Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebna diagnoza

Featured Replies

Napisano

Po ponad rocznej nie przynoszącej rzadnej poważnej awarii eksploatacji mojego Uno nadeszła chwila w której proszę o pomoc. Auto zgasło po przygazowaniu do ok 3000 obr/min. Obroty spadły i zdechł... Przy próbie ponownego odpalenia kręcił bardzo słabo. Dopiero za 3cim razem po dodaniu gazu odpalił. Na jałowym biegu (jeśli nie gaśnie) trzyma 250-300 obr/min. Jest tak samo żwawy jak zawsze. Nie dymi. Akumulator ok. Mozę filtr paliwa, krokowy albo nie pali na wszystkie gary? Kopułka i palec ok, przewody też.. Trochę mnie to przestraszyło bo naprawdę rzadnych objawów nie było.. Mam nadzieję, że to nic poważnego. Jeszcze dziś spróbuję zagonić do niego mechanika. Mówcie co o tym myślita oslabiony.gif

Napisano

jesli nie pali na wszystkie gary to chodzi jak traktor. najlepiej pojedynczo odpinac przewody od swiec zeby to sprawdzic

Napisano

> Po ponad rocznej nie przynoszącej rzadnej poważnej awarii

> eksploatacji mojego Uno nadeszła chwila w której proszę o pomoc.

> Auto zgasło po przygazowaniu do ok 3000 obr/min. Obroty spadły i

> zdechł... Przy próbie ponownego odpalenia kręcił bardzo słabo.

> Dopiero za 3cim razem po dodaniu gazu odpalił. Na jałowym biegu

> (jeśli nie gaśnie) trzyma 250-300 obr/min. Jest tak samo żwawy

> jak zawsze. Nie dymi. Akumulator ok. Mozę filtr paliwa, krokowy

> albo nie pali na wszystkie gary? Kopułka i palec ok, przewody

> też.. Trochę mnie to przestraszyło bo naprawdę rzadnych objawów

> nie było.. Mam nadzieję, że to nic poważnego. Jeszcze dziś

> spróbuję zagonić do niego mechanika. Mówcie co o tym myślita

A jak juz odpali to czy reaguje odrazu na dodanie gazu ?

Napisano
  • Autor

> A jak juz odpali to czy reaguje odrazu na dodanie gazu ?

Reaguje z opóźnieniem

Napisano

> Reaguje z opóźnieniem

To mamy ten sam problem. Po wielu dniach spedzonych przy uno stwierdzam ze albo walna modul zaplonu albo cewka. Jak narazie czekam na cewke i wtedy sie okaze czy pomoze to czy nie. Zgodnie z ksiazka Obsluga i naprawa Fiat Uno:

Ustaw wyłacznik zaplonu w pozycji "MARCIA"

Zmierz napiecie na zaciskach r i v wzgledem masy pojazu napiecie powinno byc rowne napieciu akumulatora przyczyna calkowitego braku napiecia jest najczesciej uszkodzenie cewki zaplonowej. zaciski r i v to piny na cewce 1 i 4.

Sprawdzenie czujnika elektromagnetycznego:

Wymontuj rozdzielacz zaplonu, rozlacz zlacze przewodow do modulu elektronicznego, sprawdz rezystancje uzwojenia czujnika elektromagnetycznego powinna wynosic od 758 do 872. w przypadku stwierdzenia roznic miedzy rezystancja zmierzona a zalecana nalezy wymienic czujnik.

Moze to to..

Napisano
  • Autor

Tak czy inaczej sam tego nie zdiagnozuję.. Nie mam narzędzi. Zobaczę co powie mechanik. Zasugeruje też cewkę... A ile zapłaciłeś?

Napisano

> Tak czy inaczej sam tego nie zdiagnozuję.. Nie mam narzędzi. Zobaczę

> co powie mechanik. Zasugeruje też cewkę... A ile zapłaciłeś?

59 pln z alledrogo ;-) Tylko czekam na paczke.. Powodzenia zycze.. mam nadzieje ze nakierunkowalem tymi informacjami.

Napisano

> Dzięki. Jak będę już coś wiedział to napiszę...

cześć , dzisiaj wymieniłem cewkę, samochód odpala od razu nie gaśnie chodzi w równo wkręca sie na obroty po dodaniu gazu. 1:0 dla mnie smile.gif he he

Napisano
  • Autor

Moje dolegliwości same przeszły. Tak czy inaczej auto idzie w sobotę do mechanika który diagnozuje silnik krokowy. Zobaczymy czy jego wyczeszczenie coś da. Przypomniało mi się też, że kiedyś Uno miało juz takie dolegliwości, tylko obroty nie spadały tak bardzo...

Napisano

> Moje dolegliwości same przeszły. Tak czy inaczej auto idzie w sobotę

> do mechanika który diagnozuje silnik krokowy. Zobaczymy czy jego

> wyczeszczenie coś da. Przypomniało mi się też, że kiedyś Uno

> miało juz takie dolegliwości, tylko obroty nie spadały tak

> bardzo...

No dzisiaj rano odpaliłem i dupa, powtórka z rozrywki. Czy po zdjęciu wężyka z korektora podciśnieniowego powinno sie coś pojawić ? Czy inaczej silnik powinien pracować ? Bo jak go zdejmuje to nic sie nie zmienia..

Napisano

> No dzisiaj rano odpaliłem i dupa, powtórka z rozrywki. Czy po zdjęciu

> wężyka z korektora podciśnieniowego powinno sie coś pojawić ?

> Czy inaczej silnik powinien pracować ? Bo jak go zdejmuje to nic

> sie nie zmienia..

Podciśnieniowy regulator kąta wyprzedzenia zapłonu powinien przyspieszać zapłon wtedy, kiedy jest to potrzebne...

W moim przypadku wyglądało to tak, że nawet na biegu jałowym wpływał na kąt wyprzedzenia... krótko mówiąc, po odpięciu przewodu silnik słabł i w ostateczności gasł.

Jeśli nic się nie zmienia, to najprawdopodobniej jest uszkodzony.

Napisano

> Podciśnieniowy regulator kąta wyprzedzenia zapłonu powinien

> przyspieszać zapłon wtedy, kiedy jest to potrzebne...

> W moim przypadku wyglądało to tak, że nawet na biegu jałowym wpływał

> na kąt wyprzedzenia... krótko mówiąc, po odpięciu przewodu

> silnik słabł i w ostateczności gasł.

> Jeśli nic się nie zmienia, to najprawdopodobniej jest uszkodzony.

Wyjąłem aparat cały z autka. Zmierzyłem rezystancje tak jak podaje książka no i wyszło ze mam do wymiany moduł co do regulatora to sprawdzę go dopiero jak zrobię wsadzę nowy moduł może sie okazać ze regulator żeby poprawnie działał musi mieć tez sprawny moduł. (chodzi mi zachowanie silnika bo z walniętym modułem i tak jest kupa.. )

Napisano
  • Autor

A ja nadal upieram się przy krokowym zlosnik2.gif ślepo wierzę mechanikowi zlosnik.gif Przynajmniej w moim przypadku, choć objawy podobne

Napisano

> Ja krokowca sprawdzilem poruszajac czujnikiem polozenia przepustnicy

> - chodzil wiec uznalem ze jest ok.

Czym poruszając? cfaniaczek.gif

Napisano

> Czym poruszając?

sciana.gif a to nie współdziała ?

Napisano

> A ja nadal upieram się przy krokowym ślepo wierzę mechanikowi

> Przynajmniej w moim przypadku, choć objawy podobne

jeżeli to by miała być wina krokowca, to autko by gasło na wolnych obrotach a przy ponownej próbie odpalenia nie robiło by dzikich harców cfaniaczek.gif

Napisano

> Co z czym?

Już usunąłem durnego posta smile.gif

Napisano

> Już usunąłem durnego posta

I dobrze,

a Ty sprawdź przede wszystkim szczelność ufo - bo raczej na pewno masz z tym problem.

Napisano

> Już usunąłem durnego posta

Ja nie powiedziałem, że był durny biglaugh.gif, raczej żle wyrażony. biglaugh.gif20.GIF

Napisano

> Ja nie powiedziałem, że był durny , raczej żle wyrażony.

raczej to pierwsze, bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego - no poza dźwignią przepustnicy zlosnik.gif ,

Napisano

> I dobrze,

> a Ty sprawdź przede wszystkim szczelność ufo - bo raczej na pewno

> masz z tym problem.

no wlasnie ufo koszt 15 pln plus modul 80 pln, sprawdzalem rezystancje na module i byly zanizone wartosci wiec tez wymienie.

Napisano

> no wlasnie ufo koszt 15 pln plus modul 80 pln, sprawdzalem

> rezystancje na module i byly zanizone wartosci wiec tez

> wymienie.

No to czekamy na entuzjazm po wymianie, że uniaczek odżył i nabrał starego wigoru zeby.GIFzlosnik.gif

Napisano

> raczej to pierwsze, bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego - no poza

> dźwignią przepustnicy ,

Jedni już sie gdzieś wyzywali od "durnych", wole tego uniknąć. biglaugh.gif

Napisano

> No to czekamy na entuzjazm po wymianie, że uniaczek odżył i nabrał

> starego wigoru

Mam nadzieje ze w końcu wróci do świata jeżdżących samochodów.

Nie wiem czemu wczoraj taka bzdurę napisałem, zmęczony najwyraźniej bylem i nie do końca przemyślałem to co napisałem. ważne że zauważyłem swój błąd smile.gif hehe Pozdrawiam

Napisano

> Mam nadzieje ze w końcu wróci do świata jeżdżących samochodów.

> Nie wiem czemu wczoraj taka bzdurę napisałem, zmęczony najwyraźniej

> bylem i nie do końca przemyślałem to co napisałem. ważne że

> zauważyłem swój błąd hehe Pozdrawiam

Raczej został Co wytknięty hehe.gifzlosnik.gif ,

ale nie szkodzi - błądzić ludzka rzeczą jest, a przyznać się do błędu .... ok.gifold.gif

Napisano

Wymieniłem moduł, wymieniłem regulator, kopułka nowa, kable nowe, świece nowe, aparat włożony dobrze, a samochód odpala ma 900obr reaguje na gaz, wkręca sie, ale jak go przytrzymam na 2tys obr to słychać tak jakby zapłon był źle ustawiony, silnik chodzi ale wydaje taki dźwięk tupania.. a jak zacznę szybko dawać odejmować gazu to przez moment ma 300-500obr. wraca na 800.. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym jest nie tak ? jeszcze dwa pytania.. Moze wiecie które to płytka czujnika elektromagnetycznego ? A i jak ustawia sie bieg jałowy ?

Napisano

> Moim zdaniem sprawdz krokowy

Jutro go wyjmę. Sprawdzę co i jak.

Napisano

A i jak ustawia

> sie bieg jałowy ?

Przy wtrysku parametry biegu jałowego nie podlegają regulacji. palacz.gif

Napisano

> A i jak ustawia

> Przy wtrysku parametry biegu jałowego nie podlegają regulacji.

A jak poruszam tym ustrojstwem tzn czujnikiem położenia przepustnicy bo nim da sie poruszać to wtedy przepustnica lekko sie uchyla bądź można ją zamknąć jak dokładnie to powinno być ? powinna być lekko uchylona czy zamknięta ?

Napisano

Na pewno nie poruszasz czujnikiem przepustnicy 270751858-jezyk.gif tylko dzwignią jak już.A ruchami przepustnicy na biegu jałowym steruje poprzez regulator położenia przepustnicy, silniczek krokowy, a jak powinna stać przepustnica to już zależy. biglaugh.gifW czasie jazdy sterujesz nią pedałem gazu, a na wolnych krokowiec. palacz.gif

Napisano

> Na pewno nie poruszasz czujnikiem przepustnicy tylko dzwignią jak

> już.A ruchami przepustnicy na biegu jałowym steruje poprzez

> regulator położenia przepustnicy, silniczek krokowy, a jak

> powinna stać przepustnica to już zależy. W czasie jazdy

> sterujesz nią pedałem gazu, a na wolnych krokowiec.

No wiec, moj unolot kiedys posiadal instalacje lpg przestalem na niej jezdzic jakis czas temu ale instalacja zostala w tym momencie ją wywalilem i wszystko ladnie pracuje nie przerywa itd. Krokowiec chodzi bo widac jak sie porusza, mierzylem rezystanje i tez ok. od dzisiaj ciesze sie powrotem unolota do zdrowia smile.gif hehe

Napisano

> Czyli co? winna była instalacja lpg?.

Wymienilem wszystko co mozna bylo wymienic regulator podcisnienia mialem popsuty na bank, zostala mi instalacja lpg gdzies cos musial macic z zaplonem, wywalilem cala instalacje i jest ok teraz odpala ladnie chodzi no jest jak za dawnych starych czasow. troszke mnie zastanawia ten krokowiec bo sprawdzilem go zgodnie z tym co bylo w ksiazce i wg tego jest ok, ale na wolnych obrotach on caly czas porusza sie nie w duzym skoku ale jednak widac jak sie porusza i obroty skacza tak 800-850 albo 850-900. zastanawiam sie wlasnie nad tym potencjometrem bo jak nim sie porusza to wtedy tez porusza sie silniczek krokowy. Jak to poprawnie powinno byc ustawione to chyba tylko fabryka wie.. jutro jeszcze zrestartuje kompa, tylko musze znalezc procedure smile.gif bo ksiazke mam gdzie indziej.

Napisano

> Procedure czego?, resetu kompa?

Już sobie poradziłem smile.gif z mojej strony temat można zamknąć.

Pozdrawiam i milo było dyskutować i czegoś sie dowiedzieć smile.gif

Napisano

> Pozdrawiam i milo było dyskutować i czegoś sie dowiedzieć

Po to my tu som. skromny.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.