Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie na wolnych obrotach!

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z Asterką. Na wolnych obrotach gaśnie. Problemu tego nie ma gdy zdejmę wężyk biegnący do jakiegoś ustrojstwa (1 na poniższym zdjęciu). Mogę dodać, że przy założeniu wężyka 1 i zdjęciu wężyka oznaczonego 2 samochód nadal gaśnie. Wygląda na to, że to urządzonko jest zepsute (nie znam się na tym, ale chyba jest to przepływomierz powietrza). Czy daje się to jakoś naprawić czy też trzeba zamówić nowe (jaki ewentualny koszt)?

280590677-czujnik.JPG

post-39496-14352492248225_thumb.jpg

Napisano

Gdzie to zdjęcie, ale i bez wydaje mi się że chodzi Ci o MAPsensor a nie przepływomierz...

Napisano
  • Autor

> Gdzie to zdjęcie, ale i bez wydaje mi się że chodzi Ci o MAPsensor a

> nie przepływomierz...

Zdjęcie już dodane powyżej. A znajduje się to przytwierdzone do obudowy filtra powietrza.

Napisano

To jest zawór odprowadzania par paliwa.

Wężyk "1" idzie do korpusu przepustnicy, z "2" do zbiornika z węglem aktywnym.

Zaworek możesz sprawdzić podłączając go na krótko do akumulatora.

Jak zaworek nie jest podłączony to nie przepuszcza powietrza, a po podłączeniu powinno dać się przez niego dmuchnąć.

Tylko nie podłączaj go za długo bo nie lubi pracy ciągłej.

Napisano
  • Autor

Ok. Dzięki.

We wtorek będę miał czas to sprawdzę co i jak. Jeszcze tylko jedno pytanie - mogę tak jeździć ze zdjętym wężykiem czy lepiej pozostawić auto do czasu usunięcia usterki.

Napisano

Lepiej tak zostawić, ew. zdjąć wężyk i go czymś zatkać żeby nie ssał lewego powietrza.

Napisano
  • Autor

> Lepiej tak zostawić, ew. zdjąć wężyk i go czymś zatkać żeby nie ssał

> lewego powietrza.

No to jest problem bo jak wężyk przytkam palcem to samochód gaśnie.

Napisano

A to ciekawe. Czyli problem może wcale nie leżeć w tym zaworku. Warto by było umyć przepustnicę. Możliwe, że masz zbyt bogatą mieszankę z racji syfu na przepustnicy, a lewe powietrze pozwala silnikowi pracować.

Jaki to dokładnie silnik, bo było kilka 1.6 16V. X na początku, czy już Z?

Napisano
  • Autor

Silnik to Z16XE. Czyli nie powinien tak reagować - chodzi mi o zatykanie wężyka? A czy w takim razie po założeniu wężyka (1) i ściągnięciu wężyka (2) silnik nie powinien chodzić normalnie? Bo dzieje się dokładnie to samo co przy zatkanym wężyku (1) co by wskazywało, że zawór jest zatkany - to są tylko moje dywagacje bo nie znam się na tym? Jeśliby jednak była to przepustnica to dużo z nią roboty i czy sam byłbym to w stanie zrobić?

Napisano

Zaworek nie jest otwarty przez cały czas (inaczej byłby zbędny wink.gif). Z czyszczeniem przepustnicy raczej nie powinno być problemów.

Napisano
  • Autor

> Zaworek nie jest otwarty przez cały czas (inaczej byłby zbędny ).

No jest to logiczne blush.gif

>Z czyszczeniem przepustnicy raczej nie powinno być problemów.

Skoro tak to będę coś próbował robić. Dzięki za informacje, jakby to nie pomogło to będę pytał dalej.

Napisano
  • Autor

Obeszło się bez czyszczenia przepustnicy. Wykonałem dwa zabiegi - po pierwsze wymieniłem filtr powietrza, a po drugie wyciągnąłem ten zaworek i parę razy stuknąłem nim o dechę. Ostatecznie nie wiem który zabiegł pomógł, ale autko już nie gaśnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.