Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytania szczegółowe-wymagana pomoc kogoś mocno obczajonego!

Featured Replies

Napisano

Mój poprzedni wątek w zasadzie zainteresował tylko jedną osobę, poza tym w zasadzie nic z niego nie wynikło, dlatego zakładam nowy bo mam parę pytań o szczegóły techniczne instalki LPG. Nie wiem czy są tu osoby które na prawdę znają się na tym od podstaw, od zasad budowy, działania sterownika itp, ale mam wrażenie że chyba nie ma tu takich buu.gif

Oczywiście proszę mnie od razu nie linczować bo to co napisałem nie umniejsza niczego wszystkim użytkownikom tego forum i bardzo zacne jest że chcemy sobie na wzajem pomagać, tyle że ja akurat mam takiego pecha że jak już potrzebuję pomocy to takiej skomplikowanej że nigdy nie ma kogoś aż tak wczajonego beksa.gif

Jest forum, to nie zaszkodzi zapytać, a więc:

Mój sterownik Tartarini TEC99 (II gen, na odwrocie na obudowie ma "wyryte" TEC97-99 hmm.gif) posiada tuż przy gnieździe diagnostycznym 3 switche (wszystkie są na off) oraz pokrętełko i diodę czerwoną hmm.gif).

Dobrze by było wiedzieć co to i na co to cfaniaczek.gif

Druga sprawa:

Analizowałem dzisiaj zachowanie się instalki, przypomnę problem:

Wolne obroty - ok. Lekkie dodanie gazu i obroty zaczynają falować. Wciskając pedał gazu głębiej falowanie mija i potem już do podłogi jest normalnie. Efekt jest taki, że jak się jedzie na jakimś biegu bez dotykania pedału gazu to jest ok, lekkie dodanie gazu powoduje szarpnięcie (obroty spadają), głębsze wciskanie gazu - znowu szarpnięcie i dalej już normalne przyspieszanie. Czasem (1, lub 2 biegu) gdy chcę jechać wolno np. przez miasto jest szarpanie ciągłe - falowanie obrotów... (powtórzę - efekt występuje tylko na gazie i tylko przy LEKKO wciśniętym pedale gazu).

Teraz moja analiza.

Zastąpiłem aktuator registrem (oczywiście problem znikł) i obserwowałem zachowanie aktuatora trzymając go w rękach.

Wolne obroty - zawór przymknięty, dodaję lekko gazu - lekko się zaczyna uchylać i nagle przepustnica dochodzi to tego niefortunnego miejsca i... zawór się zamyka!!!

Normalnie w tym momencie obroty by spadły do wolnych, ale jako że krokowiec jest zdemontowany to nie spadają... Dodaję gazu dalej i zawór się otwiera dalej i już potem zachowuje się normalnie.

Jak puszczam gaz to też reaguje normalnie, zamyka się.

Po odpięciu sondy lambda nic się nie zmienia.

Po odpięciu TPS - problem praktycznie przestaje występować, ale też zakres pracy krokowca drastycznie maleje...

W zasadzie pomyślałem że TPS wysyła w pewnym miejscu jakiś głupi sygnał.

Wyjąłem go i zacząłem sprawdzać miernikiem, niestety - w żadnym punkcie nie zaobserwowałem żadnych anomalii - opór rośnie płynnie wraz z obracaniem przepustnicy i zatrzymuje się przy zatrzymaniu...

Nie wiem na ile to miarodajny test niewiem.gif

Dobra, namachałem się jak głupi i ciekawe czy ktoś będzie miał na tyle wytrwałości żeby to przeczytać cfaniaczek.gif

Zanim pojadę do dobrego warsztatu, gdzie wymienią mi pół samochodu i skasują na x tys pln - poczekam na jakieś wskazówki cfaniaczek.gif

Napisano

Przy takim temacie to aż strach cokolwiek napisać. Ale zaryzykuję cfaniaczek.gif Nie sądzę aby to była wina TPS, ale spróbuj wstawić filtr TPS. Widziałem coś takiego na stronie eko-almy. Trzy albo cztery elementy więc spróbować nie zaszkodzi. Dobrze byłoby zobaczyć co dzieje się z napięciem z lambdy wtedy gdy obroty zaczynają falować i w chwili przyspieszania, jezeli nie w programie diagnostycznym to może jaimś testerem.

Napisano

ja mam podobny problem i tez mialem kiedys tec99 wymienili mi na elpigaz nicolaus... wracajac do problemu czy masz tak na pb?? ja mam tylko na lpg i ide w zupelnie inna strone nie bawie sie przy sterownikach tylko przy parowniku mysle ze tam jest tego przyczyna... ps tec 99 niewiedziec czemu spalil mi sie i ta impreza kosztowala mnie 500zl nie polecam tych steroenikow

Napisano

> Mój poprzedni wątek w zasadzie zainteresował tylko jedną osobę, poza

> tym w zasadzie nic z niego nie wynikło, dlatego zakładam nowy bo

> mam parę pytań o szczegóły techniczne instalki LPG. Nie wiem czy

> są tu osoby które na prawdę znają się na tym od podstaw, od

> zasad budowy, działania sterownika itp, ale mam wrażenie że

> chyba nie ma tu takich

Zjebka z rana jak śmietana swiety.gif

Natomiast wreszcie sensowna diagnostyka. Kolego masz załączony cut-off? Jakie sa ustawienia? Spróbuj wyłączyć tą opcję.

Napisano
  • Autor

> Przy takim temacie to aż strach cokolwiek napisać. Ale zaryzykuję

> Nie sądzę aby to była wina TPS, ale spróbuj wstawić filtr TPS.

> Widziałem coś takiego na stronie eko-almy. Trzy albo cztery

> elementy więc spróbować nie zaszkodzi. Dobrze byłoby zobaczyć co

> dzieje się z napięciem z lambdy wtedy gdy obroty zaczynają

> falować i w chwili przyspieszania, jezeli nie w programie

> diagnostycznym to może jaimś testerem.

Uff, w końcu są odpowiedzi - miodzio food.gif

Oczywiście spróbuję z filtrem, co mi szkodzi zlosnik.gif

Z sondą też waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> ja mam podobny problem i tez mialem kiedys tec99 wymienili mi na

> elpigaz nicolaus... wracajac do problemu czy masz tak na pb?? ja

> mam tylko na lpg i ide w zupelnie inna strone nie bawie sie przy

> sterownikach tylko przy parowniku mysle ze tam jest tego

> przyczyna... ps tec 99 niewiedziec czemu spalil mi sie i ta

> impreza kosztowala mnie 500zl nie polecam tych steroenikow

Na benzynie nie mam tego problemu. Silnik się zbiera od samiuśkiego dołu do odcięcia równo z pedałem gazu.

Co do membrany - możliwe, że parownik wymaga już regeneracji. Ostatnio robiłem ją 90kkm temu. Fabrycznie wytrzymał 120kkm i w zasadzie nic się nie działo - wymieniłem bo zalecane jest 60kkm rotfl.gif

Niestety, nie widzę związku z tą anomalią i parownikiem.

Jeśli mam wymontowany aktuator (zamiast niego register) i dodaję/ujmuję gazu to położenie tłoczka aktuatora może mieć coś wspólnego z parownikiem?

Tak czy owak wymienię membrany, bo i tak się należy.

Napisano
  • Autor

> Zjebka z rana jak śmietana

> Natomiast wreszcie sensowna diagnostyka. Kolego masz załączony

> cut-off? Jakie sa ustawienia? Spróbuj wyłączyć tą opcję.

Problem w tym że nijak nie mogę się połączyć z centralką wrrr.gif spędziłem ze 2 godziny na próbach i nic.

Dioda na interface się zapala, program wywala komunikat że nie ma możliwości połączenia....

A teraz refleksje z dzisiejszego długiego dnia.

Pojechałem w trasę z Lublina przez W-wę a potem w kierunku Piotrkowa... na registrze...

Jakież było moje zdumienie, kiedy gaz się skończył dużo wcześniej niż powinien - szybka kalkulacja - 11,3 l/100km yikes.gifyikes.gifyikes.gif (z 900-tki) sciana.gif

Śrubokręt w dłoń i wywaliłem register, wstawiając z powrotem aktuator. O dziwo! Przestało szarpać spineyes.gif

Reakcja silnika była jak na benzynie - idealne przyspieszanie silnika od pierwszych milimetrów wciskania gazu.... i tak do pierwszego zgaszenia i ponownego uruchomienia... potem już było jak wcześniej... durny efekt falowania/szarpania.... wrrr.gif

Ale co ciekawe - auto dużo lepiej się zbiera niż na registrze i znowu mi wyszło spalanie ok. 8 (ufff) co na moją jazdę jest super.

Dobra, napisałem co wiedziałem, teraz pytanie kto jest w stanie to zmierzyć/zbadać żeby nie zapłacić krocia za ... nic beksa.gif

Napisano

Może to być kwestia ustawień cut-off. Podejrzewam, że jest ustawiony za głęboko i może też działa do zbyt niskich obrotów. Żeby popchnąć temat dalej musisz się ze sterownikiem skomunikować. Szukaj więc teraz przyczyn dlaczego nie ma komunikacji: padnięty port komunikacji w sterowniku LPG, zły program serwisowy , niepoprawna procedura inicjacji komunikacji etc. Może podjedź do jakiegoś gazownika, może jemu uda się połączyć z programem.

Napisano
  • Autor

> Może to być kwestia ustawień cut-off. Podejrzewam, że jest ustawiony

> za głęboko i może też działa do zbyt niskich obrotów. Żeby

> popchnąć temat dalej musisz się ze sterownikiem skomunikować.

> Szukaj więc teraz przyczyn dlaczego nie ma komunikacji: padnięty

> port komunikacji w sterowniku LPG, zły program serwisowy ,

> niepoprawna procedura inicjacji komunikacji etc. Może podjedź do

> jakiegoś gazownika, może jemu uda się połączyć z programem.

Jak auto kupowałem to w ASO mieli problem z połączeniem się, gdyż byłem pierwszym przypadkiem tej instalacji spineyes.gif ale ściągnęli program i dali radę, szkoda że chłopina nie miał pojęcia jak to ustawić bo po jego zabiegach nie dało się przekroczyć 100km/h.

Sam sobie musiałem poustawiać metodą prób i błędów grinser006.gifgrinser006.gif ale tylko śrubkami w parowniku.

Może podjadę do nich i zerkniemy do centralki waytogo.gif

Napisano

Mam tester więc służę pomocą gdybyś potrzebował. Ale więcej dowiesz się z programu diagnostycznego. Interface robiłeś sam czy zakupiony? Ja swój robiłem sam i do stabilizatora napięcia nie dołożyłem kondensatorów filtrujących i rownież nie chciał łączyć się z centralką. Po dodaniu ich, problem znikł. Twojego sterownika nie znam. Natomiast mój Al 700 mam obcykany. Podejrzewam taką samą logikę sterowania u Ciebie więc moglibyśmy coś pokombinować, gdyby centralka zechciała się komunikować.

Napisano
  • Autor

> Mam tester więc służę pomocą gdybyś potrzebował. Ale więcej dowiesz

> się z programu diagnostycznego. Interface robiłeś sam czy

> zakupiony? Ja swój robiłem sam i do stabilizatora napięcia nie

> dołożyłem kondensatorów filtrujących i rownież nie chciał łączyć

> się z centralką. Po dodaniu ich, problem znikł. Twojego

> sterownika nie znam. Natomiast mój Al 700 mam obcykany.

> Podejrzewam taką samą logikę sterowania u Ciebie więc moglibyśmy

> coś pokombinować, gdyby centralka zechciała się komunikować.

Wow - byłoby super!

Interface był oryginalny bo to było na stacji obsługi gdzie zakładają instalki LPG, ale na Tartarini akurat zupełnie się nie znali. Sam się próbowałem bawić (dali mi sprzęt i poszli) ale nie dało rady.

Kto wie, może Twój się połączy - oprogramowanie mam waytogo.gif

Jutro będę w Lublinie - może się jakoś spotkamy? (na razie nie wiem jeszcze w jakich godzinach, ale się dostosuję).

Napisano

Jestem do południa w domu ( chyba że coś mi wypadnie) Na priv wyślę Ci numer telefonu).

Napisano
  • Autor

> Jestem do południa w domu ( chyba że coś mi wypadnie) Na priv wyślę

> Ci numer telefonu).

Marek - człowieku jesteś wielki bow.gifbow.gifbow.gif

Wyobraźcie sobie że kolega zajechał do mnie (40km) i przywiózł nawet komputer z interfejsem.

Ja byłem w powijakach i próbowałem poskładać jakiegoś blaszaka z trzech, ale już nie musiałem bo Marka działał, wykopałem tylko monitor i zaczęliśmy akcję.

Na początek test sprzetu na sofcie i instalce Marka a potem próby podłączenia do mojego.

Musieliśmy dorobić wtyczkę/przelotkę do Tartarini ale co to dla nas cool.gif

I tu szok - udało nam się trafić (a raczej dojść) podłączenie od razu dobrze 270635636-JUMP2.gif

Jakże mi się morda śmiała jak zobaczyłem soft który się od razu połączył z centralką...

No i zabraliśmy się za explorowanie masy ustawień, pominę je bo w zasadzie nurtowało nas tylko jedno.

Typ TPS.

Poza opcjami zupełnie odpadającymi są dwie możliwości wchodzące w grę:

1. TPS 0-5V liniowy

2. TPS 5-0V liniowy

Było ustawione na 1 a zmieniłem na 2 i.... bolączki znikły yikes.gifyikes.gif

Znikło falowanie, znikła dziura w reakcji na pedał gazu, silnik zaczął żwawo reagować na gaz jak rasowy ścigacz i w ogóle szok spineyes.gif

Teraz pytanie - jak powinno to być ustawione w uno 899i ???

Czy ja jeździłem prawie 5,5 roku na źle skonfigurowanej centralce? wrrr.gifwrrr.gifwrrr.gif

Marek.s wielkie dzięki za pomoc bow.gifbow.gifbow.gif

spotlpgjc7.jpg

Napisano

Łatwo to zdiagnozować. Mierzysz napięcie z TPS. Jak przy naciskaniu pedału napięcie rośnie to jest 0-5V a jak maleje to jest 5-0.

Napisano
  • Autor

> Łatwo to zdiagnozować. Mierzysz napięcie z TPS. Jak przy naciskaniu

> pedału napięcie rośnie to jest 0-5V a jak maleje to jest 5-0.

Łączę któryś (z 3-ch) przewodów poprzez miernik z masą i szukam tego właściwego podczas pracy silnika?

Napisano

Nie musi być uruchomiony silnik, natomiast zapłon powinien być włączony. W załączniku opis do sprawdzenia potencjometru, ale w 1.0. Najprawdopodobniej będzie taki sam rozkład pinów i u Ciebie. Numery wyprowadzeń są na potencjometrze.

PS

Temat potencjometru przepustnicy poruszany był na kąciku uno, tylko trzeba by dokopać się do niego w archiwum. Być może było również coś o dziewięćsetce.

post-23402-14352492885591_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

No i zonk, wracamy do punktu wyjścia...

Niestety TPS jest 0-5V więc musiałem go przestawić tak jak był, oczywiście falowanie powróciło wrrr.gif

Na TPS 5-0V działy się głupoty, STEP MOTOR był prawie non stop na maxa otwarty spineyes.gif zero jakiejkolwiek regulacji, dlatego tak szedł jak burza, ale to nie jest sposób sciana.gif

Właśnie wracam z garażu, dobrze że zostawiłeś mi ten sprzęt - może coś uda sie zdziałać.

Na razie odkryłem coś nowego!

Pośrednio (niestety) za to falowanie odpowiedzialny jest... CUT OFF yikes.gif

Po woli, po malutku dochodzę do "zasad działania" tej mojej anomalii.

Otóż cut off ustawiony był na 1500 obr. Nie wiem czemu, ale po przekroczeniu tych obrotów centralka nagle wykonywała CUT OFF i obroty spadały poniżej 1500, oczywiście wtedy cut off przestawał działać i rosły powyżej i tak w kółko spineyes.gif - falowanie.

Odkryłem też jeszcze coś.

Poziom TPS pokazywany jest w Voltach oraz w takiej graficznej 4-ro stopniowej skali (takie cztery prostokątne ramki).

Zauważyłem że falowanie występuje tylko wtedy, kiedy TPS jest w tej pierwszej ramce, gdy wskakuje na drugą - od razu falowanie znika. Na 3-cią i 4-tą nie wskakuje bo max osiąga 2.3V a ta skala jest do 5...

Chwilowo rozwiązałem to tak, że podniosłem próg CUT OFF do 3500 obr, czyli na to drugie pole TPS i tam już falowania nie ma, ale wiadomo - tak wysoki CUT OFF nie spełnia swojej roli.

Czy ktoś mi może wyjaśnić co to za pola/ramki/zakresy tego TPS i czemu w pierwszy mam falowanie a wyżej nie? beksa.gif

Napisano

Witam!

Wydaje mi sie, ze caly problem u Ciebie jest z TPS-em.

On powinnien plynnie pracowac od 0V do 5V (te 0V moze byc tak jak u Ciebie 0,4V).

Cut-off opiera sie na sygnalach z TPS-a a jesli ten jest uszkodzony (nie pracuje w pelnym zakresie) to wychodza jaja.

Najlepiej by bylo sprawdzic, przekladajac z innego auta czujnik TPS.

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Wydaje mi sie, ze caly problem u Ciebie jest z TPS-em.

> On powinnien plynnie pracowac od 0V do 5V (te 0V moze byc tak jak u

> Ciebie 0,4V).

> Cut-off opiera sie na sygnalach z TPS-a a jesli ten jest uszkodzony

> (nie pracuje w pelnym zakresie) to wychodza jaja.

> Najlepiej by bylo sprawdzic, przekladajac z innego auta czujnik TPS.

No i tak trzeba będzie zrobić.

Napisano

Najprostsze wyjście to wyłączyć cut off. A potem obserwować i powoli dochodzić do jakichś wniosków. Zrzuć screeny ze wszystkich okienek i wyślij mi na pocztę ewentualnie tu wklej. Może coś wymyślimy wspólnie.

Napisano
  • Autor

> Najprostsze wyjście to wyłączyć cut off. A potem obserwować i powoli

> dochodzić do jakichś wniosków. Zrzuć screeny ze wszystkich

> okienek i wyślij mi na pocztę ewentualnie tu wklej. Może coś

> wymyślimy wspólnie.

Wyłącznie cut'a oczywiście powoduje zanik falowania, ale to nie jest sposób, bo nie usuwa on przyczyny tylko skutek.

Przesuwając prób cut off też skutek znikł ale obawiam się że odbije się to na spalaniu, w końcu po to cut off został stworzony.

Ja chcę dojść do przyczyny, na razie będę starał się podmienić TPS na sprawny i zobaczymy hmm.gif

Napisano

Wpływ na spalanie moze być pomijalnie mały, Chociaż przy twoim stylu jazdy nie musi. Jeżeli dobrze pamiętam to krokowy miał bardzo szeroki zakres pracy (40-200). Zobacz wokół jakiej wartości oscyluje krokowy przy falowaniu obrotów i ewentualnie podnieś dolną granicę i zobacz co się stanie. Bo maże być tak, że mieszanka na jałowych jest uboga, krokowy otwiera się i wzbogaca ją a obroty rosną powyżej ustawionej dla cut off wartości i centralka przymyka krokowca. A bezwładność regulacji jest na tyle duża (albo mała), że nie jest w stanie ich ustabilizować . Możesz spróbować podnosić obroty odciecia , ale małymi kroczkami. Zobaczymy przy jakiej wartości obroty ustabilizują się. Może masz wysokie obroty biegu jałowego (niewiele mniejsze od cut off i dlatego układ wzbudza się)

Napisano
  • Autor

> Wpływ na spalanie moze być pomijalnie mały, Chociaż przy twoim stylu

> jazdy nie musi. Jeżeli dobrze pamiętam to krokowy miał bardzo

> szeroki zakres pracy (40-200). Zobacz wokół jakiej wartości

> oscyluje krokowy przy falowaniu obrotów i ewentualnie podnieś

> dolną granicę i zobacz co się stanie. Bo maże być tak, że

> mieszanka na jałowych jest uboga, krokowy otwiera się i wzbogaca

> ją a obroty rosną powyżej ustawionej dla cut off wartości i

> centralka przymyka krokowca. A bezwładność regulacji jest na

> tyle duża (albo mała), że nie jest w stanie ich ustabilizować .

> Możesz spróbować podnosić obroty odciecia , ale małymi

> kroczkami. Zobaczymy przy jakiej wartości obroty ustabilizują

> się. Może masz wysokie obroty biegu jałowego (niewiele mniejsze

> od cut off i dlatego układ wzbudza się)

Jak na razie to dzięki pomocy Gobela zdobyliśmy SC 899 do krótkiego testu na parkingu.

W sc TPS daje napięcie od 0.5V do 5V a u mnie od 0,49 do 2,3

Takie samiutkie silniki cfaniaczek.gif

Napisano

Oba pomiary wykonane miernikiem, czy u Ciebie odczytane z programu serwisowego?

Napisano
  • Autor

> Oba pomiary wykonane miernikiem, czy u Ciebie odczytane z programu

> serwisowego?

Oba miernikiem w ten sam sposób.

Program pokazuje to samo.

Napisano
grinser006.gif Czyli miałem rację wcześniej diagnozując przyczyny w cut-off. Tak na oko to masz uszkodzony potencjometr przepustnicy (TPS). 1500 to za nisko ustaw około 1800. Cut-off nie daje duzych zauwazalnych oszczędności. Bardziej się przydaje żeby auto normalniej hamowało silnikiem i w przypadkach gdy obroty mają tendencje do zbyt powolnego schodzenia. Wielu jeździ bez cut-off. Ale racja dlaczego ma nie działać poprawnie jak ma działać. biglaugh.gif
Napisano

> Oba miernikiem w ten sam sposób.

> Program pokazuje to samo.

A zmierz jeszcze miernikiem na samym TPS odłączając przewód od sterownika LPG. Może to on coś zbyt obciąża.

Napisano
  • Autor

> Czyli miałem rację wcześniej diagnozując przyczyny w cut-off. Tak

> na oko to masz uszkodzony potencjometr przepustnicy (TPS). 1500

> to za nisko ustaw około 1800. Cut-off nie daje duzych

> zauwazalnych oszczędności. Bardziej się przydaje żeby auto

> normalniej hamowało silnikiem i w przypadkach gdy obroty mają

> tendencje do zbyt powolnego schodzenia. Wielu jeździ bez

> cut-off. Ale racja dlaczego ma nie działać poprawnie jak ma

> działać.

No właśnie grinser006.gif

Ustawiałem na różne wartości, ale dopiero na 3500 nie ma falowania.

Ciągle waham się przed zakupem TPC bo to goofno jest absurdalnie drogie (jak na potencjometr sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif) i nie ma 100% pewności że to pomoże, bo np. walnięte jest coś w centralce od silnika niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A zmierz jeszcze miernikiem na samym TPS odłączając przewód od

> sterownika LPG. Może to on coś zbyt obciąża.

Mierzyłem sam opór, ale już nie pamiętam ile było.

Wiem tylko że od samego początku rośnie do samego końca płynnie.

Napisano

> Mierzyłem sam opór, ale już nie pamiętam ile było.

> Wiem tylko że od samego początku rośnie do samego końca płynnie.

Tym bardziej zmierz zmiany napięcia bez podłączenego stera LPG, a może także bez podłączonego tego przewodu w ogóle do potencometru skoro nie jesteś pewny także ECM silnika..

Napisano
  • Autor

> Tym bardziej zmierz zmiany napięcia bez podłączenego stera LPG, a

> może także bez podłączonego tego przewodu w ogóle do

> potencometru skoro nie jesteś pewny także ECM silnika..

Najlepiej to poszukam kogoś kto mi umożliwi podmianę TPC na minutę i stanie się jasność.

Napisano

> Najlepiej to poszukam kogoś kto mi umożliwi podmianę TPC na minutę i

> stanie się jasność.

W minute to chyba sie nie uda grinser006.gif, ale to trzeba bylo od razu zrobic, jak miales na podworku drugie takie auto, jak widze ze zdjecia biglaugh.gif

Napisano

TPS, nie TPC palacz.gif. No ale nie wiem czy to będzie szybsze niż zmierzyć miernikiem? shocked.gif

Napisano
  • Autor

> TPS, nie TPC . No ale nie wiem czy to będzie szybsze niż zmierzyć

> miernikiem?

Już mi się te oznaczenia mylą spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> W minute to chyba sie nie uda , ale to trzeba bylo od razu zrobic,

> jak miales na podworku drugie takie auto, jak widze ze zdjecia

W 1.0 jest inny czujnik.

A co do czasu to minuta starczy z powodzeniem, wszak to tylko 2 śrubki i jedna złączka cfaniaczek.gif

Napisano

Ale powinien być odpowiednio ustawiony, (położenie) bo inaczej to cuda dzieją się z obrotami na noPb. Przynajmniej tak jest w 1.0. A i śrubki z łbem specjalnym, więc szukanie odpowiedniej końcówki może potrwać z pięć minut.

Napisano
  • Autor

> Ale powinien być odpowiednio ustawiony, (położenie) bo inaczej to

> cuda dzieją się z obrotami na noPb. Przynajmniej tak jest w 1.0.

> A i śrubki z łbem specjalnym, więc szukanie odpowiedniej

> końcówki może potrwać z pięć minut.

końcówka nr 20 grinser006.gif

Napisano

Rozumiem, że już po przekładce. Jakie wnioski?

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że już po przekładce. Jakie wnioski?

Nie, nie doszła do skutku, miałem inny wyjazd.

Jutro jak będę miał czas to kupię ten zakichany czujnik i wóz albo przewóz oink.gif

Napisano

> Nie, nie doszła do skutku, miałem inny wyjazd.

> Jutro jak będę miał czas to kupię ten zakichany czujnik i wóz albo

> przewóz

Nie rozumiem dlaczego nie chcesz zmierzyć miernikiem tak jak ci proponowałem z odłączonym przewodem? W czym problem , czegoś nie rozumiesz?

Napisano
  • Autor

> Nie rozumiem dlaczego nie chcesz zmierzyć miernikiem tak jak ci

> proponowałem z odłączonym przewodem? W czym problem , czegoś nie

> rozumiesz?

Nie, absolutnie nie wzbraniam się - tylko nie miałem czasu i podobnego auta pod ręką.

Dzisiaj się znalazło jedno i dugie - były duże rozbieżności w oporności, czyli nie ma co knuć tylko wymienić gada. Kumpel poradził żebym go jeszcze spróbował przemyć benzyną, ale że to nierozbieralne jest to zaproponował nawiercić 2 małe otworki.

Powiedzie, jakiego trzeba mieć "farta" żeby wiertełkiem 2mm za pierwszym razem trafić w ścieżkę i zepsuć tps zupełnie? rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Teraz już nie mam wątpliwości - tps jest do wyrzucenia - brak obiegu - napięcie 5V hahaha.gif

Jutro zamówię sobie gada i prawdopodobnie pojutrze będę go miał i wtedy się okaże...

Przy okazji wybebeszyłem całą wiązkę elektryczną silnika, powycierałem i osuszyłem każdy kabelek i zaizolowałem wszystko porządnie - było mokre...

Napisano

> Nie, absolutnie nie wzbraniam się - tylko nie miałem czasu i

> podobnego auta pod ręką.

> Dzisiaj się znalazło jedno i dugie - były duże rozbieżności w

> oporności, czyli nie ma co knuć tylko wymienić gada. Kumpel

> poradził żebym go jeszcze spróbował przemyć benzyną, ale że to

> nierozbieralne jest to zaproponował nawiercić 2 małe otworki.

> Powiedzie, jakiego trzeba mieć "farta" żeby wiertełkiem 2mm za

> pierwszym razem trafić w ścieżkę i zepsuć tps zupełnie?

> Teraz już nie mam wątpliwości - tps jest do wyrzucenia - brak obiegu

> - napięcie 5V

> Jutro zamówię sobie gada i prawdopodobnie pojutrze będę go miał i

> wtedy się okaże...

> Przy okazji wybebeszyłem całą wiązkę elektryczną silnika,

> powycierałem i osuszyłem każdy kabelek i zaizolowałem wszystko

> porządnie - było mokre...

A próbowałeś wyłączyć TPS na sterowniku LPG?

TEC 99 może się obyć bez sygnału z TPS-a tylko musi o tym wiedzieć. Nb. u mnie w Deja-vu TPS byl źle założony: ta płaska końcówka na osi przepustnicy nie trafiała w ząbki czujnika.

Napisano
  • Autor

Z pewną nieśmiałością stwierdzam że falowania i szarpania brak po wymianie TPS na nowy smile.gif

Jak dotrę do domu wieczorem to może podepnę się pod kompa i zobaczę jakie napięcie daje nowy tps przy maxymalnie otwartej przepustnicy.

TPS'a założyłem pod sklepem, przejechałem przez miasto i przy normalnie ustawionym cut off na 1500 nic złego się nie działo, uff - w końcu.

> A próbowałeś wyłączyć TPS na sterowniku LPG?

> TEC 99 może się obyć bez sygnału z TPS-a tylko musi o tym wiedzieć.

> Nb. u mnie w Deja-vu TPS byl źle założony: ta płaska końcówka na

> osi przepustnicy nie trafiała w ząbki czujnika.

Mam taką możliwość, jakoś na to nie wpadłem, ale już nie ważne - tps nówka.

Napisano

Czyli od początku diagnozy były trafne, że trzeba się pokręcić wokół tematu TPS. No to teraz tylko jeździć, lać LPG i cieszyć się z ekonomii tego paliwa smile.gif Jeszcze wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli od początku diagnozy były trafne, że trzeba się pokręcić wokół

> tematu TPS. No to teraz tylko jeździć, lać LPG i cieszyć się z

> ekonomii tego paliwa Jeszcze

No na to wychodzi grinser006.gif

Wielkie dzięki wszystkim a w szczególności Markowi.s który przyjechał do mnie na wichurę z kompem i interfejsem, na dodatek mi go zostawił (na całe szczęście) i dzięki temu mogłem wszystko zdiagnozować i w końcu ostatecznie naprawić zlosnik.gif

Dzisiaj poczyniłem ostatnie poprawki ustawień (cóż, jakoś tak wyszło że "typ prowadnicy" się przestawił na opcję: sport rotfl.gif) i kilka innych drobnych poprawek i teraz tylko będę pokręcał przy parowniku dla osiągnięcia najlepszego efektu waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Pojeździłem trochę (jakieś 800km) na tym nowym tps i na sportowych ustawieniach i muszę przyznać iż bardzo przyjemnie się jeździ. Silnik pięknie i płynnie się rozpędza bez najmniejszego szarpnięcia, do tego czuć że od dołu lepiej ciągnie i mogę dobijać do wyższych prędkości niż ostatnio.

Spalanie wzrosło o 0,4 l, lecz to może też być związane ze zmianą kół na większe i szersze.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony waytogo.gif

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomocne wskazówki bow.gif

Napisano

> Pojeździłem trochę (jakieś 800km) na tym nowym tps i na sportowych

> ustawieniach i muszę przyznać iż bardzo przyjemnie się jeździ.

> Silnik pięknie i płynnie się rozpędza bez najmniejszego

> szarpnięcia, do tego czuć że od dołu lepiej ciągnie i mogę

> dobijać do wyższych prędkości niż ostatnio.

> Spalanie wzrosło o 0,4 l, lecz to może też być związane ze zmianą kół

> na większe i szersze.

> Ogólnie jestem bardzo zadowolony

> Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomocne wskazówki

a jak z reakcja na dodanie gazu, dalej 'turbo dziura' czy juz lepiej ??

Napisano
  • Autor

> a jak z reakcja na dodanie gazu, dalej 'turbo dziura' czy juz lepiej

> ??

Właśnie zero dziury smile.gif

Ładnie chodzi waytogo.gif

Trochę spala - dzisiaj sprawdzałem i wyszło 8,4 ale pedał w podłodze więc nie ma źle grinser006.gif

Napisano

> Właśnie zero dziury

> Ładnie chodzi

> Trochę spala - dzisiaj sprawdzałem i wyszło 8,4 ale pedał w podłodze

> więc nie ma źle

mi po mieście przy lekkim bucie i jeździe do 2,5tys obr pali 12,5l zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.