Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z POTENCJOMETREM PRZEPUSTNICY !!! HELP.

Featured Replies

Napisano

Witam !

mam problem ,pewnie znajdzie się ktoś kto jest w temacie i potrafi odpowiedzieć na jedno pytanie ,a mianowicie sprawa ma się tak od kilku dni moje Bravo 1.6 16V cierpi na bliżej nieokreśloną chorobę ,podczas jazdy zapaliła się kontrolka wtrysku i pali się do dziś auto na zimnym silniku podczas odpalania nie chce utrzymywać obrotów po gwałtownym dodaniu gazu odczuwane są objawy dławienia. Samochód jeździ na gazie co z pewnością stanowiło by odpowiedź ,ale nigdy ta kontrolka wczesniej sie nie swieciła a pozatym auto na gazie momentalnie odzyskuje siły i można pędzić. Po wizycie na diagnostyce stwierdzono Błąd który określony był jako "Błąd Potencjometru Przepustnicy" ,a poniżej był wpis ,że jest to zwarcie do masy ,mechanik oglądał całośc i stwierdził ze element tzreba wymienić ,część ta to mały plastikowy pier....lnik tylko że cały dance polega na tym ,że tzreba wymienić całą pzrepustnice ponieważ po wymianie samego potencjometru tzreba byłoby regulować go w jakiś magiczny sposób ,mechanikom nieznany z resztą echh... czy jest jakiś inny sposób naprawy tego badziewia np czyszcenie lub coś poza wymieną przepustnicy ? Help Please!

Napisano

eeeeeeeee?

regulować czujnik? TPS?

sam czujnik jest wymienny?

plastik czy metal kolektor?

Napisano

> a poniżej

> był wpis ,że jest to zwarcie do masy ,mechanik oglądał całośc i

> stwierdził ze element tzreba wymienić ,część

a przewody do ECU dokładnie wcześniej sprawdził ?

> tzreba wymienić całą pzrepustnice ponieważ po wymianie samego

> potencjometru tzreba byłoby regulować go w jakiś magiczny sposób

bzdura. Odkąd to taki czujnik się reguluje.

> ,mechanikom nieznany z resztą echh... czy jest jakiś inny sposób

> naprawy tego badziewia np czyszcenie lub coś poza wymieną

> przepustnicy ? Help Please!

Jak dobrze poszukasz takiej przepustnicy to znajdziesz dobrą używkę poniżej 400 zł. Ja sam mam moją starą w garażu bo kiedyś bez sensu wymieniłem szukając przyczyny pewnej usterki, bo też mi sugerowano problemy z nią. Na wszelkie w jednak leży sobie umyta jakby kiedyś była jeszcze potrzebna.

Napisano
  • Autor

no właśnie ... mechanik stwierdził że po wymianie tegoż potencjometru tzreba bedzie wyregulować go do jakiejś tam dziesiętnej coś tam ehhh w zasadzie to już go nir eozumiałem ... wiadomo jak to jest , ja jestem laikiem a on sie zna i już sie zgubiłem we wszytskim , pytanie brzmi czy jeśli zakupie sam potencjometr to czy z jego wymianą moge poradzić sobie sam? tzn wykręcić stary i wkrecić nowy i wszytsko bedzie ok? no i najważniejsze .. czy bład w ECU po wymianie sam zniknie czy tzreba go będzie jeszcze raz skasowac? bo za skasowanie błędu który po chwili i tak znow wrócił koleś wziął 80 zeta slinka.gif

Napisano

> no i najważniejsze .. czy bład w ECU

> po wymianie sam zniknie czy tzreba go będzie jeszcze raz

> skasowac? bo za skasowanie błędu który po chwili i tak znow

> wrócił koleś wziął 80 zeta

Błąd z czasem zniknie (stanie się archiwalny). Ale ponieważ komp nauczył się jako tako funkcjonować na zwalonym potencjometrze trzeba mu będzie chyba skasować adaptację.

U mnie po wymianie przepustnicy było to konieczne bo samochód się dziwnie zachowywał.

Napisano
  • Autor

pk Czyli rozumiem ,że jedynym ratunkiem dla mnie jest wymiana przepustnicy ach... no dobrze w takim razie bede się musiał wybrać na szrot y wyciągnąć to z jakiegoś rozbitka bo nowa pewnie kosztuje cały majątek. Dzięki za podpowiedzi ,wszytsko przyjąłem do wiadomosci ,gdyby jeszcze ktoś coś miałm to neich pisze Bardzo Prosze ,ja bede zaglądał. THX jeszcze raz

Napisano

> pk Czyli rozumiem ,że jedynym ratunkiem dla mnie jest wymiana

> przepustnicy ach... no dobrze w takim razie bede się musiał

> wybrać na szrot y wyciągnąć to z jakiegoś rozbitka bo nowa

> pewnie kosztuje cały majątek. Dzięki za podpowiedzi ,wszytsko

> przyjąłem do wiadomosci ,gdyby jeszcze ktoś coś miałm to neich

> pisze Bardzo Prosze ,ja bede zaglądał. THX jeszcze raz

Byli tu goscie co ptorafili wymienić sam krokowy w poliftowej przepustnicy mimo tego że ponoć jest zintegrowany. Może z TPS też się tak da.

Napisano
  • Autor

a co myślicie o wizycie w ASO bo mój domysł jest taki ,że pewnie sporo by mnie to kosztowało ,ale jeśli mniej niż wymiana pzrepustnicy to moze warto zajżeć ?

Napisano

> a co myślicie o wizycie w ASO bo mój domysł jest taki ,że pewnie

> sporo by mnie to kosztowało ,ale jeśli mniej niż wymiana

> pzrepustnicy to moze warto zajżeć ?

W ASO Ci powiedzą że inaczej niż wymienić całą przepustnicę się nie da. Wiem bo sam to przerabiałem. Za nową przeustnicę chcą coś pod 1500 - 2000 zł więc też bez sensu.

Generalnie - odradzam.

Jak jesteś pewny że to przepustnica to sobie załatw używkę z możliwością zwrotu jeśli będzie zła (wbrew pozorom w wielu miejscach się tak można dogadać) niech Ci w jakimś warsztacie przełożą i zrobią adaptację i zobaczysz.

Napisano

> Byli tu goscie co ptorafili wymienić sam krokowy w poliftowej

> przepustnicy mimo tego że ponoć jest zintegrowany. Może z TPS

> też się tak da.

W więkości ASO wymienią - TPS pasuje z silników 1.2 Putno/Panda. Koszt to ok. 120zł brutto za całość.

To silnik krokowy jest praktycznie niewymienny, chociaż można kupić jakimiś dziwnymi drogami. Alternatywnie można przydrutować krokowy sprzed liftu.

@paw123los

Dzwoniłem kiedyś do dwóch ASO - w Tychach i Bielsku - i w obu wymieniają sam TPS :-)

Napisano

> Dzwoniłem kiedyś do dwóch ASO - w Tychach i Bielsku - i w obu

> wymieniają sam TPS :-)

Ja wsumie nigdy pod kątem wymiany TPS nie rozmawiałem ... zawsze podejrzanym był krokowy. Może więc dlatego ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.