Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno 1.0 45, słaby silnik, gubienie iskry, zapłon.

Featured Replies

Napisano

Witam, od dłuższego czasu walczę z moim Uniaczkiem i z dnia na dzień tracę całkowicie zapał. Od momentu nabycia (pół roku temu) mam ciągłe problemy z zapłonem. Objawia się to spadkiem mocy silnika zarówno na Pb95 jak i na LPG (autko ma instalację). Ostatnio podpiąłem lampę stroboskopową żeby sprawdzić zapłon i dziwna sprawa - co kilka cykli nie ma iskry, lampa co kilka regularnych mignięć przestaje świecić na moment. Zauważalny jest tez wtedy chwilowy inny odgłos pracy silniki (na moment pada jeden garczek ? ). Od początku podejrzewałem, że może byc przestawiony paser rozrządu o jeden ząbek. Miesiąc temu przepaliła sie uszczelka pod głowicą przy drugim cylindrze. Miałem okazję ją wymieniać i stwierdzić przy okazji, że zarówno przedtem jak i teraz pasek rozrządu jest ustawiony OK. Dokładnie według ksiązki serwisowej. W aucie wymieniłem już 2 razy świece zapłonowe, próbowałem też założyć stare przewody zapłonowe (mam ze 3 komplety), zmieniłem aparat zapłonowy wraz z modułem i UFO. Została mi chyba tylko cewka zapłonowa. Podczas jazdy wyczuwa się wyraźnie, że silnik jest dużo słabszy i tak jakby chodził co kilka sekund tylko na 3 cylindry. Przyspieszanie praktycznie zerowe, w dodatku martwi mnie nierówna praca silnika. Odstawiłem autko do garażu, bo boje się zajechać silnik, ale nie mam pojęcia od czego zacząć. W czwartek po pomiarach z lampą ustawiłem kąt wyprzedzenia zapłonu na około 7 stopni (wcześniej było ponad 15 - poza skalą). Po zmniejszeniu kąta auto ledwo zipie. W dodatku przejechałem nim 500m i najpierw padł jeden cylinder, potem drugi i na końcu zgasł. Już nie zapalił. Scholowałem auto do domu, przestawiłem aparat zapłonowy w skrajne położenie (maksymalny kąt) - auto zapaliło po 30 sekundach prób i pedale gazu wciśniętym w podłogę. Najpierw zapaliły 3 cylindry, potem dopiero 4. Proszę o porady, bo zaczynam wątpić czy cokolwiek jestem jeszcze w stanie sam zrobić. W jaki sposób sprawdzić cewkę zapłonową ?

Napisano

Jak masz wtrysk to może spróbuj mu zrobić jako standard reset kompa. hmm.gif

A cewke sprawdzić to dużo pisania i dużo roboty. biglaugh.gif

Najlepiej by podmienić. palacz.gif

Napisano
  • Autor

Autko jest na gaźniku, nie mam cewki na podmianę. Tu jest własnie ból. Nie wiem nawet jak sprawdzić uzwojenie pierwotne i wtórne czy ma dobrą rezystancję. Znalazłem na innym forum posty użytkownika, który miał podobny problem jak ja - z tym, że u niego widoczny był w ciemności przeskok iskry na cewce lub przewodach. Ja nie robiłem takich testów. Ostatecznie po wszystkim okazało się, że winne były zawory na 2 cylindrze (brak kompresji) - dziwny przypadek, myślałem, że to nie ma wiele wspólnego z układem zapłonowym. Nie chce podawać linka do zewnętrznego forum, bo nie wiem czy można. Staram się szukać info przez google, bo szukajka mi nie działa. Z ciekawości spytam jaki jest koszt wymiany zaworów ? Czy warto robić to tylko przy jednym cylindrze czy od razu wszystkie ? Co obejmuje taka naprawa ? Pytam z ciekawości, bo ja dalej przyczyny bedę szukał w obwodzie WN. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

Napisano

Co do zaworów to nie wiem bo nie robiłem tego. hmm.gif

A cewke-rezystancje mierzy sie tak

-pierwotne- styk 2 i 3 od 0,666 oma do 0,814

-wtórne-styk 4 {patrząc od lewej} i masa od 2970 do 3630 oma.

Cewka Magneti Marelli BAE 506 D.

Napisano
  • Autor

Podwijam kiecę i lecę, miernik w łapkę i mierzymy. Po cichu liczę, że to tylko cewka. Koszt nieduży i roboty z wymianą mało. Jak będę już coś wiedział to napiszę. Dzieki p31.

Napisano

Nie ma za co, 20.GIF, tylko jak wrócisz na forum to nie zapomnij sie przywitać z wszystkimi w wątku na samej górze. biglaugh.gif

Napisano

> na około 7 stopni (wcześniej było ponad 15 - poza skalą). Po

> zmniejszeniu kąta auto ledwo zipie. W dodatku przejechałem nim

> 500m i najpierw padł jeden cylinder, potem drugi i na końcu

> zgasł. Już nie zapalił. Scholowałem auto do domu, przestawiłem

> aparat zapłonowy w skrajne położenie (maksymalny kąt) - auto

> zapaliło po 30 sekundach prób i pedale gazu wciśniętym w

> podłogę. Najpierw zapaliły 3 cylindry, potem dopiero 4. Proszę o

> porady, bo zaczynam wątpić czy cokolwiek jestem jeszcze w stanie

> sam zrobić. W jaki sposób sprawdzić cewkę zapłonową ?

Miałem dokładnie to samo i walczyłem parę miesięcy trochę po omacku. A okazało się w końcu, że uszkodzona (ale nie walnięta do końca) była cewka. Samochód niby gadał ale cewka siała po całym układzie elektrycznym samochodu. Wariował obrotomierz, potem zaczął szarpać silnik, doszły problemy z zapalaniem. W międzyczasie wymieniłem ufo, kopułkę, palec, przewody, świece prawie nówki. Kupiłem nawet nową starą cewkę od Drupiego ale podmiana też nic nie pomogła. Okazało się że już przerzuty były. Kulawa cewka najpierw zjarała mi taki jeden przełączniczek, potem uszkodziła moduł zapłonowy. Jak wstawiłem nową starą na podmianę całość już wariowała pomimo dobrej cewki więc założyłem z powrotem tą starą nieświadomy że była zepsuta. Cewka wykończyła mi na amen moduł (miał raptem kilka miesięcy) tak, że samochód po prostu w Wielki Piątek nie zapalił. Po szukaniu igły w stogu siana (przecież wszystko teoretycznie było sprawdzone i dobre) postanowiłem wymienić moduł raz jeszcze. Samochód zapalił od dotknięcia biglaugh.gif Jadąc do lakiernika żeby się umówić na robotę (w międzyczasie jak uniak stał martwy na parkingu to wjechała w niego jedna miła pani biglaugh.gif) silnik się nagrzał i... oszalał. Żeby było śmieszniej chwilę wcześniej rozmawiałem z Glacą na minispocie i się cieszyłem że się naprawiło rotfl.gif Myślałem, że coś zrobię z nim a potem ze sobą. Okazało się, że mając już wszystko dobre odezwała się znów trącona cewka. Założyłem nową starą i jest w końcu malina. Zapłon też miałem na krawędzi przesunięty maksymalnie w kierunku ruchu wskazówek zegara. Po zmianie cewki jest przesunięty o jakieś 5-6 mm (nie wiem ile to w stopniach zmieniło) i jeździ ok.

Napisano
  • Autor

Z całym szacunkiem dla swojej skromnej osoby smile.gif , ale albo ja jestem idiotą albo mój miernik produkcji chińskiej za 10 zł posiada wadę fabryczną zeby.GIF . Uzwojenie pierwotne 1,1 oma, wtórne nic. nie mieści się w skali do 200k smile.gif Dodatkowo jak sprawdzałem zamknięcie obwodu na wszystkich pinach to mam ładny komunikat, o zwarciu - beeper piszczy. W przypadku pinów 2 i 3 ok, w końcu to tylko jeden Om, ale pozostałe ? Pin 1<-> Masa nic , pin 4<->masa nic. Żadnych wartości na żadnej skali. Mniejsza z tym, miernik mogę zapewne do kosza wyrzucić.

Napisano

> Z całym szacunkiem dla swojej skromnej osoby , ale albo ja jestem

> idiotą albo mój miernik produkcji chińskiej za 10 zł posiada

> wadę fabryczną . Uzwojenie pierwotne 1,1 oma, wtórne nic. nie

> mieści się w skali do 200k Dodatkowo jak sprawdzałem zamknięcie

> obwodu na wszystkich pinach to mam ładny komunikat, o zwarciu -

> beeper piszczy. W przypadku pinów 2 i 3 ok, w końcu to tylko

> jeden Om, ale pozostałe ? Pin 1 Masa nic , pin 4masa nic.

> Żadnych wartości na żadnej skali. Mniejsza z tym, miernik mogę

> zapewne do kosza wyrzucić.

cewka to kawałek zwiniętego drutu, czyli jak mierzysz przejście między początkiem i końcem to jeżeli uzwojenie nie jest przepalone, to musi być "zwarcie"

Napisano
  • Autor

> Zapłon też miałem na krawędzi przesunięty

> maksymalnie w kierunku ruchu wskazówek zegara. Po zmianie cewki

> jest przesunięty o jakieś 5-6 mm (nie wiem ile to w stopniach

> zmieniło) i jeździ ok.

Dziękuję za informację, postaram się wymienić cewkę i wtedy będę testował co i jak. Ja z kolei aparat mam wysunięty maksymalnie, ale w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (mam na myśli kręcenie aparatem). Patrząc od strony błotnika kierowcy skręciłem aparat całkiem w lewo - przeciwnie do wskazówek zegara. na minimalnym kącie nawet nie zapale smile.gif Tak więc pierwsza poszlaka - wymienić cewkę. I od tego chyba zacznę. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to również czekam na dalsze propozycje. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> cewka to kawałek zwiniętego drutu, czyli jak mierzysz przejście

> między początkiem i końcem to jeżeli uzwojenie nie jest

> przepalone, to musi być "zwarcie"

W pełni się zgadzam i beeper traktuję OK przynajmniej między pinami 2 i 3. (uzwojenie pierwotne). Natomiast brak jakiejkolwiek wartości między pinami 1,4 a masą ? z kolei na wszystkich pinach cewki mam zwarcie 1<->2 ; 1<->3 ; 1<->4. Rozumiem, że to może być normalne ?

Napisano

> Z całym szacunkiem dla swojej skromnej osoby , ale albo ja jestem

> idiotą albo mój miernik produkcji chińskiej za 10 zł posiada

> wadę fabryczną . Uzwojenie pierwotne 1,1 oma, wtórne nic. nie

> mieści się w skali do 200k Dodatkowo jak sprawdzałem zamknięcie

> obwodu na wszystkich pinach to mam ładny komunikat, o zwarciu -

> beeper piszczy. W przypadku pinów 2 i 3 ok, w końcu to tylko

> jeden Om, ale pozostałe ? Pin 1 Masa nic , pin 4masa nic.

> Żadnych wartości na żadnej skali. Mniejsza z tym, miernik mogę

> zapewne do kosza wyrzucić.

bo źle mierzyleś

trzeba zacząc od tego ze piny w cewce połaczone są parami - dwa lewe i dwa prawe

uzwojenie pierwotne spradza sie mierząc opór pomiedzy lewą i prawą stroną -

- i tu uwaga : zerzyj kable od miernika razem i zobacz ile pokazuje omomierz

i odejmij to od wyniku pomiaru uzwojenia pierwotnego

a uzwojenie wtórne mierzymy pomiedzy dowolnym pinem z kostki a wtykiem WN.

dodatkowo mozna zpradzic czy nie ma zwarcia ma mase mierząc opór pomiędzy pinami a masą cewki (omomierz powinien pokazywać nieskończoność)

to tyle co możemy posprawdzac miernikiem , ale nawet gdy wartości są OK nie znaczy że cewka jest dobra

(mogą być przebicia ujawniające sie dopiero przy pracy (jednak 30 tys V to nie to samo co 3 - 6 Vprzy pomiarach miernikiem).

pozdr

Napisano
  • Autor

> bo źle mierzyleś

> trzeba zacząc od tego ze piny w cewce połaczone są parami - dwa lewe

> i dwa prawe

> uzwojenie pierwotne spradza sie mierząc opór pomiedzy lewą i prawą

> stroną -

> - i tu uwaga : zerzyj kable od miernika razem i zobacz ile pokazuje

> omomierz

> i odejmij to od wyniku pomiaru uzwojenia pierwotnego

> a uzwojenie wtórne mierzymy pomiedzy dowolnym pinem z kostki a

> wtykiem WN.

> dodatkowo mozna zpradzic czy nie ma zwarcia ma mase mierząc opór

> pomiędzy pinami a masą cewki (omomierz powinien pokazywać

> nieskończoność)

> to tyle co możemy posprawdzac miernikiem , ale nawet gdy wartości są

> OK nie znaczy że cewka jest dobra

> (mogą być przebicia ujawniające sie dopiero przy pracy (jednak 30 tys

> V to nie to samo co 3 - 6 Vprzy pomiarach miernikiem).

> pozdr

Czyli poprzednio mierzyłem troszkę inaczej. Zdam się na opinie fachowca i skoro nawet przy poprawnych wynikach cewka może generować problemy podczas pracy to wymienię ją na nowy egzemplarz (względnie nowy stary egzemplarz). Zobaczę czy pojawi się jakakolwiek różnica w pracy silnika i czy zniknie zanikanie iskry przy zabawie lampą. O wynikach postaram się poinformować w przyszłym tygodniu jak tylko będę miał cewkę na podmiankę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.