Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiesta mk6 - silnik 1,3 60KM DURATEC

Featured Replies

Napisano

witam,

Jaka jest różnica pomiędzy silnikiem 1,3 60KM Duratec a 1,3 70KM Duratec? Oba we fieście z 2007 r. Czy 1,3 60KM jest na łańcuchu rozrządu? Czy wałek jest w głowicy? Czy przeglądy sa takie jak w 1,3 70KM? Z góry dzięki. pozdrawiam

Napisano

> witam,

> Jaka jest różnica pomiędzy silnikiem 1,3 60KM Duratec a 1,3 70KM

> Duratec? Oba we fieście z 2007 r. Czy 1,3 60KM jest na łańcuchu

> rozrządu? Czy wałek jest w głowicy? Czy przeglądy sa takie jak w

> 1,3 70KM? Z góry dzięki. pozdrawiam

Podejrzewam, że mówisz o wersji oferowanej na innym niż polski rynku zlosnik.gif W Polsce w 2007 roku oferowany był (i nadal jest) silniczek 1.3 Duratec ROCAM. Jest to konstrukcja, która poza pojemnością nie ma nic wspólnego ze starą Endurą 1.3. Rozrząd na łańcuchu oraz hydraulika zaworów do minimum ograniczają czynności obsługowe. Wałek rozrządu mamy tu już w głowicy, oczywiście jest to ośmiozaworówka. Ta 60-konna odmiana to zapewne ten sam motor, tylko ze względów podatkowych np.w Niemczech "zduszony" do 60 KM. Swoją drogą zastanwiam się jak ta odmiana w ogóle jeździ, bo 70 KM ma poważne problemy ze sprawnym rozpędzaniem ciężkiej Fiesty a co dopiero 60 KM zlosnik.gif Przeglądy co 20kkm, jeśli chcesz to na maila wyślę Ci harmonogram przeglądów dla tej wersji. ok.gif Tak w ramach ciekawostki, silnik 1.3 ROCAM jest produkowany w RPA. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za info. Jestem w trakcie zakupu fabrycznie nowej fiesty wlasnie z silnikiem 60KM z "rynku niemieckiego". Mam nadzieję, ze mi długo posłuży. Na priva prześlę maila i byłbym wdzieczny za rozpiskę przeglądów.

Napisano

> Swoją drogą zastanwiam się jak ta odmiana w ogóle jeździ, bo

> 70 KM ma poważne problemy ze sprawnym rozpędzaniem ciężkiej

> Fiesty a co dopiero 60 KM

No faktycznie, chyba trochę ciężko będzie się koledze tym jeździć. Katalogowo 18,5s. do 100km/h, prędkość max. 150 km/h.

Z elastycznąścią chyba też nie będzie wesoło, bo silnik ma niecałe 100Nm momentu obrotowego.

Mam nadzieje, że do tego silnika nie przewidują jeszcze klimy, bo ciężko byłoby ruszyć z miejsca grinser006.gif

Napisano

Quote:

Mam nadzieje, że do tego silnika nie przewidują jeszcze klimy, bo ciężko byłoby ruszyć z miejsca

Ale pomyśl tylko, jakie doznania mogą być w momencie kiedy wyłączysz klimę zlosnik.gif Prawie jak wtrysk nitro. yay.gif

Napisano
  • Autor

klima jest... cool.gif A poważnie to zaczynacie mnie przerażać. Ten silnik jest aż tak zły? o instalacji gazowej pewnie nie ma mowy?

Napisano

> klima jest... A poważnie to zaczynacie mnie przerażać. Ten

> silnik jest aż tak zły? o instalacji gazowej pewnie nie ma mowy?

Eee, wcale nie jest taki zły ok.gif Ja mam 1.3 i jestem zadowolony z tego autka i napędu. Zaakceptowałem fakt, że nie jest to rakieta a ponadto jestem spokojnie jeżdżącym kierowcą i to głównie na trasie więc nie narzekam. smile.gif Choć manewry wyprzedzania trzeba planować ze szczególną uwagą. A co do gazu to może Cię zaskoczę, ale to jest jedyny fordowski silnik który może być zasilany LPG, choć dla mnie ten typ paliwa to no.gif Z jednego na pewno w tym autku będziesz zachwycony: zawieszenie plus układ kierowniczy yay.gif

Napisano
  • Autor

> Eee, wcale nie jest taki zły Ja mam 1.3 i jestem zadowolony z tego

> autka i napędu. Zaakceptowałem fakt, że nie jest to rakieta a

> ponadto jestem spokojnie jeżdżącym kierowcą i to głównie na

> trasie więc nie narzekam. Choć manewry wyprzedzania trzeba

> planować ze szczególną uwagą. A co do gazu to może Cię zaskoczę,

> ale to jest jedyny fordowski silnik który może być zasilany LPG,

> choć dla mnie ten typ paliwa to Z jednego na pewno w tym autku

> będziesz zachwycony: zawieszenie plus układ kierowniczy

dzięki Ci za dobre słowo wink.gif a ile kosztuje instalka gazowa w ASO? Kupuję auto fabrycznie nowe, więc ze względu na gwarancję tylko u nich mógłbym zakładać

Napisano

> dzięki Ci za dobre słowo a ile kosztuje instalka gazowa w ASO?

> Kupuję auto fabrycznie nowe, więc ze względu na gwarancję tylko

> u nich mógłbym zakładać

Tego niestety nie wiem, tym bardziej że temat gazu w aucie omijam szerokim łukiem zlosnik.gif Ale zapytaj Tego kolegę Na pewno Ci udzieli precyzyjnej odpiwedzi w tej kwestii. ok.gif

Napisano

> Quote:

> Mam nadzieje, że do tego silnika nie przewidują jeszcze klimy, bo

> ciężko byłoby ruszyć z miejsca

> Ale pomyśl tylko, jakie doznania mogą być w momencie kiedy wyłączysz

> klimę Prawie jak wtrysk nitro.

biglaugh.gif u mnie działa to podobnie, ale przy 15 KM mniej jak u mnie, to dopiero musi być jazda zakrecony.gif

Napisano

> dzięki Ci za dobre słowo a ile kosztuje instalka gazowa w ASO?

> Kupuję auto fabrycznie nowe, więc ze względu na gwarancję tylko

> u nich mógłbym zakładać

Ja Cię już nie chce dołować, ale przy instalacji LPG i włączonej klimie jest szansa, że "objedzie" Cię CC 700 biglaugh.gif

Dla porównania ja przy włączonej klimie miałem osiągi na poziomie Matiza, dopiero powyżej 100km/h Fiesta rozpędzała się szybciej grinser006.gif

A jeżeli chodzi o instalacje, to jak wspomniał już kolega jest to jedyny silnik Forda, do którego dilerzy dopuszczają montaż instalacji LPG.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.