Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sezon się zaczął... ale nie dla wszystkich.

Featured Replies

Napisano

Wczoraj na CB w Warszawie slyszalem, że dla jednego z użytkowników jednośladów sezon się już zakończył, niestety na zawsze frown.gif

Tak jak w lato kierowcy 4 kółek tyle o ile biorą pod uwagę jednoślady tak po zimie jeszcze ich nie rejestrują oslabiony.gif

Uważajcie na siebie

Napisano

Trzeba uważać i nie pałować. Wypadki się zdarzają i nic nie poradzimy.

Ja tylko dodam że wczoraj stojąc na trasie prymasa tysiąclecia to łącznie przeleciało z 10 motocykli czyli już całkiem sporo osób śmiga. A zaraz skutery też wylezą i naprawdę się od moto zaroi

Napisano

> Trzeba uważać i nie pałować. Wypadki się zdarzają i nic nie

> poradzimy.

Niby tak, ale jak popatrzę i posłucham latających ul. Człuchowską w W-wie, gdzie jest ograniczenie do 50, to jakoś nie szkoda mi niektórych... 270751858-jezyk.gif

Lepiej niech sobie krzywdę zrobi, niż komuś miałby zrobić. icon_rolleyes.gif

Oczywiście, abstrahując od ww sytuacji, bo nie znamy szczegółów...

Napisano
  • Autor

> Oczywiście, abstrahując od ww sytuacji, bo nie znamy szczegółów...

No ja też nie jedynie co słyszałem to, że motocyklista wyprzedzał samochody (ulica mi z głowy wyleciała) a samochód skręcał do biedronki.

Czy była tam ciągła, skrzyzowanie, nie wiem, wiec nie wiem czyja wina ale efekt niestety kiepski.

Napisano

> No ja też nie jedynie co słyszałem to, że motocyklista wyprzedzał

> samochody (ulica mi z głowy wyleciała) a samochód skręcał do

> biedronki.

> Czy była tam ciągła, skrzyzowanie, nie wiem, wiec nie wiem czyja wina

> ale efekt niestety kiepski.

Motórzyści przeginają - oczywiście nie wszyscy, ale postawiłbym tezę, że większość.

Szaleństwa to jedno, ale brak myslenia na moto, gdzie trzeba myśleć "za dwóch"...? 270751858-jezyk.gif

Trasę do pracy mam zakorkowaną, niektórzy dwukołowcy przeciskają się do przodu - o.k., niech jadą. Tylko wyprzedzanie ze sporą, jak na ciasny korek, szybkością na małym skrzyżowaniu, gdzie kolo autem właśnie chce skręcić w lewo, to już chyba nawet nie brawura, tylko brak myślenia i głupota. pad.gif

Napisano

> No ja też nie jedynie co słyszałem to, że motocyklista wyprzedzał

> samochody (ulica mi z głowy wyleciała) a samochód skręcał do

> biedronki.

> Czy była tam ciągła, skrzyzowanie, nie wiem, wiec nie wiem czyja wina

> ale efekt niestety kiepski.

widzialem to niestety jak z roboty wracalem frown.gif

motocyklista lezal pod ciezarowka zaparkowana prawie 20metrow od miejsca zdezenia z mondeo frown.gif

Napisano

> Motórzyści przeginają - oczywiście nie wszyscy, ale postawiłbym tezę,

> że większość.

> Szaleństwa to jedno, ale brak myslenia na moto, gdzie trzeba myśleć

> "za dwóch"...?

> Trasę do pracy mam zakorkowaną, niektórzy dwukołowcy przeciskają się

> do przodu - o.k., niech jadą. Tylko wyprzedzanie ze sporą, jak

> na ciasny korek, szybkością na małym skrzyżowaniu, gdzie kolo

> autem właśnie chce skręcić w lewo, to już chyba nawet nie

> brawura, tylko brak myślenia i głupota.

wiesz co, ja sie z Toba zgodze, ze bezmozgowcow jest mnostwo, ale moj facet zwrocil mi uwage, ze ze statystyk wynika, ze motocyklisci jednak powoduja znikoma liczbe wypadkow w stosunku do samochodow i to np. odzwierciedlone jest w fakcie, ze OC na moto kosztuje grosze w porownaniu z samochodowym.

Napisano

> wiesz co, ja sie z Toba zgodze, ze bezmozgowcow jest mnostwo, ale moj

> facet zwrocil mi uwage, ze ze statystyk wynika, ze motocyklisci

> jednak powoduja znikoma liczbe wypadkow w stosunku do samochodow

> i to np. odzwierciedlone jest w fakcie, ze OC na moto kosztuje

> grosze w porownaniu z samochodowym.

Może i tak - tylko jeżeli chodzi o powodowanie wypadków, to jest tutaj pewien niuans. Mianowicie - wymuszenie pierwszeństwa przy włączaniu się do ruchu, ew. przy zmianach pasa jest ewidentną winą katamaraniarza. Tylko szybkość motocykle niejednokrotnie przyczynia się do zdarzenia, a nie zawsze jest to odnotowywane w statystykach dot. wypadków.

Napisano

OC wynika tez z wagi motocykla - w razie czego mniej nabroi niz samochod. z reguly. Poza tym OC masz na rok, a z reguly pare miesiecy moto zimuje. wiec znowu mniejsza szansa na szkode.

ostatnio wyjezdzalem z parkingu, bylo ciemnawo (ok 18.30). Droga z takich szesciokatnych plyt, nad uliczka wysokie drzewa. Cala akcja w strefie zamieszkania (czyli ograniczenie do 20). Na ulicy, blisko samochodu kilkoro pieszych. powolutku sobie cofam i nagle z lewej strony leci moto, na oko 70-80 kph, bez swiatla.

jakbym wyjechal troche szybciej, albo mial gorszy wzrok, to pacjenta by nie bylo, a wina niby moja..

pozdrawiam

Napisano

> Wczoraj na CB w Warszawie slyszalem, że dla jednego z użytkowników

> jednośladów sezon się już zakończył, niestety na zawsze

> Tak jak w lato kierowcy 4 kółek tyle o ile biorą pod uwagę jednoślady

> tak po zimie jeszcze ich nie rejestrują

> Uważajcie na siebie

tuż koło mojej pracy

najpierw było słychać przegazówkę, ryk silnika, głośne buum a potem tylko cisza rozdarta syreną karetki która nawet jakby była tuż obok przybyłaby za późno ...

motor wygięty w chińskie s, kierowca około 20 metrów dalej leżał pod dostawczakiem...

dziś jedynym śladem był wypalony znicz i ślad po sorbencie na jezdni ...

LINK

panowie motocykliści, pomyślcie zanim odkręcicie ...

Napisano

> Niby tak, ale jak popatrzę i posłucham latających ul. Człuchowską w

> W-wie, gdzie jest ograniczenie do 50, to jakoś nie szkoda mi

> niektórych...

> Lepiej niech sobie krzywdę zrobi, niż komuś miałby zrobić.

> Oczywiście, abstrahując od ww sytuacji, bo nie znamy szczegółów...

Wlasnie dobrze powiedziane ostatnio na luku drogi mijajac sie z innym autem z przeciwka jakis dawca bo inaczej nie mozna kogos takiego nazwac prawie spowodowal wypadek wyjezdzajac mi na czolowke za auta ktore mijalem, jechal grubo ponad 100km/h na moje to nawet cos kolo 200km/h ja jechalem cos kolo 90km/h to daje razem w chwili zderzenia okolo 300km/h , metr przed moja maska doslownie cudem jeszcze zmiescil sie miedzy mnie i auto ktore wyprzedzal az nim zabujalo ostro. Troche rozumu i logiki panowie na 2 kolkach sami nie jestescie na drodze i nie stwarzajcie niebezpieczenstwa. A jak ktos chce sie zabic to niech w drzewo wjedzie a nie naraza zycia innych uczestnikow drogi. Pozdrawiam

Napisano

Jakby policzyc statystyki to nie wiadomo czy motocyklisci powoduja mniej wypadkow bo motocyklistow jest duzo mniej niz osob jezdzacych samochodami. I stad tez wieksze oplaty OC za samochody.

Napisano

> Jakby policzyc statystyki to nie wiadomo czy motocyklisci powoduja

> mniej wypadkow bo motocyklistow jest duzo mniej niz osob

> jezdzacych samochodami. I stad tez wieksze oplaty OC za

> samochody.

no tak, tylko to nie zalezy od globalnej liczby wypadkow tylko od udzialu poszczegolnych sprawcow w konkretnej grupie wydarzen. Z tego, co mi wiadomo we Francji OC na jednoslady tez kosztuje grosze a jest ich delikatnie mowiac sporo wiecej wink.gif

czyli np:

ile 26-latkow spowodowalo wypadek w stosunku do tych mlodszych - mniej (nie dlatego, ze ICH, 26-latkow i starszych jest mniej), wiec nizsze OC.

ile kobiet-matek spowodowalo wypadek samochodowy w stosunku do innych ludzi. mniej, wiec znizka w oc za posiadanie dzieci smile.gif

ilu motocyklistow spowodowalo wypadek w ogolnej liczbie kolizji moto-samochod - duuuzo mniej, wiec nizsze OC.

uwierz mi, ze jesli motocyklisci (nawet w tej ilosci, ktora jest u nas), glownie powodowali wypadki, to OC byloby porownawalne z samochodowym. wyplaty sa takie same, a zadna ubezpieczalnia nie lubi byc stratna wink.gif

Napisano

> no tak, tylko to nie zalezy od globalnej liczby wypadkow tylko od

> udzialu poszczegolnych sprawcow w konkretnej grupie wydarzen. Z

> tego, co mi wiadomo we Francji OC na jednoslady tez kosztuje

> grosze a jest ich delikatnie mowiac sporo wiecej

> czyli np:

> ile 26-latkow spowodowalo wypadek w stosunku do tych mlodszych -

> mniej (nie dlatego, ze ICH, 26-latkow i starszych jest mniej),

> wiec nizsze OC.

> ile kobiet-matek spowodowalo wypadek samochodowy w stosunku do innych

> ludzi. mniej, wiec znizka w oc za posiadanie dzieci

> ilu motocyklistow spowodowalo wypadek w ogolnej liczbie kolizji

> moto-samochod - duuuzo mniej, wiec nizsze OC.

> uwierz mi, ze jesli motocyklisci (nawet w tej ilosci, ktora jest u

> nas), glownie powodowali wypadki, to OC byloby porownawalne z

> samochodowym. wyplaty sa takie same, a zadna ubezpieczalnia nie

> lubi byc stratna

Motocyklisci jezdza w roku srednio okolo 5-6 mies a samochody caly rok dlatego tez trudno porownywac wink.gif

Napisano

> Motocyklisci jezdza w roku srednio okolo 5-6 mies a samochody caly

> rok dlatego tez trudno porownywac

biorac pod uwage ostatnie lagodne zimy, to od polowy marca do polowy listopada. to 8 miesiecy - sporo. wielu kierowcow samochodow w zimie tez nie jezdzi, bo sie boja wink.gif

poza tym ubezpieczalnie umieja liczyc, serio. gdyby nawet bylo tylko 10 motocyklistow, jezdzacych przez 1 miesiac w roku, ale wszyscy oni powodowali wypadki, to placiliby horrrendalne OC wink.gif za duze ryzyko ubazpieczeniowe..

Napisano

> tuż koło mojej pracy

> Czyżbyś pracował w DG PKP???

Napisano

> nie, ale chodzę tam na obiady

hmmm,jakaś duża ta Twoja firma?bo tam w pobliżu ja nie kojarzyc zeby być firma co Ty w niej pracować:D

Napisano

Jako osoba stojaca posrodku batalii samochodziarzy z motonitami dorzuce swoje pare groszy.

Nie usprawiedliwiam samochodziarzy,czesto sie zdarza,ze jakis palant celowo podpuszcza na skrzyzowaniu,chce pokazac,ze moze szybciej ruszyc albo cos.Jego prawo.Czesto tez jest cwaniackie zajezdzanie drogi,czyli wiekszy moze wiecej.

Druga strona wyglada jednak tez tak,ze teraz motocykle sportowe (czyt.''sciganty'' itd) sa relatywnie tanie.Import z USA itd czyni je znacznie dostepniejszymi dla mlodych ludzi,bardzo czesto bez doswiadczenia ale z wyscigowymi aspiracjami.A pozniej o skutkach tego czytamy w gazetach, sluchamy w tv,radiu badz tez obserwujemy to na zywo. Niestety ,ciezko jest ocenic predkosc motocykla i gdy samochodem wykonujemy manewr np skretu w lewo i z naprzeciwka jedzie moto,to roznie moze byc. Nie oszukujmy sie, predkosci tych sprzetow zazwyczaj grubo przekraczaja dopuszczalna.

Poza tym wypadki z udzialem motocykli zazwyczaj sa glosne,bo koncza sie tragicznie. To co w przypadku samochodow skonczy sie pogietymi blachami itd w przypadku motocykli sie konczy kalectwem badz smiercia.

Wiekszosc wypadkow z udzialem motocykli dotyczy motocykli sportowych, kierowcy zazwyczaj sa mlodzi, z malym doswiadczeniem ale z duza liczba KM i strzalka predkosciomierza przegieta za bardzo w jedna ze stron. Rzadko sie spotyka wypadki z udzialem chopperow,dragow,enduro czy turystykow. Dla wiekszosci ludzi zaczynajacych przygode z motocyklami nie sa to poprostu tak okazale maszyny jak ich ryczacy bracia.

Mam nadzieje,ze nikogo nie obrazilem,bo nie mialem tego na celu. Uwazam,ze jak ktos ma w glowie,to moze i wypasionym przecinakiem pomykac sprawnie i bezpiecznie po miescie. Ale zdecydowane NIE dla ''swiezakow'' ganiajacych ostro po miescie.

Pozdrawiam

Napisano

> hmmm,jakaś duża ta Twoja firma?bo tam w pobliżu ja nie kojarzyc zeby

> być firma co Ty w niej pracować:D

firma w sumie duża, tylko budyneczek nie największy ...

na dobosza, taki dwu kondygnacyjny, otoczony ślicznymi bielutkimi autkami z dwuliterowym logo na drzwiach biglaugh.gif

Napisano

> firma w sumie duża, tylko budyneczek nie największy ...

> na dobosza, taki dwu kondygnacyjny, otoczony ślicznymi bielutkimi

> autkami z dwuliterowym logo na drzwiach

wim wim gdzie to je zeby.GIF kiedyś kiedyś miał ten budyneczek taaaaką faaaajną duuuuuzią antenke na dachu zeby.GIFczyly pracujesz praktycznie na moim podwerzu:D dzieli Nas tylko siatka he he wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.