Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczny włącznik świateł

Featured Replies

Napisano

Witam, niedawno zmontowałem układzik z manuala do automatycznego włącznika świateł, działa poprawnie i wszystko jest z nim ok. problemem jest ta kontrolka oleju, która nie za bardzo chce zgasnąć, tzn jak dam rezystor na tyle duzy aby zgasła kontrolka to przekaźnik sie nie załącza. przy rezystorze 200 ohm kontrolka świeci dosyć ostro a przekaźnik już nie działa. resystancja przekaźnika ok84ohm. Są to zwykłe pezkaźniki samochodowe. Co sądzicie??

Napisano

z tego co pamietam to za mala rezystancja tego przekaznika i o ile pamiec nie myli to wowczas trzeba zrobic ukladzik dorzucajac jeszcze jeden przekaznik. ale niech sie wypowie tworca ukladu...

Napisano

> Są to zwykłe pezkaźniki samochodowe.

I tu właśnie przyczyna... Typowe przekaźniki samochodowe mają rezystancję cewki w przedziale 50 - 100 omów (raczej bliżej 50 niż 100 wink.gif )

Niestety, w takim przypadku jest problem z dobraniem rezystora. Trzeba niemal dobrać co do oma kiedy przekaźnik jeszcze działa a już nie świeci się kontrolka. Im większa rezystancja przekaźnika tym ta tolerancja rezystora jest większa (mój przekaźnik miał cewkę 400 omów)

Cóż Ci poradzić... Albo zastosuj rozwiązanie z dwoma tranzystorami (w manualu również wystepuje) albo zastosowaćprzekaźnik o większej rezystancji cewki - przy okazji zapewniam Cię, że będzie miał mniejsze rozmiary wink.gif

Spróbuj przeczytać ten temat: KLIK . Wiem, że jest masakrycznie długi ale wyjaśnione są tam wszystkie trudności na jakie napotykalismy i ich rozwiązanie. Twój problem teżsiępojawiał.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Ok. dzięki, zobaczę co z tego wyjdzie. A tak przy okazji, wiecie może czy na allegro występuje przekaźnik o tak dużej rezystancji?

Napisano

> A tak przy okazji, wiecie może

> czy na allegro występuje przekaźnik o tak dużej rezystancji?

Z całą pewnością. Moje były z allegro. Przeczytaj jednak temat, na który Cię pokierowalem, tam jest kopalnia wskazówek.

Jak znajdę przekaźniki na allegro to zapodam Ci linka.

Pozdroofka

Napisano

Kurna, nie widzę na allegro przekaźników, o ktorych mogę powiedzieć, że na 100% mającewkę kilkusetomową. Masz w okolicy sklep elektroniczny? Leć z omomierzem i mierz przed zakupem.

Co by Ci tu poradzić... Albo rozwiązanie z tranzystorami albo wyrzuć przekaźnik Pr3 (ten ze zbyt małą rezystancją) a w jego miejsce wstaw dowolny (nawet 1A) byle by miał dużą rezystancję cewki. Następnie dołóż przed chwilą wyrzucony przekaźnik tak, aby ten mały sterował tym dużym a ten duży dopiero żarówkami.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie za rady, czytam poleconą lekturę i może cos z tego będzie. Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.