Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2 pytania: szarpnięcia po zm. biegu i stuki w kole-ruszanie

Featured Replies

Napisano

Witam Szanowne Grono smile.gif

Znów odzywam się z prośbą o poradę, pomoc.

W zasadzie opiszę dwie sprawy.

Pierwsza z nich, to szarpnięcia po zmianie biegów.

jako, że lubię jak biegi zmieniają się gładko, zaczęło drażnić mnie szarpnięcie przy ich zmianie. Zaobserwowałem, że sam moment puszczenia sprzęgła odbywa się gładko, a szarpnięcie czasem 2, a czasem 3 szarpnięcia następują w chwili kiedy po puszczeniu tegoż sprzęgła wciskam pedał gazu, nawet jak auto jedzie już hamując silnikiem... pierwszy dotyk gazu = szarpnięcie, później wciskanie i przyspieszanie odbywa się gładko. Chyba, że znów całkiem puszczę pedał gazu... Gaz wciskam normalnie, ale żeby nie szarpnęło, muszę na początku wciskać szczególnie delikatnie. Dodam, że jakieś 10 tys km temu miałem wymienione całe sprzęgło na LUKa, no i objaw ten pojawia się na LPG i raczej na pewno na Pb. Nie ma różnicy między rozgrzanym a zimnym silnikiem. Silnik 1.6 8v SZR

Druga sprawa, o której już wcześniej pisałem, to stukanie w lewym przednim kole przy ruszaniu, teraz się nasiliło.

Efekt taki, jakby coś wpadało w rezonans. Zaobserwowałem, że przy skręconych kołach i ostrym ruszaniu efekt nie występuje lub występuje delikatnie, więc raczej nie ma związku, najczęściej przy ruszaniu na wprost, lub delikatnym skręcie w lewo przy ruszaniu. No i to chyba też ważne, tylko na 1. biegu, najczęściej jak już jadę powoli lub toczę się i chcę dalej jechać na 1. puszczam sprzęgło i wtedy słyszę te metaliczne stuki jakby coś się od siebie obijało...

Aha i jeszcze kilka razy usłyszałem to, jak przegoniłem auto, tak około 90 km/h na 3 biegu, wtedy też, ale tak delikatnie bardzo delikatnie kilka razy stuknęło...

Aha, a przy ostrym ruszaniu, z tzw. piskiem nie słychać tego. Najczęściej jak ruszam w miarę delikatnie, normalnie i auto czasem zadrży, czasem żeby nie stukało, daję dużo gazu i sprzęgło się trochę poślizgnie, auto gładko ruszy bez stuków...

Wiem, że trochę chaotyczne te opisy, ale może ktoś z Was będzie miał jakiś pomysł...?

Napisano

1. Sprawdź czy ten efekt występuje jeśli autko porusza się pod górkę (nie musi być stroma).

2. Czy przegub jest dobrze przykręcony do piasty (nakrętka w środku piasty)?

Czy nie ma luzów kątowych na przegubach?

Czy tuleje wahacza są w dobrym stanie?

Czy stukanie występowało przed wymianą sprzęgła?

Napisano
  • Autor

> 1. Sprawdź czy ten efekt występuje jeśli autko porusza się pod górkę

> (nie musi być stroma).

Bez różnicy, czyli efekt występuje. A masz jakieś podejrzenia? Może to być coś z przepustnicą? To dzieje się dokładnie w tym momencie, w którym się ona otwiera pewnie...

> 2. Czy przegub jest dobrze przykręcony do piasty (nakrętka w środku

> piasty)?

> Czy nie ma luzów kątowych na przegubach?

> Czy tuleje wahacza są w dobrym stanie?

> Czy stukanie występowało przed wymianą sprzęgła?

Zaczęło stukać jakiś miesiąc po wymianie sprzęgła, możliwe, że coś z tego co było wyciągane przy wymianie sprzęgła (na pewno były półosie) nie było dobrze dokręcone i się poluzowało, tylko co... może jutro będę miał okazję podjechać do mechanika na 10 minut, to na szybko coś sprawdzi.

Napisano

Bardziej bym się skłaniał ku luzowi w przeniesieniu napędu.

Napisano
  • Autor

> Bardziej bym się skłaniał ku luzowi w przeniesieniu napędu.

A wiesz może jak to można sprawdzić? Np. podnosząc auto?

EDIT: Przeczytałem jeszcze aktualny wątek o szarpaniu przy hamowaniu silnikiem i w nim był link do innego posta z podobnymi objawami i wygląda na to, że faktycznie może być to związane z przeniesieniem napędu. Czy może mieć to jakikolwiek związek z łożyskiem sprzęgła? Co prawda sprzęgło mam pawie nowe, ale łożysko nie pasowało i mechanik wstawił mi jakieś inne, ale nie nie mam co do niego pewności. Druga sprawa, to może być to mechanizm różnicowy... jak to sprawdzić? Gdzie on się w ogóle znajduje? w skrzyni? Ile może kosztować naprawa?

Może obiawy z pkt 1 i pkt 2 mają tą samą przyczynę... Stuki słyszęwyraźnie z lewej strony, z okolic koła.

Napisano

Może być luz na wielowypuście przegubu (przy piaście, lub w skrzyni) i stąd stukanie. Sam możesz tylko podnieść koło, wrzucić bieg i sprawdzić jak duży jest luz kątowy na kole i czy przy kręceniu kołem w obie strony coś nie stuka. Ktoś kiedyś opisywał, że miał na nowym sprzęgle luz na wielowypuście tarczy co objawiało się stukaniem przy zmianie biegów.

Napisano
  • Autor

> Może być luz na wielowypuście przegubu (przy piaście, lub w skrzyni)

> i stąd stukanie. Sam możesz tylko podnieść koło, wrzucić bieg i

> sprawdzić jak duży jest luz kątowy na kole i czy przy kręceniu

> kołem w obie strony coś nie stuka. Ktoś kiedyś opisywał, że miał

> na nowym sprzęgle luz na wielowypuście tarczy co objawiało się

> stukaniem przy zmianie biegów.

No więc tak, byłem wczoraj u mojego mechanika, niestety z pracy miałem 70 km do niego i spiesząc się przed końcem jego pracy zaliczyłem niemały mandat za prędkość i co gorsza za niezatrzymanie się do kontroli, bo po prostu ich nie widziałem :-( No ale mniejsza z tym. Pukanie przy ruszaniu wyeliminowane - winna była niedokręcona poduszka silnika, taka niedaleko zderzaka patrząc od spodu.

Problem szarpnięć przy pierwszym wciśnięciu gazu pozostał, luzów na kołach jakichś nienormalnych nie ma, więc nie wiem co to jest.

Przy okazji umówiłem się na większą naprawę tulei przednich wahaczy, poduszki amortyzatora przedniego i tulei mocowań tylnego wózka i może jeszcze oringa przy cewce zapłonowej, do tego czeka mnie jeszcze mała naprawa blacharska... trochę mnie ta Astra będzie kosztować na wiosnę smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.