Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EPC durny komunikat

Featured Replies

Napisano

Czy spotkał sie ktoś z takim durnym komunikatem w trakcie instalacji? Na kompie w pracy mi sie instaluje bez problemu a w domu nie chce. Myślałem, że to może zapora winXP lub fire-wall ale wszystko wyłączyłem a problem występuje dalej.

280615311-bladepc.jpg

w logu mam

Baseline_part_R1_20060131;Baseline_part_R2_20060131

[02-Apr-08 23:13:23] ERROR, Fda.dbCreateRWentries() failure, Error:

transbase.tbx.TBException: TB Java Server error <11060>: TransBase Multiplexer error report:

request for database GMG_rw has timed out after 30 seconds

at transbase.tbx.TBException.getTBServerException(TBException.java:78)

at transbase.tbx.java.TBXJavaConnection.receive(TBXJavaConnection.java:357)

at transbase.tbx.java.requests.TBReqRunContext.<init>(TBReqRunContext.java:50)

at transbase.tbx.java.TBXJavaConnection.<init>(TBXJavaConnection.java:186)

at transbase.tbx.java.TBXJavaObjectFactory.getConnection(TBXJavaObjectFactory.java:61)

at transbase.jdbc.Connection.<init>(Connection.java:162)

at transbase.jdbc.Driver.connect(Driver.java:97)

at transbase.jdbc.Driver.connect(Driver.java:72)

at java.sql.DriverManager.getConnection(Unknown Source)

at java.sql.DriverManager.getConnection(Unknown Source)

at com.proquest.install.Fda.dbCreateRWentries(Fda.java:3880)

at com.proquest.install.Fda.dbOps(Fda.java:3038)

at com.proquest.install.Fda.processFDA(Fda.java:1598)

at com.proquest.install.Installer.main(Installer.java:128)

[02-Apr-08 23:13:23] --- FDA File Transfer End ---

[02-Apr-08 23:13:23] ERROR, Gmg.onBeforeCleanup(), failed to enable the tomcat-transbase connection pooling mechanism, Response: HTTP/1.1 404 Object Not Found

[02-Apr-08 23:13:23] >>> Aborting the installation due to one or more error(s) <<<

[02-Apr-08 23:14:56]

post-36196-14352492400671_thumb.jpg

Napisano

Twoim problemem jest

> [02-Apr-08 23:13:23] ERROR, Fda.dbCreateRWentries() failure, Error:

> transbase.tbx.TBException: TB Java Server error : TransBase

> Multiplexer error report:

> request for database GMG_rw has timed out after 30 seconds

> at

> transbase.tbx.TBException.getTBServerException(TBException.java:78)

Tu jest cos na ten temat

http://thepiratebay.org/tor/3525216/Opel_EPC_3.01_March_2006_Multilanguage_2_CDs

Napisano

> widzę że error natomiast nie wiem jaka jest tego przyczyna

> nic tam nie ma, ktoś tylko zgłasza taki sam objaw ale bez odzewu

TBException zazwyczaj jest wyrzucany przy braku mozliwosci polaczenia z baza danych... Nie wiem nie korzystalem z transbase ani nie mialem nigdy stycznosci z epc grinser006.gif wiec nie wiem co tam sie instaluje i jak to dziala icon_rolleyes.gif

JRE masz odpowiednie ? moze przejdz na 1.4 (znam przypadki aplikacji niekompatybilnych z wyzszymi wersjami sick.gif) albo na to z maszyny na ktorej sie uruchomilo,

Napisano
  • Autor

> TBException zazwyczaj jest wyrzucany przy braku mozliwosci polaczenia

> z baza danych... Nie wiem nie korzystalem z transbase ani nie

> mialem nigdy stycznosci z epc wiec nie wiem co tam sie

> instaluje i jak to dziala

> JRE masz odpowiednie ? moze przejdz na 1.4 (znam przypadki aplikacji

> niekompatybilnych z wyzszymi wersjami ) albo na to z maszyny na

> ktorej sie uruchomilo,

Też zaczłąłem kombinować w tym kierunku. Wywaliłem właśnie całą javę i spróbuje jeszcze raz zainstalować. Jak się nie uda to spróbuje jeszcze na laptoku z W98.

Napisano
  • Autor

Gówno dupa i kamieni kupa angryfire.gif Wymiękam. Na lapku też nie poszło bo tam w98. Poddaję się bo już padam z nóg.

Napisano

> Gówno dupa i kamieni kupa Wymiękam. Na lapku też nie poszło bo tam

> w98. Poddaję się bo już padam z nóg.

Witam!

Instalujesz z nagranych plytek czy z pliku obrazu??

Mi to wyglada na bledy odczytu z plyty, przejrzalem swoj log i tam ma byc tylko w sumie Copied file(s).

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Instalujesz z nagranych plytek czy z pliku obrazu??

z obrazu deamonem

> Mi to wyglada na bledy odczytu z plyty, przejrzalem swoj log i tam ma

> byc tylko w sumie Copied file(s).

Myślałem że może iso uszkodzone ale na innym kompie nie ma problemu. Ewidentnie jest to specyfika mojego komputera tylko nie wiem co. Wszędzie indziej działa.

Napisano

Chwile spojrzalem w google odnosnie transbase'a i oto moje wnioski:

1) moze to byc problem braku badz cos nie tak z JNDI

Bo wydaje mi sie ze nastepuje wyszukanie zrodla danych na podstawie jego logicznej nazwy (moze pomoze zainstalowanie J2EE )

2 mozliwosc

Quote:

To ensure that each application can find the Transbase JDBC driver, one possibility

is to copy the JAR files delivered with this documentation (tbjdbc.jar,

tbjdbcx.jar) into the lib/ext subdirectory of your JRE (Java runtime environment)

directory. After this procedure the JAR file is automatically found without

the necessity of adding the filename to your CLASSPATH environment variable.

Finding the JAR files in the lib/ext directory causes them to be treated as installed

extensions to the Java base classes already installed on your computer.

If you dont want to install the JAR archives as extensions, you can specify the

class path containing the archive locations with the ”-classpath” option of the

Java command line tools

Źródło:http://www.transaction.de/downloads/?dldid=64

czyli sprobowac przezucic pliki jar transbase'a do jre

Tak mi teraz przyszlo do glowy sprawdz co masz w CLASSPATH'u tzn. wskazanie na JRE

Hmmm moze cos pomoze wink.gif

czolem

Oberon

Napisano
  • Autor

Dzieki za pomoc. Jutro bede próbował. Dziś idę się zresetować boozing.gif

Napisano
  • Autor

beksa.gif

Instalacja J2EE nie pomaga.

Rozwiązanie 2 przerzucenia plików nie działa.

Natomist mam chyba dziwo w CLASSPATH

mam tam takie coś

.;E:\Program Files\Java\jre1.5.0_11\lib\ext\QTJava.zip

nie wiem co to ta kropka i średnik ale u mnie nie ma katalogu E:\Program Files\Java\jre1.5.0_11

Zmieniłem więc na E:\Program Files\Java\j2re1.4.2_03\lib\ext bo javę 1.4.2 mam zainstalowaną ale nadal problem jest ten sam. confused.gif Nie jestem w tych tematach biegły więc nie wiem czy dobrze robię.

Napisano
  • Autor

A jak u ciebie jest ustawiony CLASSPATH ?

Napisano

> A jak u ciebie jest ustawiony CLASSPATH ?

hmmm w claspathu nie bedzie sciezki do JRE powinno byc w tym oknie co classpath wpis do JAVA_HOME:

moj wpis jest taki:

280628640-java.png

przy czym ta sciezka jest miejscem w ktorym znajduje sie moja JRE 893goodvibes.gif

post-58851-14352492452397_thumb.png

Napisano
  • Autor

> hmmm w claspathu nie bedzie sciezki do JRE powinno byc w tym oknie co

> classpath wpis do JAVA_HOME:

> moj wpis jest taki:

> przy czym ta sciezka jest miejscem w ktorym znajduje sie moja JRE

nie mam czegoś takiego confused.gif

dopisać na piechotę?

Napisano

> nie mam czegoś takiego

> dopisać na piechotę?

tak

a co wyswietli ci:

start->uruchom->wpisz cmd -> wpisz java -version

jak cos to uderzaj na gg bo chyba nie ma co tu pisac na forum grinser006.gif

Napisano

Kolego mam juz na dwoch lapkach te EPC zainstalowane i takiej sciezki nie ma tam, gdzie pokazujesz na zrzucie??

Po zainstalowaniu EPC na tym laptopie, majac nowsza wersje Javy znowu zainstalowala sie ta 1.4.2_03 i mi dziala wszystko.

post-54341-14352492459004_thumb.jpg

Napisano

> w logu mam

> Baseline_part_R1_20060131;Baseline_part_R2_20060131

> [02-Apr-08 23:13:23] ERROR, Fda.dbCreateRWentries() failure, Error:

Instalujesz soft jako admin kompa? Mi to wygląda na brak dostępu do bazy, której po prostu nie ma albo, o ile jest, nie można w niej dokonać wpisu - wywala się bo plik/katalog nie ma praw rw. Reszta komunikatów z błędami w listingu wygląda na konsekwencje powyższego.

Napisano

> Kolego mam juz na dwoch lapkach te EPC zainstalowane i takiej sciezki

> nie ma tam, gdzie pokazujesz na zrzucie??

Bo to java sunowa nie dodaje ale wpisujac ja wymuszasz na systemie korzystanie ze wskazanej VM,,, pare programow min. Tomcat (ktory znajduje sie w pakiecie EPC) korzysta z tej zmiennej wiec dobrze jest jednak miec ja ustawiona

> Po zainstalowaniu EPC na tym laptopie, majac nowsza wersje Javy znowu

> zainstalowala sie ta 1.4.2_03 i mi dziala wszystko.

ale prawdopodobnie uruchamia EPC ta nowsza java a tamta 1.4 jest po prostu pomijana

Po rozmowach na gg doszlismy do tego ze byc moze TIS i EPC razem ze soba sie gryza gdyz odpalaja sie 2 bazy [jesli ktos ma oba i sie nie gryza piszcie]

albo trzeba odlaczyc kabel sieciowy grinser006.gifTu jest troche na ten temat

Jutro kolega wszim ma walczyc dalej zgodnie ze wskazowkami ...zobaczymy z jakim efektem

EDIT: dodam ze ani Tis'a ani EPC na oczy nie widzialem i bazuje na tym co doczytalem na googlach i z rozmowy/printscreenow kolegi wszim smile.gif

czolem

Oberon

Napisano

> Bo to java sunowa nie dodaje ale wpisujac ja wymuszasz na systemie

> korzystanie ze wskazanej VM,,, pare programow min. Tomcat (ktory

> znajduje sie w pakiecie EPC) korzysta z tej zmiennej wiec dobrze

> jest jednak miec ja ustawiona

> ale prawdopodobnie uruchamia EPC ta nowsza java a tamta 1.4 jest po

> prostu pomijana

> Po rozmowach na gg doszlismy do tego ze byc moze TIS i EPC razem ze

> soba sie gryza gdyz odpalaja sie 2 bazy

> albo trzeba odlaczyc kabel sieciowy Tu jest troche na ten temat

> Jutro kolega wszim ma walczyc dalej zgodnie ze wskazowkami

> ...zobaczymy z jakim efektem

> EDIT: dodam ze ani Tis'a ani EPC na oczy nie widzialem i bazuje na

> tym co doczytalem na googlach i z rozmowy/printscreenow kolegi

> wszim

> czolem

> Oberon

A czemu mi sie nie gryza grinser006.gif

Mam na drugim auto-lapku 2 EPC (stare i nowe) oraz TIS i tez dziala.

Nowe EPC 3 uzywa Tomcat a TIS Apache.

Napisano

> A czemu mi sie nie gryza

> Mam na drugim auto-lapku 2 EPC (stare i nowe) oraz TIS i tez dziala.

> Nowe EPC 3 uzywa Tomcat a TIS Apache.

No ok dobrze wiedziec zobacz edycje mojego postu grinser006.gif

Quote:

[jesli ktos ma oba i sie nie gryza piszcie]

Kombinowalismy jak mozna a przez gg to niewiele sie da 270751858-jezyk.gif blad jest nietypowy wiec i nietypowo trzeba probowac grinser006.gif ...zobaczymy jak poskutkuje instalacja bez sieci tak jak radza w tym linku kolega wszim juz spi wiec dopiero jutro sie dowiemy 893goodvibes.gif

czolem

Oberon

Napisano

> ale prawdopodobnie uruchamia EPC ta nowsza java a tamta 1.4 jest pomijana

Jeszcze tu sie poprawie zeby sie nikt nie czepil 893goodvibes.gif... no chyba ze na sztywno EPC wykorzystuje jave ktora instaluje np. w pliku mozna to przetestowac wykonujac np. plik.bat z wpisami:

java -version

c:\bea\jdk142_11\jre\bin\java.exe -version

oto rezultat:

280629569-java.png

post-58851-14352492491385_thumb.png

Napisano
  • Autor

Dzięki oberonowi za cierpliowść i pomoc on_line. Dzieki również JerremuG1. Problem jest wyjątkowo upierdliwy i niestety nie udało mi się do końca go rozwiązać. Wczoraj odinstalowałem TISa , lecz nie pomogło a więc to nie jego wina. Dziś rano zrobiłem tak jak radzą na tym forum corsy z linka oberona. Odłączyłem sieć, wywaliłem antywirusa, fire-walla, wyłączyłem zaporę systemu. niestety nie pomogło. Na koniec instalacji znowu ten sam znienawidzony komunikata angryfire.gif. Ponowiłem próbę lecz tym razem dodatkowo skilowałem wszystkie procesy jakie mi się wydawały niepotrzebne do życia systemu. No i efekt pierwszy jest - program zakończył poprawnie instalację. Ale to nie koniec. Nietety przy próbie uruchomienia go ładuje się okno IE które otwiera w nieskończoność witrynę. Walczę dalej. Nie poddam się bokser.gif

edit:

Po uruchomieniu systemu pracuje mi proces tbmux32.exe. Gdy go skiluję i spróbuję odpalic EPC to uruchamia sie coś dalej .. tzn odpala się juz http://localhost:1067/Epc3/launcher.html który poprzednio wisiał otwiera się białe okno i stoi ..... Na sam koniec wyświetla w nim na belce Apache Tomcat 4.1.21 error report. Poniżej jest HTTP ststus 500- i

...

org.springframework.beans.factory.BeanCreationException: Error creating bean with name 'gmeModelUtilsBusiness' defined in resource [/WEB-INF/apps/epcs/gme.xml] of ServletContext: Can't resolve reference to bean 'globalDao' while setting property 'globalDao'; nested exception is org.springframework.beans.factory.BeanCreationException: Error creating bean with name 'globalDao' defined in resource [/WEB-INF/apps/epcs/gme.xml] of ServletContext: Can't resolve reference to bean 'dataSource' while setting property 'dataSource'; nested exception is org.springframework.beans.factory.BeanCreationException: Error creating bean with name 'dataSource' defined in resource [/WEB-INF/apps/epcs/gme_data.xml] of ServletContext: Initialization of bean failed; nested exception is org.springframework.jdbc.CannotGetJdbcConnectionException: Could not get JDBC connection; nested exception is org.apache.commons.dbcp.SQLNestedException: Cannot create PoolableConnectionFactory (TB Java Client error <30209>: IO exception on socket: Connection refused: connect)

org.springframework.beans.factory.BeanCreationException: Error creating bean with name 'globalDao' defined in resource [/WEB-INF/apps/epcs/gme.xml] of ServletContext: Can't resolve reference to bean 'dataSource' while setting property 'dataSource'; nested exception is org.springframework.beans.factory.BeanCreationException: Error creating bean with name 'dataSource' defined in resource [/WEB-INF/apps/epcs/gme_data.xml] of ServletContext: Initialization of bean failed; nested exception is org.springframework.jdbc.CannotGetJdbcConnectionException: Could not get JDBC connection; nested exception is org.apache.commons.dbcp.SQLNestedException: Cannot create PoolableConnectionFactory (TB Java Client error <30209>: IO exception on socket: Connection refused: connect)

org.springframework.beans.factory.BeanCreationException: Error creating bean with name 'dataSource' defined in resource [/WEB-INF/apps/epcs/gme_data.xml] of ServletContext: Initialization of bean failed; nested exception is org.springframework.jdbc.CannotGetJdbcConnectionException: Could not get JDBC connection; nested exception is org.apache.commons.dbcp.SQLNestedException: Cannot create PoolableConnectionFactory (TB Java Client error <30209>: IO exception on socket: Connection refused: connect)

org.springframework.jdbc.CannotGetJdbcConnectionException: Could not get JDBC connection; nested exception is org.apache.commons.dbcp.SQLNestedException: Cannot create PoolableConnectionFactory (TB Java Client error <30209>: IO exception on socket: Connection refused: connect)

org.apache.commons.dbcp.SQLNestedException: Cannot create PoolableConnectionFactory (TB Java Client error <30209>: IO exception on socket: Connection refused: connect)

Napisano

Łączysz się z już tomcatem, ale ten nie może prawidłowo pracować, bo wymaga tbmuksa do pracy na bazach, które zawierają błąd. Myśle, że prościej będzie zreinstalować javę, usuwając przy okazji zewnętrznie resztki wpisów w rejestrze, które jej dotyczą. Jeśli to nie pomoże, to prościej już chyba bedzie drastycznie zreistalować winde.

Napisano

> Łączysz się z już tomcatem, ale ten nie może prawidłowo pracować, bo

> wymaga tbmuksa do pracy na bazach, które zawierają błąd.

Predzej komponent osadzony na tomcacie nie moze utworzyc obiektu DAO ktory umozliwia prace na bazie (czyli serwis tbmux32.exe) a to moaze byc spowodowane problemem z dostepem do bazy ktory moze byc powodowany np. brakiem odpalonego tbmux32.exe albo znowu cos blokuje dostep icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Łączysz się z już tomcatem, ale ten nie może prawidłowo pracować, bo

> wymaga tbmuksa do pracy na bazach, które zawierają błąd. Myśle,

> że prościej będzie zreinstalować javę, usuwając przy okazji

> zewnętrznie resztki wpisów w rejestrze, które jej dotyczą. Jeśli

reinstalowałem już, ale nic nie usuwałem z rejestrów, nie wiem co konkretnie usuwać

> to nie pomoże, to prościej już chyba bedzie drastycznie

> zreistalować winde.

Nie tak to już sobie dam siana za dużo roboty z instalowaniem wysztkiego co mam od początku.

Napisano
  • Autor

Odinstalowałem Javę 1.6 i 1.4 . Oditstalowałem EPC. Teraz próbuję instalować ponownie EPC . Tym razem przy instalacji javy z EPC mam takie cuś faint.gif

280632507-Schowek01.jpg

Co ciekawe java tak jakby się zainstalowała w systemie. Jest folder, działają jakieś aplety w internecie które przetestowałem.

post-36196-14352492502289_thumb.jpg

Napisano

Proponuje takie rozwiązanie:

1. Odinstalować wszystko co wiąże się z EPC

2. Odinstalować wszystkie komponenty Javy

3. Przepuscić rejestr przez oprogramowanie typu RegCleaner Registry Mechanic, Registry First Aid czy co tam jeszcze znajdziesz

4. Reboot windy

5. Świeża instalka Javy

6. Świeża instalka EPC

Jeśli to nie odniesie skutku to reinstalacja windy - mam tu na mysli odświeżenie systemu. Jest taka opcja na płycie instalacyjnej, która weryfikuje system i odbudowuje ewentualne utracone komponenty. Byc może została wczesniej usunięta jakaś usługa, która jest strategiczna dla EPC. Po reinstalalcji (czy jak tam inaczej to się nazywa) wróca niektóre defaultowe opcje windowsa i o ile dobrze pamietam trzeba bedzie na nowo skonfigurowac sieć. Jeżeli nikt nie podsunie lepszego rozwiązania myśle, że bedziesz musiał to zrobić jesli jesteś wystarczająco zdeterminowany do posiadania EPC na tym sprzecie.

Swoją drogą, szkoda, że nie napisali EPC na linuksa - gwarantowana szybkość, stabilność i bezkompromisowość. Prawdopodobnie dlatego nikt nie pokusił się zrobienia serwisu online typu VAGCAT (Volkswagen i pochodne).

Napisano
  • Autor

> Proponuje takie rozwiązanie:

> 1. Odinstalować wszystko co wiąże się z EPC

> 2. Odinstalować wszystkie komponenty Javy

> 3. Przepuscić rejestr przez oprogramowanie typu RegCleaner Registry

> Mechanic, Registry First Aid czy co tam jeszcze znajdziesz

> 4. Reboot windy

> 5. Świeża instalka Javy

> 6. Świeża instalka EPC

I chyba pójdę tą drogą razem z Dornem i Sabą wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.