Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja LPG - prosba o pomoc/ocene

Featured Replies

Napisano

Witam !

Swoj problem opisywalem juz w innym watku ale tak pokrotce:

Instalka: KME Diego + wtryskiwacze Magic Jet (zainstalowane miesiac temu), jakosc montazu ok.gif

Auto: Subaru Outback 2.5 (bez turbo) 165KM

Problemy: Zapalajaca sie motorycznie kontrolka check engine z bledem iz katalizator nie trzyma norm tongue.gif, instalka regulowana 3x przez gazownika, silnik za kazdym razem pracowal idealnie ok.gif

Rozwiazanie: nadal zle wyregulowana instalka lub pad katalizatora lub sondy (aczkolwiek jest to malo pradowpodobne, bo i przebieg niewielki 115kkm i wczesniej jezdzac na noPB nie bylo takich problemow, pierwszy check wywalil sie po ok. 10km od zalozenie LPG i potem juz co ok. 400km)

W koncu postanowilem wziasc sprawy we wlasne rece grinser006.gif i sprawdzic nastawy instalki i wyglada to mniej wiecej tak:

- parametry:

lpg2mdh2.jpg

- krzywa mnoznikow (czy jak tam sie ona fachowo nazywa)

lpg3msk1.jpg

-pozbierane punkty (mapy):

lpg6mus6.jpg

I jak to wyglada wg Was ?

Wczesniej jak zczytalem jazde po dluzszej jezdzie to wygladalo podobnie ale wyraznie przy wyzszych obciazeniach gazu daje mniej niz PB hmm.gif, co zreszta sugeruje powyzsza krzywa i zubozenie przy wyzszych obciazeniach. Czy taka mapa wymaga ponownie ingerencji/regulacji ?

W sumie te trzy checki wywalo mi zawsze przy ruszaniu spod swiatel(na 3) lub przy wyprzedzaniu czyli przy wyzszych obciazeniach silnika. Aczkolwiek, przy poprzedniej regulacji musialo byc inaczej, bo gosc powiedzial, ze zubozyl przy wyzszym obc. hmm.gif, z racji iz komp pokladowy strasznie oszukiwal, co moglo sugerowac zbyt bogata mieszanke.

Jak rozumiem, sonda wylapuje zla mieszanke w pewnym zakresie obrotow/obciazenia i jezeli cykl powtorzy sie dwa razy zglasza blad, czy to mozliwe, iz lapie ona jakies punkty pracy na gazie ktore sa poza mapa ?

Na zakonczenie trzy pytanka:

1. Dlaczego mimo, iz w programie przed podlaczeniem jest odczyt wartosci sondy lambda a po podlaczeniu sie do samochodu jej nie ma, czy oznacza to, iz nie jest podlaczona sonda pod komp LPG hmm.gif

2. Dlaczego gazownik w opcjach odznaczyl opcje "silnik wysilony lub po tuningu" ?

3. Co oznacza ponizszy blad (chodzi o wtryskiwacze) ? Czy jest on dosc istotny, bo mimo skasowanie, podczas testowych 40km wskoczyl dwa razy tongue.gif?

lpgmsv8.jpg

Z gory dzieki za pomoc, bo poki co to nie wiem kogo mam meczyc tongue.gif

Napisano

Chyba największym specem od KME jest larry (poszukaj na forum, jego strona http://www.lpg-wrzosowa-legionowo.com/ ).

Według mnie (a mam KME Diego) instalacja nie jest dobrze wyregulowana). Widać to po czasach otwarcia wtryskiwaczy podczas jazdy na gazie. Komputer silnika stara się skrócić czasy otwarcia wtryskiwaczy, bo na gazie otrzymuje za dużo paliwa - zbyt bogata mieszanka.

Gazownik starał się to skorygować - drugi ekran - wzbogacenie ze znakiem minus - czyli de facto zubożenie, ale mu nie wyszło (

Może za duże są dysze?)

Największe różnice są tak jak mówisz, podczas przyspieszania. Przy podciśnieniu 0,8 czas otwarcia wtryskiwaczy na benzynie to 12 ms, a czas na gazie 9 ms. Gaz leje się strumieniami.

Sonda lambda dostaje sygnał o zbyt bogatej mieszance i błąd silnika.

Instalacja jest na gwarancji także do gazownika i powiedzieć, że instalacja nadaje się do regulacji.

Napisano
  • Autor

> Chyba największym specem od KME jest larry (poszukaj na forum, jego

> strona http://www.lpg-wrzosowa-legionowo.com/ ).

Wiem, czytalem juz jego posty i jego stronke, sam rozwazam w ostaecznosci wycieczke do Zgierza, na porzadna regulacje.

> Według mnie (a mam KME Diego) instalacja nie jest dobrze

> wyregulowana). Widać to po czasach otwarcia wtryskiwaczy podczas

> jazdy na gazie. Komputer silnika stara się skrócić czasy

> otwarcia wtryskiwaczy, bo na gazie otrzymuje za dużo paliwa -

> zbyt bogata mieszanka.

po czym to wnosisz/gdzie to widac hmm.gif

> Gazownik starał się to skorygować - drugi ekran - wzbogacenie ze

> znakiem minus - czyli de facto zubożenie, ale mu nie wyszło (

> Może za duże są dysze?)

No wlasnie wczesniej byly mniejsze dysze i je rozwiercil, zubozajac jednoczescie mieszanke.Nie wiem jak teraz bo jeszcze nei mierzylem, ale wtedy znacznie wiecej niz +30% gazu pali w stsunku do palania PB.

> Największe różnice są tak jak mówisz, podczas przyspieszania. Przy

> podciśnieniu 0,8 czas otwarcia wtryskiwaczy na benzynie to 12

> ms, a czas na gazie 9 ms. Gaz leje się strumieniami.

Czyli, jak dysze za duze leje duzo gazu, i stad komp skraca czas, ale czas na PB jest wiekszy niz na LPG hmm.gif

> Sonda lambda dostaje sygnał o zbyt bogatej mieszance i błąd silnika.

> Instalacja jest na gwarancji także do gazownika i powiedzieć, że

> instalacja nadaje się do regulacji.

Tak, ale jak ja mu to udowodnie, szybciej sam cos skoryguje i zobacze czy nie wywala checka.

Dzieki wielkei za pomoc waytogo.gif

Napisano

Twój trzeci wykres (pozbierane punkty (mapy) pokazuje czas otwarcia wtryskiwaczy Tb [ms] - oś pionowa. Czerwone kropki to czas otwarcia wtryskiwaczy na benzynie - jest to dana wzorcowa. Przełączając na gaz ten czas nie powinien się znacząco różnić, a na Twoim wykresie się różni czerwone kropki oddalają się od zielonych kwadratów (zielone kwadraty - czas otwarcia wtryskiwaczy na gazie) - im większe obciążenie, tym większa różnica. Wykresy powinny się w zasadzie nakładać na siebie - wtedy instalacja jest uregulowana idealnie.

Tzn. dla komputera sterującego silnikiem nie ma różnicy na jakim paliwie jeździ.

Dodatkowo polecam telefon do KME w Łodzi. Naprawdę są w stanie pomóc.

Napisano
  • Autor

> Twój trzeci wykres (pozbierane punkty (mapy) pokazuje czas otwarcia

> wtryskiwaczy Tb [ms] - oś pionowa. Czerwone kropki to czas

> otwarcia wtryskiwaczy na benzynie - jest to dana wzorcowa.

> Przełączając na gaz ten czas nie powinien się znacząco różnić, a

> na Twoim wykresie się różni czerwone kropki oddalają się od

> zielonych kwadratów (zielone kwadraty - czas otwarcia

> wtryskiwaczy na gazie) - im większe obciążenie, tym większa

> różnica. Wykresy powinny się w zasadzie nakładać na siebie -

> wtedy instalacja jest uregulowana idealnie.

Tak, to wiem, tyle ze gazownik celowo zubozyl miezanke w punktach B, C i D krzywej, czyli przy wiekszych obciazeniach, no i tak to wynika pozniej z map. Nie wiem dlaczego tak zrobil, zasugerowal sie pewnie tym, iz mu pwiedzialem, ze komp pokladowy duzo oszukuje.

Czyli co radzisz, spr wyprostowac krzywa tak, zeby punkty sie pokryly hmm.gif, jezeli to nie pomoze to co dalej ?

Czy jezeli nawet w jednym punkcie bedzie roznica to moze w mapach to moze oznaczac, ze wlasnie wtedy wywali checka hmm.gif

> Tzn. dla komputera sterującego silnikiem nie ma różnicy na jakim

> paliwie jeździ.

> Dodatkowo polecam telefon do KME w Łodzi. Naprawdę są w stanie pomóc.

Zgadza sie ale to ostatecznosc. Chyba zaby dogadac sie tak, iz podsylam im mailem mapy ani stweirdza co jest nie tak hmm.gif

Dzieki ok.gif

BTW wiesz moze o co chodzi z tymi bledami o ktore pytalem w pierwszym poscie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.