Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o ubezpieczenie po kupnie samochodu

Featured Replies

Napisano

Witam

Kupilem samochod, ktoremu skonczylo sie ubezpieczenie OC jakis czas temu, z racji tego nie dostalem zadnego papierka. Jak teraz wyglada cala ta sprawa?

Czy moge sobie pojsc do jakiegos ubezpieczyciela i normalnie ubezpieczyc samochod? Czy musze isc juz czy moge sobie pojsc spokojnie za jakis czas?

I jeszcze jedno pytanko... Jestem wlascicielm samochodu, czy moge wykupic ubezpieczenie na spolke z moja mama, ktora ma maks nizek a nie jest wlascicielem samochodu? Czy musi nim zostac?

Napisano

> Czy moge sobie pojsc do jakiegos ubezpieczyciela i normalnie

> ubezpieczyc samochod?

Mozesz pojsc i sobie spokojnie ubezpieczyc. A nawet bym powiedzial ze musisz. I powinienes to zrobic w ten sam dzien w ktory kupiles samochod. Inaczej mozesz liczyc na kary z ubezpieczeniowego funduszu gwarancyjnego.

> Czy musze isc juz czy moge sobie pojsc

> spokojnie za jakis czas?

No tak jak pisalem. W dzien w ktorym kupiles samochod. Niestety takie glupie przepisy mamy w PL, ze mimo ze np samochodem nie jezdzisz to ubezpieczenie OC i tak caly czas musisz miec.

> I jeszcze jedno pytanko... Jestem wlascicielm samochodu, czy moge

> wykupic ubezpieczenie na spolke z moja mama, ktora ma maks nizek

> a nie jest wlascicielem samochodu? Czy musi nim zostac?

Nie mozesz. Aby wykupic ubezpieczenie ze znizkami mamy musi ona zostac przynajmniej wspolwlascicielem samochodu.

Napisano

> Witam

> Kupilem samochod, ktoremu skonczylo sie ubezpieczenie OC jakis czas

> temu, z racji tego nie dostalem zadnego papierka. Jak teraz

> wyglada cala ta sprawa?

wiec po kolei:

1. jesli kupiles auto zarejestrowane w Polsce z polisa OC niewazna(czyli poprzedni wlasciciel jej nie wypowiedzial i nie oplacil za nastepny okres) to masz nadal ubezpieczenie u poprzedniego ubezpieczyciela... i niestety poprzedni wlasciciel powinien je wykupic... za dziure on bedzie mial klopoty ale niestety Ciebie nie ominie kontynuacja u ubezpieczyciela dotychczasowego...

2. ubezpieczenie skonczylo sie po zakupie( w ciagu 30 dni) a Ty nie wypowiedziales w przedostatnim dniu trwania sytuacja jak wyżej w punkcie pierwszym...

3. jezeli wlasciciel wypowiedzial umowe z jej koncem i nie zawarl nowego to Twoim obowiazkiem bylo zakupic nowa polise poniewaz ustawa mowi, ze OC ma byc wystawione najpozniej w dniu zakupu... i masz dziure i jesli wspanialy system Cie wylapie to za brak OC bekniesz Ty i poprzedni wlasciciel jesli umowa sprzedazy jest po koncu poprzedniego OC...

pozdr.

M.

PS

Poprzednia polise musisz miec niewazne czy wazna czy nie... poniewaz OC o ile nie zostalo wypowiedziane jest kontynuowane... tylko nie oplacone i TU za okres od konca polisy do daty umowy K_S sobie z poprzedniego wlasciciela sciagnie...

M.

Napisano
  • Autor

czyli rozsadnie bedzie zadzwonic do poprzedniego wlasciciela i spytac sie czy wypowiedzial umowe u ubezpieczyciela? Jezeli powie ze tak (w co watpie) to znaczy, ze kupilem samochod bez OC i powinienem je najszybciej zaplacic no nie?

A jezeli powie, ze nie wypowiedzial umowy u ubezpieczyciela i tego nie zrobic to co w takim razie mam ja zrobic? Czy moge sobie pojsc do jakiego kolwiek TU i ubezpieczyc samochod na siebie, czy po pewnym czasie przyjdzie rachuneczek od starego ubezpieczyciela?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.