Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie oraz brak ładowania ASTRA G

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu borykam się z problemem braku wspomagania. Najczęściej brak wspomagania tuż po rozruchu silnika tak przez 5-10 sek. Później słyszę jak powoli silnik pompy wchodzi na obroty i wpomaganie już działa. Ale ostatnio "choroba mutuje" i objawy się zaostrzają. Teraz brak wspomagania potrafi wystąpić nawet podczas jazdy i już się nie załączy z powrotem, a do tego zapala się kontrolka braku ładowania, ale co ciekawe ładowanie akumulatora przebiega prawidłowo. Czy jest zatem wydzielony jakiś obwód z alternatora do pompy wspomagania, tak że jest ładowanie, a nie ma wspomagania, no i dziwne jest to, że jak jest brak wspomagania po rozruchu to kontrolka ładowania gaśnie od razu. Proszę o rady i sugestie.

P.S.

Niedawno przeprowadziłem regenerację alternatora gdyż padł a wcześniej te objawy braku wspomagania przy rozruchu też wystepowały. Teraz doszło brak wspomagania w czasie jazdy i paląca się kontrolka.

Napisano

Wspomaganie się odłącza jeśli jest zbyt niskie napięcie na akumulatorze. Podłącz sobie miernik i obserwuj jak się zachowuje napięcie podczas jazdy. Zwłaszcza podczas skręcania. Pompa wspomagania żre całkiem dużo prądu i wtedy może coś nawalać.

Napisano

Witam. U mnie już dosyć dawno był taki problem. Nie wiem dlaczego ale po wymianie akumulatora już nigdy nie było problemów ze wspomaganiem. Ładowanie oczywiście było cały czas jest takie same. pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam. U mnie już dosyć dawno był taki problem. Nie wiem dlaczego ale

> po wymianie akumulatora już nigdy nie było problemów ze

> wspomaganiem. Ładowanie oczywiście było cały czas jest takie

> same. pozdrawiam

Niestety akumulator wynieniłem na nowy gdyż padł w tym samym czasie co alternator. niewiem.gif

Napisano

Jak mi padł alternator to padło i wspomaganie. Generalnie jest tak że jak jest problem z napięciem, tzn spadnie poniżej tego co wymaga pompa wspomagania to się po prostu nie uruchamia i tyle. Może to być wina alternatora ale również i akumulatora, ale jeśli masz nowy tzn. nie stary to najprawdopodobniej alternator zaczyna szwankować.

"Niestety akumulator wynieniłem na nowy gdyż padł w tym samym czasie co alternator" - autko masz młode Kolego więc aku paść nie powinien jeszcze, jeden z tego wniosek alternator jest zwalony i załatwił też akumulator.

Napisano
  • Autor

> Jak mi padł alternator to padło i wspomaganie. Generalnie jest tak że

> jak jest problem z napięciem, tzn spadnie poniżej tego co wymaga

> pompa wspomagania to się po prostu nie uruchamia i tyle. Może to

> być wina alternatora ale również i akumulatora, ale jeśli masz

> nowy tzn. nie stary to najprawdopodobniej alternator zaczyna

> szwankować.

> "Niestety akumulator wynieniłem na nowy gdyż padł w tym samym czasie

> co alternator" - autko masz młode Kolego więc aku paść nie

> powinien jeszcze, jeden z tego wniosek alternator jest zwalony i

> załatwił też akumulator.

Tak, tylko właśnie alternator regenerowałem w ASO i problem pozostał, najgorsze jest to, że zdarza się to nieregularnie, ale mimo wszystko chyba będę musiał ponownie udać się do ASO by mi na gwarancji coś z tym zrobili.

Dzięki za wszystki podpowiedzi 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.