Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

osłona gumowa przegubu...

Featured Replies

Napisano

można to kupić bez przegubu?? Jaki to rząd wielkości?(lizak, piwo, czteropak czy kista??) Czy koniecznie mam szukać do Uno, czy od jakieś innego fiata podejdzie??

Zdejmując dzisiaj zacisk zauważyłem, że jest strasznie usyfiony ze smaru i znalazłem w tej gumie dziure...

Napisano

Kupisz samą osłonę, ale jak znam zycie to będzie problem z rozmiarem - bo jest kilka rodzajów osłon - koszt około 25 pln - może być taniej

Napisano
  • Autor

> Kupisz samą osłonę, ale jak znam zycie to będzie problem z rozmiarem

> - bo jest kilka rodzajów osłon - koszt około 25 pln - może być

> taniej

no dzięki ok.gif

Napisano

> Kupisz samą osłonę, ale jak znam zycie to będzie problem z rozmiarem

> - bo jest kilka rodzajów osłon - koszt około 25 pln - może być

> taniej

Za 49 zł na alledrogo kupiłem cały przegub z osłoną opaskami i smarem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Za 49 zł na alledrogo kupiłem cały przegub z osłoną opaskami i smarem

no też widziałem, ale przegub mi nie potrzebny, ten jeszcze dobrze chodzi, tylko w miare szybko tą osłonę muszę wymienić,żeby mi smaru nie wypłukało...na razie zakleiłem klejem do poł. elastycznych, ale to tylko prowizorka...

Napisano

> no też widziałem, ale przegub mi nie potrzebny, ten jeszcze dobrze

> chodzi, tylko w miare szybko tą osłonę muszę wymienić,żeby mi

> smaru nie wypłukało...na razie zakleiłem klejem do poł.

> elastycznych, ale to tylko prowizorka...

Może coś takiego?

http://moto.allegro.pl/item344625646_oslona_przegub_fiat_cinquecento_seicento_oryg_a55.html

Ja przeguby mam kupione, ale jeżdżą w bagażniku zeby.GIF Jakoś nie mogę się zabrać za wymianę, a te świetnie dają sobie radę waytogo.gif

Jakbym miał w domu to porównałbym tą osłonę gumową i średnice wejścia na półoś, bo może pasuje, a cena przystępna 20.GIF

To co ja kupiłem:

http://moto.allegro.pl/item338772442_przegub_fiat_uno.html

Ta osłona z tego zestawu i tamta za 9 zł według mnie jest identyczna. Napisz może jeszcze do typa z tamtej aukcji, czy podpasi.

Napisano

Jak kupowałem przegub do swojego to powiedziano mi, że do 1,4 są inne przeguby niż do 1,1 Sajbek, zatem raczej nie podejdą. Gumy same można też bez problemu kupić (u mnie jest sklep z częściami głównie do Fiatów, więc nie problem;)). Co do wcześniejszego postu ze smarem-kupiłem przegub kompletny ze smarem (niby nasmarowany) ti mechanik się tylko roześmiał-tego jest o wiele za mało i porządnie napchał od "siebie' wink.gif

ps. bierz się jak najszybciej za gumkę, bo skoro twierdzisz, że przegub jeszcze dobry, to niech pochodzi-zaoszczędzisz, ale ja osobiście profilaktycznie kupiłbym nowy od razu-przy wymianie gumy i tak musisz zdjąć przegub i tak

Napisano

W sklepach są jeszcze osłony uniwersalne,pasują do wszystkich samochodów,ale chcą za nie 55zł.

Napisano

bierz się jak najszybciej za gumkę, bo skoro twierdzisz, że

> przegub jeszcze dobry, to niech pochodzi-zaoszczędzisz, ale ja

> osobiście profilaktycznie kupiłbym nowy od razu-przy wymianie

> gumy i tak musisz zdjąć przegub i tak

Ja tak kupiłem przegub, bo myślałem, że uszkodzony....

Okazało się , że to łożysko hałasowało. Osłona przegubu była uszkodzona, ale została wymieniona na nową. Przegub wyczyszczony i jeździ jak na razie. Żadnych luzów nie było.... tzn. może niewielkie, ale nie kwalifikowały go do wymiany. Przegub nowy został, a osłony z kompletu trafiły do auta... Niedługo trzeba będzie dosypać tam trochę smaru, bo chyba za mało dałem frown.gif

Napisano
  • Autor

Jakiego smaru tam najlepiej napchać??jakiś towot, czy cuś??on dosyć gęsty jest, więc chyba się nada...

Napisano

> Jakiego smaru tam najlepiej napchać??jakiś towot, czy cuś??on dosyć

> gęsty jest, więc chyba się nada...

W żadnym wypadku nono.gifnono.gif

Przy kupnie nowej gumowej osłony w komplecie otrzymujesz również specjalny smar do przegubów.

Bodajże jest to smar grafitowy lub grafitowany

Napisano

> W żadnym wypadku

> Przy kupnie nowej gumowej osłony w komplecie otrzymujesz również

> specjalny smar do przegubów.

> Bodajże jest to smar grafitowy lub grafitowany

http://www.autkoplus.com/product/id/39313,smar-do-przegubow-motor-life-6

Napisano
  • Autor

> W żadnym wypadku

> Przy kupnie nowej gumowej osłony w komplecie otrzymujesz również

> specjalny smar do przegubów.

> Bodajże jest to smar grafitowy lub grafitowany

może ktoś potwierdzić, że jest to smar z klasy grafitowych??bo mam taki i nie bede specjalnie kupował...

Napisano

> może ktoś potwierdzić, że jest to smar z klasy grafitowych??bo mam

> taki i nie bede specjalnie kupował...

Do przegubów daje się smar litowy.No ale mechanikiem nie jestem i mogę się mylić,w każdym razie w książkach jest napisane,że litowy.

Napisano

> Jak kupowałem przegub do swojego to powiedziano mi, że do 1,4 są inne

> przeguby niż do 1,1 Sajbek, zatem raczej nie podejdą.

Nie pisz bzdur i nie przekazuj durnych opinii.Przeguby w Uno są takie same we wszystkich wersjach silnikowych,jedynie tylko UT 1,3 i 1,4 ma inne.A tak dla informacji,to przeguby takie same są w:Zastava1100,Fiat 127,Yugo Florida,Dacia Nova.Ta ostatnia ze względu na zastosowanie całego zawieszenia z Fiata Uno.

Napisano

> Do przegubów daje się smar litowy.No ale mechanikiem nie jestem i

> mogę się mylić,w każdym razie w książkach jest napisane,że

> litowy.

smar molibdenowy:)

Napisano

Ma mieć wysoką temperaturę topnienia.Chyba 160 stopni Celsjusza conajmniej.Zwykły smar ma 130 i mniej.

Napisano

> Nie pisz bzdur i nie przekazuj durnych opinii.Przeguby w Uno są takie

> same we wszystkich wersjach silnikowych,jedynie tylko UT 1,3 i

> 1,4 ma inne.A tak dla informacji,to przeguby takie same są

> w:Zastava1100,Fiat 127,Yugo Florida,Dacia Nova.Ta ostatnia ze

> względu na zastosowanie całego zawieszenia z Fiata Uno.

Aleś sie rozrzucił jak żyd po pustym sklepie, zapomniałeś dodać, że w dieslach 1,4 i 1,7 były jeszcze inne i pewnie są jeszcze modele z jeszcze innymi. Czytaj dokładnie co napisałem-"powiedziano mi jak kupowałem", nie mam czasu na pytanie w sklepie do jakich jeszcze modeli podejdzie dana część, po prostu przychodzę i mówię rocznik, pojemność, ewentualnie model silnika, możliwe, że chodziło gościowi w sklepie o 1,4T... aż dziw, że jeszcze ze swoją arcywiedzą nie siadłeś na ludzi co się prześcigają w opiniach jaki smar zastosować

ps. co do zastosowania zawiasu z uniaka w dacii to nie rozumiem co ma piernik do wiatraka: w unach zarówno zwykłych jak i turbo, a także dieslach są takie same zawieszenia (różnica w sprężynach i amorach) a przeguby są różne... zawsze mi się wydawało, że przegub zależy od półosi, skrzyni biegów czy nawet mocy danego modelu, ale mogę się mylić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.