zachodze w glowe co nie tak zrobilem? najprawdopodobniej znow puscila uszczelka pod glowica ale dlaczego?

ktos ma moze jakies pomysly?

pozdrawiam

Napisano

> wiam

> jakis tydzien temu wypalilo mi miedzy cylindrami uszczelke pod

> glowica wiec wymienilem i bylo ok. od wczoraj zaczal dostawac

> gdzies olej i to co raz wiecej, z rury normalnie siwy dym i

> zachodze w glowe co nie tak zrobilem? najprawdopodobniej znow

> puscila uszczelka pod glowica ale dlaczego?

> ktos ma moze jakies pomysly?

> pozdrawiam

zaraz się zacznie... 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> wiam

> pozdrawiam

mogła głowica pęknąć...

Napisano

> wiam

> pozdrawiam

Poza tym chyba w jakimś poprzednim wątku było że pokrzywienie głowicy to nie problem, wystarczy śruby w złej kolejności przykręcać i lipa... Może być nieszczelność...

Napisano
  • Autor

tak czy siak trzeba glowice zdejmowac - pytanie na co zwrocic uwage

Napisano

> tak czy siak trzeba glowice zdejmowac - pytanie na co zwrocic uwage

planowanie głowicy chyba warto zrobić jak już się zdejmuje

Napisano
  • Autor

> Poza tym chyba w jakimś poprzednim wątku było że pokrzywienie głowicy

> to nie problem, wystarczy śruby w złej kolejności przykręcać i

> lipa... Może być nieszczelność...

tego sie obawiam bo chyba w zlej kolejnosci przykrecilem - da sie z tym cos zrobic czy glowica do wymiany?

planowanie bylo robione

Napisano

Zła kolejność dokręcania śrub, zły moment dokręcenia śrub głowicy, skutek to albo znowu wypaliło uszczelkę albo pękła głowica. Tak czy siak czapka do ściągania. Jak ściągniesz to sie okaże co jest nie tak, jak uszczelka będzie zdrowa to dawać głowicę na sprawdzenie pęknięć.

Napisano
  • Autor

a moze ktos mi podac kolejnosc? bo chyba zle przykrecalem...

Napisano

U mnie jest podobny problem z tym ze w ogole nie kopci icon_eek.gif. Nie mam pojecia ktoredy ubywa tego oleju niewiem.gif.

Chyba bokiem mu wychodzi... sciana.gif

Napisano

> a moze ktos mi podac kolejnosc? bo chyba zle przykrecalem...

Jak kupisz uszczelkę to jest instrukcja dokręcania. Ale ogólnie to się dokręca na krzyż idąc od środka na zewnątrz. Dokręcania o ile pamiętam to 27Nm a potem jeszcze o 90stopni (tak miałem na opakowaniu od uszczelki i tak dokręcałem) w autodacie jest że najpierw 20Nm, potem 30Nm i potem 2 razy po 90 stopni. Ja bym się bardziej sugerował tym co na uszczelce, bo różne uszczelki różnie mają. Choć 27Nm to niewiele.

280495082-czapka.jpg

post-78502-1435249168035_thumb.jpg

Napisano

KOLEJNOSC PRZYKRECANIA GLOWICY JEST NA KAZDEJ USZCZELCE (NA OPAKOWANIU) PODANA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napisano
  • Autor

> KOLEJNOSC PRZYKRECANIA GLOWICY JEST NA KAZDEJ USZCZELCE (NA

> OPAKOWANIU) PODANA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wyobraz sobie ze nie na kazdej...

btw duzo zachodu jest z wymiana uszczelniaczy zaworow? bo jak juz zdejmuje glowice to bym od razu to zalatwil...

Napisano

> KOLEJNOSC PRZYKRECANIA GLOWICY JEST NA KAZDEJ USZCZELCE (NA

> OPAKOWANIU) PODANA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Własnie, że nie 270751858-jezyk.gif

I wyłącz capsa 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> wyobraz sobie ze nie na kazdej...

> btw duzo zachodu jest z wymiana uszczelniaczy zaworow? bo jak juz

> zdejmuje glowice to bym od razu to zalatwil...

Nie ma dużo roboty - rozpinasz zawleczki na spręzynach i wywalasz uszczelniacze ok.gif

Napisano

> Nie ma dużo roboty - rozpinasz zawleczki na spręzynach i wywalasz

> uszczelniacze

troche Ci sie na 270747800-sex.gif

biglaugh.gif

ale miejmy nadzieje że jak kolega sie pyta o zawory tzn. że nie jest laikiem i wykuma twoją wypowiedź biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

co zrobic to wiem - pytanie jak. czyli jak wypiac, jakos trzeba scisnac te sprezyny -znacie jakas skuteczna i prosta metode?

Napisano
  • Autor

no i dupa zbita... wymienilem UPG, wszystko dobrze zlozone i dalej kicha - kopci jak zly, po chwili w garazu mozna bylo siekiere zawiesic tak nakopcilo

generalnie albo glowica albo blok do wymiany - nic mi juz do glowy nie przychodzi co jes nie tak

macie jakies pomysly?

pozdrawiam

Napisano

> no i dupa zbita... wymienilem UPG, wszystko dobrze zlozone i dalej

> kicha - kopci jak zly, po chwili w garazu mozna bylo siekiere

> zawiesic tak nakopcilo

> generalnie albo glowica albo blok do wymiany - nic mi juz do glowy

> nie przychodzi co jes nie tak

> macie jakies pomysly?

> pozdrawiam

można edytowac posta biglaugh.gif

a zabierałeś głowice ??

Napisano

> co znaczy zabierales glowice?

Czy planowałeś głowice. palacz.gif

Napisano

UPG wymienic to trzeba umiec.Ja 2 razy wymienialem i zwsze zrobilem cos zle.Ogolnie to mnostwo rzeczy mozna zepsuc przy tej robocie. mad.gif

Napisano
  • Autor

to oswiec mnie bo ja nie mam pojecia co zle zrobilem

1.glowica planowana

2. uszczelka dobra strona zalozona

3. sruby w odpowiedniej kolejnosci i z odpowiednia sila przykrecone...

co jeszcze mozna popsuc?

Napisano

> to oswiec mnie bo ja nie mam pojecia co zle zrobilem

> 1.glowica planowana

> 2. uszczelka dobra strona zalozona

> 3. sruby w odpowiedniej kolejnosci i z odpowiednia sila

> przykrecone...

> co jeszcze mozna popsuc?

W otworach od srub do glowicy w bloku moze byc olej i sruba wkrecana zatrzymuje sie na tym oleju i slabiej dociska glowice.Ja przed wkreceniem srub odsysam ten olej szczykawka z igla.Nastepna sprawa-sruby przed przykreceniem polewam olejem,kladem te sruby tak by olej sciekl i czekam patrzac na stoper 20 minut.Przez ten czas olej ma splynac ze srub.Nie krocej,dluzej np.30 minut moze byc.Sprawdzam rowniez glowice i blok czy sa plaskie.Klade suwmiarke(jak linial) na rozne sposoby i probuje wepchnac szczelinomierz 0,05mm.by sprawdzic czy jest dolek, zaglebienie zwlaszcza w tym miejscu gdzie metalowy pierscien od uszczelki styka sie z glowica i blokiem.Jak by zaglebienie bylo to by trzeba planowac to.

Napisano
  • Autor

a jak mozna spradzic czy glowica jest peknieta?

Napisano

> a jak mozna spradzic czy glowica jest peknieta?

Ja jak to sprawdzic niewiem. frown.gif

Napisano

> ..............przed przykreceniem polewam olejem, kladem te sruby ........

Co robiem?

Napisano

> od kiedy to sie blok planuje ???

Jak planujesz kupic nowy blok rotfl.gif

Napisano
  • Autor

wracajac do problemu. jak sprawdzic glowyce czy nie jest peknieta?

Napisano

> Co robiem?

O polewaniu srub olejem a potem czekaniu az olej splynie jest napisane w ksiazce do UNO wydawnictwa Wema.Jest to bardzo wazne.Jak sruby beda suche to docisna glowice z mniejsza sila ...Jak za duzo oleju to docisna zbyt mocno.Doktory kilka lat w laboratoriach pracowaly nad tym jakim momentem sruby przykrecic i jak sie to ma do ilisci oleju na srubie.Czytalem na ten temat ich artykul.Jest to dosc skomplikowane ale tez bardzo wazne ile tego oleju jest na srubie. wazniak.gif

Napisano

A czy oczysciles powiezchnie bloku przed zalozeniem uszczelki.

Napisano
  • Autor

glowica planowana, sruby lekko naoliwione, przykrecane w odpowiedniej kolejnosci i z odpowiednia sila, blok oczyszczony...

jeszcze jakies sugestie?

Napisano

> glowica planowana, sruby lekko naoliwione, przykrecane w odpowiedniej

> kolejnosci i z odpowiednia sila, blok oczyszczony...

> jeszcze jakies sugestie?

A może tłok jest peknięty??

Napisano
  • Autor

tlokow nie wyjmowalem bo to sporo roboty, z gory wygladaja ok. jest jeszcze opcja ze pierscienie przepuszczaja olej ale wtedy by dmuchalo w bagnet no i silnik by kiepsko chodzil. mocy mu nie brakuje, wszystko chodzi ok tylko gdzies ten olej bierze

Napisano

a jak tam tłoki sie maja moze pierscionki lichawe albo gdzies ten olej cieknie//

Napisano
  • Autor

zeby pierscionki obejrzec to musialbym tloki wyjac, ale w 2 dni by chyba nie padly

Napisano

> wracajac do problemu. jak sprawdzic glowyce czy nie jest peknieta?

idziesz do chłopa co planuje głowice i prosisz o sprawdzenie szczelności.. koszty podobne do planowania tak mi sie wydaje.. chyba ze ma mały zakładzik i tylko planuje..

jakby sie okazało ze głowica do wymiany ..rozglądnij sie dodatkowo za silnikiem jako całość.. ja kupiłem głowice za 250 a potem cały silnik znalazłem za 400 zł z mniejszym przebiegiem... może by było warto zmienić silnik jak się coś trafiło.

Napisano
  • Autor

no wlasnie szukam jakiegos dawcy organow dla mojej bestii, skrzynie tez by sie przydalo juz wymienic, przeguby zaczynaja pykac przy skrecaniu, pare blach by sie przydalo wymienic - ma ktos namiary na czerwona trzydrzwiowke do sprzedania na czesci?

Napisano

Ja jeszcze o tym co by mozna zrobic gdy wymienia sie uszczelke.Ja poniewaz przepalila sie kilka razy poprzedniemu wlascicielowi kupilem nowe sruby-koszt 57zl za 10 srub.Nastepna sprawa.Poniewaz zplanowanie bloku zbyt wiele kosztuje to czyscilem go na koncu papierem sciernym(w miejscu przedmuchu byl czarny,tarlem papierem sci.az sie zrobi srebzysto-szary).Z glowicom zrobilem to samo,uzylem papieru sciernego typ 1500 i 2000(bardzodrobny),jeden z nich byl lepszy do aluminium a drugi do zeliwa(niepamietam ktory).Przed zalozeniem uszczelki odtluscilem powierzchnie bliku i glowicy benzyna ekstrakcyjna.

Napisano

Z glowicy gdy lezy w pozycji tak jak na silniku wylatuje olej,poczekalem az przestanie wylatywac(2 miesiace crazy.gif).Jak podczas zakladania glowicy na uszczelke na silniku wyleci przez ktorys z otworow olej na uszczelke to ma prawo sie ona przepalic.Uszczelke zabezpiecza przed wydmuchnieciem sila tarcia,a zalezy ona od sily nacisku i wspolczynnika tarcia.Wspolczynnik tarcia zalezy od chropowatosci powiezchni i zmniejsza go olej bedacy na powiezchni(to takie moje wymyslenia).Przed zalozeniem glowicy mozna(albo trzeba?)przetrzec cylindry szmatem mokrym od oleju.Po zmontowaniu wszystkiego uruchamiam silnik(oczywiscie wylaczem po chwili by sprawdzic i ewentualnie poprawic naciag paska rozrzadu),po paru minutach ruszam,jade droga po ktorej nie trzeba szybko jezdzic i jezdze po najblizszej okolice przez 4 godziny(ani na chwile nie wylaczam silnika) po to by przez ten czas zrobila sie polimeryzacia uszczelki.

Napisano

Za pierwszym razem wydmuchnelo mi uszczelke pomiedzy 3 a 4 cylindrem liczac od paska rozrzadu-ten metalowy pierscien otaczajacy cylindry o dlugosci jakies 1,5cm.Silnik pracowal na dwoch cylindrach,najgozej bylo ruszyc ale jak silnik nabral wyzszych obrotow to przyspieszenie mial jak maluch podczas normalnej jazdy.No i dymil dosc mocno na bialo.Przejechalem jakies 2 km do miejsca gdzie mogl stac,a dalej poholowala mnie taksowka.Za drugim razem podczas jazdy zaczynal dymic powyzej 120km/h,potem 110,a jak potem zaczynal dymic powyzej 75km/h(na bialo) to zdjolem glowice.Zobaczylem slady przedmuchow pomiedzy tymi samymi cylindrami nad i pod uszczelka na dlugosci 4cm.

Napisano

O dymieniu.Za pierwszym razem gdy cylindry pokrylem olejem to po uruchomieniu silnika przez kilka sekund wypuscil tyle bialego dymu co kula o srednicy 8 metrow,potem przez jakies 2 godziny dymil tak jak jest zimny.Po przejechaniu ok.100km juz nie dymil.Za drugim razem nie naoliwilem powiezchni cylindrow i po uruchomieniu silnika wypuscil dym przez 5 sekund duzy jak kula o srednicy 4 metrow.Potem dymil jak by byl zimny przez jakies 1,5 godziny(najbardziej dym widac jak sie zaczymie np.na skrzyzowaniu,podczas jazdy duzego dymu nie widac).

Napisano
  • Autor

znaczy pojezdzic nim troche i jest szansa ze przestanie kopcic...

Napisano

> znaczy pojezdzic nim troche i jest szansa ze przestanie kopcic...

Tak.

Napisano

zostawiełm ogłoszenie na giełdzie UKP jakby ktoś był zainteresowany.. sprzedam uno . priv. smile.gif

Napisano
  • Autor

pochodzil sobie 4 godzinki i dalej to samo. na wolnych obrotach prawe nie dymi ale wystarczy lekko przegazowac i kleby dymu wypuszcza...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.