Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łączniki stabilizatora

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś iwe czemu te łączniki są takie do pupa.gif ma przejechane 77 tys głównie trasy i będę zakładał już trzeci komplet bo drugi prawie sie rozpada czacha.gif

Napisano

> Czy ktoś iwe czemu te łączniki są takie do ma przejechane 77 tys

> głównie trasy i będę zakładał już trzeci komplet bo drugi prawie

> sie rozpada

generalnie zawieszenia w wiekszych autach Fiata byly i sa kiepskie

ciesz sie, ze tyle przy nich trzeba robic, kup te tanie laczniki po 24zl i po problemie

Napisano

ja bym tam nie wrzucal na fiata za duzo, we wszystkich samochodach z tej grupy cenowej gdfzie zawieszenie oparte jest o laczniki mocowane do kolumny mcpersona laczniki sie sypia... kosztuje to grosze wiec nie ma sie co przejmowac

Napisano

> ja bym tam nie wrzucal na fiata za duzo, we wszystkich samochodach z

> tej grupy cenowej gdfzie zawieszenie oparte jest o laczniki

> mocowane do kolumny mcpersona laczniki sie sypia... kosztuje to

> grosze wiec nie ma sie co przejmowac

masz racje, ale sa auta o innej konstrukcji i trwalszym zawieszeniu

moze Fiat kiedys skorzysta z pomyslow innych

zawieszenie we Wloskich autach to znany slaby punkt. W Alfie chociaz samochody dobrze sie prowadza hehe.gif

Napisano

> Czy ktoś iwe czemu te łączniki są takie do ma przejechane 77 tys

> głównie trasy i będę zakładał już trzeci komplet bo drugi prawie

> sie rozpada

To duzo chyba przejechałeś. Ja juz lewy po 14 kkm wymieniałem zlosnik.gif

Napisano

> ja bym tam nie wrzucal na fiata za duzo, we wszystkich samochodach z

> tej grupy cenowej gdfzie zawieszenie oparte jest o laczniki

> mocowane do kolumny mcpersona laczniki sie sypia... kosztuje to

> grosze wiec nie ma sie co przejmowac

masz rację.Najgorsze jest to,że trzeba zawsze mieć w pamięci to że one dość szybko się sypią i na nie uwarzać.A tak przy okazji.jak objawia się ich zużycie?W ASO wymienili mi jeszcze na gwarancji,ale nie wiedziałem że padły.pozdrawiam

Napisano

stukami z przedniego zawieszenia... wszedzie tam gdzie jedno kolo pojdzie bardziej w gore niz drugie (skrecanie na podjazd np), najgorsze ze na szarpakach potrafi byc to reudne do zauwazenia - luz objawia sie dopiero po zdjeciu elementow

Napisano
  • Autor

> masz rację.Najgorsze jest to,że trzeba zawsze mieć w pamięci to że

> one dość szybko się sypią i na nie uwarzać.A tak przy okazji.jak

> objawia się ich zużycie?W ASO wymienili mi jeszcze na

> gwarancji,ale nie wiedziałem że padły.pozdrawiam

Wystarczy wjechać na kanał wejść pod autko i poszrpać łącznikiem i czujesz czy ma luz czy jest sztywny luz obiawia sie na końcówkach przy przegubach na jednym lub drugim końcu stuki sa jak luzjest na dole jezeli u góry to zbytnio nic nie słychac

Napisano

> stukami z przedniego zawieszenia... wszedzie tam gdzie jedno kolo

> pojdzie bardziej w gore niz drugie (skrecanie na podjazd np),

> najgorsze ze na szarpakach potrafi byc to reudne do zauwazenia -

> luz objawia sie dopiero po zdjeciu elementow

A właśnie.u mnie tak było.Jako wieloletni użytkownik fiatów byłem niejako wyczulony na zawieszenie.Nie usłyszałem jednak żadnych stuków w zawieszeniu.Teraz jednak wiedząc jak to się może objawiać będę zwracał na podobne objawy szczególną uwagę.pozdrawiam

Napisano

> Wystarczy wjechać na kanał wejść pod autko i poszrpać łącznikiem i

> czujesz czy ma luz czy jest sztywny luz obiawia sie na

> końcówkach przy przegubach na jednym lub drugim końcu stuki sa

> jak luzjest na dole jezeli u góry to zbytnio nic nie słychac

to u mnie było chyba na górze bo nic nie było słychać.No i fajnie,jak będę dysponował kanałem to przy jakiejś tam okazji posprawdzam.Dziękuję i pozdrawiam

• 1 rok później...
Napisano

witam

od 2-uch dni słyszałem stuki z przedniego zawieszenia,

ale tylko gdy nierówności były nierówno rotfl.gif

pojechałem do aso- łącznik stabilizatora przedni lewy

szef nawet sie nie pytał tylko wymienił.

troche szybko

7tyś km oslabiony.gif

Napisano

na garbach bije mi coś w zawiasie przy pewnych prędkościach, ale nie ma reguły czy przejeżdżam szybko, czy bardzo wolno - coś raczej po środku (w skali zdrowo rozsądkowej zeby.GIF)

Wkurza mnie to troche, bo występuje uderzenie, jest ono w sumie dość głośne i raczej nie sądze, że tak powinno być, tylko póki co trudno stwierdzić co to - kilku stilomaniaków pytałem, ale nic z tego nie wyniknęło frown.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja swoim przejechałem 50 tyś. km od stycznia. Od tego czasu zmieniałem już 4 razy te nieszczęsne łączniki. Za każdym razem innej firmy (rozpiętość cenowa od 30 do 120 zł za sztukę) i zawsze wytrzymywały nie dłużej niż 3 miesiące, co prawda mam alusy 17" ale i tak powinny wytrzymać dłużej. Teraz postanowiłem zregenerować za pomocą tuleji gumowo-metalowych od golfa II i jestem w trakcie realizacji jak będą gotowe mogę przesłać fotostory.

Napisano

Ja jeszcze nie zmieniałem i zaczynam sie bac tongue.gif Przejechane 35 tys, moze to nie jest przypadlosc wszytskich??

Bądz moje ucho nie jest wyczulone na dzwieki tortur Stilo hmm.gif Może na najbliższym spocie ktorys z Stilomaniako z dobrym uchem przetestuje moje auto??

Napisano

> Ja jeszcze nie zmieniałem i zaczynam sie bac Przejechane 35 tys,

> moze to nie jest przypadlosc wszytskich??

Jeśli jeździsz tylko po niemieckich autobahnach to Twoje łączniki są OK, jeśli po polskich drogach to niestety nie ma mocnych.

Chociaż przebiegi po których łączniki zaczynają stukać są różne u różnych kącikowiczów.

Chyba generalnie średnia będzie między 35 a 40 tys. km

Napisano

> Jeśli jeździsz tylko po niemieckich autobahnach to Twoje łączniki są

> OK, jeśli po polskich drogach to niestety nie ma mocnych.

> Chociaż przebiegi po których łączniki zaczynają stukać są różne u

> różnych kącikowiczów.

> Chyba generalnie średnia będzie między 35 a 40 tys. km

U mnie przy normalnej eksploatacji i 50% w trasie z trudem wytrzymały 20kkm

Napisano

> Chyba generalnie średnia będzie między 35 a 40 tys. km

Raczej 15-20. hehe.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> Raczej 15-20.

Raczej 8-9 kkm devil.gif nie no, oczywiście zależy od jakości, ale poprzedni właściciel zrobił se niby-przegląd na stacji Shella i to, co tam nazywa się "lączniki stabilizatora" wytrzymało ledwo ponad 9kkm. No chyba że: historia z pęknietą sprężyną mogła wpłynąc na łącznik. hmm.gif Nie wiem czy to przypadek, ale lewy łącznik (tam gdzie trzasła sprężyna) wg słów ASO to "masakra piłą mechaniczną" icon_eek.gif prawemu też już niewiele zostało. ASO zaśpiewało mi prawie 3 stówki yikes.gif(po 110 za łącznik i niecałe 80 robocizna)... U znajomego speca od Alfy założe te za ok 60/sztuka, zobaczymy ile wytrzymają?

Napisano

> ASO zaśpiewało mi prawie 3 stówki (po 110 za łącznik i niecałe 80 robocizna)

kup na allegro po 20zł/szt i wymień sam - prosta robota.

Napisano

któryś z Kolegów tylko nie pamiętam czy Kolega Augan czy wyrozumiały Podawał link na Allegro do producęta. wychodziło jeszcze mniej za sztukę. nie mogę tylko teraz odnaleźć tego posta. przydałby mi się.

Napisano

Bardzo dziękuję za ten link.smile.gif Czy zamawia się te łączniki parami, czy pojedynczo? jeśli zaś pojedynczo to czy lewy do lewego itd.

Napisano

> Bardzo dziękuję za ten link. Czy zamawia się te łączniki parami, czy

> pojedynczo? jeśli zaś pojedynczo to czy lewy do lewego itd.

Mozesz pojedynczo mozesz parami hehe.gifNie ma lewy prawy wsia ryba palacz.gif

Napisano

To super. wink.gif mam w związku z tym pewien pomysł. znam warsztat, który może dorobić takie łączniki na wzór. nie wiem co prawda ile to może kosztować, ale wiem że będzie to wykonane w lepszej jakości. trzeba tylko im dać coś do odwzorowania. Ludzie którzy jeżdżą nubirami biorą takie łączniki i jeżdżą na nich już gdzieś 4 lata bez wymiany. na orginałach jeździli ponoć rok i trzeba było wymieniać. Firma tym się nie zajmuje profesjonalnie, ale robią to niejako "pod ladą". zobaczę co z tego wyjdzie. Pozdrawiamsmile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.