Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie odpala

Featured Replies

Napisano

Witam mam dość duży problem z moim diselkiem. Mianowicie chodzi o odpalanie jeśli samochód postoi przez noc albo z 6-7 godzin nie che odpalić albo kręci i nie odpala albo po prostu rozrusznik tak jakby nie wbijał i słychać tylko świst tak jakby tylko się kręcił albo też od razu coś go wyłanczało. Jak już raz zapali to potem normalnie zapala za każdym razem. U mechanika powiedzieli że to elektromagnes w rozruszniku i został wymieniony dostał też nowy akumulator. W ostatnim czasie wymieniane były też wszystkie paski i filtry ale to chyba nie ma żadnego wpływu. Ma ktoś może jakieś propozycje bo nie chce jechać znów do mechanika i wydawać kasy na części które i tak tego nie naprawia.

Napisano

Może sie nakładaja 2 rzeczy ?

Świece grzeją ? Spróbuj 2-3 razy podgrzać świece po dłuższym postoju, zobacz jak wtedy będzie zapalał.

Może tulejki w rozruszniku też do wymiany ?

Napisano
  • Autor

> Może sie nakładaja 2 rzeczy ?

> Świece grzeją ? Spróbuj 2-3 razy podgrzać świece po dłuższym postoju,

> zobacz jak wtedy będzie zapalał.

> Może tulejki w rozruszniku też do wymiany ?

rozrusznik przeszedł gruntowną regeneracje szczotki tulejki elektromagnes robiła to firma zajmująca się tym i ponoć najlepsza w mieście , po parokrotnym podgrzaniu ani raz nie zakręcił przeprowadziłem 5 prób za każdym razem tak jakby coś rozrusznik wyłanczało

Napisano

Jeśli rozrusznik jest zregenerowany, to może jest źle podłączony ?

Nie ma gdzieś luzu na przewodach ?

Akumulator nowy i nie wysiada ? Alternator dobrze ładuje ?

Napisano
  • Autor

> Jeśli rozrusznik jest zregenerowany, to może jest źle podłączony ?

> Nie ma gdzieś luzu na przewodach ?

> Akumulator nowy i nie wysiada ? Alternator dobrze ładuje ?

no właśnie to wszystko jest trochę dziwne alternator ładuje dobrze bo akumulator nie siada przypuszczam że coś jest z grzaniem świec bo jak już z rana odpali to potem zapala normalnie astanawiam się czy istnieje taka możliwość że świece się nie grzeją i zalewa się może poszedł jakiś przekaźnik albo jak jest zalany to wybija rozrusznik

Napisano

Jeżeli rozrusznik kręci a auto nie odpala to przeważnie są to 2 rzeczy:

1. Zapowietrzony układ paliwowy (miałem tak w swoim 1.9D po wymianie filtra paliwa - uszczelka przepuszczała powietrze i nie odpalał po dłuższym postoju ale jak odpalił to później zapalał za każdym razem)

2. Spalona 1 lub więcej świec żarowych (jeżeli masz łatwy dostęp do świec można je szybko sprawdzić bez wykręcania - odpinasz górny przewód ze świec i kawałkiem przewodu z + akumulatora dotykasz po kolei do każdej ze świecy, jeżeli nie zaiskrzy to jest spalona)

Napisano

Nie wiem jak tam w Punto, ale w 1.6D VW jest jeszcze automat sterujący świecami, które mogą działać, a automat sie skończył. Takiemu świece grzeje sie na krótko, czyli napięcie z aku prosto na świece. (częsciej jednak najpierw padają świece)

Nadal jednak wydaję mi się dziwne połączenie, że raz kręci a nie zapala, a czsem zakręcić nie chce skoro rozrusznik był robiony.

Napisano
  • Autor

okazało się że powodem były świece jedną z nich coś trafiło dzięki za pomoc

Napisano

Cieszę się, że mogłem pomóc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.