Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej i płukanie silnika

Featured Replies

Napisano

W wątku o uszczelce pod głowicą podpiąłem się z pytaniem czym spowodowane jest robienie się białej mazi pod korkiem oleju. Z tego co tam wyczytałem może to być spowodowane tym że jeżdżę na krótkich odcinkach (a jeżdżę odcinki 5-10 km po mieście). Nie ma żadnych objawów walniętej uszczelki, tzn. płynu chłodzącego nie ubywa, nie kopci, w zbiorniczku z płynem nie ma śladów oleju, nie traci mocy itp. Jeden mechanik zasugerował że to może też być wina kiepskiego oleju.

Olej GM 10W40 kupiłem u TEGO sprzedawcy na allegro, polecanego w jakimś wątku na AK. Wymieniałem go we wrześniu 2007 a od tamtej pory zrobiłem ok 5 000 km.

Zastanawiam się co teraz zrobić. Spuścić ten olej, przepłukać silnik i zalać Lotosa ?(z tym olejem w Uno nie miałem żadnych problemów przez kilka lat)

Czym przepłukać silnik przed zalaniem świeżego oleju?

Czy jest może jakaś wersja oleju (gdzieś mi się obiło o oczy jakieś oleje "CITY") do jazdy takiej jak moja na krótkich odcinkach po mieście?

Napisano

to nie jest wina oleju...ja używam mobila1 5w40 czy jakoś tak i też taka maź potrafi się pojawić...w fieście używałem elfa 15w40 i też się pojawiało...oczywiście tylko jak jeździłem krótkie odcinki po właśnie 5-10km i w momencie kiedy była dość duża wilgotność powietrza...po dłuższej trasie albo przy wyższej temp. powietrza znikało...jeżeli nie ma problemu z silnikiem to ew. bym ten "majonez" czasami spod korka wyczyścił trochę coby nie przypchał wszystkich odm etc...

a no i są oleje typu city...np. lotos traffic...

a no i oleju raczej bym nie zlewał od razu...ew. jak nie jesteś pewien czy wszystko będzie ok to poobserwuj zachowanie samochodu i silnika...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.