Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno Punciaka...

Featured Replies

Napisano

Witam,

Oglądałem ostatnio fiata punto II (2003) i podejrzenie wzbudziła u mnie przednia szyba firmy Pilkington. Widziałem takie szyby na allegro, wiec istnieje ryzyko ze była już wymieniana.

Jakie szyby fabrycznie Fiat montował do w/w punciaków? Było na nich logo Fiata?

Napisano

> Witam,

> Oglądałem ostatnio fiata punto II (2003) i podejrzenie wzbudziła u

> mnie przednia szyba firmy Pilkington. Widziałem takie szyby na

> allegro, wiec istnieje ryzyko ze była już wymieniana.

> Jakie szyby fabrycznie Fiat montował do w/w punciaków? Było na nich

> logo Fiata?

Kolego wymiana przedniej szyby nie świadczy o tym że auto to złom. Sprawdź go po prostu dokładniej czy nie dachował ew. nie był bity w przód.

Napisano
  • Autor

> Kolego wymiana przedniej szyby nie świadczy o tym że auto to złom.

> Sprawdź go po prostu dokładniej czy nie dachował ew. nie był

> bity w przód.

Czy był bity to już ASO sprawdzi przed transakcją. Sprzedawca przyznał się do wymiany dwóch błotników, że raz jakiś rów zaliczył, a drugi raz jego panna otarła się o coś... no i zauważyłem tą szybę - jeżeli już była wymieniana to sprawa podejrzana.

Jeżeli mam już tyle wątpliwości to chyba wolę szukać innej sztuki niż komuś zawracać głowę ASO...

Napisano

>dokładnie, bo czy ewentualne rozbicie przedniej dyskawlifikue auto?? Jedynie co mozezesz podjść sprzedawce, czy przyzna sie do tego, czy powie o tym. A co zrobisz, jesli ujrzysz niefabryczne opony??? Bedą np z 17 tygodnia 2005r???? już nieprzesadzajmy uwazam, wazne aby wg mnie lakier nie miał solidnego fundamentu w postaci szpachli, silnikl nie lał, palił ile trzeba, i nawazniejsze aby TOBIE się podobał, urok moze przyćmić wszystko, nawet to ze pali 12-14 l/100km, tak mam np z Saabami

Napisano

> Czy był bity to już ASO sprawdzi przed transakcją. Sprzedawca

> przyznał się do wymiany dwóch błotników, że raz jakiś rów

> zaliczył, a drugi raz jego panna otarła się o coś... no i

> zauważyłem tą szybę - jeżeli już była wymieniana to sprawa

> podejrzana.

> Jeżeli mam już tyle wątpliwości to chyba wolę szukać innej sztuki niż

> komuś zawracać głowę ASO...

ja bym go już nie brał , a jest w czym wybierać ok.gif

Napisano

> Witam,

> logo Fiata?

w kwestii tylko przedniej szyby a nie tego konkretnego egzemplarza, zaufaj, zdarza się czasem, że odbije Ci kamień z jakiejś ciężarówki przed Tobą, uderzy niefortunnie, poleci nitka momentalnie i szyba do wymiany praktycznie no.gif.

Stan auta można sprawdzić na wiele innych bardziej miarodajnych sposobów, przednia szyba to nie zawsze wyznacznik dzwona no.gif

Napisano

> ja bym go już nie brał , a jest w czym wybierać

wydaje ci się tylko, że jest w czym wybierac... sam jeżdżę puntem. mój brat chciał też teraz kupić uzywkę. były tylko takie warunki - fl, nie bity, krajowy i z klimą, najlepiej ok. 20 tyś. zł. przez ładnych pare miesięcy nie znalazłem nic ciekawego w promieniu 150 km od łodzi. ostatecznie przeszedł do konkurencji. kupił xsarę z 2002 r., z komisu przysalonowego, udokum. przebieg 65 tysi, ze wszystkim z wyjątkiem skóry i skrzyni autom... za 19,5 tyś. zł. stan idealny. no nic. jak toautko zobaczyłe, to choć bardzo chciałem, zeby kupił punciaka - skapitulowałem. w tej cenie i z takim wyposażeniem, nie znalazłby takiego punto:) aha, xsara ma silnik 1.6 110 km

Napisano

Zgadzam sie z toba , ten sam problem miala moja zonka chciala kupic autko 2-3 letnie z podobnymi warunkami , szukalismy dosc dlugo , ile kilometrow zjezdzilem to juz szkoda mowic , wszystkie mialy byc piekne ladne i bezwypadkowe , a na miejscu okazywaly sie totalna porazka . No i jak sie skonczylo ? . Nowe z salon .Ona akurat szukala TOYOTY . Ale w przypadku innych marek jest podobnie , Ja dla siebie szukalem rok czasu i sytuacja identyczna wink.gif .

Napisano

Tak, było logo w dolnym prawym rogu. Ale szyba o niczym nie świadczy, ja na dniach będę miał trzecią, a wypadku nie miałem - po prostu pękła

Napisano

> Witam,

> logo Fiata?

moim zdaniem jesli nie kupujesz auta od sprawdzonego znajomoego, rodziny to naprawde jest ciężko kupic coś sensowengo. fakt, ludzie kupukją auta w komisach i jeżdzą, ale nie zapominajmy, że ludzie mają rózne wymagania wobec auta... u mnie wszystko musi grać na tip-top i myślę, ze jesli ktos się udziela na kąciku to znaczy, że ma podobne domoich wymagania - po prostu ponad normę interesuje się swoim autkiem. ale sa i tacy, którzy dopoki im koło nie odpadnie albo coś pod maską nie wybuchnie to nie widzą problemu - auto przeciez jedzie...

Handlarz, który sprzedaje w komisie ma jedną zasadę nadrzędną - kupić jak najtaniej, a sprzedać jak najdrożej - dlatego np. w jednym z komisów, w którym byłem po jednej stronie stoją za płotem auta ciągnięte z niemiec i okrutnie rozbite, choć rocznikowo całkiem młode, a po drugiej stronie juz te do sprzedaży zupełenie bezwypadkowe, zawsze jździł nimi dziadek do kościoła albo kobita do sklepu i takie tam pierdy... nie trzeba być filozofem, żeby wydumać, że auta tam stojace były naprawiane celem odsprzedaży po naprawie i faktycznie nie wiedziąłem w tym komisie ani jednego nie bitego auta. mysle ze wiele komisów tak właśnie robi.

nie wiem czy zauważyliście, ale jeśł auto nie ma widocznych uszkodzeń czy wgnieceń to nikt nie przyzna sie do tego, że jest pokolizyjne czy powypadkowo. ppowstaje pytanie: gdzie są te auta? przecież codziennie w całym kaju są setki kolizji i wypadków, a nie każde auta idzie do kasacji..

jak sie człowiek dopytuje ostro i twierdzi, że było bite auto - to handlarz z reguły mówi, że faktycznie no moze było, ale lekko w tył, czy tylne drzwi i takie tam czyli w elementy, któe nie mają wpływu na bezpieczeństwo czy prowadzenie.

po tym jak brat kupił xsarę w komisie przysalonowym polecam tego typu zakup. całe auto było przejrzane na wylot przez sewis przy zakupie przy mnie, podłączone do kompa, każda funkcja możliwa do prawdzenia za pomoca kompa została sprawdzona, sam widziałem na monitorze, że np. ma abs sprawny i 4 poduszki aktywne i tak dalej. brat dostał tez dwa tyg gwarancji jakby coś wyskoczyło, choc sprzedawcę używannych rzeczy obowiązują także przepisy o rękojmi za wady rzeczy o których kupujący nie był poinformowany w chwili zakupu:):):)

poza tym kupujac w takim komisie z tego powodu ma sie jeszcze jedn a pewnośc (wiem to bo zawodowo mam z tym styczność) - bardzo łatwo od takiego komisu dostać zwrot kasy za auto albo uzyskac obnizenie ceny, jeśli coś jest nie tak jak zapewniał nas sprzedawca. diler nie pozwoli sobie na szarpanie sie z klientem o auto za 20 tysi. za duzo ma do stracenia. zła fama idze w naród... poza tym oni naprde biora w komis tylko sprawdzone auta, oserwisowane i o udokumnetowanej przeszłosci. brat dostał wraz z autem plik faktur na wszystko co było robione w aucie i tak np. mozna sprawdzić, ze xsara miałą wymienią klamkę od drzwi kierowcy, bo jest na to faktura, na której wpisany jest także przebieg przy którym to robiono - wszystko to poprostu budzi zaufanie do sprzedawcy, choćby dlatego, że ja sam takze jestem dość pedantyczny i zbieram nawet tego typu faktury, zeby je komus przy sprzedaży okazać:)

ufff.... sie kurna napisałem, ale mam nadzieje, że moje uwagi komus będą pomocne.

Napisano

>fakt,

> ludzie kupukją auta w komisach i jeżdzą, ale nie zapominajmy, że

> ludzie mają rózne wymagania wobec auta... u mnie wszystko musi

> grać na tip-top i myślę, ze jesli ktos się udziela na kąciku to

> znaczy, że ma podobne domoich wymagania - po prostu ponad normę

> interesuje się swoim autkiem. ale sa i tacy, którzy dopoki im

> koło nie odpadnie albo coś pod maską nie wybuchnie to nie widzą

> problemu - auto przeciez jedzie...

Cala Twoja wypowiedz jest bardzo sensowna i faktycznie powinna sluzyc za wskazowke dla mniej obeznanych ok.gif

Czasto problemem jednak sa emocje, ktore towarzysza wyborowi samochodu - jak juz pojechales daleko to wstyd sie przed soba przyznac, ze zostalo sie zrobionym w konia i chcac-nie chcac latwiej przymyka sie oko na rzekomo "drobne" usterki.

Prowda wychodzi dopiero po pewnym czasie, gdy emocje juz opadna... niestety...

Napisano

to ze szybka nieoryginalna nie musi od razu oznaczac, ze auto bylo bite wink.gif

w puntkach szybki czolowe lubia pekac sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.