Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytań początkującego

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Od kilkunastu dni jestem posiadaczem Fiata Uno 899. Podczas dotychczasowej eksploatacji napotkałem kilka problemów, a, jako że jestem laikiem w temacie motoryzacji, sam nie poradzę sobiez rozwiązaniem smile.gif Wymienię może te najważniejsze:

1. Wskaźnik paliwa - kiedy wskażnik paliwa dojdzie do ok. 3 kresek nad zero, po przejechaniu ok. kilometra silnik zaczyna wariowac - raz zwieksza obroty, raz zmniejsza, przy ruszaniu mocno szarpie, tak jakby sie dlawil. Palaca sie rezerwe widzialem raz, jak przechylilem troche auto na zakrecie.

Czy macie jakis pomysl, dlaczego auto zachowuje sie jakby konczylo sie paliwo, mimo, ze wskaznik pokazuje jeszcze "dwie kreski" ? Jaka pojemnosc ma bak w Uno 899 ???

2. Mam jakies problemy z elektryka. Kiedy mam wlaczone swiatla, nie dziala ogrzewanie tylnej szyby oraz tylna wycieraczka w "trybie ciaglym". Przy wylaczonych swiatlach wycieraczka smiga i ogrzewanie rowniez. Gdzie szukac przyczyny?

Te dwie sprawy nurtuja mnie najbardziej, a szczegolnie pierwsza smile.gif Licze, ze otrzymam jakies konstruktywne odpowiedzi/podpowiedzi, poniewaz chcialbym poznac to auto (moje pierwsze z reszta) i jak najmniej korzystac z pomocy mechanikow.

Pozdrawiam

Greg z Pruszkowa

Napisano

> Witam serdecznie.

> Od kilkunastu dni jestem posiadaczem Fiata Uno 899. Podczas

> dotychczasowej eksploatacji napotkałem kilka problemów, a, jako

> że jestem laikiem w temacie motoryzacji, sam nie poradzę sobiez

> rozwiązaniem Wymienię może te najważniejsze:

> 1. Wskaźnik paliwa - kiedy wskażnik paliwa dojdzie do ok. 3 kresek

> nad zero, po przejechaniu ok. kilometra silnik zaczyna wariowac

> - raz zwieksza obroty, raz zmniejsza, przy ruszaniu mocno

> szarpie, tak jakby sie dlawil. Palaca sie rezerwe widzialem raz,

> jak przechylilem troche auto na zakrecie.

> Czy macie jakis pomysl, dlaczego auto zachowuje sie jakby konczylo

> sie paliwo, mimo, ze wskaznik pokazuje jeszcze "dwie kreski" ?

moze masz wskazowke przestawiona poprostu? bak jak w kazdym uno ma chyba z tego co pamietam 40l

> Jaka pojemnosc ma bak w Uno 899 ???

> 2. Mam jakies problemy z elektryka. Kiedy mam wlaczone swiatla, nie

> dziala ogrzewanie tylnej szyby oraz tylna wycieraczka w "trybie

> ciaglym". Przy wylaczonych swiatlach wycieraczka smiga i

> ogrzewanie rowniez. Gdzie szukac przyczyny?

> Te dwie sprawy nurtuja mnie najbardziej, a szczegolnie pierwsza

> Licze, ze otrzymam jakies konstruktywne odpowiedzi/podpowiedzi,

> poniewaz chcialbym poznac to auto (moje pierwsze z reszta) i jak

> najmniej korzystac z pomocy mechanikow.

> Pozdrawiam

> Greg z Pruszkowa

Napisano

> moze masz wskazowke przestawiona poprostu? bak jak w kazdym uno ma

> chyba z tego co pamietam 40l

ale jakby miał wskazówkę przestawioną to by się rezerwa paliła, no chyba żeby nie działała... ale skoro się raz zaświeciła to się znaczy że działa

Napisano

Mogłeś przynajmniej 1.0 kupić wpysk.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

pisze że bak ma 38 L

tylna wycieraczka ma tylko jeden tryb pracy, przyciskasz i śmiga. Tyle że jak spryskasz szybę to chwilkę wycieraczka pracuje

możliwe że ten panelik z przyciskami coś zawodzi

Napisano

> 1. Wskaźnik paliwa - kiedy wskażnik paliwa dojdzie do ok. 3 kresek

> nad zero, po przejechaniu ok. kilometra silnik zaczyna wariowac

> - raz zwieksza obroty, raz zmniejsza, przy ruszaniu mocno

> szarpie, tak jakby sie dlawil. Palaca sie rezerwe widzialem raz,

> jak przechylilem troche auto na zakrecie.

> Czy macie jakis pomysl, dlaczego auto zachowuje sie jakby konczylo

> sie paliwo, mimo, ze wskaznik pokazuje jeszcze "dwie kreski" ?

> Jaka pojemnosc ma bak w Uno 899 ???

ja mam to samo, tyle że mi się potrafi świecić "księgowy" jak np zaleje 10 litrów, a we wszelkich źródłach jest napisane że rezerwa ma max 7 litrów. Dlatego jeżdżę na kilometry, założyłem sobie że spala mi 7l / 100km i tego sie trzymam smile.gif (i poki co nie zgasł ani raz wink.gif a mam 1.4 fajer 270751858-jezyk.gif) wystarczy co tankowanie kasować licznik 270751858-jezyk.gif

co do rozwiązania to słyszałem opinię że pływak w baku może cos nawalać i wtedy wskazówka swoje a poziom paliwa swoje. Tylko pytanie jest jak się dogrzebać do pływaka zeby.GIF

Napisano

[ciach]

Jako złośliwa menda muszę coś napisać zlosnik.gif

> sobie że spala mi 7l / 100km i tego sie trzymam (i poki co nie

> zgasł ani raz a mam 1.4 fajer ) wystarczy co tankowanie

> kasować licznik

> co do rozwiązania to słyszałem opinię że pływak w baku może cos

> nawalać i wtedy wskazówka swoje a poziom paliwa swoje. Tylko

> pytanie jest jak się dogrzebać do pływaka

Bardzo prosto zlosnik.gif - podnosisz tylne siedzenie - odkręcasz ileś śrubek i ...tadam zlosnik.gif

Przy wyżej wymienionej czynności proponuje powstrzymać się od palenia palacz.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mogłeś przynajmniej 1.0 kupić

> pisze że bak ma 38 L

> tylna wycieraczka ma tylko jeden tryb pracy, przyciskasz i śmiga.

> Tyle że jak spryskasz szybę to chwilkę wycieraczka pracuje

> możliwe że ten panelik z przyciskami coś zawodzi

38L.... to oznacza, ze w baku mam co najmniej 8L kiedy zaczynaja się wariacje silnika? Interesujace, interesujace wink.gif

Co do tylnej wycieraczki, to oczywiscie, ze ma jeden tryb pracy. Zle sformulowalem zdanie. Chodzi mi o to, ze jednorazowe uzycie ze spryskiwaczem dziala, natomiast tryb ciagly (wlaczany przyciskiem na przednim panelu) nie dziala. I tak sie dzieje przy WLACZONYCH SWIATLACH. Po wylaczeniu swiatel wszystko dziala bez problemu.

W najblizszym czasie robie wycieczke pod kanape odkrecic pare srubek i zajzec bestii do gardla... Ten wskaznik paliwa jest mocno irytujacy.

Jeszcze co do tego "dławienia sie"... Jak w Uni wyglada sprawa pompy paliwowej? Czy jest ona w jakis sposob polaczona ze wspomnianym przez Was plywakiem?

Pozdr

Napisano

> 2. Mam jakies problemy z elektryka. Kiedy mam wlaczone swiatla, nie

> dziala ogrzewanie tylnej szyby oraz tylna wycieraczka w "trybie

> ciaglym".

Ja miałem tak, że wycieraczka wogole nie śmigałą, a jak chciałem ją włączyć to się zapalała kontrolka orzewanej szyby.

Wyjąłem sprawdziłem i jeszcze raz powkładałem bezpieczniki i przeczyściłem styki na tylnej klapie - szmatką porządnie wyczyściłem i psiknąłem sprayem lepszym od WD-40, bo zawierającym miedź która przewodzi prąd smile.gif

Po tej szybkiej operacji wszystko powróciło do normy i więcej mi się to nie zdarzyło smile.gif

Napisano

> 38L.... to oznacza, ze w baku mam co najmniej 8L kiedy zaczynaja się

> wariacje silnika?

1.Wskaźnik poziomu paliwa jest mocno niedokładny, szczególnie przyt niskim poziomie; dlatego nieraz "rezerwa" może być faktycznie różna od rzeczywistości. Może w nowym nawet i wskazuje około 8 l, ale w starszym wszystko się zużywa, w tym szczególnie we wskaźniku ścieżka oporowa i jej styk, może być też różnie z pływakiem. Dlatego lepiej nie czekać na rezerwę paliwa, a wcześniej zbierać kaskę na nowe tankowanie. Szarpanie oznaczałoby, że albo brak paliwa, albo pompa ma kłopot z zasysaniem paliwa. Czasem może też być zasyfiony ssak pompki- po wyjęciu zespołu pompa-pływak ze zbiornika jest konieczne oczyszczenie i mycie.

2. Jeszcze ważniejszy powód, aby jeździć z przynajmniej połową baku paliwa, a nigdy dłużej na rezerwie - to możliwość spalenia lub przegrzania i szybkiej wymiany pompy benzynowej (zanurzonej w benzynie i chłodzonej właśnie benzyną). A że pompka kosztuje sporo, dochodzi robota lub warsztat, to jest to istotny powód.

Powodzenia.

Napisano

> A że pompka kosztuje

> sporo, dochodzi robota lub warsztat, to jest to istotny powód.

> Powodzenia.

Pompka kosztuje 80 zł, to chyba nie jest mąjtek, a wymienić samemu tez ją mozna bez problemu.

Napisano

Co do poziomu paliwa to Ci koledzy podpowiedzieli, a co do elektryki to miałem podobny problem i:

Otwórz maskę, zerknij na akumulator. Od klemy (+) po lewej stronie idą grube przewody w dół i po ok. 40-50cm są na nich złączki.

Dobierz się do nich, rozepnij, oczyść (WD40) złóż...

Napisano
  • Autor

Witam.

Nadspodziewanie duzo odpowiedzi. Jestem mile zaskoczony zeby.GIF Weekend sie zbliza, wiec bedzie czas przetestowac Wasze wskazowki. God bless this forum. Amen

Napisano

> Witam.

> Nadspodziewanie duzo odpowiedzi. Jestem mile zaskoczony Weekend sie

> zbliza, wiec bedzie czas przetestowac Wasze wskazowki. God bless

> this forum. Amen

Tu (FU) zawsze dostaniesz odpowiedź, szybko, często na temat tongue.gif

Napisano

> 38L.... to oznacza, ze w baku mam co najmniej 8L kiedy zaczynaja się

> wariacje silnika? Interesujace, interesujace

nie wiem nie siedziałem w Twoim baku 270751858-jezyk.gif ale pisze że bak ma pojemność 38L wink.gif

Napisano

> nie wiem nie siedziałem w Twoim baku ale pisze że bak ma pojemność

> 38L

hmm.gif czy aby napewno ???? biglaugh.gif

Napisano

> czy aby napewno ????

tak pisało grinser006.gif

w moim pisze ze jest 50 L i przez to wskazówka szybko opada devil.gif

Napisano

> tak pisało

> w moim pisze ze jest 50 L i przez to wskazówka szybko opada

Chyba nie przez to biglaugh.gif

Napisano

odnośnie paliwa z tego co się oriencę to to dławienie może powodować syfek w baku, kontrolka powinna zaświecić się przy 2 (słownie dwóch) kreskach, jeśli się dławi przy końcu zawartości baku a kontrolka się jeszcze nie zaświeciła to może oznaczać syfek, gdyż syfek podnosi poziom. sprawdź bak w jakim jest stanie ( bo jeśli autko dość długo stało może zbiornik skorodował i tego syfu może być ogrom)

źródło własne doświadczenia

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie.

Problemem dlawienia przy koncowce paliwa byla kompletnie "zasyfiona" pompa paliwowa. Po wymianie wszystko pieknie dziala.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.